Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Den här PowerPointen består av tre delar:

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Den här PowerPointen består av tre delar:"— Presentationens avskrift:

1 Den här PowerPointen består av tre delar:
Presentation om förbundet Kort fakta om diabetes Presentationsförslag för diabetesföreningar Vår förhoppning är denna presentation ska vara till stöd i ert arbete. Beroende på vilken typ av presentation ni ska hålla kan ni ta bort bilder och lägga till nya. När ni arbetar med presentationen vänlig respektera mallens design, exempelvis är det inte tillåtet att ändra teckensnitt eller färger. I föreningsdelen har ni möjlighet att skapa det innehåll ni önskar efter mallens utseende. Håll gärna utkik efter den senaste versionen av presentationen på Förtroendewebben så att ni alltid har tillgång till en aktuell presentation. Till er hjälp har vi skrivit korta anteckningar till varje bild. Frågor? Kontakta oss på eller ta kontakt med förbundets informatör.

2 Svenska Diabetesförbundet
Cirka medlemmar Alla typer av diabetes, alla åldrar Rikstäckande Cirka 115 lokal- och länsföreningar Kansli i Sundbyberg Sedan förbundets start 1943 har Diabetesförbundet arbetat för att förbättra livsvillkoren för människor med diabetes.

3 gör det lättare att leva med diabetes
Diabetesförbundets vision: Vi gör det lättare att leva med diabetes.

4 Lokal- och länsföreningar
Bevakar politiska beslut och aktuella händelser på sina nivåer Lokala och regionala aktiviteter Läger, medlemsmöten, föreläsningar Bilden visar vår organisation. Vi är ett rikstäckande förbund, verkar på olika nivåer med centrala, regionala och lokala aktiviteter. Vi ingår också i nätverk som är viktiga i vårt arbete: - Nationella Diabetesteamet, paraply som består av oss från patientsidan samt professionens olika specialistföreningar (diabetesläkare, diabetessjuksköterskor, barnläkare inom diabetes samt dietister). Handikappförbunden, - HSO, samarbetsorgan som består av 39 förbund. Internationella Diabetes Federationen, IDF – otroligt viktigt att vara med i de internationella sammanhangen. Arbetar mer och mer systematiskt för att påverka. Globalt fått igenom FN resolutionen om diabetes som hot mot globala hälsan, första gången en icke-smittsam sjukdom fått sådan ”status”. Nationella programrådet för diabetes - Vi deltar i det Nationella Programrådet för Diabetes genom SKL, Sveriges kommuner och landsting. Viktigt organ som syftar till att sprida kunskap och mindre ojämlik vård, bl.a. genom att man tar fram och försöker enas kring behandlingsprogram. Dessa kan sedan användas i landstingen istället för att de gör sina egna hemmasnickrade produkter. Även framgångsfaktorer och utbildningsinsatser.

5 Vad gör vi? Påverkan – nationellt och internationellt
Kunskapsspridning Stödjer forskning kring diabetes via Diabetesfonden Aktiviteter Erfarenhetsutbyte Exempel på kunskap som ofta behövs är att möta alla de fördomar som finns om diabetes, både typ 1 och typ 2: ”bara att ta en spruta, kan väl inte vara så farligt” eller ”det är bara att gå ner i vikt så blir du frisk” eller ”du har fått diabetes för att du ätit för mycket godis”. Vi uppmärksammar också Världsdiabetesdagen 14 november.

6 Intressepolitiskt arbete
Bevakar och agerar i aktuella frågor Skrivelser, remissvar, personliga möten, referensgrupper och debattartiklar Jämlik diabetesvård Individ- och kunskapsbaserad diabetesvård Villkor och rättigheter i samhället Förbundet bevakar och agerar i aktuella frågor nationellt, medan diabetesföreningarna agerar lokalt För att lyckas i detta arbete är skrivelser, remissvar, personliga möten och debattartiklar viktiga kanaler och verktyg. Behövs en aktiv organisation som Diabetesförbundet och föreningarna som bevakar och agerar i frågor som berör de som lever med diabetes. Enligt vårt idéprogram jobbar vi med: Jämlik diabetesvård: Vad innebär det? Behandling, bemötande och tillgång till personal, hjälpmedel och förbrukningsartiklar ska vara jämlik och utgå från individens behov Individ- och kunskapsbaserad diabetesvård: Den enskildes förutsättningar, medicinska behov och livskvalitet ska vara styrande i utformningen av hens vård Diabetesvården ska vara baserad på aktuell och beprövad kunskap, vara säker och tillgänglig samt ge individen förutsättningar att ta ansvar för sin egenvård Villkor och rättigheter i samhället: Bland annat ett jämlikt och respektfullt bemötande vid kontakt med myndigheter, vårdgivare, offentliga institutioner, försäkringsgivare och övrig omgivning. Inga onödiga hinder eller begränsningar ska stå i vägen för ett så normalt liv som möjligt.

7 Aktuella frågor Tillgång till hjälpmedel; pumpar, CGM, upphandlingar
Äldres situation Diabetes och rättsväsendet Körkort Diabetes i skolan Kronikerstrategin – ”En väl fungerande primärvård” Följer och deltar i debatten kring läkemedelsförmånen och hjälpmedel samt ger remissvar på de förslag som läggs. Deltar i samråd och andra möten. Ordföranden ledamot i TLV:s insynsråd (utsedd av regeringen). Målet är att hela landet ska ha samma regler och samma hjälpmedel, samt att pumpar och andra tekniska hjälpmedel fortsatt ska ingå i det statliga förmånssystemet. Vi bevakar frågor som rör vården av äldre personer med diabetes och deras situation inte minst i särskilda boenden. Vi deltar i kvalitetsarbete för vård av äldre med omfattande vårdbehov, som ska leda fram till en standard. Programrådet har också tagit fram en webbaserad utbildning för personal i framförallt kommuner, som ger grunderna i diabetesvård. Viktigt trycka på och kräva i era kommuner att personalen genomgår denna. Låt dem göra det på arbetstid och kanske med en bonus! Efter flera fall inom rättsväsendet (arresten) som resulterat i dödsfall har vi på olika sätt uppmärksammat polisen och domstolarna på att de behöver kunskaper om diabetes. Ökad kunskap behövs även vid rättegångar som rör tex vårdnadsmål när barnet har diabetes. Tillämning av körkortslagen vad det gäller risk för hypoglykemi (lågt blodsocker) och körkortstillstånd och även hur synfältsprövningar ska genomföras och bedömas när det gäller körförmåga är områden som vi arbetar med för att få till mer rättvisa och individuella. De ska baseras på aktuella kunskaper om diabetes. Transportstyrelsen har gett i uppdrag till VTI för att ta fram program för körsimulator (synfältsbedömning). Driver vidare frågan i vilket skede det ska vara möjligt att göra testet och vem som ska betala. Transportstyrelsen menar i dispensärende och den enskilde betala, vi menar redan i ett ärende om körkortsåterkallelse och att vården betalar. Diabetes i skolan Barn med diabetes och deras föräldrar ska känna sig trygga i/med situationen skolan. Barn med diabetes ska få samma möjligheter som andra att tillgodogöra sig kunskaper. Förra regeringens kronikersatsning där pengar satts av för ett projekt som HSO driver tillsammans med oss och två andra större förbund. Bl.a. framgångsfaktorer som ska kunna underlätta generellt för kroniskt sjuka i primärvården.

8 Kunskapsspridning Ju fler som har kunskap om sjukdomen – desto lättare blir det att leva med den Kunskapsspridning på en rad olika sätt: Besvarar frågor om diabetes Informationsmaterial Tidningen Allt om Diabetes Deltar på evenemang Medlemmar och anhöriga och även allmänheten kan via e-post eller telefon ställa frågor om allt som rör diabetes. Den person på kansliet eller som kan mest om frågan försöker besvara den, tex våra utredare (diabetessjuksköterskor eller vår jurist). Vi producerar informationsmaterial och texter som beskriver hur det kan vara att leva med diabetes. Uppslag till ämnen får vi från medlemmarna, de frågor som ställs och vad som är aktuellt inom forskningen. En uppdatering av informationsmaterialet sker fortlöpande. Tidningen ”Allt om Diabetes” är ett sätt att hålla medlemmar informerade om allt som händer inom diabetesområdet och den kan också skapa debatt. Vi deltar vid evenemang där diabetes behöver synas och höras.

9 Exempel på informationsmaterial

10 Ung Diabetes Erbjuder mötesplatser och aktiviteter för unga mellan år: Diabeteskompis Ung Diabetes lokalt Läger Leds av ett råd bestående av åtta personer Läs mer på eller verige För våra unga medlemmar mellan 15 och 30 år. Till Diabeteskompis kan man höra av sig med sina frågor om – ja, allt möjligt. Svar får du från diabetesläkare, diabetessköterska, dietist eller någon av rådsmedlemmarna. E-postadressen är Ung Diabetes lokalt finns i dagsläget på en rad olika platser runt om i Sverige. Det består av unga som engagerar sig för att göra livet med diabetes lättare och deras engagemang innebär allt från fikaträffar till föreläsningar och påverkansarbete. Ung Diabetes anordnar årligen en kick-off för alla som vill engagera sig lokalt. Några gånger per år strävar Ung Diabetes att bjuda in till läger eller andra nationella aktiviteter. Några av de tidigare genomförda aktiviteterna är minilumpen, skidresor, och cirkusläger. Ung Diabetes är en del av Svenska Diabetesförbundet och leds av ett råd bestående av åtta personer.

11 Medlemmarna Vad är det vi erbjuder? Medlemsvård Försäkringar
Samarbete med vården Rådgivning Aktiviteter lokalt Medlemsenkät Allt vårt arbete syftar till att göra det lättare att leva med diabetes. Våra medlemmar har bland annat möjlighet att: Prenumerera på tidningen Allt om Diabetes som utkommer 6 ggr per år Delta i föreningarnas/Ung Diabetes aktiviteter Teckna en olycksfall- och sjukförsäkring, Bokvarförsäkring samt barnförsäkring, inom kort även en livförsäkring Få personliga råd vid kontakter med vården och med myndigheter Ansöka om bidrag ut fonder för olika ändamål

12 Följ vårt arbete diabetes.se facebook.com/svenskadiabetesforbundet
twitter.com/diabetes_sv youtube.com/diabetesforbundet mynewsdesk.com/se/pressroom/diabetesfoerbundet

13 För en framtid utan diabetes! www.diabetesgåvan.se
Nu några ord om Diabetesfonden: Förbundets vision är ju gör det lättare att leva med diabetes. Naturligtvis vill vi ju alla även hitta botemedlet som gör att diabetes försvinner men det kommer att ta tid och då är det viktigt att satsa på livet med diabetes. Diabetesfondens verksamhet däremot omfattas av visionen För en framtid utan diabetes. Diabetesfonden arbetar med insamling till forskning medan förbundet är en medlemsorganisation. Diabetesfonden är alltså en helt egen organisation men vi är tätt sammanbundna och jobbar tillsammans. Det är tack vare gåvor från privatpersoner, testamenten och företag som Diabetesfondens arbete är möjligt. En viktig del är de minnesgåvor som kommer in istället för blommor vid begravningar. Ny hemsida diabetesgåvan.se – lättare att ge gåva, bli månadsgivare osv. Diabetsfonden är måna om att de insamlade medlen används på rätt sätt och att en så liten del som möjligt går till administration. Som givare kan det vara tryggt att känna till att Diabetsfonden har ett 90-konto och står under tillsyn av Länsstyrelsen och Svensk Insamlingskontroll. Diabetesfonden är även medlem i branschorganisationen Frivilligorganisationernas Insamlingsråd (FRII) via Svenska Diabetesförbundet och följer deras etiska riktlinjer.

14 Diabetes

15 Diabetessjukdomarna En av de stora folksjukdomarna
Diabetes är inte en utan flera olika sjukdomar med olika orsaker och hur de behandlas Gemensamt är att blodsockret är för högt Livslång sjukdom – diabetes går inte att bota Bara i Finland är risken att få typ 1- diabetes högre än i Sverige Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. I Sverige räknar man med att det finns över personer med känd diabetes. Diabetes är inte en utan flera olika sjukdomar med olika orsaker och hur de behandlas. De två mest kända och vanliga formerna av diabetes är typ 1 och typ 2. De båda typerna har många gemensamma drag men skiljer sig också åt på viktiga punkter, bland andra hur de behandlas och orsaken till att en person får sjukdomen. Gemensamt är att blodsockret är för högt och att målet med behandlingen är att försöka åstadkomma en så normal blodsockernivå som möjligt. Man kan aldrig bli frisk från diabetes men man i princip leva som alla andra men det kräver mer planering. Antalet insjuknade i diabetes ökar varje år. Sverige ligger på andra plats i världen när det gäller risken att insjukna i typ 1-diabetes. Lästips: Diabetes – en folksjukdom. Finns att beställa från Diabetesförbundet webbutik.

16 Diabetes i siffror Sverige: Cirka 450 000 har diabetes
Tusentals har typ 2- diabetes utan att veta om det Ca har typ 1- diabetes, varav är barn Internationellt: Mer än 415 miljoner beräknades leva med diabetes år 2015 År 2040 beräknas nästan 642 miljoner leva med sjukdomen barn får typ 1- diabetes varje år Sverige: Cirka människor beräknas leva med diabetes i Sverige. Typ 2-diabetes utgör den stora majoriteten. Men siffrorna är osäkra då många dessutom har sjukdomen utan att de vet om det. Det gäller för typ 2-diabetes, där insjuknandet ofta går så långsamt att kroppen vänjer sig vid ett högre blodsocker och därför sällan ger symtom. Insjuknandet i typ 1 går ofta snabbare och då kommer det också tydliga symtom snabbare på att blodsockret ligger högt. Internationellt: Diabetes är en av de mest vanliga icke-smittsamma sjukdomarna i världen. Sjukdomen har en så snabb utveckling att den liknas vid en epidemi. Det är i särklass flest som insjuknar i typ 2-diabetes. Livsstilsförändringar som stillasittande och ohälsosammare kosthållning är bidragande orsaker. Men även typ 1-diabetes ökar i världen, även om inte denna diabetestyp är lika utbredd. Ökningen av antalet personer med typ 2-diabetes i Sverige beror på bättre vård och att vi lever längre, inte att det procentuellt blir fler som insjuknar.

17 Klassiska tecken på diabetes Symtom på hyperglykemi – högt blodsocker
Trots att orsakerna till typ 1- och typ-2 diabetes inte är de samma är symtomen på diabetes desamma. Symtomen som även är tecken på högt blodsocker: Ökad törst Stora urinmängder Trötthet

18 Typ 1-diabetes Kroppens egen insulinproduktion har helt eller nästan helt upphört Insulinbehandling behövs direkt vid insjuknandet Enda sättet att tillföra insulin är genom någon form av injektioner Insulinpennor eller insulinpump används för injektionerna Man kan få typ 1-diabetes som barn, ung eller vuxen Det finns inget svar på varför man får typ 1 diabetes. Olika teorier har provats som virus, klimatfaktorer, stress mm. Det är en autoimmun sjukdom som innebär att kroppens egna celler tar ”död” på de egna insulinproducerande cellerna. Vanligtvis insjuknar man i typ 1-diabetes som barn, tonåring eller ung vuxen. Insjuknandet sammanfaller ofta med perioder då kroppen ställer ett högre krav på insulinproduktionen tex vid snabb tillväxt.

19 Typ 2-diabetes Debuten oftast smygande
Drabbar främst personer över 40 år Insulinproduktion fungerar fortfarande med mängden insulin täcker inte kroppens behov. Behandlingen ser olika ut och kan variera över tiden Viktminskning kan räcka för att hålla sjukdomen i schack Tablettbehandling Insulininjektioner Debuten vid typ 2-diabetes brukar vara mer smygande, och ofta är det så att många går med typ 2-diabetes utan att de själva vet om det. Ofta upptäcks sjukdomen i samband med en vanlig hälsokontroll. Insulinproduktionen fungerar fortfarande med mängden insulin som produceras räcker inte till. Typ 2 har, till skillnad från typ ,1 en hög ärftlighet. För många är viktminskning där kosthållningen läggs om och vardagsmotionen ökar en viktig del i behandlingen. Andra sätt att behandla sjukdomen är med hjälp av tabletter och/eller insulin.

20 Insulinkänningar Symtom på hypoglykemi – lågt blodsocker
Vid för låga blodsockervärden kan insulinkänningar uppstå. Risken att drabbas av insulinkänningar är störst vid insulinbehandling men kan också inträffa vid tablettbehandlad diabetes. Symptom på lågt blodsocker/insulinkänningar: Darrningar Aggressivitet Hunger Koncentrationssvårigheter För att häva en känning kan man äta druvsockertabletter, dricka juice, söt saft eller liknande.

21 Att leva med diabetes Diabetes är inte en sjukdom som är lika hos alla eller som upplevs lika av alla Varje person har sin egen diabetes Diabetes ställer krav på planering och på egenvård för att undvika problem idag och komplikationer längre fram Varje person med diabetes har en unik historia. Det är svårt att jämföra sig med andra. Den som träffar personer med diabetes kan inte heller utgå från att alla är lika utan måste lyssna på personens historia. I egenvården ingår det att ta ansvar för sin egen hälsa bla genom att vara medveten om val av mat, vara fysiskt aktiv, mäta blodsocker, förebygga problem från fötterna.

22 Viktigt med bra blodsocker – varför då?
Högt blodsocker skadar kärl- och nervfunktion i så gott som alla organ i kroppen Målet är att blodsockret ska ligga så bra som möjligt utan att ge upprepade låga blodsocker (hypoglykemier) Regelbundna uppföljningar av bl.a. ögon, fötter och njurar för att förebygga komplikationer Komplikationerna som hör ihop med diabetes är i stort sett desamma för både typ 1- och typ 2-diabetes. Typ 2-diabetes är alltså ingen lindrigare form av diabetes, vilket man tidigare har trott. Både stora kärl och små kärl skadas (åderförkalkas) vid förhöjt blodsocker. Det gör att tex stroke och hjärtinfarkt är vanligare hos den som har diabetes. Förutom att försöka nå ett bra blodsockervärde så är det viktigt att sluta röka. Det är också betydelsefullt att minska fysik inaktivitet i vardagen för att minska risken för komplikationer till sjukdomen.

23 Diabetesföreningens namn
På följande sidor har vi satt samman några förslag på hur ni i föreningen kan anpassa presentationen för er förening. Givetvis är ni fria att skapa nya sidor i mallen för att beskriva er verksamhet på bästa möjliga sätt.

24 Vi arbetar för dig som bor i xxxx stad
Rubrikexempel: Viktiga frågor Exempel: Vår verksamhet

25 Våra aktiviteter Aktivitetens namn, Datum och plats Varmt välkommen att delta i vår verksamhet!

26 Kontakta oss gärna Förnamn Efternamn E-postadress Telefonnummer/Mobilnummer

27 Frågor?

28 Tack för din tid!


Ladda ner ppt "Den här PowerPointen består av tre delar:"

Liknande presentationer


Google-annonser