Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

SJUKSKRIVNA MED EKONOMISKT BISTÅND

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "SJUKSKRIVNA MED EKONOMISKT BISTÅND"— Presentationens avskrift:

1 SJUKSKRIVNA MED EKONOMISKT BISTÅND
Hur ser ut situationen för sjukskrivna med ekonomiskt bistånd ?

2 SYFTE Att sjukskrivna med ekonomiskt bistånd kommer tillbaka till arbetsliv / sysselsättning efter förmåga eller annan ersättning. HUR ? PÅ VILKET SÄTT ? UPPDRAGET ? ÅTAGANDE ?

3 Socialtjänstlagens mål och intentioner
1. En viktig princip i SoL är att människor i första hand har ett eget ansvar för sitt liv. 2. Socialtjänstens uppgift är att förstärka och komplettera människors egna resurser, och biståndet från socialtjänsten ska stärka den enskildes resurser att leva ett självständigt liv. 3. Insatserna ska alltid utgå från den enskildes behov och livssituation och utformas så att den enskilde så snart som möjligt kan klara sin egen försörjning.

4 Trenden bland de som erhåller ekonomiskt bistånd
Arbetslös med ekonomiskt bistånd

5 Trenden - Sociala skäl Sociala skäl med ekonomiskt bistånd

6 Trenden - Sjukskriven Sjukskriven med ekonomiskt bistånd

7 SJUKSKRIVNA KLIENTGRUPP
De som lider av sjukdom och saknar arbetsförmåga helt eller delvis med långvarig bidrags liv. ?????? de som kom aldrig igång ?????? svart jobb, som inte medverkar till rehabilitering

8 Varför sjukskrivning I de flesta fall är det uppenbart att klienten har helt eller delvis nedsatt arbetsförmåga p.g.a. sjukdom I vissa fall är sjukskrivning ett ekonomisk lockande ”alternativ” som en lösning på en besvärlig ekonomisksituation.

9 DIAGNOS TILL GRUND FÖR NEDSATTA FÖRMÅGA
Posttraumatisk stressyndrom (PTSD) ADHD, Aspergers syndrom, Bipolära och psykos Nedstämdhet, depression Ångest syndrom, Panikångest, Socialfobi Ryggvärk, Lumbago Fibromyalgi Stressreaktion, Krisreaktion

10 BEHANDLANDE LÄKARE Seriösa Medberoende Oärliga

11 LÄKARINTYGEN ÄR BRISTFÄLLIGT
Inte givit socialtjänsten någon godtagbar underlag. Ofta är kortfattat, OFULLSTÄNDIGT och det framgår inte vad som är arbetshindrande. Inga mediciniska hinder har angivits för deltagande i arbete, utbildning eller rehabiliteringsinsatser. Saknar upplysningar varför klienten är långtidssjukskriven.

12 VIKTIGT ATT TÄNKA Det enkla sjukskrivningen och bidragssystemet kan konservera människor i bidragslivet och risk för permanentat passiviseringen.

13 UTGÅNGSPUNKT Redan efter sex månaders sjukskrivning kan man börja tappa fotfästet och få problem att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Passiv sjukskrivning, d v s långvarig sjukskrivning utan rehabiliterande insatser kan leda till depression, socialisolering och risk för utslagning från arbetslivet. Viktigt att inte vara sjukskriven längre tid än nödvändigt. Det är viktigt att det finns ett tydligt syfte med en sjukskrivning .

14 Grad av sjukdom Personen hälsa kan graderas från –
Mycket bra (men ej helt frisk) Mycket dålig

15 Grad av sjukdom Handläggaren uppfattning av sjukdom grad.
Klient/patienten uppfattning av sjukdom grad. (Verkligheten) Läkarens bedömning av sjukdom grad. ”GRÅZON” där personen har möjlighet att delta i rehabilitering insats/arbetsträning.

16 VIKTIGT Handläggningen ska inte förfaller passiv.
Ska aktivt samverka med vården och utförare. Mer fokus ska inriktas om den enskildes möjligheter till rehabilitering / självförsörjning. Ska finnas tydlig målsättning och uppföljning inom vården och socialtjänsten (förändringsplan)

17 SAMVERKAN Vem initierar Rehab frågan ?
Sjukskrivningstid vs. diagnos. Hur länge ska man bli sjukskriven ? Hur aktivt är samverkan/kontakten mellan socialsekreterare och HBS. Sjukskrivna aktuell på HBS, Arbetscentrum, m.m. - dokumenterad uppföljning på effekten d.v.s vad som har fungerat och inte fungerat för vidare planering.

18 SAMMANFATTNING Det finns behöv av metodik i arbetet (kort sikt mål, lång sikt mål, förändringsarbete och uppföljning). Viktigt med aktiv handläggningen. Att inte ”ta rygg” på klienten. Viktigt att effektivt åtnjuta rehabiliterings resurser.

19 RESURSER Tillräckliga resurser Rätt kompetens
Ändamålsenlig miljö och material

20 INSATSER Arbetscentrum (18 +) Start (18 +) Framtidsverkstan (18-24)
Hälsosam (18 +) Lyra (18-29) Slussen (18-24) Aktivitetshuset (18+)

21 PROCESS Arbetslös AF Arbete Självförsörjning Sjukskriven Läkarintyg FS ? ? ?

22 Trend och förändring över tiden
Sjukskrivna

23 SVÅRIGHETER Vissa bidragande svårigheter att komma igång–
Svårigheter att ta initiativ eller fatta beslut. Rädsla och svårigheter att känna tillit. Låg självkänsla och bristande tro på egna förmågor. Kvarstående sjukdomssymtom.

24 FÖRBÄTTRINGS OMRÅDE Inställning och förhållningssätt. Arbetssätt.
Krav på sjukskrivna klient som ska leda till förändring/självförsörjning.

25 FÖRSLAG Utveckla arbetsformerna vid utredning och arbetsplaner (förändringsplan). Inför målinriktat arbetssätt, med högre aktivitet och regelbundna personliga besök. Utveckla samarbetsformen med vården och utförare. (SAMVERKAN) Säkerställ att alla medarbetare följer principer i arbetet. (Rättsäkerhet)

26 AKTIVITET Informationsutbytt mellan Soc., vården, utförare. (samverkan) Uppföljningsmöte med klienten o dess nätverk. Parallella insatser med plan för återgång.

27 EFFEKT Ökad folkhälsa. Ökad sysselsättning. Förändrad livssituation.

28 SLUT


Ladda ner ppt "SJUKSKRIVNA MED EKONOMISKT BISTÅND"

Liknande presentationer


Google-annonser