Äldres mat och hälsa Undernäring och hälsoekonomi

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Livsmedelsverket om fisk och hälsa
Advertisements

Nationella screeningprogram
Geografi Henrik Carlsson.
Biologi 2 Niklas Dahren Hälsingegymnasiet
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Uppdrag: färre fall - en möjlig utmaning!
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Sammanfattning av vårdprogrammet Fetma hos vuxna
Mätning i hemmet med automatisk blodtrycksmätare
Vitamin D Nordiska näringsrekommendationer (NNR 12)
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
AT-undervisning - Undernäring
Undernäringstillstånd
Mat och hälsa åk 8.
Måltiden som helhet Rummet (ljus, ljud, rekvisita, färg, form)
Bättre liv för våra äldre
Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus
att förebygga fall, trycksår och undernäring
Resultat Nattfaste-mätningar dec 2013
Hälsa i ett globalt perspektiv.
Hälsa i ett globalt perspektiv. Varje land har sin egen hälsopolitik och varje land måste vara aktiva internationellt och ha en egen hälsopolitik som hanterar.
Näring och individuella behov åk 8
Prevention och behandling av undernäring i hemsjukvården Kvalitets och utvecklingsarbete i Stockholms läns landsting Sonja Modin, allmänläkare Centrum.
ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka.
Sammanfattning mat och hälsa
Hjärta och kärl Vad blir konsekvenserna av hur vi har det?
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Barn och unga med diabetes, skolans delaktighet för att de ska må bra under skoldagen men också på lång sikt. Tomas Andersson Barnläkare diabetesmott Drotting.
Kroppens celler Kroppens celler har olika uppgifter och ser ut på olika sätt, men de är uppbyggda på ungefär samma sätt. De består av många olika delar.
Stort matsvinn men samtidigt undernäring ? Matprojekt i Hörby kommun tillsammans med Findus Special Foods Hösten 2012.
Ekomatsligan 2014 EkoMatCentrum 13 oktober 2014
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Vård, forskning, utbildning för äldres hälsa
Målrelaterad ersättning i sjukhusens ersättningsmodell Målrelaterad ersättning i sjukhusens ersättningsmodell Tankar om effekter och vidareutveckling.
1 oktober – En dag för seniorers säkerhet
Hälsofrämjande förskola - Nora 4 mars 2011
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Sveriges matkultur.
Mozhgan( Mona) Zeiae Mehr Programhantering JBKompetens
Kost och Hälsa Då är det två timmar med kost och hälsa, Socialstyrelsens nationella riktlinjer för levnadsvanor när det gäller kosten, patientfall, Dietistens.
En aktiv livsstil.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
OVERdrive ™.  OVERdrive bidrar dels till att maximera uthålligheten under intensiv fysisk aktivitet, dels till mer energi och snabbare återhämtning.
Skillnad livsmedel och näringsämne
Vegetariskt.
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
Repetition av näringslära
TR90 ® Omvandla ditt liv på 90 dagar. Mer än en TREDJEDEL av EU:s vuxna befolkning är överviktiga idag Situationen i EU.
Matcirkelns budskap Du ska äta allsidigt= med variation. Motsats = ensidigt= Samma livsmedel dag efter dag.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
Bra mat för dig som tränar. SömnTräning Kostintag Prestationsutveckling.
Äta för att behålla en god hälsa
Pharmanex® Bone Formula
Skolmat Namn på föreläsare.
Energi och Näringsämnen
Viktiga faktorer för att du ska må bra.
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Vårddagar enligt registret till
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Energi och Näringsämnen
Vitaminer.
Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus
Läkarintyg för sjukpenning
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Äldres mat och hälsa Undernäring och hälsoekonomi Mat och näring i äldrevården Ur Perspektiv 1.2009

Äldres energi-och näringsbehov Så länge äldre är i god hälsa har de oftast bra matvanor Men sjukdom och åldrande påverkar energi-och näringsbehovet

Hälsoekonomi vid undernäring bland äldre Det finns flera miljoner kronor att spara om sjukhusen tidigt avsätter resurser för att förhindra/ behandla undernäring bland patienterna

Vanligt med undernäring i äldreomsorgen Vanligt förekommande bland skröpliga äldre Fler måltider,alternativa rätter och energirika måltider är några av de konkreta initiativ som man arbetar med i dansk och svensk äldreomsorg

Att åldras Är en naturlig process som sker med stora individuella variationer frän person till person Beroende på t.ex. Genetisk disposition,sjukdom och livsstilsfaktorer.

Multisjuka äldre Personer 75 år och äldre med tre eller flera diagnoser och Som varit inlagda pån sjukhus tre eller flera gånger Under det senaste året.

Sarkopeni Med åldern minskar Muskel -massan -styrkan Funktionen Sarkopeni bidrar till funktionshinder nedsatt förmåga att hantera stress i samband med sjukdom och ökad dödlighet.

….om rekommendationer -bristfälligt underlag för specifika rekomm. Avseende ÄLDRE… Värdet av sådana rekomm.är för övrigt DISKUTABELT,då risken för sjukdom ökar med ålder och då måste näringsintaget anpassas till dessa krav.

Undernäring- ett problem även i kommunal äldreomsorg Personer som är 80år och äldre i hemsjukvården eller på vårdhem ofta lider av näringsbrist. BMI-värdet under idealvärdet. I äldreomsorgen bedöms ett acceptabelt BMI-värdet ligga inom intervallet 24-29

Konsekvenser av undernäring -viktiga organ försvagas,t.ex. Andningsmuskulaturen..svårt att hosta upp slem och ökad risk för luftvägsinfektion. -hjärtmuskulaturen försvagas..risken för hjärtsvikt…patienten blir liggande i sängen---LIGGSÅR som följd -immunförsvaret försvagas ..svårt att bekämpa infektioner

Hälsoekonomiska konsekvenser av undernäring Hur mycket längre sjukhusvistelsen för undernärda patienter …..3,4dgr Exempel. MERKOSTNADER för medicinska patienter pga undernäring 1.antal pat: 82000x0.35 = 28700 2.28700x3.4 dgr : 97580 vårddagar 3.97580x 1726 DKK = 168 miljoner DKK

Vilken kost? Energi-och proteinrik kost En halv till två tredjedels portion ska innehålla lika mkt energi och protein som en normal portion. I form av mindre fiberrika livsmedel och mer av fett och proteinrika livsmedel.

Vilken kost 2. Sackarosrika livsmedel i större omfattning än för befolkningen i övrigt. Flera mindre måltider Begränsad nattfasta pga (begränsad aptit och ofrivillig viktförlust)‏

Näringsämnen av särskilt vikt Protein det optimala intaget för maximal muskelproteinsyntes är inte fastställt Ev.1.5g/kg kroppsvikt/dag dvs. 25-30 gram protein per måltid

D-vitamin och kalcium -äldre har svårare att i huden omvandla UVB-strålning till aktiv D- vitamin. -enligt NNR bör de som är 60+ ha 10 ug D3/dag och Vid mycket liten solexponering: ytterligare 10ug D3/ dag utöver kosten

D-vitamin och mat Fisk o fiskprodukter är bästa källorna,även magra fiskar är relativt goda källor liksom ägg och inälvsmat Mejeriprodukter och bordsmargarin berikas. Men trots god aptit och goda matvanor är det svårt att komma upp 1 10ug/dag!

Intag av kalcium Enligt NNR bör vara 800mg/dag för vuxna. För dem 60+ näms att ”supplementering med ytterligre 500-1000 mg möjligen kan försena åldersrelaterad minskning av benmassan”

Mera om D-vitamin -spelar roll i Muskelproteinomsättningen (i muskelceller upptäckts speciella receptorer för D3-vitamin)‏ Brist på D-vitamin kan leda till muskelsvaghet bland äldre.