En konsument är en person som förbrukar varor och tjänster.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Carina Begquist Palm, 12 april
Advertisements

Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Pengar har flera funktioner:
Kreditmarknad, Arbetsmarknad, Aktiemarknad
ÖPPET KÖP BYTESRÄTT Ingen lag!
Introduktion - Konsumentekonomi
Viktig information till dig som blivit varslad om uppsägning
Samma grundidé Din bostad kan vara värde miljoner, till vilken nytta?
Talföljder formler och summor
1. Varför finns det pengar?
Skadestånd och skulder
Samhällsekonomi 2.
Kapitel 13, Likviditet.
78 respondenter. 2 [1] Hur har det varit hemma sedan du var här sist?
Konsumenternas Bank- och finansbyrå. BANK OCH FINANS Verksamhet Lämnar gratis och oberoende information och vägledning till konsumenter Kontakt via telefon,
Lyxfällan – vem vill hamna där?
Lagar och Regler Kap. 5.
Lyxfällan – vem vill hamna där?
Miljarder möjligheter på en plats!
OM DET GÅR SNETT INTRODUCERA KAPITLET
Vad gör egentligen Kronofogden?
Konsumentkreditlagen
VAD KOSTAR DET AVGIFTSFRIA LÅNET?
VAD KOSTAR LÅNET? INTRODUCERA KAPITLET
Bygg upp en stark ekonomi
Behövs det pengar? Byteshandel.
Ekonomi i balans på äldre dar
Penningskarusellen ”Kunderna betalar med pengar för att få ett behov uppfyllt. Och företaget får pengar för att kunna betala sina utgifter. Både parter.
Ränta och inflation Företagen Ränta Konsumenter
Ränta och inflation Företagen Konsumenter Ränta
Budget och buffert Det här är en typbudget från Swedbanks Institut för Privatekonomi. Den kan vara en vägledning för att ta reda på ungefär vad som är.
Stora additionstabellen
Vart tar pengarna vägen?. ”Knepigt, kontot är tomt och jag har egentligen inte köpt något.”
VART TAR PENGARNA VÄGEN?. ”Knepigt, kontot är tomt och jag har egentligen inte köpt något.”
Vad kostar lånet?. Fula knep Varför betala i dag - när man kan betala i morgon?
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
VART TAR PENGARNA VÄGEN?. ”Knepigt, kontot är tomt och jag har egentligen inte köpt något.”
Spara kvittot! När du handlar en vara av ett företag/butik har du alltid rätt att få ett kvitto. Erbjuder ett företag/butik inte ut kvitto riskerar man.
Lyxfällan – vem vill hamna där?
Att hamna i skiten För att förstå hur din ekonomi fungerar måste du ha förståelse för ett par grundläggande begrepp; Inkomster – Det du tjänar eller de.
Kapitel 15 Budgeten.
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
VART TAR PENGARNA VÄGEN?. ”Knepigt, kontot är tomt och jag har egentligen inte köpt något.”
Introduktion - Konsumentekonomi
Sms lån utan uc Uc är något som ständigt diskuteras bland dem som ofta använder sig av möjligheten till små snabba lån. Alla vet att när det görs en kreditprövning.
Ekonomi i balans på äldre dar
Tryggare ekonomi på äldre dar. Konsumenternas Bank- och finansbyrå Verksamhet Lämnar gratis och oberoende information och vägledning till konsumenter.
Samhällsresurser och fördelning
 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.
- Ekonomi= hushållning med resurser.
 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.
Ekonomi och konsumentkunskap Syfte och kunskapskrav Åk.9.
 Offentlig sektor – all verksamhet som drivs av stat, landsting och kommun. Främst tjänster inom offentlig sektor ex lärare, sjukvårdspersonal, poliser.
 Centralt innehåll:  Konsumtion och ekonomi  Ungas privatekonomi, till exempel att handla över Internet, att låna pengar, att handla på kredit eller.
F AMILJEN OCH DE UNGAS EKONOMI. VARDAGSEKONOMI PENGAR Funktion: Bytesmedel Värdemätare Värdebevarare.
Konsumenträtt Kap. 8.
PRIVATJURIDIK & RÄTTSKUNSKAP KAPITEL 10 K Ö p A p Å k RE d IT KAPITEL 10 K Ö p A p Å k RE d IT.
Hur blir du en kunnig konsument? Du vill ju inte bli ”blåst”
Konsument-ekonomi Ord och begrepp.
Familjeekonomi Samhällskunskap åk 4.
Att spara långsiktigt? En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Lagarna inom handel Kap. 13.
Alexander har arbetat svart och därmed betalat för lite skatt
Anna och Erik har varit kompisar länge
Vad kostar lånet? INTRODUCERA KAPITLET
Koll på pengarna? I Konsumentverkets broschyr ”Koll på pengarna” finns det tips och råd om hur man kan få koll på sin vardagsekonomi. Det här lektionsstödet.
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Budget och skuldrådgivare
Skulder Av samhällskunskap och religionsläraren Matildha Grip.
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Presentationens avskrift:

En konsument är en person som förbrukar varor och tjänster. Ordet ekonomi betyder hushållning dvs att man hushåller med sina resurser. Budget är en plan över inkomster och utgifter. Det kan t.ex. vara en månadsbudget eller en årsbudget. Kassabok är en bok där du antecknar det du köper för att se om du håller din budget.

De två största posterna i vår privatkonsumtion är bostad och bränsle (27.4%) och mat (16.8 %) Marknadsföring är de åtgärder som säljaren använder för att sälja en vara eller en tjänst t.ex. reklam, placering i butik mm. Butikerna lockar oss till impulsköp genom t.ex. störtskyltning, brutna staplar, psykologisk prissättning, ta 3 betala för två, flerpack, musik, provsmakning mm.

Fördelar med postorder och internethandel: Bekvämt, stort sortiment, lätt att jämföra priser Nackdelar: Kan inte prova, svårt att bedöma kvalitet och färg, jobbigt att returnera För att undvika att bli lurad när du handlar på nätet tänk på: Kolla företagets namn, adress, e-post, tfn. Tillgänglig kundtjänst Var försiktig med att lämna ut kortnummer. Betala inte i förskott. Titta efter ett hänglås på sidan. Hör dig för med andra som handlat där Att köpa kontant är att betala direkt med pengar.

Du måste oftast vara 13 år för att skaffa bankonto med automatkort Du måste oftast vara 13 år för att skaffa bankonto med automatkort. Föräldrar måste skriva på avtalet. Det är bra att ha ett sparande i sin budget ifall något oförutsett skulle inträffa. Det kan t.ex. vara en utgift som du inte har räknat med. Buffertspara (t.ex. sparkonto i bank), målspara (på längre sikt t.ex. aktier), trygghetsspara(pensionsspara). Kreditbetalning innebär att man köper något och betalar i efterhand. Man måste vara 18 år för att få handla på kredit.

Lönekontokredit är kopplat till ditt lönekonto Lönekontokredit är kopplat till ditt lönekonto. Krediten utlöses när pengarna på kontot tar slut. Betalas tillbaka vid nästa lön Medlemslån är banklån utan säkerhet om du är med i fackförbund. Banklån med säkerhet. Säkerhet kan vara villa, lägenhet eller borgen. Det är det billigaste lånet. Ränta är lånekostnaden d.vs en procentsats som du betalar för att låna bankens pengar. Be om en betalningsplan innan du handlar på kredit. Den skall innehålla: månadskostnad, hur länge du ska betala, effektiva räntan, och slutsumman.

Sms- lån (snabblån) är riktigt dåliga lån eftersom de har mycket hög ränta och kort avbetalningstid. En betalningsanmärkning är en prick eller anmärkning i kronofogdens register. Den står kvar tre år efter att du betalt din skuld. Kan hindra dig från att ta lån, skaffa lägenhet, mm Om man inte betalar sina räkningar/skulder får man först kravbrev med påminnelseavgift på 50 kr Sedan inkassoföretag +160 kr Sedan kronofogden+ 640 kr Sedan utmätning av lön eller ägodelar. + 500 kr

Att gå i borgen för någon är att man åtar sig att betala någon annans skulder om de inte kan klara av att betala själva. När du flyttar hemifrån skall du direkt skaffa en hemförsäkring. Då är du skyddad mot t.ex. inbrott och brand. I hemförsäkringen ingår även ansvarsförsäkring= krav på skadestånd. personförsäkring(t.ex. vid överfall) reseförsäkring. Allrisk= drulleförsäkring får du ofta betala extra för.