Välkommen till ett seminarium om Klimatarbete och klimatinvesteringsprogram En heldag om klimatstrategi och Klimp- bidrag! Den 29 maj 2007 på Landstingets.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prövning av vindkraft och kommande regelförändringar
Advertisements

Anna Bryllert Vad gäller om Du träffar på en förorening?  Underrättelseplikt  Anmälningsplikt  Fortlöpande dialog.
Miljöskydd Peter Jonsson, miljöinspektör i Landskrona stad. 1.
Avloppsinventering Haverö Strömmar
Nya miljöprövningsdelegationer
Välkommen till biblioteket i Munka Ljungby, Tekniska kontoret är på plats månd 7 nov mellan kl , tyck till om hastigheten. Du kan även nå informationen.
1 Rutin hantering av bostadsärenden (reviderat ) Ada och Maria.
IF Metalls kongress 2014 Vi utvecklar människor och industri
Prövning av vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland
Tillståndsprocessen enligt miljöbalken
Orsaker. Orsaker Växthusgasutsläpp i Västmanland Målvision om att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser 2050 Begränsa klimatpåverkan Klimatanpassning.
22 maj – val av åtgärd  Åtgärdsmetoder  Åtgärdsutredning  Riskvärdering 12 september - ärendets handläggning   Granskning av åtgärdsutredning  
Tfn: Syfte Presentera rutiner mellan centret och AF Målet Är att vi ska känna oss trygga med det administrativa rutinerna.
Hygienrutiner i förskolan
FOSSILFRI KOMMUN 28 mars 2007 Sala kommuns klimatarbete Lisa Granström
Bygg- och miljökontoret Ånge Kommun
Grupparbete Frågeställningar beroende av hur ett lantbruksföretag har valt att organisera sig Exempel 1: Två djurhållare på samma fastighet som tillsammans.
Hantering av Synpunkter. Ta emot synpunkter Muntligt Skriftligt Webb Blanketten bör användas och skickas först till Katrineholms kommun.
Förvaltningslagen. Förvaltningslagen Offentlighet och sekretess Tillstånd – Anmälan enligt miljöbalken Tillsyn.
Tillgodoräknande Administration Studentcentrum Upplägg Hittills under 2014 Ärendegång Ansökan om tillgodoräknande Scenarier Övrig information Diskussion.
Miljödepartementet. Meddelande om bättre genomförande av EU:s miljölagstiftning, COM (2012) 95 Hur står det till med genomförandet av vår gemensamma.
På säker grund för hållbar utveckling Vem gör vad, hur och varför? Informations- och diskussionsdag om förorenade områden.
Planbesked Möjlighet för enskilda Öka förutsägbarheten
En samlande kraft! Seminarium om nedlagda deponier Identifiering, inventering och riskklassning av nedlagda deponier 11 september 2013.
Regeringsuppdraget 1999 beslutade regeringen om en 3-årig satsning på en breddutbildning inom området GIS Ett samarbete mellan kommunförbund, kommuner,
USam Huvudsyfte: Ge större möjlighet till effektivare samverkan genom att skapa en samlad lägesbild USam ska tidigt säkerställa att samverkan sker mellan.
Ortsutveckling Skebokvarn
På säker grund för hållbar utveckling Ansvarsutrednings- workshop del III 12 januari 2011.
Program Arbetet med förorenade områden
Våra koldioxidutsläpp Koldioxidutsläpp per capita i Västmanland(kg)
Stöd för kommuner i hantering av strandskyddsregelverket Strandskydd i Norrbotten.
Miljösamverkan Skånes projekt avfall
Förslag till ”Flerårsplan för länsprojekt ” Arbetsgrupp Ulrika Wahlström, Helena Lindström, Malin Ahlm, Daniel Granström, Erica Tallberg och Charlotte.
Välkomna till seminarium om rivningsavfall den 9 mars starten för ett tillsynsprojekt enligt miljöbalken.
Kemikalietillsyn med inriktning på säkerhetsdatablad och egenkontroll
Kvalitetssäkring av eventuellt förorenade områden i Blekinge län 2008 Christer Idström och Johanna Rosén Miljöenheten Länsstyrelsen i Blekinge län Stockholm.
Förstudie: Hållbar konsumtion
1 Vindkraft och PBL Svårigheterna i de nya reglerna avseende detaljplan och bygglov.
Information om förorenade fastigheter Gotland Stockholm Södermanland Uppsala Västmanland Örebro Pågår maj mars 2013.
Träff Miljökonsulter Rune Brandt. Miljöskydd Länsstyrelsen Miljöinspektörer kommun Branschspecifik TVL Länsmiljöträff Miljöchefer 2 ggr/år.
Länsstyrelsensinformation vid Länsträffen i Skinnskatteberg Länsstyrelsens information vid Länsträffen i Skinnskatteberg  Personalförändringar på Miljöenheten.
Tillsyn – Vattenskyddsområde
Förordning (2011:1237) om miljöprövningsdelegationer
1.Klimatsamverkan inledning Stefan Svenaeus Miljömåls- och klimatsamverkan Inbjudan till dialogmöte 3 april kl med kommunerna Uppföljning av mötet.
Jan Darpö, UU Miljöbalken 1 kap. Tillämpningsområde Alla verksamheter och åtgärder Skydda människan och miljön Hushållning Inte bagateller.
Agenda för eftermiddagens övningar
Utpekandet av nya limniska och marina Natura 2000-områden
Engagemang och samverkan trots små resurser Lona-träff i Lycksele maj 2015.
Synpunkter, klagomål och beröm
1. Genomför enkäten och redovisa resultatet 4. Vid vilka tillfällen fungerar bra eller hyfsat bra redan idag? Vad är det som gör att det funkar vid dessa.
Klagomål på Helixgymnasiet Enligt 4 kap. 8§ Skollagen ska huvudmannen ha skriftliga rutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen. På den.
Kommunnätverk Giftfri vardag Lync-möte med länsstyrelserna 22 sept
Kvalitetsarbete och lex Sarah. Kvalitetsarbete Insatser inom Socialtjänsten, LSS och Hälso- och sjukvårdslagen ska vara av god kvalitet. -Vad är god kvalitet?
Energi och klimatarbete genom tillsyn Bernt Forsberg Miljökontoret - Uppsala kommun Miljösamverkan i Stockholms län – Seminarium om energifrågor i tillsynen,
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
Nätverksstruktur Lisa Malmros, Trollhättan
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
Planbesked Möjlighet för enskilda Öka förutsägbarheten
Nya ärendetyper på Mina sidor - Gemensam inlämningsfunktion
Miljösamverkan Skånes projekt avfall
Måns Enander Länsstyrelsen/Luftvårdsförbundet
Var med och utveckla Umeå universitet
Skogskollo sommaren 2018 Tjejer som börjar årskurs 5 och 6 till hösten (födda -06 och -07) Uppleva och lära sig mer om skogen Prova nya saker Träffa nya.
Avvikelser i samverkan
Regional årlig uppföljning Giftfri miljö 2018 Skypemöte 6 sept
Handläggarutbildning
Supportstrukturer inom SAMSA
Regional årlig uppföljning Giftfri miljö 2018 Skypemöte 6 sept
Presentationens avskrift:

Välkommen till ett seminarium om Klimatarbete och klimatinvesteringsprogram En heldag om klimatstrategi och Klimp- bidrag! Den 29 maj 2007 på Landstingets kansli i Västerås Kontakta Måns Enander på Länsstyrelsen!

Lagring av stallgödsel i Västmanlands län Förslag till länspolicy April 2007 Finns på: g/arbetsgrupper.htm

Anmälan enligt 21§ MB  Kommunerna ska enligt 25 § Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd skicka ett exemplar av alla anmälningar om C-verksamheter och anmälningar om mindre ändringar hos sina A och B-tillsynsobjekt till Länsstyrelsen Det kommer inte anmälningsärenden från alla kommuner!

Länsstyrelsens rutin för hantering av anmälningsärenden  Vi tittar på handlingarna för att se om det eventuellt är en tillståndspliktig åtgärd. I så fall hör handläggaren av sig för en diskussion om klassningen. Vi kan lämna synpunkter på klassningen men det är ändå ni som tillsynsmyndighet som avgör klassningen  Miljökontoret (handläggaren) får ett telefonsamtal eller e-postmeddelande där vi meddelar att vi inte kommer att yttra oss i ärendet

Orsaken till att vi väljer att inte yttra oss i ärendena är att Länsstyrelsen är överprövningsmyndighet!

FMH-bilagan Information från Naturvårdsverket till länsstyrelserna den 17 april 2007!  Beslut innan sommaren 2007 ?  Ikraft 1/  Naturvårdsverket kommer att ta fram vägledningsmaterial  Naturvårdsverket kommer att träffa länsstyrelserna under hösten  Länsstyrelsen kommer att träffa kommunerna!