De prioriterade energimålen El-effektiviteten ska öka Förbrukningen av fossila bränslen ska minska.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lokala miljövärden Lokala miljövärden Den energi som man använder har framställts på olika sätt. För att bedöma fjärrvärmens.
Advertisements

Kostar miljöanpassningar alltid pengar?
SÄTTA MÅL.
Klimatförändringar.
Kortare text Vår butik är Svanenmärkt! Miljön, klimatet och en hållbar utveckling är frågor som ligger oss nära. Därför har vi tagit steget till att.
Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun Antagen vid Kommunfullmäktiges sammanträde
VAD KOSTAR DET AVGIFTSFRIA LÅNET?
Stödmaterial för diskussionsledaren Stordior och anteckningsrutor.
Behövs det pengar? Byteshandel.
För att kunna göra varor och tjänster behöver man produktionsfaktorer.
Fossilbränslefri region
Välkommen! S eminarium om energieffektivisering i fastigheter Oskarshamn 10 mars 2010.
Varför är CCS viktigt? Klimatkonferens i Göteborg 27 januari 2009 Sten Åfeldt Enhetschef Enheten för kraftproduktion.
VAD ÄR TEKNIK?.
Vad gör Borås Energi och Miljö?
Fjernvarmens miljøverdi – hvordan kommuniserer vi den Catarina Jäderberg, Svensk Fjärrvärme Regionalt möte Älvsbyn 2011, Charlotta Abrahamsson 1.
Mål- och resultatstyrning
”Det är aldrig för sent att göra så mycket som möjligt” –citat av Pär Holmgren Roger Gunnarsson Trosa, Sverige.
Statistiska problem och möjligheter Viveka Palm, SCB Svensk konsumtions påverkan på miljön i andra länder. Seminarium 15 juni Miljömålsrådet, NV.
Anpassning – brett arbete som spänner över hela samhället Länsstyrelserna regionalt ledarskap –Samordna arbetet på regional nivå med anpassning till ett.
Positiv Livskraft © Att komma dit du vill
Energieffektiviserings direktivet
Varför energieffektivisering?
Mat.
SÖDERSLÄTTSPARTIETS vision för Gränslöst samarbete.
Smarta nät - en ny plattform för hållbara ICT-lösningar Per Everhill Affärsutvecklare Tekniska verken.
Färdplan 2050 Viktor Rydell. Global nivå Vid FN:s klimatkonferens i Cancún 2010 åtog sig alla industriländer att ta fram nationella långsiktiga strategier.
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Hur får vi fler el-mil? Anders Lewald Enhetschef Energiteknikavdelningen.
Klimathotet Krympt global ekonomi - med 51 tusen miljarder kronor Svåra översvämningar (höjda havsnivåer) Vattenbrist, torka, ökenutbredning Oförutsedda.
Södra Innovation Skogens viktiga roll för klimatet Skogens betydelse för klimatet och som råvarakälla till energi, produkter och kemikalier.
Hur gör vi i Upplands Väsby kommun Lena Kanström 1:e vice ordförande i Social- och äldrenämnden.
Tillsammans gör vi det hållbara möjligt!
”ECO-Innovation-Pilot and market replication projects” Total budget: 30 milj. EUR Drygt 40 projekt får finansiering ECO-Innovation.
Lugnet i framtiden ”Lugnetgruppen”: Pelle Granbom, Yvonne Nygårds, Jonny Gahnshag Laila Edholm, Anders Ax, Krister Johansson.
Utveckling och ekonomi
Kommunerna och Kontaktcenter Framtida utmaningar Kommer offentlig sektor i framtiden att växa i samma takt som nu ? Vad tyder på motsatsen ? Befolkningens.
1 Strategier för minskad klimatpåverkan - framtidsbilder för markanvändning på landsbygden Rebecka Milestad, Åsa Svenfelt & Kalle Dreborg.
Strategier för energieffektivisering i fastigheter Roger Gunnarsson, Energikontor Sydost.
BNP (BruttoNationalProdukt):
Tre prioriterade miljöområden Effektivare energi- och transportanvändning Resurssnålt och giftfrittVärna mark och vatten.
Färdplan 2050 Sverige utan klimatutsläpp år 2050 Stig Hammarsten Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation kunna lämna över.
Inflation och deflation
Välkomna till Projektledningskurs. Önskar Carina Höyheim carina
Monetarism och Philipskurvan
Energi slukande livsstil Det nuvarande samhället bygger sin funktion till stor del på en konsumtion. Omsättningen av varor och tjänster kräver en stor.
Styrelsen för Blekinge Tekniska Högskola har beslutat att från och med september 2008 vara klimatneutral. Här följer frågor och svar om BTH och klimatneutralitet.
1 Ett hållbart transportsystem - vad bör göras i Örebro? Per Elvingson, Programkansli samhällsbyggnad Örebro kommun, ,
Garagegolv Varför Många garagegolv har gått sönder, det samlas vatten och det blir värre och värre Garagen i den södra längan (18 st) åtgärdades i fjol.
Produktens olika delar
Västra Götalandsregionens budget 2011 Prioriterat mål: Energianvändningen i regionens samlade fastighetsbestånd ska halveras till 2030.
Mål för God Ekonomisk Hushållning Annika Wallenskog.
KONSUMTIONSSAMHÄLLET. V AD ÄR KONSUMTIONSSAMHÄLLET ? Vi handlar mer än vi behöver för att överleva – ökad konsumtion av mat, kläder, saker mm Massproduktion.
ATT LÄRA SIG SKAPA GODA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ATT MÖJLIGGÖRA LÄRANDE Ann-Charlotte Mårdsjö Olsson
VÄLKOMNA Klimatsamverkan Skånes Fossilfrihet på väg – i Skåne! Johannes Elamzon Social hållbarhet
Målsättning – nå sitt mål!?. SMART målsättning…..  SMART - varje bokstav motsvarar en av beståndsdelarna i att skapa användbara mål - ett populärt verktyg.
Fjärrvärmeåret Marknadsandel av uppvärmning bostads- och affärsbyggnader samt offentliga byggnader Värmepump: inkl. elektricitet förbrukat.
Kapitalförvaltning för anknutna stiftelser – Pågående utvärdering av inkomna anbud Information till universitetsstyrelsen

Klimatpolicy Laxå kommun
Miljöledningssystem 14 november 2018.
Klimat och miljö.
Produktion, handel och transport
Energiförsörjningen och miljön
Vi har alla ett ansvar för miljön
Processen för Balanserad Styrning
Vårdhygiendagen Lina Widenmo Miljöenheten
Gnosjö kommuns styrmodell
Privatekonomi – vad är det?
Privatekonomi – vad är det?
Presentationens avskrift:

De prioriterade energimålen El-effektiviteten ska öka Förbrukningen av fossila bränslen ska minska

Prioriterade mål Ett prioriterat mål ska vara SMART Specifikt - Handla om ett avgränsat sakområde Mätbart – Ska genomföras på nämnd/bolagsnivå Accepterat – Antas i fullmäktige och gäller alla Realistiskt – Möjlig uppfyllelsegrad varierar i olika nämnder och bolag därför bör målen kvantifieras på denna nivå om så inte skett av fullmäktige Tidsatt – Antas i samband med budgeten och gäller därför i ett år. De prioriterade målen omprövas i praktiken vid varje ny budget. Energimålen är emellertid bland de äldsta målen och har funnits i stadens budget sedan 2004.

Varför el-effektivitet? Ytterst handlar alla våra miljöansträngningar om att komma i balans med vår planet. El dimensionerar utbyggnaden av ny produktion inom energisektorn. Genom att sätta fokus på el- effektivitet uppmuntrar vi både till att spara energi och använda rätt form av energi, t.ex. spillvärme till uppvärmning.

Varför minska fossila bränslen? Det handlar förstås om att minska stadens klimatpåverkan. Målet behöver vara mätbart och att mäta vår klimatpåverkan direkt är svårt beroende på naturliga variationer i väder, men även på att andra också påverkar vårt klimat. Ett mål om våra koldioxidutsläpp är också svårt att mäta då det innefattar allt från konsumtion till markanvändning, havets inverkan och bränslen.

De ekonomiska aspekterna En tanke med dessa prioriterade mål är att de ska kunna tillämpas utan att medföra stora kostnader. El-effektiviteten innebär att vi sparar pengar på driften som finansierar de investeringar som krävs. Även förbrukningen av fossila bränslen innebär att minskningen av onödigt resande, eco-driving mm kan finansiera de merkostnader som kan följa av dyrare bränslen eller fordon.