Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nätverksstruktur Lisa Malmros, Trollhättan

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nätverksstruktur Lisa Malmros, Trollhättan"— Presentationens avskrift:

1 Nätverksstruktur Lisa Malmros, Trollhättan
Elin Arvidsson Glans, Länsstyrelsen Jörgen Claesson, Alingsås

2 Relationer Intresse Kontinuitet
Som en övergång från dessa tre antagna grundfundament tänkte jag presentera de olika delarna utifrån dessa ledord istället för att läsa punkterna i förslaget uppifrån och ned. En sak som jag vill nämna direkt: Detta är ett förslag och det är troligt att det finns kloka synpunkter både på förslaget som det ligger och helt andra förslag. Det som nätverket vill, det gör nätverket! Projektgruppen kan bara ta fram förslag och bidra med en utgångspunkt. Ett omedelbart exempel på detta är att vi själva har kommit fram till att det finns en punkt som behöver filas lite, det är punkt 4, vi funderar på om inte 1 månad är för kort tid om det ska kunna bli bra. Kanske behövs en formulering om att förslag på punkter på dagordningen ska skickas till värdkommunen senast en viss tid. Efter mötet får vi titta på det igen, tillsammans med andra synpunkter som lyfts på dagens möte. För att vara lite ologiska börjar vi med sista ledordet:

3 Kontinuitet Länsstyrelsen bokar och bjuder in
Datum för två möten framåt bestäms Länsstyrelsen påminner värdkommun en månad innan mötet Länsstyrelsen skickar kallelsen, tar emot anmälningar och bokar lokal Tillsynsportalen samlar mötesanteckningar, exempel på kallelse och dagordning m.m. Bokning och inbjudan står Lst för. Lst tar en samordnade roll utan att ta över initiativet från kommunerna. Vi hoppas att detta ska bidra med kontinuitet med en och samma part som stöttar med grundförutsättningar. Lst bidrar med lokal i göteborg om inte värdkommunen/kommunerna önskar hålla det på egen ort. Vi landade väl på att lst-gtb ändå var en plats med goda kommunaktioner för väldigt stor andel av nätverksområdet. Två möten framåt bestäms hela tiden för att undvika stillestånd ifall oförutsedda hinder för ett möte trots allt skulle uppstå. Vi sneglade lite på vad som varit känsligt i andra nätverk och vi anar att det finns risk att finns risk för att det går i stå om ett möte måste ställas in. Dessutom tänker vi att det ger framförhållning med två planerade möten i förväg. Att lst påminner en tid i förväg är återigen tänkt som en del i att säkra upp att mötet genomförs och att önskade frågeställningar planeras i dagordning. En förhoppningsvis stabil punkt som stöttar värdkommunerna när de byts ut löpande. Kallelser, anmälningar och lokalbokning stöttar lst med. Detta är tänkt att bidra med förenkling för värdkommunen eller värdkommunerna som håller mötet. Tillsynsportalen borgar för tillgänglighet och överskådlighet av såväl anteckningar o beslut som för underlag till hjälp för att driva nätverket och genomföra möten.

4 Relationer och intresse
Mötesform bestäms av deltagarna på nätverksträffarna Rullande schema på värdkommuner (reklam för sin kommun) Värdkommunen: - upprättar dagordning - leder mötet - skriver mötesanteckningar Intresse och behov får styra val av mötesform. Möjlighet att välja mötesformer som främjar bättre relationer och ger intressantare nätverksmöten. Rullande schema på värdkommuner och möjlighet att dela på värdskapet tror vi bidrar till att sprida engagemanget, involverar, och delar arbetsinsatsen. Tillfälle till lite reklam för värdkommunen. Förtydligande: Vi hade inte tänkt att man ska behöva anmäla sig för att vara medlem i nätverket – alla får möjlighet att delta i träffarna även om man inte ställer upp som värdkommun. Punkt 3, värdkommunens uppgifter: Samma som för punkten ovan, sprider engagemanget, involverar och delar på arbetsinsatsen, men ger även värdkommunen mer direkt möjlighet att påverka dagordningen och genomförandet av mötet.

5 INAKTUELLT (Se översänt förslag) Grundmodell
Om inget annat bestäms på senaste nätverksträff bokar och bjuder Länsstyrelsen in till nätverksträff två gånger per år: en gång på våren och en gång på hösten. Datum för nästkommande två nätverksträffar bestäms vid senaste nätverksträffen. Halvdag, heldag eller onlinemöte väljs utifrån intresse från deltagarna. Förfrågan om deltagande som värdkommun skickas till chefer på miljöförvaltningarna och miljöförvaltningarna efter första nätverksträffen. Rullande schema på värdkommuner upprättas efter första nätverksträffen. Projektgruppens kommunala representanter erbjuder sig att fylla de första tillfällena. Kommunerna i nätverket har möjlighet att dela på värdskapet. Kommunerna ordnar värdpartners på egen hand. En månad innan kallelsen skickas ut, sänder Länsstyrelsen en påminnelse till värdkommun om att upprätta och lämna in dagordning för nätverksträffen. Länsstyrelsen skickar ut kallelsen till miljökontoren (eller motsvarande) med dagordningen från värdkommunen. Länsstyrelsen tar emot anmälningarna och bokar lokal. Vid nätverksträffen ansvarar värdkommunen/-erna för att hålla i dagordningen och skriva mötesanteckningar som läggs på Tillsynsportalen. Efter första nätverksträffen (9/ ) finns exempel på kallelse, dagordning och mötesanteckning som projektgruppen skapat. Detta kommer att läggas upp på Tillsynsportalen och kan hjälpa värdkommuner och Länsstyrelsen framöver. INAKTUELLT Läs nu INTE detta på overheaden, med denna bilden vill vi bara be er ta fram förslaget med sina 8 punkter. Har ni den inte framför er så plocka fram den eller be att få snegla på en grannes nätverksförslag.

6 Kan det fungera? Förbättringar? (bikupor två och två)
(läs frågorna) ”vänd er till en kamrat och diskutera förslaget med dom här frågorna som utgångspunkt, två och två eller tre om det blir ojämnt någonstans”. Vi tar 5 minuter till detta, behöver någon läsa igenom förslaget så går det bra, det går även bra att återkomma i nästa gruppövningspass och återkomma med synpunkter senare. Efter 5 min, Fråga: -Några spontana frågor eller synpunkter? (Antecknas i möteanteckningarna, och beaktas efter träffen) -Kanske komplettera med en punkt eller formulering om att man ska skicka in förslag på punkter till dagordning till värdkommunen en viss tid i förväg? Därefter avsluta detta passet och led in på nästa gruppövning: Samma grupper som på förmiddagen Diskutera gärna Nätverksstrukturen Annars fortsätt där ni var efter förmiddagens gruppövning, eller med nya frågor som ni önskar ta upp. Projektgruppens representanter kommer avbryta ca 14:20 för att reflektera och utvärdera gruppdiskussionerna. Återsamling här kl 14:30


Ladda ner ppt "Nätverksstruktur Lisa Malmros, Trollhättan"

Liknande presentationer


Google-annonser