Lektion 1 Vt-15 Vad vi gör idag? Vi gör en utvärdering av föregående termin. Vi startar planeringen av lunch för åk 4 Lektion 1 Vt-15
hur dessa används på ett säkert sätt. Syfte: Utveckla medvetenhet om vilka konsekvenser valen i hushållet får för hälsa, välbefinnande och gemensamma resurser. Planera och tillaga mat måltider för olika situationer och samanhang. Att eleverna utvecklar sin initiativförmåga och kreativitet vid matlagning, skapande av måltider och andra uppgifter i hemmet. Värdera val och handlingar i hemmet och som konsument Värdera val och handlingar utifrån perspektivet hållbar utveckling. Centralt innehåll Mat, måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept. Matlagning /bakning olika metoder för detta. Hur valet av metod påverkar arbetsprocessen och resultatet Planering och organisering av arbetet vid tillagning av måltider och andra uppgifter i hemmet. Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid bakning och matlagning hur dessa används på ett säkert sätt. Konsumtion och ekonomi. Jämförelser av några vanliga varor, till exempel utifrån jämförpris Miljö och livsstil Hur livsmedel och andra varor produceras och transporteras och hur de påverkar miljö och hälsa. Hur man kan hushålla med och ta vara på livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet. Arbetsfördelning i hemmet ur ett jämställdhets perspektiv.
Vi ser en powerpoint om hur tidigare klasser löst problemet. Arbetsuppgift delas ut Läsning av andra 9:ors utvärderingar
Vi har hittat ett bra recept, nu måste vi ta reda på vad livsmedlen kostar. Vi gör en inköpslista. Nu måste vi vara schysta att skriva en reflektion som andra åk 9 kan läsa vi hade nytta av att läsa det andra skrivit. Vilken tur att vi skrivit egna reflektioner under dessa fyra veckor man glömmer fort. Vad ska man tänka på? Hur få maten miljösmart? Tänka säsong, vad är det? Tipps till nästa nia. Här är några frågor som ska vara besvarade i era reflektionsböcker. Vilka olika recept pratade ni om. Varför valde ni att tillaga just den valda rätten? Motivera. Vem gjorde vad? Motivera varför arbetsfördelningen blev så…… Vad innebar denna fördelning för dig? Skulle receptet kunna göras om? Hur? Var maträtten prisvärd och näringsriktig? Hur då, på vilket sätt? Påverkade erat val av mat, miljön? Kunde något bytas ut i receptet? Vad är Fairtrade? Ge en beskrivning….. Gemensam redovisning veckan efter lunch arbetet.
Utvärdering med Maria Berg https://www.youtube.com/watch?v=fuJ28ru1Dzw Utvärdering med Maria Berg