Varg Vedad Arifovic 2012.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Brukarenkät Måltidssituation. Vilken avdelning bor du på? Avdelning 1.Sparven2(9%) 2.Vargtass2(9%) 3.Blåklockan2(9%) 4.Lindorna2(9%) 5.Skogsstjärnan2(9%)
Advertisements

Livet på bondgården Sjövik -berättat av kossan Linda.
Sagan om den hungriga vargen
Uppsats skriven av en mellanstadieelev.
Båtar, hav & djur i vattnet.
REGNSKOG ¤ Regnskogen ligger i den tropiska zonen
Jättepandan.
Nivåanpassad träning För att inkludera alla
X-mas algebra Är du redo? Klicka!!.
KOALAN VS ISBJÖRN Av:Emil Johansson & Axel Hagman
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Australien Fakta Landets historia Turista i landet Kändisar
Evolution 1859 Charles Darwin skrev boken ”om arternas uppkomst.
Vintern kall och grå Sitter och fryser så, så Djuren sover då
Himlen är blå Fåglarna flyger över skyn Sen kommer stjärnor.
Krafter Sid
Den börjar i Oslo ! Vi åkte till Stavanger där hade vi jätte-kul. Vi badade i de is-kalla havet sen gick vi ut och åt god mat. Sen tog vi flyget till.
Valsafari På Island.
Järv Timmy Svensson 2012.
PerUllaIngaEgon 1.Skriv in de tävlandes namn. 2. Per börjar slå med två tjugosidiga tärningar. Han får 15 och 5. Gränsvärdet för första höjden är =10,
Livets former Djur.
Ekosystem Ekosystem.
Triceratops Triceratops betyder trehornsansikte.
Av Victor Karlsson 20 november 2014
Vinter Av: Johanna 18/11-14.
Trana en stor fågel.
Ekorren – skogens akrobat
Fälthare• VAD TITTAR NI PÅ?.
Parasaurolophus Längd:10 m Mat: Växt ätare
Ekorre Clara Wallberg 2012.
Sveriges ursprungsfolk
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
ATT ÖVERLEVA VINTERN Små däggdjur som exempelvis möss, sorkar och lämlar lever under vinter i små gångar under snön. Detta för att skydda sig mor kylan.
Växtätande rovdjur.
måndag den 17 november 2014 Av Ebba Wester
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
Linné delade in djuren och växterna
Det finns ett spel som heter bonka bäver.
känna igen, artbestämma, sortera
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
♥ Brunbjörnar ♥ Härjedalens landskapsdjur är björn. Brunbjörnar är fredliga om man låter dem vara i fred.
Hörseln.
Vårt vanligaste sällskapsdjur
STAR & WILMA En power point om mina hundar. STAR  Dvärg pudel  Föddes 2009 i Fort Lauderdale (USA)  Flyttade med min pappa till Sverige 2011.
”Havremaskinen”… … en av människan bästa hjälpare.
Utrotningshotade djur
Vad äter du monster? Av Jens Peter de Pedro och Lotta Geffenblad Vad äter trädgårdsmonstret, sjömonstret, himmelmonstret, skrotmonstret, garderobsmonstret.
Text av Emran Safi Myskoxe.
1800 t var grunden för Organisk kemi
Savannen Av: Felicia och Oliver.
ILLER ! Illern tillhör släktet mårddjur.
Av: Elina Räv.
Vargen.
Älg Isak Magnusson 2012.
Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.
I rymden kan ingen höra dig gråta
Karim Ladhani Vildsvinets huggtänder kan bli mellan cm långa. Vildsvinet kan väga upp till 200 kg. Deras päls är grå och deras hud kan bli.
Rådjur Ett hanrådjur väger ungefär kilo och ett honrådjur väger ungefär kilo. Det är det mest vanligaste djuret som finns i våra tregårdar.
IGELKOTT IGELKOTT.
Av: Julia Almén Rådjur.
-lever i havet -utan hår -mjuk och len
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
Av Wilma. Renen kan bli upp till 2 m och 10 cm. Svansen kan bli upp till 20cm. När renen är vuxen är mankhöjden ungefär 1m och 40 cm. Hanen kan väga upp.
Ledtråd: Stort och vitt Is och snö
Utter Uttern är Smålands landskapsdjur..
Pandan. En fullvuxen pandan blir mellan 1,5 och 1,7 m lång och väger mellan kg. Mankhöjden hos honan är ungefär 75 cm och hanens upp till 90 cm.
Medeltiden historia åk 4 del 2
LIVET BÖRJAR.
Fakta om rådjur Storlek: kilo, cm hög, vårt minsta hjortdjur Funnits: år i Skandinavien Äter: Bärris och ljung under vintern. Även sälg,
Presentationens avskrift:

Varg Vedad Arifovic 2012

Utseende Pälsens färger är olika. De vanligaste är vit, gul, röd, grå, brun och svart. Vikten varierar runt 35-55 kg. Längden är från 90 cm till 150 cm. Hanen är 15-20% större än honan. Den har gula snedda ögon. Dess hals är väldigt kraftig. Huvudet är stort och den har väldigt vassa tänder. Den är lik en schäfer hund. Svansen av vargen är runt 40 cm lång. Den har korta öron. På vintern är vargens päls vit men på sommaren är den brun och lite gul. Vargen är ett rovdjur.

Utbredning I hela Sverige finns det ungefär runt 200 vargar. Men i hela världen finns det 250.000 vargar. Mest vargar kan man hitta i Närke, Västmanland, Uppland, Gästrikland, Hälsingland, Dalarna, Värmland och Dalsland. Tidigare i världen har vargen varit det mest utbredda rovdjuret i världen. Det finns också varg i Norge och Finland. Hela utbredningen fortsätter öster ut mot Ryssland och kontinenten Asien till och med Stilla havet. Det finns också vargar i Nord Amerika och Grönland.

Föda Vargen äter vad som finns under alla årstiderna. Den äter mest kött det är därför det är en köttätare. Den kan äta djur i alla storlekar som t ex älg, rådjur, renar, bävrar, harar, möss och andra smågnagare. Ibland om det inte finns kött att äta så kan den också börja äta bär och olika växter. Ibland kan den också börja äta döda gamla djur eller sopor men det är inte så vanligt.

Levnadssätt Vargen är ett flockdjur och har därför ett socialt beteende. Vargens flockar kan bestå av 5-10 vargar. Ledarna av denna flock är ledarhonan och ledarhanen. Det är bara ledarparet som kan få ungar. Alla de andra vargarna har mindre makt än ledar honan och ledarhanen. Varje varg vet sin rang i flocken, och det ska den alltid veta. Vargarna pratar med ljud och rörelser. Flockens sammanhållning gör att de kan fälla byten som är större än de själva. De svaga djuren är alltid lätta byten för vargarna. När den travar runt så är hastigheten 8 km/h men när den springer i full fart så är hastigheten 45 km/h. Vargen kan klara sig med 1,1 kg kött på sommaren men på vintern dubbelt så mycket. Den kan äta 20% av sin egna kroppsvikt på en måltid.

Fortplantning Vargens parningstid är mellan januari och mars. Då kan honan bli dräktig under en period av 5-7 dagar. Lyckas hon inte får hon vänta tills nästa år i samma period. Honan gräver ett dolt bo som hon föder sina ungar i. Om hon har varit dräktig i 60-63 dagar får hon en kull på 4-6 valpar. Men ibland kan det också komma 11 stycken valpar. En nyfödd valp kan väga runt 400 gram. När de föds kan de inte se, lukta eller höra. Men den kan kunna känna om det är varmt eller kallt. När den blir 1 månad kan den gå ut och röra på sig. När den blir 2 månader gammal slutar den dia och äter riktig mat. Vid 6 månader kan den vara med på jakt och den börjar likna en liten vuxen varg. Men till slut vid 1-2 års åldern lämnar vargen flocken och försöker att bilda en egen.