Nuvarande samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Största förändringen i sjukförsäkringen på 15 år
Advertisements

Var hittar du oss? Nationella försäkringscentra
Välkommen till pressträff torsdagen den 27 maj 2010 Medverkande: Arbetsförmedlingen Henrietta Stein, chef för Avdelningen Rehabilitering till arbete.
Information Gränsproblematik Samordning Gränslös verksamhet.
Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen
Rehabkedjan och konsekvenser för oss.
ARBETSGIVAREN                                        Som arbetsgivare har du ett lagstadgat ansvar för att ta tillvara dina medarbetares arbetsförmåga.
Syfte Syftet med programmet är att förbereda personen för deltagande i arbetsförmedlingens insatser, program och samlade tjänsteutbud. Under programtiden.
Håkan Svärdman Folksam
Sjukpenning /sjukersättning
Målgrupper och inflöde under 2008
Unga jobb Swedbank och Sparbankerna.
Fråga 1: Hur många lediga platser anmäldes till Arbetsförmedlingen 2007? a b c
Garantiprogrammen med särskild fokus på fas 3
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Nya sjukförsäkringen 1 juli 2008
Arbetslivsintroduktion
Arbetsförmågebedömning vem gör vad?
Rehabkedjan.
Arbetare Sjukförsäkring AGS AGS.
Stöd till start av näringsverksamhet. Antal nyanmälda platser ackumulerat år 2009—2011.
Om du är sjuk och inte kan arbeta
TRIS En struktur/organisation för rehabiliteringssamverkan i Sörmland. Utvecklad sedan Fullt implementerad i ordinarie verksamhet från Landstinget,
Analys av regeringens promemoria Införande av en rehabiliteringskedja
Läkaren och sjukintyget
Information Regeländringar i sjukförsäkringen – hur påverkar det dig som vårdgivare Läkarutlåtande om hälsotillstånd – FK 3200 Dagens möte Hållpunkter.
Nätverkskonferens för samordningsförbunden, Karlstad 17 april 2012 Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans gemensamma uppdrag att stödja den enskildes.
Arbetsförmedlingen September 2014 Arbetsmarknadsläget och prognosen
Rehabiliteringskedjan – bedömning av arbetsförmågan
Sjukförsäkringen Sjukförsäkringen
Dagens möte Regeländringar i sjukförsäkringen – hur påverkar det dig som arbetsgivare Nya effektiva samverkansformer mellan Försäkringskassan och dig.
En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess
Försäkringskassan genomför Sjukförsäkringsreformen
Information till egna företagare våren Viktigt att känna till när du startar företag – För att få sjukpenning måste du ha en sjukpenninggrundande.
Försäkringskassans roll i samverkan
Information om sjukförsäkringen
Samverkan Asperger Till Sysselsättning Arbete
Lokal Arbetsförmedling
Resultatdialog den 10 juni FINSAM Samordningsförbundet i Blekinge län Styrelse Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen Landstinget, kommuner Beredande.
Regeländringar i sjukförsäkringen
Om du är sjuk och inte kan arbeta
Arbetsförmågebedömning vem gör vad?
Läkaren och sjukintyget
Arbetslivsinriktad rehabilitering är de insatser som behövs för att den som har drabbats av sjukdom ska få tillbaka sin arbetsförmåga och skapa förutsättningar.
TUNA-projektet.
AT-utbildning februari 2014 Försäkringskassans ansvar och uppdrag i sjukförsäkringsprocessen Camilla Nohammar, Försäkringskassan.
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
Hur fungerar sjukskrivningsprocessen i praktiken
En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
Information ST-läkare 23 April
En enklare sjukförsäkringsprocess
AGS-KL Rehabilitering 200 miljoner Dessa medel är avsedda för Arbetstagare som omfattas av avtal med Sveriges kommuner och Landsting Anställda enligt avtal.
AT-läkarutbildning augusti 2015 PHL Samordning - hur arbetar vi? Försäkringskassan Småland Nordväst Åsa Smedberg Personlig handläggare samordning.
Läkaren och sjukintyget
Rehabsamordnare 2015 Vårt uppdrag kommer från riksdag och regering Arbetsförmedlingen Har rehabiliteringsansvar Två kundgrupper - Arbetsgivare - Arbetslösa.
Den svenska arbetsförmedlingens service till arbetslösa – några utvecklingstendenser Nordiska ministerrådets jubileumskonferens i Reykjavik 21/22 maj 2014.
Försäkringsmedicin 2016 Socialförsäkringen Gunnel Amonsson Specialist sjukförsäkring Rehabkoordinatorer.
Presentationstitel Månad 200X Sida 1 SamPlan För de som saknar sjukpenninggrundande inkomst Syftet med projektet är att utveckla och pröva en modell för.
Läkaren och sjukintyget Läkarprogrammet VT 2016 Marie Westin Försäkringsmedicinsk rådgivare FK.
BRIA Bättre Rustad Inför Arbetslivsintroduktionen 1 KARTLÄGGNING FÖRE UNDER UPPFÖLJNING EFTER BRIA.
Utbildning ST-läkare-specialister 2014 Vårt uppdrag är att utreda, besluta om och betala ut bidrag och ersättningar i socialförsäkringen Att samordna resurser.
Rehabiliteringskedjan. Ohälsotalet i februari ,4 32,1 41,2.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Information från Försäkringskassan
Särskilt introduktions- och uppföljningsstöd
Välkommen till pressträff torsdagen den 27 maj 2010 Medverkande: Arbetsförmedlingen Henrietta Stein, chef för Avdelningen Rehabilitering till arbete.
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
Nya sjukförsäkringen 1 juli 2008
Utvidgad SIP Samordnad individuell plan
Presentationens avskrift:

Nuvarande samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen Handlingsplanen Försäkringskassan har bedömt att arbetsförmåga finns men med behov av arbetslivsinriktad rehabilitering Kompletterande uppdrag - nolltoleransrutinen Avstämningsmöte Överlämningsmöte

Arbetsförmedlingens roll i Rehabiliteringskedjan Återgång till vanliga arbetsuppgifter eller andra arbetsuppgifter hos arbetsgivaren. Arbetsuppgifter sökes även på hela arbetsmarknaden med hjälp och stöd av Arbetsförmedlingen Fortsatt hjälp och stöd från arbetsgivare och Arbetsförmedlingen för återgång till någon form av arbete. Sjukpenning betalas ut om man inte kan återgå till de vanliga arbetsuppgifterna Sjukpenning betalas ut om man inte kan återgå till någon arbetsuppgift hos nuvarande arbetsgivare Sjukpenning betalas ut om man inte kan utföra något arbete alls på arbetsmarknaden Dag 1 till 90 Dag 91-180 Dag 181-365

Samarbetsformer för anställd Kontaktmöte NYTT Kontaktmöte från dag 91 Försäkringskassan erbjuder den försäkrade ett kontaktmöte med Arbetsförmedlingen Under dag 91 till 180 behåller personen sin sjukpenning Försäkringskassan bokar tid för möte hos Arbetsförmedlingen Mötet ska underlätta för personer att börja söka arbete Arbetsförmedlingen säkerställer att tider finns i den omfattning som krävs. MÖTEN Förutom dom redan befintliga avstämningsmöten och överlämningsmöten så till kommer ett nytt möte, kontaktmöte. Det extra mötet är ett ytterligare steg i ”nolltoleransanrutinen” för att säkerställa att den enskilda får det stöd denne behöver under hela processen från sjukskrivning till återgång i arbete. Samarbetsformer för anställda som bedöms i enlighet med rehabiliteringskedjan Kontaktmöte När den försäkrade haft nedsatt arbetsförmåga i 90 dagar och Försäkringskassan gör bedömningen att risk finns att den försäkrade inte kan återgå i arbete hos arbetsgivaren före 180 dagar men skulle kunna ta ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden ska den försäkrade ges möjlighet att få kontakt med Arbetsförmedlingen. Om den försäkrade vill utnyttja denna möjlighet erbjuder Försäkringskassan ett kontaktmöte mellan den försäkrade, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Försäkringskassan bokar tid för mötet hos berörd Arbetsförmedling och kallar den försäkrade. Mötet äger företrädesvis rum hos Arbetsförmedlingen. En beskrivning av hur denna bokning ska gå till mer i detalj kommer att tas fram. De första ärendena som erbjuds kontaktmöte kommer fr.o.m. oktober 2008. Kontaktmötet måste äga rum så snabbt som möjligt så att den försäkrade kan utnyttja de 90 dagar då sjukpenning utbetalas samtidigt som stöd ges från Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen ska säkerställa att tider finns i den omfattning som krävs. Det är viktigt att den försäkrade informeras om sin möjlighet att få stöd från Arbetsförmedlingen även om han eller hon inte är intresserad av ett kontaktmöte. Den försäkrade får då själv ta kontakt med Arbetsförmedlingen. Dag 1-90 Dag 91-180 Dag 181-365 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 månader

Flöden till Arbetsförmedlingen från Försäkringskassan Enligt Försäkringskassans bedömning Under 2008 från oktober beräknas 6000 personer i ett flöde om ca 2000 per månad Under 2009 beräknas 40 000 i ett flöde om 3000-4000 per månad 2010 och 2011 beräknas jämförbara med 2009 HUR PÅVERKAR DETTA ARBETSFÖRMEDLINGEN Försäkringskassan har gjort en bedömning på förväntade flöden från sjukförsäkringen/Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen. Under 2008 från oktober månad beräknas 6000 personer aktualiseras på Arbetsförmedlingen. Från och med oktober 2008 beräknas 2000 personer komma in till Arbetsförmedlingen. Under 2009 rör det sig om 40.000 personer i ett flöde på 3000-4000 personer per månad. Under 2010-2011 kommer flödena att vara jämförbara med 2009 enligt analysen. Observera att detta är en bedömning och baserar sig på snittsiffror. 2008 2009 2010 och 2011

Viktigt att tänka på Personer som kommer till Arbetsförmedlingen är medicinskt färdigutredda Försäkringskassan har bedömt att arbetsförmåga finns Arbetsförmedlingen matchar till jobb Rehabiliteringskedjan involverar många aktörer. Många av aktörerna har fått nya krav och ett närmare samarbete krävs. Det är vikigt att tänka på att olika aktörer hanterar olika delar i kedjan och respekterar deras professionalism. Försäkringskassan bedömer utifrån medicinskt underlag den försäkrades arbetsförmåga utifrån den reguljära arbetsmarknaden, det vill säga hela arbetsmarknaden. I begreppet den reguljära arbetsmarknaden ingår även vissa subventionerade anställningar såsom nystartsjobb. Däremot inbegrips inte sådana subventionerade anställningar som endast är tillgängliga för människor med funktionshinder såsom anställning med lönebidrag eller inom Samhall. Personer som kommer från Försäkringskassan är färdigutredda och det är inget som Arbetsförmedlingen ska göra.

Hur kan vi anpassa matchningen till den här målgruppen? för att hitta jobbet för att väcka nya tankar och vägleda för att visa på lösningar ackvirering av platser hjälp med CV och ansökningshandlingar använd alla servicevägar – Internet, Kundtjänst, lokalt arbetsförmedlingskontor stöd att kontakta arbetsgivare stöd inför intervjuer Hur kan vi anpassa matchningen till den här målgruppen?

Arbetslöshetskasseregler Reglerat i förordningen om arbetslöshetsförsäkringen §19.1 Ersättning får lämnas till personer som har beviljats tjänstledigt utan lön och som av hälsoskäl inte kan återgå, vare sig till sitt tidigare arbete eller annat arbete hos sin arbetsgivare, under förutsättning att alla rehabiliteringsåtgärder har vidtagits som åligger arbetsgivaren och Försäkringskassan. Intyg från arbetsgivare kan erfordras