Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nummer 13 vecka Efter uppgraderingen!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nummer 13 vecka Efter uppgraderingen!"— Presentationens avskrift:

1 Nummer 13 vecka 40 2017 Efter uppgraderingen!
Aktuellt COSMIC R8.1 Nummer 13 vecka Efter uppgraderingen!

2 Innehåll i detta nummer
Lägesrapport Ny funktionalitet vid Migrering av läkemedel Information Support R8.1 Nya klienter/loggor för COSMIC Rutiner för återgång/efterregistrering Vårddokumentation Överföring av läkemedel Uppmärksamhetssignalen Information till patienter Kända fel i R8.1 Läkemedel Digital diktering Användargränssnitt - Mina genvägar Uppmärksamhetssignalen - Nödöppning av spärrad uppmärksamhetsinformation Läkemedel – Godkänna läkemedelslista Läkemedel - Sökning av ordinationsmallar Lägesrapport R8.1 Utbildning R8.1 Efter stoppet Kända fel Tips & hjälp R8.1

3 Lägesrapport Lägesrapport R8.1
Före uppgraderingen startade i fredags hade cirka 52% av regionens totala eLearning genomförts. Till siffran tillkommer de enheter som valt att genomföra utbildning i grupp. COSMIC eLearning finns även fortsättningsvis tillgängligt för alla användare och ska med fördel användas för hjälp/support kring ny funktionalitet i R8.1. Uppgraderingen har gått bra. Några små problem uppstod, som dock kunde lösas under helgen. Endast 17% av regionens datorer var inte påslagna under helgen, vilket gör att installationen av nya klienterna/loggorna fördröjts på dessa datorer. Förstärkt support har nu inletts både centralt och lokalt. Under måndag eftermiddag började många ärenden komma in till EPJ, men läget är under kontroll. Inga rapporter har kommit om prestandaproblem. En del utskriftsproblem har uppdagats, där felsökning pågår. Daglig avstämning med representanter från resp förvaltning fortgår de närmaste två veckorna. Ann Walkendorff

4 Ny funktionalitet vid Migrering av läkemedel
Utbildning R8.1 Ny funktionalitet vid Migrering av läkemedel Vid migrering av läkemedel från Cosmic R8.0 till Cosmic R8.1 finns två alternativ: Överföra eller Överföra med mall. Om alternativet Överföra väljs, ger systemet nu ett förslag till text i fältet Ordinationsorsak i R8.1. Förslaget kommer från fältet/texten Patientinstruktion i den tidigare ordinationen, då detta fält oftast innehåller ändamålet med behandlingen. Eftersom fältet Patientinstruktion kan innehålla fler tecken (300) än fältet Ordinationsorsak kommer texter över 50 tecken att förkortas. I de fall ordet ”mot” finns i texten, förs 50 tecken från och med detta ord över till fältet Ordinationsorsak. I de fall ordet ”mot” inte ingår i texten kommer de första 50 tecknen att föras över till fältet Ordinationsorsak.   Om alternativet Överföra med mall väljs, kommer mallen helt att styra ifyllandet av Ordinationsorsak. Eventuell text i fältet Patientinstruktion från den tidigare ordinationen kommer då inte föras över till fältet Ordinationsorsak i den nya överförda ordinationen.

5 Efter stoppet Information Driftinformation publiceras fortlöpande på COSMICs hemsida på Navet/Extranätet samt på Navets första sida vid ev akuta driftstörningar. Aktuellt R8.1 med senaste nytt kommer att skickas ut varje vecka. Tidigare nummer finns publicerade på COSMICs hemsida på Navet/Extranätet.

6 Efter stoppet Support R8.1 Sök information på COSMICs hemsida på Navet alternativt Extranätet – Driftinformation, Frågor & svar, Kända fel Använd COSMIC eLearning för hjälp kring funktionalitet. Kontakta din superanvändare för hjälp. Kontakta din Vårdsystemssamordnare. Elektronisk patientjournal (EPJ) har förstärkt support under 2 första veckorna. Konsulter från Cambio finns på plats på EPJ.

7 Nya klienter/ikoner för COSMIC
Efter stoppet Nya klienter/ikoner för COSMIC I samband med uppdateringen ska alla datorer ha fått ett paket med nya COSMIC klienter och ikoner på skrivbordet. Om din dator varit avstängd under uppdateringshelgen kan det dröja en stund innan du får de nya ikonerna och och de nya drivrutinerna för utskrifter/digital diktering. Du kan dock logga in och arbeta i COSMIC R8.1 via den gamla ikonen för COSMIC. Men utskrifter och digital diktering kommer inte att fungera innan du fått den nya ikonen! Vid akuta behov av installation av nya klienterna, kontakta din IT-samordnare för hjälp. Mer information se dokumentet Information: Nya COSMIC paketet för R8.1 som finns publicerat på Navet/Extranätet.

8 Rutiner för återstart/efterregistrering
stoppet Rutiner för återstart/efterregistrering Information om hur efterregistrering ska gå till och vilka efterregistreringar som är prioriterade finns i det centrala dokumentet: Underlag för rutin vid driftstopp/driftstörning av COSMIC R8.1 i Region Uppsala

9 Vårddokumentation – Arketyper
Efter stoppet Vårddokumentation – Arketyper Flera journaltabeller kommer automatiskt att avslutas med hjälp av ett databasskript i samband med driftstoppet. Dessa ska ej återöppnas. Kliniska parametrar dokumenteras i Patientöversikten/Analysytan/Vätskebalans alternativt med kompletterande sökord i sedvanliga journalmallar. Konfigurationsarbetet att byta ut numeriska sökord i journalmallar till sökord med arketypsverktyget har till största del utförts under driftstoppet. För mer information se: Praktisk information avseende kliniska parametrar och vätskebalans i R8.1 samt Frågor & svar R8.1 - Vårddokumentation

10 Efter stoppet Vårddokumentation – Risk för felaktig tidsangivelse på vitalparametrar vid diktering Vitalparametrar som t ex puls och blodtryck registreras som arketyper i Cosmic R8.1. Genom att värdena registreras på en specifik tidpunkt kan man följa utvecklingen av parametrarna över tid. Om man dikterar puls, blodtryck och andra vitalparametrar som är arketyper i Cosmic kommer de att registreras på samma tidpunkt som diktatet. Värdena kan då hamna på fel tid i Patientöversikten. Om värdena registreras på fel tid blir kronologin felaktig och det blir svårt att följa förloppet. Detta kan i förlängningen medföra en patientrisk. Rekommendationen är därför att värdena skrivs direkt i Patientöversikten och inte i den kronologiska journalen.

11 Överföring av läkemedel
Efter stoppet Överföring av läkemedel Rutin för överföring av läkemedel som beskriver roller och ansvar finns på COSMICs hemsida samt i DocPlus: Överföring av läkemedel vid uppgradering av Cosmic till version R8.1

12 Uppmärksamhetssignalen - Ta hand om överförd uppmärksamhetsinformation
Efter stoppet Uppmärksamhetssignalen - Ta hand om överförd uppmärksamhetsinformation Alla Varningar, observandum och smitta är nu överförd till den nya Uppmärksamhetssignalen. Det är viktigt att patientens uppmärksamhetsinformation tas om hand genom att flytta ostrukturerad information. Även överförd överkänslighet mot läkemedel (ATC-kod) behöver omsigneras/tas om hand. Smitta som överförts kommer tas om hand av särskild utsedd personal. Det finns centrala riktlinjer och beslut kring vem som gör vad: Överföring av Uppmärksamhetsinformation (UMS) vid uppgradering till R8.1 Beslut avseende behörigheter, utskrifter och migrering för Uppmärksamhetssignalen (UMS) i Cosmic R8.1 Kundgemensamma riktlinjer för dokumentation i Uppmärksamhetssignalen i COSMIC Instruktioner för dokumentation i Uppmärksamhetssignalen i COSMIC

13 Information till patienter
Efter stoppet Information till patienter Centralt framtaget informationsmaterial: Bilaga till kallelsebrev Anslag Väntrum Budskap till Väntrums-tv Muntligt budskap till patienter Tillfälligt meddelande till 1177.se samt regionuppsala.se Finns på COSMICs hemsida på Navet/Extra nätet.

14 Kända fel Kända fel i R8.1 Lista över Kända fel finns publicerad på COSMIC hemsida. Om du uppmärksammar ett fel i R8.1, kolla gärna listan över Kända fel på COSMICs hemsida, innan du anmäler.

15 LÄKEMEDEL - Funktionen Pausa en ordination har allvarliga brister!
Kända fel LÄKEMEDEL - Funktionen Pausa en ordination har allvarliga brister! Det har uppmärksammats flera felaktigheter och följdfel när man använder funktionen Pausa en ordination. Av den anledningen ska funktionen INTE användas förrän den är rättad. Använd i stället funktionen Kryssa doser genom att markera dosen, högerklicka och välj Kryssa. Man kan tyvärr bara kryssa en dos i taget. Information om när funktionen Pausa är rättad läggs upp på COSMICs sida på Navet. I dagsläget finns ingen prognos.

16 LÄKEMEDEL - Söka ordinationsmallar
Kända fel LÄKEMEDEL - Söka ordinationsmallar Felaktigt sökurval kan visas när användare gör sökningar i Ny-fliken. Var observant när du söker Ordinationsmallar. Om du inte hittar mallen du letar efter, välj istället att söka på Alla enheter. För användare på barnenheter har defaultinställningen p.g.a. ovan tillfälligt ändrats till Akademiska Barnsjukhuset istället för Enheten där patienten vårdas.

17 DIGITAL DIKTERING - Diktatutskrift sekreterare
Kända fel DIGITAL DIKTERING - Diktatutskrift sekreterare Sekreterare kan vid diktatutskrift inte ändra vårdgivare. Vårdgivaren som gjort diktatet är förvald och fältet är nedgråat för justering. För att komma runt felet: Öppna diktatet. För att byta vårdpersonal (t ex när en student gjort diktatet och anteckning ska signeras av handledaren) klicka på knappen Ny anteckning i journalvyn. Välj mall. Vårdpersonal går nu att ändra. Tänk på att vårdkontakten också släpps och måste väljas på nytt. Felet är anmält till leverantör.

18 AVÄNDARGRÄNSSNITT - Mina genvägar
Tips & hjälp R8.1 AVÄNDARGRÄNSSNITT - Mina genvägar För att underlätta i det dagliga arbetet skapa Mina genvägar till de fönster/funktioner du använder ofta. Sök fram aktuellt fönster i Menyn och markera Stjärnan. Genvägarna kan sedan sorteras i valfri ordning genom att dra och släppa.

19 Tips & hjälp R8.1 UPPMÄRKSAMHETSSIGNALEN - Nödöppning av spärrad uppmärksamhetsinformation Genom att dubbelklicka på ikonen för spärr i Uppmärksamhetssignalen, kan information nås, om patientens samtycke har inhämtats eller vid nödöppning.

20 LÄKEMEDEL - Godkänna läkemedelslista
Tips & hjälp R8.1 LÄKEMEDEL - Godkänna läkemedelslista Kom ihåg att efter överföring av läkemedel är det viktigt att läkaren även godkänner läkemedelslistan, via knappen Annars tvingas sjuksköterskan ange en kommentar för varje läkemedel och utdelning.

21 LÄKEMEDEL - Sökning av ordinationsmallar
Tips & hjälp R8.1 LÄKEMEDEL - Sökning av ordinationsmallar Den gråa förslagsrutan som visades vid sökning i läkemedelsmodulen har tagits bort. Detta då rutans funktionalitet lett till att användaren haft svårt att välja rätt ordinationsmall samt skapade prestandaproblem. Efter att du har påbörjat din sökning, tryck på ENTER-tangenten alternativt på förstoringsglaset till höger om sökrutan, för att visa det kompletta sökresultatet, med ordinationsmallar och produkter.


Ladda ner ppt "Nummer 13 vecka Efter uppgraderingen!"

Liknande presentationer


Google-annonser