Exempel på elevsvar uppgift 1

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Advertisements

Mat från mark och vatten
Tipspromenad om mat och klimat
Betyg och bedömning.
Tips när du planerar måltider
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
DAGENS LEKTION Dagens ”Varför är ni här?” Filmvisning av Älskade kött
Det svenska kulturarvet
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Produkter, hälsa och miljö
Mat och hälsa åk 8.
Unga i Piteå granskar måltider
vanliga bilar vs miljöbilar
Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Klimatpåverkan från livsmedel
Näring och individuella behov åk 8
Kvalitetsnivåer för Måltidsverksamheten i Lerums kommun
+ stadsplanering Dansande robot!. + Motivering Vilken plats valde du, och varför?
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Mat och klimat.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Mat.
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Utvärdering i HK?.
EcoCraft. Hur det är tänkt…. Härefter kommer ett antal påståenden. Det är inte åsikter eller något slags ”regelverk” Det handlar inte om rätt eller fel.
Ett mål mat för miljömålen! Om miljösmarta matval…
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
MAT Vad väljer jag? Hälsa Ekonomi Miljö.
Mat.
Val av transport till resmålet.
Ekonomiska system Viktiga begrepp
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
Miljövän naturligtvis
Hur ska man planera upp sina måltider?
Vad ska du äta och varför ?
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Sveriges matkultur.
Här kommer lite fakta om Jordbruk.
Vad finns i maten?.
Betygskriterier Idrott & Hälsa
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
Hållbar utveckling - förmåga 1 i biologi.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Vegetariskt.
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
Repetition av näringslära
Samhällsekonomi Ekonomiska system. Vad är ekonomi? Ordet ekonomi kommer från grekiska ordet för hushållning. Ekonomi handlar om hur vi bäst använder de.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Dagens lektion? Mängd, metod, planera. Mat måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept. Bakning.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Tallriksmodellen & matcirkeln, blodsockerkurva? Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Paj  Sammanfattande test.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Veckans fördjupning handlar om en sorts mat. Vet du vilken
Varför du ska dricka kranvatten...
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Energi och Näringsämnen
Vitaminer.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Exempel på elevsvar uppgift 1

Elevsvar uppgift 1 (inte uppnått kvalitet för enkel motivering) X valde ananas för den är billig, majs i trepack för det är bättre, vatten på flaska för det är gott.

Elevsvar uppgift 1 (enkel motivering) X valde gul lök för den odlas i Sverige som innebär kortare transporter än importerad, han valde storpack majskorn för det är billigare. Nötfärsen valde x för den är KRAV-märkt och den är miljövänligare. Den KRAV-märkta tacosåsen är miljövänligare. Tomaterna är lite billigare.

Elevsvar uppgift 1 (utvecklad motivering) (ett svagt exempel) X försökte få med antingen närodlade varor eller KRAV-märkta varor, de närodlade grönsakerna hade inte transporterats så långt vilket är bra för transporter gör att det kommer ut koldioxid vilket inte är bra för miljön med växthuseffekten och allt det där. Den KRAV-märkta salladen var bättre odlad än den andra och den KRAV-märkta nötfärsen kommer från gårdar som inte besprutar sin mark. Den nyckelhålsmärkta creme fraichen var nyttigare än den andra. Tacosåsen som x valde var hälsosammare.

Elevsvar uppgift 1 (utvecklad - välutvecklad motivering) X väljer KRAV-odlade kidneybönor. Det är bra med vegetabiliskt protein eftersom det går åt mindre energi att odla bönor än att föda upp djur. KRAV gynnar även hälsan eftersom kravodlade varor inte besprutas. X valde Lätt creme fraiche för det innehåller betydligt mindre fett än originalet. Gul lök för den är svenskodlad viket är bra för miljön, även för hälsan då man vet att den är rätt odlad. Sallad väljs därför att det gör smaken bättre, den är svensktillverkad vilket gynnar miljön med kortare transporter. Nötfärsen innehåller mycket proteiner som bygger upp musklerna. Svenskt kranvatten är bättre ur energisynpunkt än att köpa flaskvatten som är transporterat på lastbil från Norge.

Exempel på elevsvar uppgift 2

Elevsvar uppgift 2 (inte uppnådd kvalitet för enkelt och till viss del underbyggt resonemang) Mitt val av konsumentroll beror på att jag tycker att priset är viktigast, men även lokalt och hälsa. Jag tyckte att valet av livsmedel var bra för hälsa, ekonomi, miljö. Huvudtanken var priset. Många gånger valde jag det bästa priset, men ibland valde jag lite dyrare.

Elevsvar uppgift 2 (enkelt och till viss del underbyggt resonemang) Om man tänker på hälsan så tycker jag att tacon är bra. Den innehåller bröd, flera grönsaker och kött. Det ingår Creme fraiche också och det innehåller mycket fett, men det måste vara gott också. Det ingick ingen ost. När det gäller ekonomin har jag tänkt ganska mycket på det men jag har satt miljön i första rummet och jag tycker att jag har råd att handla miljövänligt. Det mesta jag köpt har varit från Sverige för jag tycker att transportsnålt är viktigare än kravmärkt. Men här kommer etiken också in i bilden som något att ta hänsyn till. Kravmärkt är bättre för djuren och dom får inte använda konstgödsel och så. Om man är vegetarian istället då behöver inte djuren lida alls och jorden mår bättre.

Elevsvar uppgift 2 (utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang) Det X alltid försöker tänka på när han köper mat är om det är ekologiskt eller miljövänligt. Helst ska det vara KRAV-märkt och närproducerat. När X köpte maten kompromissade han ibland, tex fanns det KRAV-märkt körsbärstomat från Spanien. Dom måste åka lastbil länge och det blir inte miljövänligt för naturen. Dom svenska tomaterna var inte kravmärkta men dom var närproducerade vilket är bättre för miljön. Hälsa är också viktig för X. Den maten han handlat till tacokvällen innehåller varor från många olika grupper. Förutom brödet så är det kött, bönor och olika sorters grönsaker. Det har betydelse för hälsan med måltider som är bra sammansatta. Sen är det djuren också, X köper bara kött som är bra, djuren ska ha mått bra innan de slaktats och det ska vara KRAV-märkt. Ekonomin mår inte helt bra av såna matvanor för att ekologiskt oftast kostar mycket mer, men det bryr X sig inte om.

Elevsvar uppgift 2 (väl utvecklade och väl underbyggda resonemang) Tacos i sig är nog ingen toppenmåltid ur miljösynpunkt, den innehåller många olika livsmedel varav många inte ofta odlas i Sverige. Men om man försöker att anpassa vegetabilierna efter säsong och eftersom måltiden innehåller många valfria ingredienser så kan den vara miljö- och även ekonomismart. Om man tänker på hälsan kan man välja mycket vegetabiliska produkter i sin tacobuffé, vitkål, tomater, kidneybönor. Vitkål innehåller mer vitaminer jämfört med isbergssallad och är också bättre med tanke på miljön eftersom det är säsongsanpassat. Man kan även se att vitkålen har ett betydligt lägre kilopris än isbergsallad vilket då också påverkar ekonomin. Kidneybönor är bra med tanke på alla tre hälsa, ekonomi och miljö. Med tanke på hälsa innehåller kidneybönor mycket protein vilket är bra då man inte äter kött för protein behövs för att bygga upp kroppen, med tanke på miljö är det bra för det krävs betydligt mindre energi att framställa kidneybönor än att få fram kött där vegetabilierna måste gå en omväg genom djuren. Och med tanke på ekonomi är kidneybönor bra för de är billigare än köttfärs. Min rollperson valde även lätt creme fraiche för att det innehåller mindre fett än originalet. Dessutom innehåller creme fraiche till stor del mättat fett vilket inte är så bra för hälsan. Det var också ett självklart val för min rollperson att välja kranvatten. Det finns ingen hälsofördel med att dricka flaskvatten, dessutom är det dyrare och mindre miljövänligt eftersom det krävs att det transporteras till affärerna och att det tappas upp på PET- flaskor.