Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

-Rutten en viktig bisak

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "-Rutten en viktig bisak"— Presentationens avskrift:

1 -Rutten en viktig bisak
Hemtjänsten -Rutten en viktig bisak .

2 Nuläget

3 Träff 1 Hur är det möjligt att frigöra resurser i hemtjänsten med hjälp av transporteffektivisering? Det här seminariet är tänkt som en bred introduktion till olika sätt att optimera transporterna inom hemtjänsten. Vilka möjligheter finns det organisatoriskt och på marknaden? Vad har andra kommuner gjort och hur har de upplevt det?

4 Slutsatser från seminarierna
Att sättet man organiserar hemtjänsten på är lika viktig som systemet för att kunna arbeta effektivt. Att det är viktigt att ha en tydlig rollfördelning inom organisationen. Att det är viktigt att planeringspersonalen är ordentligt utbildade och uppdaterade i systemen. Att systemet har rätt information. Att det finns förbättringar som leverantörerna kan göra i systemen. Att det är viktigt att ha en aktiv dialog med leverantörerna och inte sitta i sin ”bubbla” och hitta på egna hemmagjorda lösningar. Att vi skaffar oss bättre kartor till systemen. Att vi har ett bra IT stöd i kommunen som är införstådda med hemtjänstens behov.

5 Områden som påverkar effektiviteten
Antal bilar Typ av bilar/färdmedel Skötsel och administration av bilar Fördelningen av bilar. Organisation Nyckelhantering Planeringssystem Ruttoptimering För många bilar blir för dyrt samtidigt som för få också blir det eftersom de skjutsar runt på varandra då med väntetider som följd. Vad är behovet? Det finns en tendens att köpa fyrhjulsdrivna bilar för de få dagar per år det behövs. Det finns också mycket att vinna på att sätta bilar med förnyelsebart bränsle hos hemtjänsten eftersom de kör absolut mest i kommunen. Ofta sköter arbetsmarknadsenheterna bilarna eller hemtjänsten själv men det är inte så effektivt om någon är borta en halv dag för att byta däck. Bilarna kör ofta väldigt ojämna miltal eftersom det inte finns något system för att fördela bilarna på personalen. Hur är hemtjänsten organiserad? Vilka grupper och distrikt finns? Hur ser arbetsättet ut? Med hjälp av mobillås, nyckelgömma, etc. kan man minska de transporter som är relaterade till nyckelhantering. De flesta kommuner har ett planeringssystem för att planera alla besök. Systemen kan inte ruttoptimera men kan göra en rutt med hjälp av en karta. Kräver programvara och en annan organisation än vad hemtjänsten är van vid. Oavsett planeringsprogram är hemtjänstens organisation viktig för effektiviteten när de gäller såväl rutter som personal. Få begränsningar geografiskt och organisatoriskt ger bäst resultat.

6 Logistik för sent = sämre resultat personalschema organisation
distrikt delegation insatser fordon kontaktman ruttplanering = sämre resultat besök

7 Logistik i rätt skede I det här fallet är det bara insatserna och delegationer som begränsar ruttopti meringen. Det är rutten som planerar ut besöken, bestämmer ungefär hur kontaktmannaskapet ska se ut och hur man effektivast kan lägga personalschema. Distriktgränser ”finns ” inte längre och organisationen är central. Dem här två bilderna illusterar mycket bra vilka stora förändringar som krävs rent organisatoriskt och utöver det krävs även ett ruttoptimeringsprogram. Många kommuner har en konkurrensutsatt hemtjänst. I dessa kommuner finns det en större drivkraft att effektivisera transporterna eftersom effektiva rutter kan minska underskotten de ofta dras med. Många av kommunerna har rört sig mot den typ av centrala organisation som krävs. Dvs att planerarna planerar alla insatser i hela kommunen. Hemtjänsten är fortfarande indelad i mindre arbetslag men de är inte bundna till ett exakt geografiskt område och kan hoppa in och arbeta i en annan grupp när det behövs för att minska behovet av vikarier.

8 Resultat Skapat en förståelse för transporteffektivisering och ruttoptimering Kommunerna rör sig organisatoriskt i rätt riktning Skapat förutsättningar för bättre ruttplanering i befintliga system Effektivare fordonsskötsel Strängnäs ska upphandla ruttoptimeringsprogram vid nästa tillfälle


Ladda ner ppt "-Rutten en viktig bisak"

Liknande presentationer


Google-annonser