Energi Kraft Näringsämnen som ger energi Kolhydrater Protein Fett

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Träningslära med kost.
Advertisements

Energigivande näringsämnen
Kost, näringslära och sömn
Fetter & Vatten Fett – Energigivande näringsämne.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
Kostföreläsning Repetition
Maten.
Repetition inför NP i biologi
Näringsämnen i kroppen
Kolhydrater.
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Livets kemi Kolhydrater Fetter Proteiner Vitaminer Mineralämnen
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Hur ska man planera upp sina måltider?
ENERGI.
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Fettlösliga vitaminer A-vitamin D-vitaminE-vitaminK-vitamin Finns i: Behövs för: Brist:
Sveriges matkultur.
Mineraler och vitaminer
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Kolhydrater Tre grupper.
Livsmedelskemi.
BIOKEMI Livets kemi.
Energigivande näringsämnen
Och terminens avsnitt handlar om……….
ÄMNENA I MATEN.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Hjärtat & Blodomloppet
Repetition av näringslära
Hur påverkar sömn & frukost vår vardag. Hur viktigt är det egentligen?
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
Fetter Energirika ämnen som används som reservnäring Fett = Ester glycerol + 3 st fettsyror Två sorters fetter vegetabiliska och animaliska Bryts ner till.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
1 Energiprocesser. 2 Prestationsförmåga = kroppens förmåga att utvinna och använda energi, dvs. förmågan att omvandla maten till rörelseenergi. Energirika.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Energi och Näringsämnen
Viktiga faktorer för att du ska må bra.
Matspjälkningen 1 Våra födoämnen
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Näringslära/Kost Maria Lund -.
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Matspjälkningen.
Vitaminer.
Presentationens avskrift:

Energi Kraft Näringsämnen som ger energi Kolhydrater Protein Fett Människan får energi när maten spjälkas i mag-tarmkanalen och når cellerna, där förbränningen sker av de energigivande näringsämnena

Vad påverkar energiomsättningen? Grundomsättning eller basalmetabolism energibehov vid vila Energibehov vid olika fysiska aktiviteter Basalmetabolismen påverkas av Ålder Kön Arv Fysisk aktivitet

Näringsämnena Kolhydrat, långsamma och snabba Protein. Fett, mättade omättade Mineralämnen. Vitaminer, vattenlösliga och fettlösliga Vatten Energigivande protein, fett och kolhydrater

Kolhydrater, bildas av: koldioxid+vatten+sol=glukos Socker , snabba kolhydrater. Överkonsumtion ger fetma, karies, tom energi, obalans i blodsockret. Stärkelse, växternas näringsreserv uppbyggd av glukos huvudbeståndsdel i vete majs potatis. Promenerande Kostfibrer kan ej sönderdelas under matspjälkningen och har därför inget näringsvärde. Krypande

Kolhydraterna är viktiga eftersom : Ger kroppen energi Viktiga funktioner i ämnesomsättningen Hjärnan är beroende av lättillgänglig energi i form av glukos Kostfibrer ger god tarmfunktion Låg energi högt näringsinnehåll (ej socker)

Protein, 100000proteiner i kroppen Vid matspjälkningen sönderdelas proteinerna i sina minsta beståndsdelar aminosyror. Icke essentiella och essentiella. Fördela proteinintaget under dagen. Behövs för: uppbyggnad av vävnader, muskler, blod. Bilda antikroppar hormoner enzymer finns i kött, fisk, ägg, bönor och linser

Fett, det näringsämnen som ger mest energi Mättade fettsyror. Risk för hjärt och kärlsjukdomar. Kakao, cocosfett, smör Enkelomättade fettsyror, anses varken höja eller sänka fetthalten i blodet. Oliv- olja, solrosolja rapsolja Fleromättade fettsyror, sänker troligtvis blodfetthalten. Feta fiskar, matoljor. Transfettsyror bildas vid härdning av fett och i vommen hos idisslare.

Behövs för: Kroppens energiförsörjning Tillgodogöra sig de fettlösliga vitaminerna Tillföra kroppen de essentiella fettsyrorna Ge stöd och skydd åt de inre organen Bibehålla kroppsvärmen vid låga temperaturer

Hjärt- och kärlsjukdomar Många forskare anser att det är bl.a. mättade fetter som orsakar sjukdomar Andra faktorer som bidrar är, ärftliga anlag, högt blodtryck, rökning, stillasittande och stress. Många anser också att högt protein och sockerintag påverkar. Dagsrekommendationen är högst 30E%

Vitaminer Vattenlösliga B-gruppens vitaminer. Tiamin, kolhydratsomsättning Riboflavin, energiomsättning Niacin energiomvandling C-vitamin Immunförsvar,antioxidant Järnupptagningen Fettlösliga Vit A, retinol och karoten. Tillväxt, ögats funktion, immunförsvar Vit D. för att tillgodogöra sig kalcium och fosfor Vit E skyddar mot oxidation Vit K, koagulationsvitamin

Brist på fettlösliga vitaminer Vit A, ger upphov till nattblindhet, knottrig hud, xeroftalmi Vit D, minskar kroppens förmåga att ta upp kalcium och fosfor, engelska sjukan eller rakitis,osteomalaci-benuppmjukning Vit E skydd mot hjärt och kärlsjukdomar Vit K, svåra blödningar i matspjälkningskanalen hos nyfödda

Brist av vattenlösliga vitaminer Tiamin B1, dålig aptit, koncentrationssvårigheter, trötthet, illamående, förstoppning Riboflavin B2, sprickor och sår vid munnen, inflammerade läppar och tunga irriterade ögon Se B1, svår brist hudförändringar Pellagra

C-vitamin Basfakta om vit-c Faktorer som ger ökat behov, p.piller, rökning, infektioner, sårläkning, antibiotika Matlagning, c-vit är värmekänsligt och blir lätt förstört genom oxidation Funktion i kroppen: blodkärlens hållfasthet, förbättrad antikroppsbildning, järnabsorption, sårläkning, försvara cellerna mot fria radikaler, sårläkning uppbyggnad av benvävnad tandben Fria radikaler bildas under metabolismen. De är giftiga och anses påskynda cellens åldrande och öka risken för allvarliga sjukdomarantiox.skyddar

Mineralämnen Kroppen består av grundämnen , kol, väte, syre och kväve och de utgör tillsammans 96% av kroppens vikt. Resterande 4% är mineralämnen. Mineralämnena utgör en viktig del av samspelet i kroppen: Bygga upp benstomme och tänder Transportera syre Ingå i hormonerna Ingå i olika enzymsystem

Uppgift mineralämnen. Två till tre personer Ni blir tilldelade er ett mineralämne Ni får två timmar till förfogande Redovisning sker i powerpoint, minst två sidor Ta med basfakta, funktion, finns i, brist kan ge och bra att veta Kalcium Fosfat 1pers Natrium 1pers Kalium 1pers Järn Fluor Selen Jod