Energigivande näringsämnen Proteiner Fett Vatten Mineraler Vitamier Kolhydrater Vilka är energigivande?
Kolhydrater Var finns kolhydrater? Pasta, potatis, ris, nudlar, mjöl, godis, kakor, läsk, frukt mm. Delas in i tre grupper Stärkelser Socker(arter) Fibrer
Stärkelser Finns i mjöl, gryn, ris, pasta, bröd, potatis och rotfrukter. Stärkelser är vår vanligaste kolhydrat i maten. Stärkelser måste brytas ner av kroppen innan den kan bli energi, dvs. ”långsamma kolhydrater”. Ger energi under en längre tid.
Socker(arter) Finns i frukt, bär, läsk, saft, energidryck, kakor godis mm. Sockerarter kan tas upp omedelbart av kroppen och ge energi dvs. ”Snabba kolhydrater” Ger jättemycket energi men under en kort tid.
Ett undantag… Fibrer Fullkornprodukter såsom kli, gryn och grövre mjölsorter, grovt bröd, fullkornspasta, fullkornsris. Tillhör kolhydrater men ger ingen energi, bra för magen och tänderna. Ger större mättnadskänsla – dvs. du är mättare längre.
Proteiner Har inga undergrupper såsom kolhydrater och fett har. Finns främst i animaliska produkter såsom kött, fisk, fågel, ägg. Finns även i bönor, linser och ärtor. Behövs både för vår psykiska (hjärnan), fysiska (muskler) utveckling samt ämnesomsättning och fortplantning.