Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp från produktion av import insatsvaror till jordbruket Därtill ska läggas hela livscykelutsläppen från importerad mat ffa: frukt&grönt,kött, fisk, kolonialvaror Bristfällig kunskap om utsläpp från importerade livsmedel
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Gemensam livsmedelsupphandling för: Högsby, Oskarshamn, Vimmerby och Västerviks kommuner Tillsammans köper vi årligen livsmedel för nästan 55 miljoner kr. Gemensamt politiskt intresse för: Effektiv upphandling Bättre priser på ekomat Locka lokala företag
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Kök och organisation i kommunerna: Vimmerby har ca 40 tillagningskök, omorganisation pågår. Oskarshamn har 35 kök varav 33 tillagningskök. Västervik har 9 större och 3 mindre tillagningskök. Högsby har 2 större och 2 mindre tillagningskök.
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Antagna miljömål: Högsby och Oskarshamn - 25% Västervik och Vimmerby saknar i dagsläget ett bestämt mål.
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Ur Västerviks livsmedels- och måltidspolicy: Val av livsmedel: För en hållbar utveckling är inriktningen att välja livsmedel som är: ekologiska klimatsmarta säsongsanpassade rättvisemärkta Livsmedelsverkets kostråd och Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier ska följas.
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Krav i upphandlingen Generella Produktgruppsspecifika Transporter Krav på statistik Uppföljning kommer att ske!
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Strategiska produkter: Mjöl och gryn Gula ärtor Vitkål, morötter, potatis, majs Matfett och matolja Mjölk, fil, yoghurt, mm Ost Köttbullar Blandfärs Pyttipanna Pannkakor Müsli Pasta Hårt bröd Grönsakskonserver
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatsmart inte bara vid upphandling I jan 2009 har vi mätt matavfallet vid alla våra kök Variationer från 10 – 40%
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Många kilo blir det till biogas…….