Energigivande näringsämnen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Energigivande näringsämnen
Advertisements

Ät rätt För att träna lätt.
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)
Hur mycket mat behöver du?
Repetition inför NP i biologi
Styrka & styrketräning
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Näringsämnen i kroppen
Kolhydrater.
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Näringsämnen.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Repetition.
Kolhydrater Tre grupper.
Och terminens avsnitt handlar om……….
Träningslära ÅK8.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Ät mat du tycker om Utgå ifrån din aktuella kostvana och försök att förbättra den Hitta alternativ som passar dig Man kan äta allt, men inte alltid och.
1 Energiprocesser. 2 Prestationsförmåga = kroppens förmåga att utvinna och använda energi, dvs. förmågan att omvandla maten till rörelseenergi. Energirika.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
Kolhydrater.
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Kolhydrater.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
Presentationens avskrift:

Energigivande näringsämnen Proteiner Fett Vatten Mineraler Vitamier Kolhydrater Vilka är energigivande?

Kolhydrater Var finns kolhydrater? Pasta, potatis, ris, nudlar, mjöl, godis, kakor, läsk, frukt mm. Delas in i tre grupper Stärkelser Socker(arter) Fibrer

Stärkelser Finns i mjöl, gryn, ris, pasta, bröd, potatis och rotfrukter. Stärkelser är vår vanligaste kolhydrat i maten. Stärkelser måste brytas ner av kroppen innan den kan bli energi, dvs. ”långsamma kolhydrater”. Ger energi under en längre tid.

Socker(arter) Finns i frukt, bär, läsk, saft, energidryck, kakor godis mm. Sockerarter kan tas upp omedelbart av kroppen och ge energi dvs. ”Snabba kolhydrater” Ger jättemycket energi men under en kort tid.

Ett undantag… Fibrer Fullkornprodukter såsom kli, gryn och grövre mjölsorter, grovt bröd, fullkornspasta, fullkornsris. Tillhör kolhydrater men ger ingen energi, bra för magen och tänderna. Ger större mättnadskänsla – dvs. du är mättare längre.

Proteiner Har inga undergrupper såsom kolhydrater och fett har. Finns främst i animaliska produkter såsom kött, fisk, fågel, ägg. Finns även i bönor, linser och ärtor. Behövs både för vår psykiska (hjärnan), fysiska (muskler) utveckling samt ämnesomsättning och fortplantning.