Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Din personliga utveckling Vad är viktigt på riktigt?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Din personliga utveckling Vad är viktigt på riktigt?"— Presentationens avskrift:

1 Din personliga utveckling Vad är viktigt på riktigt?
Åsa Kadowaki Specialist i Psykiatri, leg KBT-psykoterapeut, handledarutbildad Verksam i primärvården i Östergötland Läkare med Gränser

2 för att man lever ”Best practice” Bli bra på att känna
Det känns för att man lever ”Best practice” Bli bra på att känna

3 Förvirringen startade för länge sedan: WHO’s Hälsodefinition 1946
”Hälsa, ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte enbart frånvaro av sjukdom.” OBS! Ovanstående uppfyller kriterierna för ”Död mans regel” – man har satt upp mål som en död man uppnår lättare än en levande….

4 Psyket när jag var ung Psyket hos unga idag
Nervös Orolig Osäker Ledsen Olycklig Myror i byxorna Ointresserad Tonåring (utvecklingskris) Stressad Panik Prestationsångest Deppig Deprimerad ADHD Koncentrations-svårigheter Utmattad ”Jag har psykisk ohälsa”

5 Svenska idéer om psykisk ohälsa
”Kvinnor drabbas mest” ”Vi måste prata om den psykiska ohälsan” ”Vi har inte fått lära oss att ta hand om psyket” ”Patienten = kunden äger makten, vården, rätten… och kvalitet utvärderas med nöjdhet” ”Man ska inte behöva känna” ”Det viktigaste är att få det man vill/begär”

6 …och hur ser livet ut? Det känns hela tiden när man lever 
Två rättvisor: dygnet har 24 timmar och alla kommer dö. Om man säger att man vill något men gör något annat, så är det det man vill. Står man för något blir man tydlig och då kommer alltid någon tycka att man valt fel. Trygg blir man när man klarar av att vara rädd.

7 Ett samhälle som har fokus på vad man vill UNDVIKA, skapar ett sammanhang som drivs av Rädsla för det som kan gå fel och att man känner sig hotad fast man är trygg ”Man vill ju inte hamna på facebook”

8 Diagnos: Undvika rädsla
Leder till inlärd hjälplöshet (då mår man inte bra) Och Låg locus of control

9 OCH, varför håller vi på så här?
RÄDDA för att inte duga/misslyckas RÄDDA för att missa något RÄDDA för ”konflikt” RÄDDA för att inte vara normal RÄDDA för missnöje – bli uthängd RÄDDA för att må sämre RÄDDA för att vara RÄDDA, RÄDDA, RÄDDA, RÄDDA…. Det är något fel på mig!

10 ”Jag är konflikträdd”
? Vad består konflikten av? Är det verkligen en konflikt eller felanvänder vi ordet? Handlar det egentligen om otränad acceptans för egna inre reaktioner vid motstånd? Färdighetsbrist? ”Hur kan jag veta att jag har rätt?”

11 Vad är MIN DEL? Istället för att ha fokus på vad andra borde ändra på behöver jag bestämma mig för vad jag kommer göra i aktuell situation.

12 Att ta plats i sitt liv En Grynet – ta ingen skit och lägg tillbaka den där den hör hemma – kärleksfullt… Jagbudskap istället för att tala om vad den andre gör Röstläge och -styrka Ögonkontakt – lagom länge/ej maktutövande Händer – öppna (axlar nere) Ha sina känslor och agera på ett sätt som du kan stå för

13 Relationer - Konfrontationer
Missgynnande beteenden Bristfällig kontakt Reaktion utan eftertanke Inuti mitt huvud Ständiga undvikanden Tummade värden Gynnande beteenden Låt passera Orka öppna dig Värdera Engagemang

14 ETIK/livsriktning EMPOWERED - självstyrande Medveten närvaro
en hjärnfunktion! med stöd av 5 sinnen! Färdigheter Kunskap ETIK/livsriktning

15 Medveten närvaro (enl. Marsha Linehan)
VAD GÖRA: -notera -beskriv utan etiketter -delta Andas med magen och ta emot med öppna handflator HUR GÖRA: -en sak i taget -var effektiv= gör det som fungerar och mindre av det som leder till motsatt effekt -döm inte – och när du dömer, döm inte dig själv

16 ”Two minds in one brain” (Kelly McGonigal)
”System 1(snabbt) och system 2 (långsamt)” (D.Kahneman) Chaufför eller passagerare Agerande eller reagerande språk Förprogrammerade att överleva ”hot” och spara energi.

17 FRÅN/undvika el. kamp TILL/uppnå Medvetet val KIDNAPPARE HJÄLPARE
Begripa FRÅN/undvika el. kamp Vill bort från hotet så snabbt som möjligt men fjärmar mig samtidigt från det jag vill vara. TILL/uppnå Närmar mig det jag vill vara och det ”får kosta” : energi, tid, engagemang. Medvetet val KIDNAPPARE Automatiska tankar Känslor Associationer Minnen Sensationer/hotpåslag HJÄLPARE Kontakt med nuet/närvaro Acceptans/tillåt/ge plats Värden-det här är det som är riktigt viktigt för mig i livet utmanande situation ”STRESS” ”triggers”

18 Svenska idéer som ger ohälsa
Det är normalt att använda passiv coping – ”vänta tills det känns bra”, ”sluta om det känns för mycket”, ”undvika smärta”, ”bita ihop och köra på”, ”undvika konflikt”. ”Bekräfta” genom att tro på det den andra säger. ”Klart att du inte kan…” ”Så här kan du inte hålla på! (Du måste vara sjukskriven!”) Det anses snällt och nödvändigt.

19 Att vara en kännande, tänkande människa
”Det sliter och drar i bröstet.” ”Det blir olust i hela kroppen; vill bara att de ska tycka om mig.” ”Jag blir överväldigad, då är det lättast att börja leta diagnoser att hålla mig i.” ”Jag gör det som går fortast. Smidigt.”

20 Egentliga problemet? Att normala reaktioner, känslor och tankar etiketteras som ”psykisk ohälsa” och behandlas med medicinska åtgärder/får gå hem. Hur ska man ”kunna bli frisk” när man aldrig varit ”sjuk”? Missuppfattning att hälsa är frånvaro av symptom. Vi ”mår” ju hela tiden. Frågan är om vi blivit allergiska mot det…

21 Inlärningspsykologisk behandling av ångest, stress, trötthet, nedstämdhet och smärta innebär…
… inte att det ska sluta kännas utan att man avstår rädslestyrda beteenden och exponerar sig för sådant som man tidigare undvikit. Behandlingen inbegriper också medveten närvaro, acceptans och färdighetsträning.

22 Hälsa! Ökat välbefinnande 
Hälsobeteenden: Ha en dygnsrytm inkluderande fysisk aktivitet, äta och sova = återhämtning Arbete Relationer Intressen / engagemang Kasam och psykologisk flexibilitet Medvetenhet om att det kommer ta slut och mitt liv fylls av det jag väljer att göra och fokusera på. Tacksamhet och kunna ha sina reaktioner på det som livet bjuder.

23 Vi måste bli chaufförer i våra egna liv
Agera istället för att reagera. Ta beslut och stå för dem istället för att skylla på andra. Kunna använda både JA och NEJ. Kunna välja och kunna AVSTÅ.

24 Vi har inte tidsbrist utan beslutsbrist – välja/avstå
4 livsområden att fördela sig mellan 24/7/365 Arbete/sysselsättning Intressen/Lek Relationer Hälsa

25 Vad behöver du göra själv?
Stanna upp – förankra fötter, andning, handflator och ansiktsuttryck Luta dig framåt – närma dig det som är problemet: tillåt/ge plats Gör det som tål granskning och ligger i linje med det du vill bidra till, både som medmänniska och professionell.

26 Sinnesrobönen Giv mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra. Mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden mellan de båda. Kom ihåg muminmamman; ”Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd.” Så; vad är det du gör när du gör det du gör?


Ladda ner ppt "Din personliga utveckling Vad är viktigt på riktigt?"

Liknande presentationer


Google-annonser