Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Välkomna till Förskolan Lodet
Advertisements

Livsmedelsverket om fisk och hälsa
Av förskolan, grundskolan och särskolan i Jönköpingskommun.
Tips när du planerar måltider
Folkhälsoenkät Barn och Unga i Skåne och Helsingborg 2012
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Vitamin D Nordiska näringsrekommendationer (NNR 12)
Det svenska kulturarvet
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Livsmedelsöverkänslighet
MATSEDEL VÅRTERMINEN 2013 SKOLA och MOTTAGNINGSKÖK FÖRSKOLA
Måltiden som helhet Rummet (ljus, ljud, rekvisita, färg, form)
Skolmatsakademin Hösten 2010 och framåt Skolmatsakademin Hösten 2010 och framåt.
till favoritrestaurang
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Klimatpåverkan från livsmedel
kunskap och inspiration
25-30% av världens mat produceras direkt för slaskhinken.
Föräldramöte Ht
Kvalitetsnivåer för Måltidsverksamheten i Lerums kommun
Från frukost till kvällsmål.
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Hammarö Särskilt boende.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
Lite om skolmåltiden i Kungsbacka. Skollunchen 1800 skolluncher under din skoltid 1/3 av dagens näringsbehov.
Nya köttrekommendationer – hur påverkar de offentliga kök? Anna-Karin Quetel Nutritionist Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
procent eko i kommunen – utopi eller möjlighet?
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Lektion 1 Vt-15 Vad vi gör idag?
Medvetna skolmåltider
TILLSAMMANS FÖR ETT KLIMATSMART VÄSTRA GÖTALAND
Främjande av hälsa och lärande genom skolmåltider i ett nordiskt perspektiv. (Prospects for promoting health and performance by school meals in Nordic.
Måltider Vi är över 300 anställda som varje dag lagar portioner luncher till skolor, förskolor och äldreboenden i Kungsbacka kommun. Vi serverar.
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
Hälsofrämjande förskola - Nora 4 mars 2011
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Maten och måltiden ur ett samhällsperspektiv
Sveriges matkultur.
Varför Matråd? Elevernas inflytande/delaktighet/påverkan ( KF prioriterat mål) Matråd/ Elevråd i varje skola Ett bra sätt och enkelt forum där vi kan ta.
Hur vi arbetar med ekologisk mat i Göteborg Stad Centrum
BUN Kostenheten Uppdrag, organisation och uppföljning ”Köket är förskolans hjärta”
Exempel på elevsvar uppgift 1
Nils Holgerssons underbara matresa, projekt
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
KOSTPOLICY VUXENNÄMNDEN I ESKILSTUNA KOMMUN ANTAGEN AV VUXENNÄMNDEN
Skillnad livsmedel och näringsämne
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Vad kostar maten? Helfabrikat, halvfabrikat laga från grunden. 2.Pizza ”hemlagad” vad kostar den? 3.Uppgradera snabbmaten?
Lektion 1 Mål med lektionen:
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag
Vuxennämnden i eskilstuna kommun
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck En matsedel Matsedel
Minska matavfall i skolorna
Föräldraenkät 2017 Förskola
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag Lunch: Korv Stroganoff
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag Lunch: Korv Stroganoff
Profildokument Uddens förskola rev. Aug 2017
Nätverksträff 14 febr Uppföljning.
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag Lunch: Korv Stroganoff
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat

För våra gäster inom kostenheten från 1-111 år från ung till gammal från förskola till hemvård

Dagligen serveras det 6 500 portioner Kostenheten Dagligen serveras det 6 500 portioner Skola 4 500 portioner Förskola 1 500 portioner Hemvård 500 portioner Indelat i tre område: Dösjebro/ Kävlinge/Furulund Hofterup/Löddeköpinge/Furulund Hemvårdens boende & restauranger Detta kräver planering och en välutbildad, kunnig, engagerad och ambitiös personal. Det tycker vi att vi har i Kävlinge kommun.

Vad är bra mat egentligen……. är det att den är.. God Hälsosam Näringsriktig Bra kvalité Ekologisk Osv., osv.…….

Atkinsdieten Stenålderskost Montignacdieten Blodgruppsdieten Glykemiskt index –GI Extravaganza LCHF Viktväktarna Herbalife SNR-kosten

Följer Livsmedelsverkets riktlinjer Bra mat i äldreomsorgen Bra mat i skolan Bra mat i förskolan www.slv.se

Måltidsordning

måltider Dagens Lunch 30% dagsbehovet av 20-25 % av behovet dags Frukost 10-15 % av dags Mellanmål 3 olika sallader 1 dressingar Salladsbuffé Bordsmargarin Knäckebröd Mjölk ca 20 Kr/ dag Livsmedels kostnad

Måltiden i centrum

"Måltiden i centrum" Det innebär att vi tar ett helhetsperspektiv på måltiden och förutom mat tar vi hänsyn till miljön/omgivningen, tiden som maten serveras på, gemenskap och valfrihet. Vi tycker också det är viktigt att våra matgäster i förskola, skola och inom hemvård har inflytande över och känner delaktighet i den mat som serveras. Måltiden är en viktig och avgörande del för god hälsa och välbefinnande.

Rummet Mötet Produkten FAMM Rummet Mötet Produkten Stämnigen Styrsystemet

Pyramiden för förskola ”Över- gripande Råd” Kommunens gemensamma policy avseende måltid och hälsa för förskola, skola, hemvård och handikappomsorg Måltids- och hälsoråd förskolan riktlinjer för måltid och hälsa Måltidsråd Förskolans riktlinjer för måltiden Pyramiden för förskola

Kostmöte Bra mat i förskolan Samtalskort Utbildning- Måltidspedagogik

Inköp Upphandling enligt LOU Färskt kött – Ängelholm, Nordströms Färsk fisk – Lomma, Nordhav Färskt bröd- Kävlinge, Södervidinge Mejeriprodukter – Skånemejeriet Grönsaker, frukt, potatis och ägg – Lomma, RCD Grossist - Servera

Miljö 31 % ekologiskt MSC- märkt fisk En Klimatsmart rätt/ vecka Miljövecka SMART-are mat Matavfall blir biobränsle Svinn- tallriksavskrap, servering, produktion Miljöpolicy

Delaktighet och inflytande Workshop Brukarundersökningar Smileygubbar, tummen upp Skolråd, föräldraråd- möte, anhörigträffar Matråd, Måltidsråd Måltidsombud- ansvariga Arbetsgrupper, matsedel, miljö, svinn, kvalité etc.. – alla delaktiga

Visste du att… Att 85 % av personalen är utbildade kockar Att 16 % har högskoleutbildning inom verksamhetsområdet Att alla har Näringslärautbildning Att alla genomgår utbildning i säker mat Att 16 kockar har spetskompetens i specialkost Att vi dagligen gör kvalitetsutvärderingar av maten som serveras Att vi gör sensoriska bedömningar av nya rätter Att vi ständigt arbetar med att göra förbättringar utifrån undersökningar Att 85 % av maten tillagas från grunden Att alla rätter tillagas enligt recept

centrum Måltiden i Kostpolicy Riktlinjer Upphandling Matsedel tillsatser Innehåll, Kvalité Valmöjlighet mat Säker perspektiv flera Miljö Enkäter Kostråd Matråd Samarbete förskolan med utvecklare Måltids Pris

Fokusområden Miljön, måltidssituationen Service och bemötande Inflytande, delaktighet

Tack för visat intresse!