Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Instruktioner MikroRisk

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Instruktioner MikroRisk"— Presentationens avskrift:

1 Instruktioner MikroRisk
Designed by Freepik - Freepik.com

2 Välkommen! För att du ska kunna börja spela spelet ber vi dig först läsa igenom bakgrund och instruktioner. Bakgrund Din roll i MikroRisk är som beslutsfattare på kommunen och din uppgift är att göra samhället så säkert som möjligt utifrån en hårt pressad budget. Risker: Det finns många risker i MikroRisk, stora som små. Riskerna innebär att händelser kan inträffa som leder till förluster av resurser. Förmåga i MikroRisk innebär att investera i planering, utbildning, övning och utrustning. Genom att satsa på att bygga upp din förmåga kan du göra att förlusterna av en händelse blir mindre. Beslut: Du har 2 valmöjligheter 1) investera i förmåga 2) spara kapital. Att spara kapital leder till andra kommunala satsningar på områden som äldrevård, skola och miljö. Mål: 1) Maximera sparade resurser 2) Minimera förluster. Alltså (sparande resurser – totala förluster) ska bli så stor som möjligt

3 Instruktioner Du kommer att spela 4 olika versioner av MikroRisk där versionerna representerar olika situationer. Det är viktigt att du inte baserar dina beslut på erfarenheter från olika versioner då förutsättningarna är unika i varje version. Ordningen du spelar versionerna kommer att slumpas fram. För att spela MikroRisk behöver du endast använda dig av datormusen. På följande sidor visas bilder över spelfönstret i webbläsaren med förklaringar av de olika ingående delarna. Efter att du har gått igenom efterföljande sidor kommer vi även att förevisa en exempelomgång. Lycka till! Designed by Dooder - Freepik.com

4 Förmågebedömningar ges endast i två versioner av MikroRisk.
Här anges vilken version av MikroRisk som spelas för tillfället, det behöver du inte komma ihåg. Du ska spela fyra olika versioner av MikroRisk. Observera att förutsättningarna är olika i varje version, basera således inte några beslut på erfarenheter från olika versioner. Här ser du vilken omgång det är. Du ska spela 50 omgångar för varje version av MikroRisk, totalt 200 omgångar. Här ser du förhållandet mellan förluster och sparade resurser. Försök få mätaren så högt som möjligt. Förmågebedömningar ges endast i två versioner av MikroRisk. I den här rutan kommer information om eventuella händelser i spelet. Här presenteras numeriska data, både totalt och från tidigare omgång. Om du väljer att investera i förmåga kan du göra att förlusterna blir mindre! Använd dragreglaget för att styra hur du vill fördela dina resurser. Tryck här för att gå vidare till nästa omgång.

5 Nu presenteras en exempelomgång!
1. Dragreglaget ställs in på att spara 5 och investera 5 ”resurser” i denna exempelomgång. 2. För att komma till nästa omgång tryck på knappen ”Ny omgång”. Du kan inte ångra detta val!

6 Nu ör det omgång 2. Du ska spela 50 omgångar.
Här presenteras förmågebedömningen i de versioner av MikroRisk som har det. Observera att informationen ändras utifrån hur du fördelar dina resurser, använd det till din fördel. Händelsen kan tänkas vara en översvämning. Att investera i förmåga skulle då leda till ökade resurser för att mildra konsekvenserna av framtida översvämningar, exempelvis mobila vallar och pumpar. Precis som utrustning som blir sliten och träning som glöms bort i verkligheten så minskar din förmåga med tiden i MikroRisk om du inte investerar tillräckligt i den. Tänk på att du bygger upp en total förmåga både för nästa omgång men även för framtida händelser! Förra omgången inträffade en händelse som resulterade i en förlust på 12 resurser.

7 MINIMERA FÖRLUSTER och
KOM IHÅG Du ska MINIMERA FÖRLUSTER och MAXIMERA SPARADE RESURSER. Alltså få ett så högt värde som möjligt!


Ladda ner ppt "Instruktioner MikroRisk"

Liknande presentationer


Google-annonser