Perception och visuell kultur

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Bildspel om konstnären
Advertisements

Docent i pedagogiskt arbete, FD
Kallas också ”Den dansande kongressen”
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Kraft och tryck Kapitel 6.
PABLO PICASSO.
Mellankrigstiden.
Japan.
Befolkningsgeografi För cirka år sedan fanns de första människorna av arten Homo sapiens, de levde i Östafrika. Idag lever över 6,5 miljarder människor,
MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IV.
Vincent Van Gogh.
Frankrike Folkmängd: 58,6 Miljoner Huvudstad: Paris
Tisdagquiz! Med musikinslag.
Animera
Historiebruk.
När blir ett ord svenskt då?
På andra sidan Skrivuppgift hösten 2012.
Sleeping girl Roy Lichtenstein.
 Medeltid – tiden mellan Romarriket och renässansen ( e.Kr.) ‏  Ses som en mörk period, eftersom allt jämfördes med antiken.
Röj en mina Röj-en-minas uppdrag är att engagera människor för en minfri värld. Röj-en-mina har hittills röjt 333 minfält. Därmed har kvadratmeter.
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
En kort historieöverblick
Flickors psykiska ohälsa
Klassicismen
De fyra elementen.
Mobilens utveckling Det började med att den italienska uppfinnaren Guglielmo Marconi lyckades föra över röster via radio. Efter det tog det inte länge.
1. Bosättning Hur bodde befolkningen förr i tiden?
Summering U12 säsongen 2012/13. Summering säsongen 2012/2013 Starten med en U12 grupp var en försöksverksamhet för verksamhetsåret 2012/13. Verksamheten.
Finns konst? Ja Nej. Är konst materia? JaNej Är allt konst? Ja Nej.
Begrepp.
Nationalism.
USA- en ny stormakt föds
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
Vad är gatukonst/graffiti?
Ord och begrepp för moment
Vad är en stil eller en –ism?
Norge.
Perception och visuell kultur De olika konststilarna
René Magritte surrealism.
Georgia Totto O'Keeffe
Hur du tar hand om din kunskap
Vad ser du på bilden? Beskriv bilden i ord! Vilken tid är det i bilden?
1800-talet.
Kubismen Expressionismen Futurismen Surrealismen
Ismer och konstriktningar inom den Moderna konsten
Konsthistoria Från 1850 till modern tid.
Din uppgift är: 4. Du skall göra minst en målning där ett av verken inom riktningen/av konstnären presenteras. Format skall vara A2. Vi skall nu i år9.
Född 30 mars 1853 i Nederländerna död 29 juli 1890 i Frankrike. Han tillhör den moderna konstens och expressionismens främsta föregångare.
GOTD- Bildämnetsdag den 22/4 Killen som fick plåstras om.
-ism vad är det?. En ism är en särskild inriktning inom ett större sammanhang, ofta inom ideologi, estetik eller psykologi. Ofta en politisk eller social.
Bilduppgift HAVSINSPIRATION OCH KÄNSLOUPPLEVELSER KUSAMA, MATISSE OCH DALI.
Vad är historiebruk för spännande?. – Historiebruk handlar om hur vi använder (brukar) historia i samhället i olika sammanhang och för olika syften. –
Picasso. Guernica Kvinna med gul hatt The kiss  1969.
GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!.
Svenska språkets historia
Abstrakt konst.
Fredagsmys Vecka 22.
Tankar om konsten och skönhetens väsen
Fredagsmys Vecka 45.
Marc Chagall Rysk konstnär född Flyttade till Frankrike Fick fly till USA under andra världskriget eftersom han var jude, återvände sedan till.
6. Hur påverkas politikerna?
Modernism Flickorna från Avignon – Les demoiselles d’Avignon (1907) Picasso.
Ismer och konstriktningar inom den Moderna konsten
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
7 ELEMENT AV KONST.
Två konstnär Rembrandt van Rijn och Jonas Åkesson
Vincent van gogh Född 30 mars 1853 i Nederländerna död 29 juli 1890 i Frankrike. Han tillhör den moderna konstens och expressionismens främsta föregångare.
Allt ifrågasätts – alla gränser sprängs
Ismer och konstriktningar inom den Moderna konsten
KOMMUNICERA MED BILDER
Presentationens avskrift:

Perception och visuell kultur Vad är en stil eller –ism? Lisa Yngvesson

Impressionism I denna konstform använder sig konstnärer sig av färglära och de använder sig av komponentfärger för att komponera en målning/bild. Impressionistiska målningar ger ett intryck av en vacker fasad av landskap och scener som utspelar sig både inomhus och utomhus. Impressionismen uppkom i Frankrike under 1870-talet. Impressionismen föddes genom en målning av Claude Monet som hete ”impression: soleil”.

~

Expressionism En konstform som uttrycker konstnärens känslor där verkligheten har förvrängts i just det syftet. Det finns ett medvetet bruk av starka färger och förvrängda former för att förstärka känslorna som konstnären försöker att ge uttryck till. Är en konstinriktigt under 1900-talet. Några känd nordisk konstnär inom expressionismen är bland annat Edvard Munch, Vera Nilsson och Sigrid Hjertén. Målning är av Sigrid Hjertén.

~

Kubism Kubismen använder sig av former på olika sätt för att bygga upp en bild. Kubismen använder sig av ganska dova färger. Kubismen gick igenom tre stycken olika faser . 1. Kuber 2. Fasetter (glasskärvor) 3. Hela former. Kubismen är den första inriktningen inom den abstrakta konsten. Den skapades i början av 1900-talet av Picasso och George Braque. Målningen är gjord av Picasso.

~

Dadaism En konstform som protesterar mot den konst som vissas och som anses vara konst. Det är med andra ord en form av antikonst. Konstformen var menad att gå emot det som samhället hyllade, främst tron på logik och det sunda förnuftet. Man protesterade mot världens syn på vad som var konst. Man attackerade samhället med en ny form av konst. Dadaismen var stor mellan 1916 och 1922. Ordet dada har många betydelser. Vissa menar att det är ljudet av barnjoller och andra tror att det är en barnslig version av det franska order gunghäst. Av Marcel Duchamp.

~

Konceptkonst Kan också kallas för idékonst. Idéen och konceptet tar överhand i konsten istället för det faktiska föremålet som vanligtvis brukar ses som konst. Konceptkonst är en handling som inte vissas i ett föremål så som en skulptur eller målning. Konceptkonsten utvecklades under 1960-talet andra hälft i USA och i Europa. En konstnär som sysslar med konceptkonst är Dan Wolgers.

~ Utdelning av små träd i storleken cirka 30 centimeter i höjd som delas ut till folk på stan och blir tillfrågade vid samma tillfälle att planterade dem någonstans i staden. Efter loppet av två veckor skall man se om det har planterats några träd inne i staden eller ej. Det kan gå åt två håll. Antingen kommer staden att var full av små träd eller så kommer ingen att plantera det lilla trädet och staden kommer att se ut som den gjorde innan. Frågan är kommer folk att ta frågan på allvar eller inte?