Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
Publicerades avMalin Isaksson
1
Projekt inom Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland
Märkning av livsmedel Projekt inom Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland
2
Bakgrunden till projektet
Ny EG-förordning om livsmedelsinformation trädde i kraft 13 december 2014 Bl.a. krav på tydligare information av allergener
3
Syfte Rätt märkta livsmedel och rätt information till de som utformar märkning. Samsyn och trygghet hos inspektörer som bedömer märkning. Sprida kunskap i samhället om konsumenternas rätt till korrekt information om livsmedel. Uppmärksamma märkningens betydelse för konsumenterna.
4
Övergripande resultat
23 av 41 kontrollmyndigheter deltog i projektet Totalt kontrollerades 526 livsmedel 299 följer lagen (57%) 259 brister ska följas upp (vissa livsmedel har flera brister) 13 livsmedel hade så allvarliga brister att sanktion behövdes, totalt 24 olika brister (vissa livsmedel har flera brister)
5
Vanligaste bristerna Förpackade livsmedel Oförpackade livsmedel
Allergener framhävs inte Ingrediensförteckningen är inte fullständig Oförpackade livsmedel Kunden inte får upplysning om hur han eller hon ska få veta om livsmedlet innehåller allergener Samtliga allergener anges inte Livsmedel som förpackades på kundens begäran eller förpackat för direkt försäljning Kunden får inte uppgift om allergener …men få kontrollerade
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.