Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

MSB utvecklar utbildning inom skydd mot olyckor

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "MSB utvecklar utbildning inom skydd mot olyckor"— Presentationens avskrift:

1 MSB utvecklar utbildning inom skydd mot olyckor
Per Hulling Enheten för utbildningssamordning

2 MSB utreder utbildningsverksamheten
Utbildning inom området skydd mot olyckor (2015) Utbildning inom områdena krisberedskap och civilt försvar (2016)

3 Vad sa utredningen? I förslagen ingår att innehåll, utformning och omfattningen på kursen Utbildningen för räddningsinsats bör ses över. Utbildningen är en nio veckor lång grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap.1 Utredningen föreslår bl.a. att det bör övervägas om kursen kan indelas i block och att det bör utvärderas om den så kallade preparandutbildningen i början av kursen kan ersättas med förkunskapskrav.

4 Vad sa utredningen? Vidare föreslås att studerande som går Utbildning i skydd mot olyckor (tvåårig utbildning som leder fram till examen i säkerhets- och räddningsarbete) parallellt ska kunna läsa kursen Tillsyn och annan olycksförebyggande verksamhet A. Utredningen föreslår även att det bör utredas hur Påbyggnadsutbildning i räddningstjänst för brandingenjörer kan genomföras med högskola eller universitet som huvudman.

5 Vad sa utredningen? Utredningen lämnar också förlag om att vidareutbildningssystemet för räddningsledare och räddningsledning bör ses över, detta för att åstadkomma ett system som passar olika ledningsnivåer inom kommunal räddningstjänst.

6 Vad sa utredningen? Utredningen framhåller vikten av att MSB tillhandahåller instruktörutbildningar för kommunernas personal så att kommunerna ges möjligheter att bedriva egen fortbildning utifrån egna behov.

7 Fyra alternativ för tillhandahållande av Utbildning för räddningsinsats
1. all Utbildning för räddningsinsats sker vid MSB:s verksamhetsställen, 2. MSB ansvarar för Utbildning för räddningsinsats men genomför den i högre utsträckning lokalt eller regionalt, 3. MSB ansvarar för Utbildning i räddningsinsats men utbildningen upphandlas, samt 4. kommunerna ansvarar för grundutbildning av räddningstjänstpersonal i beredskap och får statlig ersättning för detta.

8 Vad gör MSB nu? MSB har till Regeringen lämnat underlag som visar på ökat anslagsbehov avseende utbildning om 35 mnkr MSB behåller två skolor

9 Vad gör MSB nu? Utvecklar Utbildning för räddningsinsats (2016-2017)
Genomförande 2018 Utvecklar vidareutbildning för räddningsledare ( ) Genomförande preliminärt 2019

10 Vad gör MSB nu? Utreder Tillsyn och olycksförebyggande verksamhet A som komplement till Utbildning i skydd mot olyckor (2017) Utreder förändrat huvudmannaskap för Påbyggnadsutbildning i räddningstjänst för brandingenjörer (preliminärt 2018)

11 Vad gör MSB nu? Utvecklar instruktörsutbildning som stöd för fortbildning (2017) Lanserar Fortbildningstjänsten (2017)

12 Grundutbildning för Räddningstjänstpersonal i Beredskap (GRiB) ersätter Utbildning för räddningsinsats 2018

13 ”Utbildning före arbete”
Generellt om GRiB Genomförande 2018 MSB:s regi Alternativ 2 Remiss Räddningstjänstrådet pågår Delaktighet under utvecklingen Instruktörsutbildning hösten 2017

14

15 Mer om GRiB Anmälan förändras ”Först till kvarn”
Anmälan till båda kurserna samtidigt, men väljs var för sig Längre planeringsperspektiv (1,5 år eller mer)

16 Mer om GRiB Introduktion till yrkesrollen (delkurs 1A), 80h
Genomförande vid som mest 15 orter Intresseförfrågan MSB personal Något om lokaler, kost, logi och utrustning Instruktörsutbildning hösten 2017

17 Mer om GRiB Praktik i räddningstjänst (delkurs 1B), 40h
Genomförs så verksamhetsnära som möjligt Lokal handledare Planeras tillsammans mellan studerande, arbetsgivare och handledare MSB examinerar Något om lokala anpassningar

18 Mer om GRiB Räddningsinsatsen (kurs 2), 120h
Genomförs på Revinge och Sandö Möjlighet till anpassade övningar

19 Efter GRiB Vidareutbildning Fortbildning

20 Frågor? Per Hulling Verksamhetsansvarig för kursutveckling
Enheten för utbildningssamordning Avdelningen för utveckling av beredskap


Ladda ner ppt "MSB utvecklar utbildning inom skydd mot olyckor"

Liknande presentationer


Google-annonser