Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Projekt på Sala väsby vårdcentral 2017

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Projekt på Sala väsby vårdcentral 2017"— Presentationens avskrift:

1 Projekt på Sala väsby vårdcentral 2017
BARN-HLR Projekt på Sala väsby vårdcentral 2017

2 Bakgrund Anna Norin, barnsjuksköterska säger: ”I mitt uppdrag som BVC-sjuksköterska ingår att i dialog med föräldrar prata om barnsäkerhet under barnets småbarnstid. Genom åren har det funnits önskemål från föräldrar om utbildning i barn-HLR samt att få kunskap om vilken åtgärd man som förälder kan vidta om barnet sätter i halsen”. Barn-HLR finns idag i viss mån via räddningstjänsten i Sala. Anmälan till deras utbildningar sker via Öppna förskolan och når därför inte alla föräldrar. BVC har föräldrargrupper för förstagångsföräldrar där inte heller alla nås. Tanken föddes att bjuda in alla föräldrar till våra 6-månadersbarn för utbildning i mindre grupper. Uppföljning med en enklare repetition vid 8-månders besöket. För detta krävdes instruktörsutbildning för mig samt inköp av träningsdockor

3 Tillvägagångssätt Egen utbildning Instruktörsutbildning för allmänheten genomgången före projektets start. Instruktörsutbildning för sjukhuspersonal Instruktörsmöte med inriktning på teamarbete och kommunikation genom CMR (Crew Resource Management). Metoden framtagen inom flyget som enkelt uttrycker ”bygger på att alla i teamet har möjlighet att ställa frågor och säga till om något är fel”. ”Minskar risken för misstag och ger en ökad patientsäkerhet”. Inbjudan och genomgång med fyra medarbetare på vårdcentralen för utbildning enligt lärandemålen för Barn-HLR för allmänheten. Feedback från medarbetare angående utbildningens innehåll

4 Lärandemål föräldrar Agera efter handlingsplanerna
Känna sig beredd och trygg i att utföra HLR till barn/hjälpa barn som drabbats av luftvägsstopp. Införstådda i vikten av att förebygga barnolycksfall Hålla kunskaper aktuella genom repetition Föräldrarutbildningen startar med genomgång av dessa mål samt frågor om vad föräldrarna har för förväntningar på utbildningen. Information om att detta är en basutbildning för allmänheten och att utbildning hålls inom särskilda ramar och att utbildningen är för föräldrar (och personal) som byggts på svenska hjärt- och lungrådets riktlinjer. Handlingsplaner för barn-HLR samt åtgärder för luftvägsstopp finns upptryckta på affischer som använts vid utbildning. Film från HLR-rådet kan också användas med paus för praktiskt träning, Största delen av tiden upptas av den praktiska träningen med fikauppehåll för diskussioner och frågor. Utbildningen avslutas med att gruppen informeras om vikten av att föräldrar repeterar åtminstone en gång per år, gärna var sjätte månad. Hänvisar till HLR-rådets hemsida där film finns att se samt HLR-rådets app Rädda hjärtat.

5 Vad har hänt Egen utbildning enligt ovan har skett
Träningsdockor har köpts in, 6 stycken Mini-Anne och 1 styck Little Junior Litteratur har köpts för instruktörs räkning Fyra föräldrarutbildningar där 25 föräldrar deltog har genomförts Genomgång vid 8-månadersbesök för totalt 23 föräldrar.

6 Vad har inte hänt? På grund av plötsligt minskad bemanning i arbetslag på BVC under vår/sommar har ingen vikarie funnits. I vänta på vakant tjänst ska tillsättas har det gjorts ett uppehåll i projektet för att utföra grunduppdrag.

7 Planering framåt Omarbetning av ordinarie föräldrargruppsprogram som leder till frigörande av tid till förmån för HLR-utbildningen Återupptagande av projektet från och med första terminen 2018. Komma igång med utbildning av all personal Inköp av utbildningsböcker som ska läsas av all personal före utbildningens start. Vara med och auskultera hos instruktörskollega vid scenarioträning Skapa en enkät som efterfrågats från de som beviljat projektersättning.

8 Vem har jobbat med projektet
Anna Norin, barnsjuksköterska Sala Väsby barnavårdscentral


Ladda ner ppt "Projekt på Sala väsby vårdcentral 2017"

Liknande presentationer


Google-annonser