AFFÄRSPROJEKTPLAN Projektgruppen / Nordanstigs Byafiber.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Projektet och syftet med upphandlingen 1. 2 GIS är ett av flera verktyg för stöd i och utveckling av den kommunala verksamheten.
Advertisements

Fiber i Bohus Peter Davidsson, Fredrik Östlind, Lennart Svensson
Empower AB På kontoret i Uddevalla finns resurser för
Affärsplaner för samhällsentreprenörer?
Nu projekterar vi bredband via fiber till Långgatan 14-22, Lenhovda
Informationsmöte Kungsbacka Bredbandsnät
Förstudien om utbyggnad av Bredband på landsbygden
Bredband i Ragunda Kommun
Här kommer information om planerad bredbandsutbyggnad (fiber) i Åkersjön. Fjällbyn har fått erbjudande att vara med i denna utbyggnad och därför lägger.
L ILLA E DETS KOMMUN Fiber hem till dig – går det?
Snabbare kommunikation
FFH-Projekt Fiber Från Hemmet Telefon Data TV Övrigt.
Mikael Jarmdahl Kommun och stadsnätsansvarig
Södra Fräkne Fiberförening
Är Fastbit’s varumärke för "öppet stadsnät" och finns i stadsnäten; LidköpingMariestad Nossebro Töreboda Skara Götene VallebygdenSkövde Jonas Lind Fastbit.
Förstudien om utbyggnad av Bredband på landsbygden
Om byNet 10 års erfarenhet av byggnation av fibernät på landsbygden. Genomfört över 200 föreningar runt om i Sverige. Samma upplägg som utbyggnaden av.
Fiber till hemmet. Agenda Presentera dagsläget Vad har vi gjort sedan sist Valet av nätbyggare Vem vi valt och varför Insatser och Fiber bonus Tidsplan.
Workshop för GIS samordnare
Hearing södra skärgårdens infrastruktur Utan en fungerande infrastruktur försvåras möjligheterna till en levande skärgård.
Fiber för snabb landbygd
Ett processinriktat arbetssätt
Kalkylering av bygg- respektive anläggningsprojekt
Upphandling av stöd till bredband
Inköpsrutiner.
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Ramavtal i offentlig upphandling Förbundsjurist Ulf Palm Sveriges Kommuner och Landsting.
Fiber i Bråbacka (?)
Vilhelmina november 2009 Förstudie: Digital närservice, utbildning och kultur Beställare och huvudmän för förstudien är: Inlandskommunernas Ekonomiska.
Skeda Udde-Kungshult-Dänskebo
Utveckling av lokal service i samverkan SE MEDBORGARNA - för bättre offentlig service.
Välkommen till Informations och Driftsättningsmöte
Dagens problematik Trygghetslarm.
Framtiden är här nu Brf Bolmen 2
Fiber är så mycket mer än bara snabbt internet…
Bilaga 7 Resultaträkning Balansräkning
Vad händer ikväll? Information från Timmersdala utvecklingsgrupp
Regeringsuppdraget 1999 beslutade regeringen om en 3-årig satsning på en breddutbildning inom området GIS Ett samarbete mellan kommunförbund, kommuner,
Program informationsmöte 4 dec  Genomgång utlysningstext  Ansökningsmallen  Övrig information.
Gör en ekonomisk kalkyl
Informationsmöte 13/ Välkommna! Ta en kaffe och slå dig ner! Vi som kallat till detta möte: Ulrika, Peter, Beatrice, Mattias, Didrik, Johan och.
Välkomna till medlemsmöte med Södra Nordanvägens Samfällighetsförening Södra Nordanvägens Samfällighetsförening.
Telia Operator Business som kommunikationsoperatör – ett öppet nät Tobias Blom.
Sveriges största öppna nät Jerri Waris Hultsfred
Affärsplaner för samhällsentreprenörer? Distanskurs i SHE 4 april 2011 Fredrik Björk, Malmö högskola.
Kvalitetsutveckling - administrativa processer
PostGirots Idrottsklubb PGIK
Agenda Presentation Ca Kaffe Ca Frågestund
Informationsmöte Näshultagården
Medlemsmöte 11 juni 2015.
Agenda 1. Mötets öppnande 2. Val av ordförande samt sekreterare vid stämman 3. Godkännande av röstlängden 4. Val av två justeringspersoner tillika rösträknare.
Fiberföreningar i samverkan
DALNET Ek. För. Möte i Grinstad 21 November 2013 Informationsmöte för medlemmar och intresserade i området.
Presentation Vadholmen Öppen Fiber® i Munkedal, Vadholmen Valfrihet och konkurrens Med Öppen Fiber kan du idag fritt välja mellan 11 stycken.
Fiber till Ammenäs Morgan Sjöberg, It- och stadsnätschef Jenny Andersson, Försäljningschef
Första steget mot fiber har tagits i Baggbron! Projektgrupp fiber till bygden Anders Erman, Hultebo Mikael Lönnberg, Godkärra Jan Onning, Getingtäkten.
Välkommen till Informations och Driftsättningsmöte Ornö Fiber Ekonomisk förening Ornö Fiber Ekonomisk förening1.
VÄLKOMNA. FIBER PÅ STENUNGSÖN Fibergruppen: Henrik, Roger, John Uppdrag: Ta fram förslag för fiberanslutning.
Engelnet – ”Fiber till alla” hur går det för oss.. VÄLKOMMEN Kort status: -Ängelsbergsområdet:226 (+21 st extra) Västansjö/Vretarne 26 st kr/anslutning.
Regler för upphandling Med offentlig upphandling avses de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett.
VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE OCH EXTRA ÅRSMÖTE I FÖRENADE FIBERBYAR.
Välkomna till informationsmötet i Fiber i Brunskog Skutboudden 24 november 2015.
Nät och sedan en operatör för tjänster Vi upphandlar en operatör! Några exempel : IP – Only Zitius Gästabudsstaden ( Nyköping) Du beställer själv tjänster.
Enklare och snabbare vardag med uppkoppling via fiber
Zitius.
Avtalsvillkor för fiberanslutning
Presentörens namn | Företagsnamn
VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE I FÖRENADE FIBERBYAR
Bredbandsstödet i Landsbygdsprogrammet
Fiberutbyggnad Nätra.
Säkra uppkopplingar - infrastruktur för digitalisering
Presentationens avskrift:

AFFÄRSPROJEKTPLAN Projektgruppen / Nordanstigs Byafiber

Projektbeskrivning Föreningarna har till ändamål att ersätta kopparnätet med 100% nergrävd optisk fiber för data- och telekommunikation samt därmed förenlig verksamhet. Målsättningen är att bygga ett passivt optiskt accessnät med avsikt att ansluta samtliga fastigheter som är intresserade. Avsikten är att bygga ett framtidssäkert och snabbt telekommunikationsnät med den senaste tekniken. Vidare avser vi att tillsammans med medlemmarna förhandla fram fördelaktiga villkor och tjänstepaket för tele, TV och internet, både för permanent boende, fritidsboende och företag. Tillsammans med kommunen arbeta fram tekniska och ekonomiska lösningar för samhällstjänster som t.ex. utbildning, sjuk- och åldringsvård samt turism.

. Projektomfång Handlingsplan Byanät 1) Skapa ekonomiska byafiberföreningar med uppgift att göra upp kartor med alla potentiella kunder inprickade samt bilda arbetsgrupper för att informera och registrera intresse och medlemskap i respektive byafiberförening. 2) Bygga upp styrgrupp, projektorganisation, logistik, ekonomi och informationsavdelning för projektstyrning. 3) Upphandla projektörer/systemleverantör, kommunikationsoperatör samt drift- och underhålls tjänster genom att annonsera och bjuda in till anbud, utvärdera dessa samt skriva avtal för var och en av byafiberföreningarna.. 4) Bygga upp entreprenörspool för markarbeten 5) I samråd med vald systemleverantör utverka projekt och tidplaner och ansvarsfördelning för projektens genomförande inklusive bidragsansökan.

. Projektomfång (forts.) Syfte/affärsbehovet av projektet Syftet är att bygga accessnätet från varje fastighet ut till stamnätets anslutningspunkt, samt att på vissa platser komplettera stamnätet. Affärsbehovet att nå ut till alla fastigheter i Nordanstigs glesbygd är mycket stort. Byalagskonceptet är den enda möjligheten att inom tidsramen för regeringens mål (90 % av landets befolkning ska innan utgången av år 2020 ha blivit erbjuden optisk fiber*) kunna bygga ut fibernätet. Marknadsvärdet för kommersiella företag är för lågt och det blir för dyrt för slutkunden! * I glesbygd kan idag endast optisk fiber klara kraven på snabba telekommunikationer! Koppling till andra projekt Ett önskemål för att kostnadseffektivt kunna få ut fiber till glesbygden är att bygga vidare på det nät som kommunen redan byggt mellan våra huvudorter. Projektets intressenter Vanliga hushåll, småföretagare/företag, kommunens verksamheter inom t.ex. välfärd- och samhällstjänster.

. Strategier De övergripande strategierna är: -Den senaste tekniska landvinningarna ska tillämpas, vilket bl.a. innebär att utrustningen som installeras i varje hus ska klara minst 1Gb hastighet i båda riktningar. Vid uppstart av nätet kan i en övergångstid endast 100 Mb i båda riktningarna erbjdas. -Allt material ska klara vårt stränga krav på livslängd och kvalitet -Kostnaderna ska hållas nere dels med hjälp av en god projektstyrning och med så mycket arbete som möjligt ska ske med egen ideell arbetskraft samt långsiktiga avtal med associera grävarpol. -Varje byalag äger och tar in hyresintäkterna, för att på så sätt finansiera den del av kostnaderna som inte täcks av bidrag och ideellt arbete. Dessa intäkter används bl.a. till att betala av den insats som ska täcka de 40% av byggkostnaden som inte täcks av det statliga bidraget.

. Slutprodukter Projektens slutprodukter Projekteten anses avslutade när samtliga byalag har tänt det passiva nätet, vilket betyder att medlemmarna får tillgång till erbjudna tjänster över de nya teleledningarna (optiska fibernätet). Därefter övergår projekten i ”förvaltningsfasen” minimum under de antal år som stipuleras i kraven från bidragsgivarna (fn 5 år). De tjänster som levereras är de som byalagen och dess medlemmar förhandlat fram i samråd med vald kommunikationsoperatör. Byalagen tillhandahåller ett öppet nät, vilket innebär att bl.a. kommunens olika samhälls- och välfärdstjänster kommer att finnas tillgängliga.

. Framgångsfaktorer -Ett genomtänkt och gott samarbete med berörda kommuner -Korta beslutsvägar med våra olika kontrakterade leverantörer av: -Det passiva nätets byggnad (Eltel) -Kommunikationsoperatör (Zitius) -Samt drift och underhåll (meddelas senare) -Projektorganisationen byggs upp professionellt -Logistikfunktionerna fungerande 24/7. -Finansieringen är på plats och utan kommunal borgen!