MATSPJÄLKNINGEN.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vårt blodomlopp Våra celler behöver hela tiden syre och olika näringsämnen.
Advertisements

Matspjälkningsprocessen
Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
Cellen.
Din kropp består av miljarder celler!
Tarmar, Levern, Njurar, Tänder, Hjärna, Nerver, Öga, Öra, Näsa, Tunga
Människokroppen Matspjälkningen.
Energigivande näringsämnen
Mat och hälsa åk 8.
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Cellen.
Maten.
Naturkunskap B - Brinellgymnasiet
Repetition inför NP i biologi
Matspjälkning.
Hjärtat och blodomloppet
Cellen och dess delar.
Människokroppen Matspjälkningen.
Celler, organ och organsystem
Näringsämnen i kroppen
Matspjälkning.
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Hjärtat och blodet Blå grupp.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Kurs år 8 Människokroppen Sex och Samlevnad
Cellen.
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Hjärta & lungor.
Blodet … och transporterna I vilka delar av kroppen finns det blod?
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Matsmältningen börjar i munnen.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
ANDNING Sid
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Matspjälkningen 7m långt magtarmkanalen. Tar 24 h att gå igenom.
Vad ska du äta och varför ?
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen.
Energigivande näringsämnen
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
Repetition.
Kolhydrater Tre grupper.
Blodet Blodtransport.
Biologi Människokroppen Matspjälkningen
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Livsmedelskemi.
Blodomloppet.
Cellen.
ÄMNENA I MATEN.
BIOLOGI - Människokroppen
Människan – din hälsa I arbetsområdet kommer vi att studera människokroppen och vad som påverkar din mentala och fysiska hälsa. Vad behöver du egentligen.
Håkan Tornhagsskolan 2016 I.Organism II.Organ III.Vävnad IV.Cell V.Organell VI.Molekyl VII.Atom VIII.Proton/Neutron/ Elektron IX.Kvarkar Cellandning.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Matspjälkningsprocessen
Proteiner 10.3.
Matspjälkningen 1 Våra födoämnen
Hjärta & lungor.
Matspjälkningsapparaten
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Hjärtat och blodomloppet
Matspjälkningen.
Människokroppen - celler i samarbete
Presentationens avskrift:

MATSPJÄLKNINGEN

Vad är matspjälkning? Det är en lång och komplicerad process, som börjar redan i munnen och slutar med att resterna kommer ut som urin och avföring.  Näringsämnen med stora molekyler sönderdelas till mindre som kan passera genom tarmväggen och vidare ut i blodet

Till exempel.. kolhydrater med mist två sockerringar i molekylerna delas till enkla sockerarter Fetter delas till glycerol och fettsyror 3 protein bli aminosyror

Vad för roll? Vi behöver energi från kolhydrater. Proteiner bilda upp kroppen Våra kropp är 60% vatten  

matspjälkningskanalen

Munhålan tänderna sönder maten. Spottkörtlar tillverkar saliv, som blandas med maten och gör det lättare att svälja. I saliven finns enzymet amylas, som bryter ner kolhydrater

Magsäcken.

Här finns enzymet pepsin, som är bra på att bryta ner proteiner Här finns enzymet pepsin, som är bra på att bryta ner proteiner. Magsaften innehåller också saltsyra, och de flesta bakterier som finns i maten dör när de kommer ner i den sura magsäcken. Maten består nu av mycket små delar när den fortsätter in i tunntarmen.

Tunntarmen.

 tunntarmen sker den sista sönderdelningen, och sedan kan blodet ta upp näringsämnen och transportera dem till kroppens olika delar. De delar av maten som kroppen inte kan använda fortsätter genom tjocktarmen och sedan ut ur kroppen genom ändtarmen.

Är den del av tarmkanalen som sitter mellan tunntarmen och anus. Tjocktarm Är den del av tarmkanalen som sitter mellan tunntarmen och anus. Hos människan är tjocktarmen ungefär en och en halv meter lång. Den är indelad blindtarmen, grovtarmen och ändtarmen. Tjocktarmen innehåller bakterier som bryter ner tarminnehållet ytterligare. I tjocktarmen tas framför allt vatten och salter upp.

ANDRA ORGANS LEVER Levern är kroppens kemiska fabrik och renar blodet från gifter och andra skadliga ämnen. Men levern är också viktig när kroppen ska tillgodogöra sig maten. Levern lagrar olika näringsämnen. Till exempel lagras glukos i form av glykogen samt vitaminer som A och B12. Levern bildar galla som hjälper till när kroppen bryter ner fett eftersom gallan finfördelar fettet. Alkohol förbränns i levern.

GALLA Galla är en vätska i kroppen som hjälper till med matsmältningen. Gallans uppgift är att finfördela fettet i maten så att det kan tas upp av tarmarna. Det är grön färg

NJURE Njure är ett av kroppens reningsorgan. Människan har två njurar, som sitter på var sin sida om ryggraden, under mellangärdet. Njurarna renar blodet och producerar urin.

Hur lång tid ta matspjälkningen? Mellan ett och två dygn efter att man ätit kommer återstoden ut genom ändtarmen. Den andra restprodukten, urinen, bildas i njurarna och lämnar kroppen genom urinröret.  

VARSÅGODA