Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Möte den 1 september 2016 Medarbetare på Länsstyrelsen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Möte den 1 september 2016 Medarbetare på Länsstyrelsen"— Presentationens avskrift:

1 Möte den 1 september 2016 Medarbetare på Länsstyrelsen
EBH-stödet - Kommunaccessen Bidrag Tillsynsvägledning Projekt, kurser m.m. Naturvårdsverket Fortsatt arbete 2017 Rapporter, remisser Övrigt Aktuella frågor och ärenden Nästa möte?

2 Medarbetare på Länsstyrelsen
Erik Blomqvist, samordnare, tillsyn, bidrag Nicklas Boussard, EBH-stödet, tillsyn, bidrag Fredric Hellberg, tillsyn, bidrag Ia Olsson, EBH-stödet Björn Santesson, tillsyn, bidrag Närvarande kommuner: SRMH (Täby, Vaxholm) – Lena Ahlgren och Lena Lidö Generalläkaren – Tina Molin Sollentuna – Mats Nilsson och Ann-Christin Granfors Värmdö – Viveca Svensson Selin Stockholm – Karin Kuttainen Sigtuna – Emelie Walsund SMOHF (Haninge, Nynäshamn och Tyresö) – Nilöfer Bicen, Sofia Larsen och Dan Wikström Danderyd – Ellinor Carlsson, Alexandra Edengren och Niklas Plobeck Norrtälje – Åsa Szabad och Ida Wallström Solna – Disa Lanner och Jenny Bäck Vallentuna – Raheleh Soorabechi Järfälla – Kjersti Wik och Gabriella Östman Ekerö – Åsa Lindström Huddinge – Linda Boxell Lidingö – Mattias Hedman Nacka – Tore Liljeqvist Södertälje – Björn Pinner och Isabel Andersson Österåker – Melissa feldtmann Närvarande Länsstyrelsen: Eric Blomqvist, Björn Santesson, Nicklas Boussard och Fredric Hellberg

3 EBH-stödet Kvalitetssäkring Kommunaccessen
Nicklas berättar om projektet med kommunaccessen och att det har lagts ned av Naturvårdsverket. Vi vet i dagsläget inte vad som händer, bollen ligger hos NV som ska gå vidare i sin utredning om dataförsörjning inom förorenade områden. Kvalitetssäkring av uppgifter i EBH-stödet blir lidande av detta men Nicklas uppmanar kommunerna att skicka in alla undersökningsrapporter som tas fram i kommunerna.

4 Bidrag - Regionala programmet
Uppdatering av regionala program, läget i länet, prioriteringslista Ansökan om bidrag för tillsynsprojekt och utredningar den 31 oktober till Naturvårdsverket Avstämning innan med Länsstyrelsen Skrivelse till kommuner under september Bidrag: Lst ansöker till NV sista oktober. Vi kommer att gå ut med en fråga i september till kommunerna om de har några objekt som de tycker är prioriterade. Obs! gäller inte bostadsbidraget. Budget för undersökningar ca 15 miljoner och ca 300 miljoner för åtgärder nästa år (hela landet).

5 Bidragsprojekt Sjöbergs varv åtgärder Vinterviken åtgärder
Skebo bruk och Edsbro masugn huvudstudier Riskklass 1 objekt MIFO fas-2 Handelsträdgårdar MIFO fas-2 avslutad Sjöbergs varv/Kagghamra: 35 miljoner för åtgärder, arbetet planeras komma igång nästa år. Vinterviken: 70 miljoner beslutade för åtgärder. Nästa steg är åtgärdsförberedande undersökningar. Skebo/Edsbro: huvudstudie pågår, vi inväntar en färdig riskbedömning. Åtgärdsutredning på tur. RKL 1-objekt: undersökningar utförda i sommar, vi väntar på resultat. Eventuellt något objekt till kan undersökas. Ska avslutas i år. Handelsträdgårdar: avslutades i våras. De nya riktvärden är inte med i rapporten. Vi lägger upp rapporten på hemsidan. Frågor: Det framkom önskemål om att få ta del av Lst:s schablonmallar för handelsträdgårdar och verkstadsindustri. Vi mejlar ut dessa till alla. Melissa: de har hittat en del Hg på åkrar, värt att vara uppmärksam på.

6 Tillsynsvägledning MIFO-utbildning/workshop inventering pågående verksamheter. Vid önskemål kontakta Länsstyrelsen. Kommunbesök – två stycken i höst Plantskoleprojektet Utveckla och förbättra tillsynsvägledningen TVL-snurran Finansierad inventering på Lst är avslutat men andra aktörer kan fortfarande inventera. Hör av er om ni har behov av stöd om ni ska inventera pågående eller nedlagda verksamheter. Kommunbesök planeras nu i höst. Vi har inte bestämt vilka kommuner än men vi återkommer så fort vi vet. Plantskoleprojeket: länsstyrelserna i Mälardalen och Gotland tillsammans med SGI arbetar tillsammans för att ta fram vägledningsmaterial i form av tre olika ”rapporter”, bl a en tillsynsvägledning för kommunerna. Arbetet ska vara klart innan årets slut. Önskemål kom upp om att plan- och bygg får vara med och granska utkast på vägledningsmaterialet Utveckla och förbättra tillsynsvägledning: Tillsynssamornaren och gruppen för tillsynssamordning utvecklar en ny struktur för tillsynsarbetet mellan kommunerna och länsstyrelserna där målet är att få en mer ensad tillsyn och tillsynvägledning, särskilt mot de prioriterade objekten. TVL-snurran: Mälarlänen och Gotland. Gemensamma utbildningar. Olika typer av utbildningar varje år. Kan kryddas med aktuella ämnen. En metod för oss strukturera och utveckla tillsynsvägledningen mot kommunerna i form av återkommande utbildningar i Mälarlänen samt Dalarna och Gotland.

7 Tillsynsvägledning - kurser
Mälarlänsutbildning i 8-9 november i Bålsta OBS! sista anmälningsdag 9 september Länk till anmälan finns på hemsidan.

8 Naturvårdsverket Bidragsbeslut Utvärdering av vägledningsmaterialet
Uppdatering av riktvärdesmodellen tillsammans med SGI Nya riktvärden Bidrag för sanering av förorenade områden för att bygga bostäder Nya kriterier Bidrag bostäder: 300 miljoner sen 200 miljoner per år. Minst två kommuner har hittills fått bidrag (föredrag om detta på MLU). Nya kriterier och prioriteringsgrunder(står i vägledningen), hör av er till Lst om ni har frågor. Vägledningsmaterialet: det pågår en översyn men det har dragit ut på tiden. Riktvärdesmodellen och nya riktvärden: Vissa justeringar i modellen är genomförda och nya riktvärden för bekämpningsmedel och båtbottenfärger har kommit. Bidrag för sanering av bostäder: Avseende dessa bidragsmedel behöver bostäderna inte längre bestå av små hyresrätter. I övrigt så är bidraget avsett för den del som saknar ansvar och där projektet inte skulle kunna gå att genomföra utan bidragsmedel. Frågor: - Melissa: förbättring av branschlistan önskas, branschspecifika föroreningar. checklista önskas. Vi kollar med NV.

9 Fortsatt arbete 2016-2017 Utredning tillsynsansvar riskklass 1 och 2
”överlämnande” av objekt Kommunal strategi/handlingsplan, behovsutredning, tillsynsplan Tillsynsansvar: vi ser över objekt för att fastställa tillsynsmyndighet. Vi har gått igenom gamla beslut. Nästa steg är att gå igenom överlåtelsebesluten och sen diskutera med kommunen. Därefter går vi igenom alla objekt med riskklass 1 och 2 och bedömer tillsynsmyndighet. Sist en överlämning av tillsynen. Strategi/handlingsplan: diskuteras vid kommunbesök.

10 Domar, rapporter och remisser
Remiss: Vägar till ett effektivare miljöarbete Källby, Eskilstuna – M (Riskbedömning) Undersökning av deponier – M (Definition av anläggning, verksamhet eller verksamhetsutövare) Utgångspunkten om att MKM är 200 dagars exponering, inte 120 dagar som verksamhetsutövaren ansåg. Pappersbruk. Lst förelagt om att undersöka deponier. MMÖD gav Lst rätt. Nya rapporter ligger på EBH-portalen

11 Domar, rapporter och remisser
Att äga, köpa eller sälja en förorenad fastighet – ditt ansvar Går att ladda ned på LST Stockholm och EBH-portalen Ta kontroll över kostnaderna för föroreningar – om hantering av förorenade områden vid pågående verksamheter, Länsstyrelsen i Jämtlands län PM om skälighetsbedömning, SGI Alla rapporterna finns på EBH-portalen. Vi skickar även ut mejl med länkar.

12 Övrigt Externa EBH-portalen Länsstyrelsens hemsida uppdaterad
Åtgärdsportalen SGF PFOS – riktvärden, SGI SGI – korttidsstöd 8 timmar bidragsärenden, 16 timmar tillsynsärenden I samråd med LST Korttidsstödet: utöver dessa timmar kan man betala SGI och få mer hjälp. Frågan skickas till Erik först så skickar han vidare till SGI.

13 Vikariat för Björn ute – sök gärna
Sök senast 11 september lansstyrelsen/jobba-hos-oss/Pages/default.aspx Bild:

14 Aktuella frågor Laget runt… Nästa möte?
En uppmaning till alla kommuner att skicka in rapporter och anmälningar till för registrering i EBH-stödet. Nacka: många projekt samtidigt (11 stora). Nacka bygger stad bl a på gamla industriområden. Klorerade kolväten har dykt upp. PCE-sanering på Kvarnholmen skulle börja i somras, men försenat. Ska installeras i höst och dra igång i dec. SRMH: flera markundersökningar i Täby. Vid Täby galopp har man hittat bl a DDT. Vid Täby slott har man hitta Pb, As mm. Många bedömningar som tar mycket tid. Hur gör ni andra när ni debiterar? –Nacka: på DP-projektet. Österåker samma. Bra att ta den diskussionen innan det blir skarpt. Ullnatippen har fått en dom om att de inte får deponera längre. Har ansökt om mellanlagring. Lidingö: några exploateringsområden bl a Dahlenum. Mycket planer på gång. En del skjutbanor som dyker upp. Ställt krav på provtagning på gammalt varv (RKL 2). Inte så höga halter. Huddinge: mer än vanlig. Södra skjutbanan. Man har undersökt Huddinges sida och hittat Antimon. I kulfånget på Sthlm:s sida mycket Pb. Ågesta brandövningsplats mycket PFAS. Tagit prover i brunnar i bostadsområde. Inga höga halter. Två ställen med lösningsmedel i grundvattnet, en har börjat saneras med reduktiv deklorering. En kemtvätt utreds. Ekerö: inga stora projekt på gång. Håller på att planera för vad som ska göras. Ansvarsutredning på gammal deponi, blivit överklagad. En del planer där fd handelsträdgårdar legat. En handelsträdgård som sanerats men återfyllts med förorenade massor. Många htrg som de avvaktar vägledning om hur man ska hantera. Järfälla: brandövningsplats Barkarby flygfält. Hittat PFAS i länshållningsvatten, vet inte var det kommer ifrån. Mycket jobb med detta, SGI inblandat. Klorerat i GV från kemtvätt. Jakobsbergsdeponin med gammal askfyllning (PAH). Många planer stoppas pga det. Vallentuna: Gillinge massåtervinning ska avvecklas. Norrtälje: mycket exploatering, det byggs överallt. Görs mycket undersökningar vilket ger mycket saneringar med många masshanteringsfall. Hamnen har påbörjat sanering, även ”dioxinladan”. Solna: mycket exploatering. Problem med klorerade lösningsmedel vid Solna station. Växtskyddsanstalten som hanterat mycket bekämpningsmedel. Staden ger bygglov utan att ha kollat med miljö innan. Behöver ställa krav på staden att de gör undersökningar, förbättra rutiner för stadens arbete så att de kollar med miljö. Sollentuna: mycket exploatering med tillhörande detaljplaner. Båtklubb som ska flytta till Tegelholmen där det är planlagt för uppläggningsplats. Har undersökts men ska uppdateras? Sthlm har inga planer på sanering, Sollentuna vill ha mer kunskap om FO-situationen. Södertörn: många handelsträdgårdar i DP. RKL 1-objekt som förelagts om undersökning. Ny heltidstjänst nästa år. Danderyd: lite smått och gott; DP, byggnationer, rivning av miljöfarlig verksamhet bl a panncentraler. Inga bra rutiner med teknisk förvaltning. Niklas ska inventera Danderyds objekt i BKL 2 som bara är identifierade. Ska jobba i två år med detta. Sigtuna: ska dra igång med en bilskrot som ska avvecklas. Ska köra ett projekt om FO nästa år, diskuterar med kommunstyrelsen. Gräsötippen? Förelagt om åtgärdsförslag. Mycket exploatering, det byggs både industri och bostäder. Sthlm: mycket sanering och byggande av bostäder. Norra Djurgårdsstaden: alla gamla byggnader vid gasverket ska stå kvar, diskussioner om hur man ska göra med saneringar hus för hus. Lilla Värtan, tjära i marken och sediment. Ett antal oljebergrum som ska avvecklas. Frågor om ansvar och tillsyn. Undersökt 19 badplatser, rapport kommer i höst. Värmdö: Porslinsfabriken i Gustavsberg, mkt föroreningar. Förorenade sediment i Farstaviken. Deponi som är sluttäckt läcker ut i diket, skyhöga halter Al, Zn och Pb. Undersökning och åtgärd pågår. Generalläkaren: inte så mycket i Sthlm län just nu. Generellt i landet mycket PFAS, blir mer och mer. Brandövningsplatser och flygplatser. Försvarsmakten börjar bli mer medvetna och samarbetet blir bättre. Mycket och dyrt. Allt arbete sker öppet. Utredning och begränsningar är det som gäller nu. Önskan att frågan lyfts till en nationell nivå med mer informationsspridning. GL ska få ny generalläkare och förslag finns om att byta namn till ”Inspektören för hälsa och miljö”. GL-namnet ska vara i karantän ett par år. Österåker: har undersökt ett antal marinor och varv i samband med tillsyn, mark, vatten, sediment och brunnar. Ser förfärligt ut, mkt höga halter TBT i mark. Långt över RV i MKN i sediment. Inget i brunnar. Galvator, med krom IV har lagt ned nu. Byggnaden är impregnerad med Krom så måste saneras, läcker krom till grundvattnet. Brandstationen ska flytta, redan undersökt men behöver saneras. Bostäder ska byggas. Mycket exploatering och planer. Bra organisation med plan och bygg. Alltid startmöte innan DP drar igång. Åkersbergatvätten ska undersökas av kommunen. Göra info tillgänglig för allmänheten. Börjat titta på verkstäder, inga klorerade hittills. Ska erbjuda tillsyn med provtagning på handelsträdgårdar eftersom konsulterna inte vill ta i det. Södertälje: stort exploateringsprojekt vid gammal impregneringsanläggning, Igelsta. Hur gör man med massor som är över FA? Tom Tits ska saneras. Frågor/kommentarer: Fler undersökningar likt RKL1? – ja vi har 500 tusen för nästa år. Kom gärna med förslag så söker vi. En uppmaning från oss att föra fram er info tidigt i planprocessen. Det är svårt att få informationen att nå alla inblandade i planprocessen. Samarbete mellan olika enheter på kommunen och mellan Lst måste bli bättre. Lst:s huvudsakliga bedömningsgrund är människors hälsa. Vi är en instans som bara yttrar oss. Norrtälje: om man har en fastighet som är förorenad och fst-ägaren motsätter sig en sanering. Kan man då ställa krav på sanering? Ingen VU men hon vill hyra ut. Hon ansvarar för en hyresgästs hälsa så hon får inte hyra ut. Skrivs in i fastighetsregistret. Kan man ställa krav på ytterligare undersökningar? Man kan förelägga om att man inte får gräva etc. Ev söka stöd hos SGI. Kan man söka bidrag när Fortifikationsverket är VU? –Nej!, annan statlig myndighet.

15


Ladda ner ppt "Möte den 1 september 2016 Medarbetare på Länsstyrelsen"

Liknande presentationer


Google-annonser