MAT – OCH MATKULTUR I ASiEN Hkk, Vt-12 E. Segerdorf

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Innesälj Januari – Mars 2009
Advertisements

godare, snabbare och enklare!
Tips när du planerar måltider
Mitt arbete om förändringar av Elias och Elliott.
Syra dina grönsaker
MAT – OCH MATKULTUR I EUROPA Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
DAGENS MIDDAGSTIPS HÄR HITTAR DU TIPS OCH IDEER PÅ MIDDAGAR LAGADE UTIFRÅN SORTIMENTET SOM FINNS I FJÄLLSTUGANS BUTIK Författare.
Inledning och avslutning, texten skall vara lätt att följa
Det svenska kulturarvet
Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.
Mitt arbete om förändringar av Markus och Vilgot
EAN-scanning. Alternativ Program Alternativ Program.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
GOURMETBURGARE MED GETOST OCH SYDFRANSKA ROSTADE GRÖNSAKER Portioner
Cannelloni med Gourmefärs
MAT – OCH MATKULTUR I SYDAMERIKA Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
BBQ nuggets med tomat- och mangosallad - 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök BBQ nuggets Tomat- och mangosallad 2 mango 5 cm skalad gurka 4 plommontomater 1.
VI GÖR VÅFFLOR Hetta upp våffeljärnet. Vispa ner innehållet från en påse i 6 dl kallt vatten och 2tsk (tesked) bakpulver och vispa till en jämn smet. Servera.
Smulpaj med äpplen Vad vi behöver: Fyllning: 6 äpplen msk socker
Kostcirkeln del 5 - Matfett
Mitt arbete om förändringar Av Frida E och Isabella.
Sesam nuggets med sobanudlar och marinerad ostronskivling 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Sesam nuggets Sobanudlar 1 pkt sobanudlar 1 strimlad morot 1 strimlad.
Från frukost till kvällsmål.
Hem- och konsumentkunskap Lektion 3
Mat och hälsa åk 6.
GOURMETBULLAR OCH KORV MED VINÄGERBRÄSERAD KÅL OCH SÖTSTARK SENAP 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Gourmetbullar 1 pkt Hälsans Kök Cocktailkorv 1 dl grönsaksbuljong.
Mitt arbete om förändringar av Pontus och Matilda
Vegetariska recept Borlänge november 2014.
Våga vegetariskt Gång 4. Dagens upplägg 8:00-9:00 Finns det några miljöfördelar med vegetariskt? Fundera i grupp och redovisa kort. Kika på bloggen; vad.
Mitt arbete om förändringar av Klara och Natalie.
Matsmältningssystemet
Learning Study i Ämnet matlagningskunskap
Arbetsuppgift Gipstavla 1500-talet
JOHANS FAVORITFISK.
Burgare med paprikadressing - 4 portioner
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
Måltider Vi är över 300 anställda som varje dag lagar portioner luncher till skolor, förskolor och äldreboenden i Kungsbacka kommun. Vi serverar.
Cornflakes historia.
Chokladmuffins.. med vaniljgrädde. ingredienser Chockladmuffins med Vaniljgrädde ! 10–12 muffinsformar 100 g mörk choklad, i bitar 200 g rumsvarmt smör.
Klyftpotatis. Du behöver: 3-4 stycken potatisar Olja Salt och/eller grillkrydda, lökpulver, vitlökspulver.
Tema: Hemmets € och kWh Meny: Spagetti carbonara, kokt broccoli, microkladdkaka.
Sojakorv med majs- och bönröra portioner
Baguette med Gourmetbullar 4 portioner 1 pkt Gourmetbullar, Hälsans Kök Gourmet 4 baguetter smör 4 salladsblad 1 liten purjolök 1 syrligt äpple 2 dl lätt.
Sveriges matkultur.
Kryssning med Hilja på onsdagen. Karaoke Vi sjöng utländska låtar. Hilja hade en mängd olika slags musik, så det blev jättemäktigt. Vi sjöng utländska.
Krossa, smälta, riva, garnera
Mitt arbete om förändringar av Ida och Alicia
Äppelpaj med egen vaniljsås. Sid: 268 och sås 269 HKK- boken
Tillred mat av din fisk.
Obbola skola – med närhet till skog och hav…
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
1. Presentation 2. Presentation av ämnet nzXKR4 nzXKR4 3. Vad är HEM:
Att skriva en beskrivande- och instruerande text
Kostcirkeln del 5 - Matfett Matfett kan man dela in i framförallt två grupper: Hårt matfett – Främst smör och margarin som innehåller en stor mängd animaliskt.
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
.. Vi valde ett äpple som ikon därför att det passar till namnet (M L K) och temat. Det ser fräscht ut och representerar klokhet. Äpplet har en fin grön.
Category & Segment Environment Kategori: Enkel och bekväm mat (färdigmat och tillbehör) Segment: Enkel och bekväm mat i butik, allt från smaksättning till.
Recept på bullar, bollar och järpar samt spreads
Gulaschsoppa och lite konsumentekonomi.
Mexikansk matkultur Soma Hartikainen.
Äppelpaj med egen vaniljsås. Sid: 268 och sås 269 HKK- boken
Medeltiden historia åk 4 del 2
Lök Syftet Öka elevernas kunskaper om Rotfrukter & lök - Historia - odling - förvaring - Tillagning - Näringsinnehåll Målet Elever ska ha kännedom.
Nina Barresjö Carpe Diem
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
CHILI-CHORIZO-GRYTA MED SPAGHETTI
Hur når vi våra gemensamma mål?
Kanderade mandlar 200 gram mandel 2 msk vatten 4 msk socker
Tillred mat av din fisk.
Auberginerullar Tillagad med MandoChef Tillagning: Ingredienser
Presentationens avskrift:

MAT – OCH MATKULTUR I ASiEN Hkk, Vt-12 E. Segerdorf MIN RESA MAT – OCH MATKULTUR I ASiEN Hkk, Vt-12 E. Segerdorf

ASIEN

På en resa genom Asien möts man av spännande dofter och smaker På en resa genom Asien möts man av spännande dofter och smaker. Härliga färger piffar upp de härliga smakupplevelser som bjuds då det råder tid för mat. Dessa upplevelser fastnar och skapar på så vis en bredare kunskap kring olika kryddor, smaksättningar och upplägg. Med hjälp av olika kunskaper inom mat- och matkultur så lär man sig vad som passar bra ihop och vad som inte fungerar något vidare. Även tillämpas också kunskap kring råvarorna och tillgångar. Man kan bli mer medveten kring priser och miljö.

Indien, Thailand och Burma.

Indien En favorit i det indiska köket! Enkelt att göra till vardags och fest. För ytterligare styrka kan du addera lite torkade chiliflingor. Tillagningsinstruktioner: Stek kycklingbitarna i smör eller margarin på medelhög värme tills de får färg. När kycklingen nästan är klar häller du över kryddmix och vatten. Rör ned créme fraiche och låt puttra i 2-3 minuter under lock på låg värme. Servera med basmatiris, mango chutney och papadums.

Ingredienslista TIKKA MASALA Kycklingfiléer 250 g i grova tärningar Smör eller margarin 0,5 msk Tikka Masala Spice Mix 

0,5 påse Vatten 0,5 dl Creme Fraiche 1 dl

Thailand (2 portioner). Ingredienser: 250 g lövbiff 1 msk rapsolja 1 tsk smör ½ tsk salt ½ krm svartpeppar ½ påse (300 g) djupfrysta wokgrönsaker, 1/4 dl sweet chilisås (Kan ha jordnötter i, men det får ni testa hemma)

Hot Biff wok Gör såhär: Skär lövbiffen i smala strimlor. Hetta upp hälften av oljan och smöret i en wok tills smöret är brunt. Woka köttet i omgångar , ca 2 minuter under omrörning. Krydda med salt och peppar och ta upp köttet på ett fat ett tag. Woka alla grönsaker i resten av oljan och smöret, under omrörning ca 3–5 minuter. Blanda ner köttet i woken och häll över lite sweet chilisås. (Hemma: Strö jordnötterna över den heta woken). Servera med nudlar eller ris.

Burma Rätten innehåller både kokosmjölk/kokosgrädde, gurkmeja och ingefära, som alla sägs ha anti-inflammatorisk verkan, är den här rätten gör magen glad. Burmesisk fisk

Burmesisk fisk (3 portioner) 400 g vit fiskfilé (t ex ett djupfryst fiskblock) 1 burk kokosmjölk (observera att det finns ofta konsistensgivare i kokosmjölk) 1-2 finhackad schalottenlök 1 pressad vitlöksklyfta 2 tsk finhackad färsk ingefära 1 tsk sesamolja 1 tsk salt ½ tsk gurkmeja ½ tsk paprikapulver ½ krm chilipulver 1 tsk rismjöl 2-3 msk färsk hackad koriander

Gör så här: Tina den frusna fisken i mikrovågsugnen (se paketet för exakt tid) så att den går att skära i kuber (ungefär 3 x 2 cm stora) alternativt skär den färska fisken i kuber. Öppna kokosmjölksburken och häll av vattnet (kan givetvis sparas och användas i andra rätter). Det är bara den fasta kokosgrädden som ska användas i anrättningen. Hacka lök, ingefära och koriander fint och häll i kokosgrädden i en stor skål tillsammans med övriga ingredienser. Lägg i fiskbitarna i den gula smeten och rör runt. Häll över allt i en ugnsfast form och stoppa in i mikrovågsugnen och tillaga på full effekt i 8 minuter, eller tills fisken är genomkokt och helt vit (dvs inte genomskinlig). Servera med kokt ris. Observera att denna rätt kommer till sin främsta rätt när man serverar den nylagad och lämpar sig inte så bra som frysmat. Om man lägger till lite mer fisk (200 g) i smeten så räcker den till 4 personer utan problem.

LYCKA TILL!