Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

LONA LOkal NAturvårdssatsning

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "LONA LOkal NAturvårdssatsning"— Presentationens avskrift:

1 LONA LOkal NAturvårdssatsning
Lokala projekt som gynnar naturvärden, naturvård eller friluftsliv. 1 - 4 år långa projekt Vem som helst kan skriva in en projektidé i LONA-registret och vem som helst kan driva ett projekt Men projektet måste ”ägas” av en kommun som står för ansökan och ansvarar för att det genomförs och redovisas. Inom områdena: Kunskapsuppbyggnad, Framtagande av underlag, Områdesskydd, Vård och förvaltning, Restaurering, Information/kunskapsspridning

2 Är det värt det? LONA ger upp till 50 % av projektets kostnad.
Vem som helst (förutom staten) kan vara medfinansiär för övriga 50 %. Det går bra att ha flera medfinansiärer. Hur litet eller stort som helst. Nuvarande projekt har totalbudgetar mellan och kr. Årets tilldelning i Östergötland var 2,6 miljoner kr. Verksamhetsrapport ska lämnas varje år Slutrapport lämnas in när projektet är klart. Allt betalas inte ut på samma gång. Som mest kan 75 % av bidraget betalas ut direkt. 25 % sparas alltid tills slutrapporten är inlämnad och godkänd. Om man inte upparbetat alla pengar man sökt så får man 50 % av det som upparbetats. Om man inte gjort alla delar som man sagt att man ska göra i ansökan så kan man få visst avdrag vid slututbetalningen Om man gjort mer än vad som sagts och om det kostat mer än vad som står i ansökan så finns möjlighet att få mer i slututbetalning ifall pengar finns över på kontot.

3 Beviljar ej bidrag till projekt som ger ekonomisk vinst/konkurrensfördel till företag eller ekonomisk förening. Avslag? Går att söka igen nästa år! Allt betalas inte ut på samma gång. 25 % av bidraget ges när slutrapporten är inlämnad och godkänd. Det slutliga bidraget baseras alltid på faktiska kostnaderna som redovisas i slutrapporten.

4 LONA-bidrag ges för naturvård och friluftsprojekt inom följande:
Kunskapsuppbyggnad Framtagande av underlag Bilda naturreservat, biotopskydd Vård och förvaltning Restaurering Information, kunskapsspridning

5 När? Ansökan: ska ha kommit in till Länsstyrelsen senast 1 december.
Budgetbeslut från Naturvårdsverket till Länsstyrelsen i början av mars. Länsstyrelsen beviljar/avslår projekt i mitten-slutet av mars.

6 Hur söker man? Ansökan skrivs i LONA-registret Ansökan skrivs under och skickas till Länsstyrelsen tillsammans med… Medfinansieringsintyg som är underskrivna av medfinansiär(erna).

7 Om projektet beviljas? Följ villkoren i beslutet
Håll koll på budget, kvitton, fakturor mm. Verksamhetsrapport -skrivs i mall i LONA-registret och skickas sedan till Länsstyrelsen senast 1 mars varje år. Slutrapport lämnas när projektet är slut.

8 Kontakt Länsstyrelsen: Lisa Johansson, , e-post: Kommunernas lona-ansvariga:

9 Vattentrappa Ni som har erfarenhet av LONA-projekt:
Berätta om ett lyckat projekt/en bra erfarenhet. Berätta om någon lärdom/misstag/tips. Max 10 min. Skicka runt bunten med foldrar. Den som har bunten får prata. När den pratat färdigt tar den en folder och skickar sedan vidare till nästa person som får prata. Den som inte har något att säga tar bara en folder, säger pass och skickar vidare bunten. Kan ta flera varv om tid finns.

10 Bikupa om projektidéer Några stödfrågor som hjälp
Vilka behov av naturvård- och friluftslivsinsatser finns i min kommun? Vilka är min kommuns styrkor och utmaningar? Finns samarbetsvinster mellan olika kontor/enheter på din kommun? Skola, kultur- och fritid, miljö, plan- och bygg, turism… osv. Jämför varandras behov, styrkor och utmaningar: Finns det samarbetsvinster mellan era kommuner? Dela in i tre grupper. Diskussion under 10 minuter. 1. Marika, Marie, Beatrice, Staffan, Lisa 2. Gustav, Torbjörn, Ingrid, Maria, Linnea 3. Göran, Anna, Sigrid, Lina, Tommy


Ladda ner ppt "LONA LOkal NAturvårdssatsning"

Liknande presentationer


Google-annonser