TEKNOLOGISKA FRAMSTEG SETT UR KEMISTENS SYNVINKEL Innovationer i kemi, maskinteknik och elektronik från slutet av 1800-talet fram till nu har t.ex. gjort.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Den industriella revolutionen
Advertisements

Telefonen.
Eleven skall . *  kunna redogöra för viktiga faktorer i den tekniska utvecklingen, både förr och nu, och ange några tänkbara drivkrafter bakom denna,
Persondatorer Moderkort, chipset, bussar, portar och BIOS (Kapitel 4)
Grattis Du har fått fiber - en framtidssäkrad lösning!
II. Tekniska genombrott inom informationshantering och kommunikation
Livet fungerar – med bredband från Telia
Teknik 1 utifrån förmågorna och centrala innehållet Vad teknik är
Att skriva sig till läsning
Traktorer då och nu.
Tema: Uppfinning Av Thomas Mesumbe.
Föreläsare: Per Sahlin
Årskurs 8 Entréskolan vt 2013
Telia – Fiberanslutning i samarbete med byNet – FFH Projekt
Styrgruppen. Transporter Logistiklösningar Samdistribution Köp/Aktivitetsresor Attraktivitet Tillväxt Kompetensförsörjning Sociala Arenor Lokal ekonomi.
Introduktion  Text Text  Bilder Bilder  Ljud Ljud  Video Video Klicka på länkarna nedan för att se hur man kan använda text, bild, ljud och video i.
En avancerad miniräknare
På kik kommunicerar man genom att chatta och skicka bilder till varandra gratis var man än befinner sig förutsatt att man har internet. Har man en video.
KEMINS BETYDELSE FÖR TEKNOLOGISKA LANDVINNINGAR Kemister har bidragit med många uppfinningar inom energi och transportsektorn som gett oss möjlighet att.
Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.
Turismen växer fram kapitel 2
En kort presentation om persondatorn och datorns olika delar.
Tjänstens tillgänglighet Interaktion
Mobiltelefonins utveckling
Hur fungerar klassisk fast telefon?
Persondatorer Vad är en persondator (Kapitel 1)
En introduktion till ’Hård Infrastruktur’
Politiken måste ha ett innehåll, de utvalda ska tycka något.
Hur datatekniken har revolutionerat samhället
TEKNOLOGISKA FRAMSTEG SETT UR KEMISTENS SYNVINKEL III. Hälsa och medicin Genom kemisternas arbete har många av de medicinska genombrotten varit möjliga.
Fysik Föreläsning Optik 2.
Kemins grunder 1 Kemi förr och nu.
Mobilens utveckling Det började med att den italienska uppfinnaren Guglielmo Marconi lyckades föra över röster via radio. Efter det tog det inte länge.
Världens kurs – kyrkan och utveckling 1874 – Svenska kyrkans mission Kyrkomission; hela kyrkans ansvar att grunda och bygga nya kyrkor runt om i världen,
Hur vill vi svara? Stefan Johansson Svara på frågor – webb, papper, telefon Webb 4 Ja, gärna. 9 Det funkar. 3 Nej eller Helst inte Papper 1 Ja gärna.
Transistorn – en introduktion Jonny Johansson. Agenda Då och nu Hur ser en den ut? På djupet om CMOS Grindar.
Grattis Du har fått fiber - en framtidssäkrad lösning!
Datorns historia Vad är en dator? Kan vi kalla en kulram för en dator?
Anslutningar till/från systemenheten?
Frågor Allmän IT-kunskap avsnitt 1 kapitel 1 Repetition 3
IKT och lärplatta i förskolan
Från rökpelare till smartphone
Berättelsen om den första svenska datorn – BESK David Karlsson | Vetenskapsmetodik, CDT212 | MDH Västerås 2007.
30talet, Ljudfilm En ljudfilm eller talfilm är en film med synkroniserat ljud eller ljud som lagts på bilder, till skillnad från stumfilm. Den första kända.
KEMINS BETYDELSE FÖR TEKNOLOGISKA LANDVINNINGAR Kemister och kemiingenjörer har bidragit med mycket inom jordbruk och livsmedel som gjort att majoriteten.
Det som man kan koppla till datorn. (periferienheter)
Nätaggregat(stationär) batteri (bärbar)
Mobiler.
Datorhistoria 1946 ENIAC – Electronic Numerical Integrator and Calculator elektronrör, vägde 30 ton! Strömförbrukning W Från mekaniska räknare.
Föreläsning 2 ITP Lisa Brouwers.
Enklare och snabbare vardag med uppkoppling via fiber
Appjakten 2015 Jakob Tholander
Möjligheter och konsekvenser Jonas Mellin. Framtiden (allmänt) Framtiden (allmänt) –Teknikhistoriskt perspektiv, en brasklapp –Vad som skymtar i framtiden.
Fiber från Telia. Bredband för hela hemmets kommunikation Tv med mängder av kanaler och program Fast telefoni med lägre priser Abonnemang utan bindningstider.
Fiber till Ammenäs Morgan Sjöberg, It- och stadsnätschef Jenny Andersson, Försäljningschef
Epok Ny teknologi har kommit till världen Revolutionerande filmteknik Nya genrer inom musik Kulturen I Sverige.
Nätverk Vad är ett nätverk ? Vilka typer finns det ? Vad kan man koppla till ett nätverk ? Rita en enkel skiss med minst 3 st enheter !
Veckans fördjupning handlar om en uppfinning. Vet du vilken uppfinning det är? Lös den kluriga rebusen för att få en ledtråd.
Enklare och snabbare vardag med uppkoppling via fiber
Grafisk kommunikation
Mobiltelefonins utveckling
Hälsa på samhället nivå
Datorer och nätverk.
Medieteknik 4 Radio/TV och satelliter
I vissa datorer behöver du trycka på F5 för att starta bildspelet
Öxabäck Fiber
LOKOMOTIVET!!!.
Datorer och nätverk.
Digitalteknik 3p - Kombinatoriska Byggblock
Digitalteknik 3p - Kombinatoriska Byggblock
Presentationens avskrift:

TEKNOLOGISKA FRAMSTEG SETT UR KEMISTENS SYNVINKEL Innovationer i kemi, maskinteknik och elektronik från slutet av 1800-talet fram till nu har t.ex. gjort det möjligt att idag kontakta vem som helst var som helst på jorden, i realtid. Vår livsstil har också ändrats i grunden de senaste hundra åren, från bondesamhället till stadssamhälle, från utbildning för de besuttna till utbildning för alla, från jordbruksarbete till forskning. Flödet av människor, information, nya idéer och nya material har förändrat hela samhället. Ett stort antal resultat från kemiforskningen har bidragit till utvecklingen av den teknologi som behövs för att skicka och ta emot information, lagra den och för att bearbeta den. Trådlös kommunikation och fiberoptik utgör själva ryggraden i dagens informationssystem. Kiselkemin och de avancerade polymererna som utvecklats har gjort det möjligt att utveckla dagens snabba datorer. Film, TV och fotografering bygger också på kemitekniska innovationer som gjort det möjligt att spara våra minen för framtiden. De tekniska framsteg som kemin bidragit till har gjort det möjligt för familjer att hålla kontakten var på jorden de olika familjemedlemmarna än befinner sig. II.1. Kommunikationssystemen Telefonen Trådlös kommunikation Kopierings- och faxmaskiner Laser och fiberoptik II.2. Datorteknologi Datorer Halvledarteknologi Kiselchip och integrerade kretsar Monitorer och skärmteknologi Informationslagring Kommunikationssatelliter II.3. Underhållning Film TV Fotografier II.4. Elektronik Konsumentelektronik Avancerade syntetiska material Transistorn II. Information och kommunikation

II. INFORMATION AND COMMUNICATIONS A. Graham Bell Affischen till den första film som hade synkroniserat tal och bild vilket medförde slutet för stumfilmen. Philo T. Farnsworth och ett katodstrålerör ENIAC Den första transistorn Den första integrerade kretsen Kiselchip Telstar Kodak-Instamatic Intel’s 4004, en 4-bitarsprocessor Installation av optisk fiber i Chicago Kronologi 1876 Alexander Graham Bell bygger den första telefonen Filmbolaget Warner brothers gör den första filmen med synkroniserat ljud och bild Det första telefonsamtalet över Atlanten äger rum Philo T. Farnsworth skickar den första TV-bilden genom att använda ett katodstrålerör ENIAC, den första digitala datorn startar Transistorn uppfinns vid Bell Telephone Laboratories i USA Reynold Johnson uppfinner den första diskettstationen och disketten Jack Kirby vid Texas Instruments uppfinner den integrerade kretsen De första kiselchipet Den första kommunikationssatelliten, Telstar, skickas ut i bana runt jorden Eastman Kodak introducerar den populära Instamatic-kameran på marknaden Intel introducerar den populära 4-bitarsprocessorn 4004 för användning på konsumentmarknaden Chicago i USA blir först med att använda fiberoptiska kablar kommersiellt, för dataöverföring Mobiltelefoner blir populära när möjligheten att koppla över telefonerna mellan olika celler blir möjlig CD-ROM (Compact-disc-read- only memory) introduceras liksom CD- spelaren.