Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Livsmedelsverket om fisk och hälsa
Advertisements

Nu ska vi i motala och vadstena börja sortera våra matrester
Tips när du planerar måltider
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Vitamin D Nordiska näringsrekommendationer (NNR 12)
Under första levnadsåret
Energigivande näringsämnen
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Ät rätt För att träna lätt.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Mat och hälsa åk 8.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING 60 % eko i Landstinget... utopi eller möjlighet? Försörjningschef Mia Kling
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Klimatpåverkan från livsmedel
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
Hur miljöanpassar man kostråden?
Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat
Näring och individuella behov åk 8
Mat och klimat.
Sjuksköterskors samtal om levnadsvanor
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?
Mat.
Mat och hälsa åk 6.
Energi Klimat Värnamo Kommun. Övergripande klimatmål: Värnamo kommun som geografiskt område ska reducera utsläppen av växthusgaser med minst 40% till.
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
Lyckad livsmedelsupphandling Dalsland-Säffle ”Så gjorde vi” Karlstad 21 mars 2012.
Lite om skolmåltiden i Kungsbacka. Skollunchen 1800 skolluncher under din skoltid 1/3 av dagens näringsbehov.
Livsmedelsanbud Statistik Beslut som påverkar Riktlinjer Lagen om offentlig upphandling.
Ett mål mat för miljömålen! Om miljösmarta matval…
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Nya köttrekommendationer – hur påverkar de offentliga kök? Anna-Karin Quetel Nutritionist Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.
Mat.
Konkurrensverkets informationsseminarium för effektivare livsmedelsuppföljning i offentlig sektor - säljare Malmö 3 mars 2015 Göteborg 4 mars 2015 Umeå.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Medvetna skolmåltider
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Näringsämnen.
Sveriges matkultur.
Energigivande näringsämnen
Energigivande näringsämnen
Hur vi arbetar med ekologisk mat i Göteborg Stad Centrum
Exempel på elevsvar uppgift 1
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Skillnad livsmedel och näringsämne
Vegetariskt.
Repetition av näringslära
Författare/presentation 1 Esbo caterings MILJÖPROGRAM 2013.
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck En matsedel Matsedel
Utveckling pågående sjukfall   Kalmar län
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag Lunch: Korv Stroganoff
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag Lunch: Korv Stroganoff
Inköp i Region Norrbotten
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Jordbruket i Sverige är klimatsmart
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag Lunch: Korv Stroganoff
Klimatsmart och hållbar upphandling
Presentationens avskrift:

Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp från produktion av import insatsvaror till jordbruket Därtill ska läggas hela livscykelutsläppen från importerad mat ffa: frukt&grönt,kött, fisk, kolonialvaror Bristfällig kunskap om utsläpp från importerade livsmedel

Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Gemensam livsmedelsupphandling för: Högsby, Oskarshamn, Vimmerby och Västerviks kommuner Tillsammans köper vi årligen livsmedel för nästan 55 miljoner kr. Gemensamt politiskt intresse för: Effektiv upphandling Bättre priser på ekomat Locka lokala företag

Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Kök och organisation i kommunerna: Vimmerby har ca 40 tillagningskök, omorganisation pågår. Oskarshamn har 35 kök varav 33 tillagningskök. Västervik har 9 större och 3 mindre tillagningskök. Högsby har 2 större och 2 mindre tillagningskök.

Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Antagna miljömål: Högsby och Oskarshamn - 25% Västervik och Vimmerby saknar i dagsläget ett bestämt mål.

Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Ur Västerviks livsmedels- och måltidspolicy: Val av livsmedel: För en hållbar utveckling är inriktningen att välja livsmedel som är: ekologiska klimatsmarta säsongsanpassade rättvisemärkta Livsmedelsverkets kostråd och Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier ska följas.

Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Krav i upphandlingen Generella Produktgruppsspecifika Transporter Krav på statistik Uppföljning kommer att ske!

Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Strategiska produkter: Mjöl och gryn Gula ärtor Vitkål, morötter, potatis, majs Matfett och matolja Mjölk, fil, yoghurt, mm Ost Köttbullar Blandfärs Pyttipanna Pannkakor Müsli Pasta Hårt bröd Grönsakskonserver

Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatsmart inte bara vid upphandling I jan 2009 har vi mätt matavfallet vid alla våra kök Variationer från 10 – 40%

Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Många kilo blir det till biogas…….