Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat
För våra gäster inom kostenheten från 1-111 år från ung till gammal från förskola till hemvård
Dagligen serveras det 6 500 portioner Kostenheten Dagligen serveras det 6 500 portioner Skola 4 500 portioner Förskola 1 500 portioner Hemvård 500 portioner Indelat i tre område: Dösjebro/ Kävlinge/Furulund Hofterup/Löddeköpinge/Furulund Hemvårdens boende & restauranger Detta kräver planering och en välutbildad, kunnig, engagerad och ambitiös personal. Det tycker vi att vi har i Kävlinge kommun.
Vad är bra mat egentligen……. är det att den är.. God Hälsosam Näringsriktig Bra kvalité Ekologisk Osv., osv.…….
Atkinsdieten Stenålderskost Montignacdieten Blodgruppsdieten Glykemiskt index –GI Extravaganza LCHF Viktväktarna Herbalife SNR-kosten
Följer Livsmedelsverkets riktlinjer Bra mat i äldreomsorgen Bra mat i skolan Bra mat i förskolan www.slv.se
Måltidsordning
måltider Dagens Lunch 30% dagsbehovet av 20-25 % av behovet dags Frukost 10-15 % av dags Mellanmål 3 olika sallader 1 dressingar Salladsbuffé Bordsmargarin Knäckebröd Mjölk ca 20 Kr/ dag Livsmedels kostnad
Måltiden i centrum
"Måltiden i centrum" Det innebär att vi tar ett helhetsperspektiv på måltiden och förutom mat tar vi hänsyn till miljön/omgivningen, tiden som maten serveras på, gemenskap och valfrihet. Vi tycker också det är viktigt att våra matgäster i förskola, skola och inom hemvård har inflytande över och känner delaktighet i den mat som serveras. Måltiden är en viktig och avgörande del för god hälsa och välbefinnande.
Rummet Mötet Produkten FAMM Rummet Mötet Produkten Stämnigen Styrsystemet
Pyramiden för förskola ”Över- gripande Råd” Kommunens gemensamma policy avseende måltid och hälsa för förskola, skola, hemvård och handikappomsorg Måltids- och hälsoråd förskolan riktlinjer för måltid och hälsa Måltidsråd Förskolans riktlinjer för måltiden Pyramiden för förskola
Kostmöte Bra mat i förskolan Samtalskort Utbildning- Måltidspedagogik
Inköp Upphandling enligt LOU Färskt kött – Ängelholm, Nordströms Färsk fisk – Lomma, Nordhav Färskt bröd- Kävlinge, Södervidinge Mejeriprodukter – Skånemejeriet Grönsaker, frukt, potatis och ägg – Lomma, RCD Grossist - Servera
Miljö 31 % ekologiskt MSC- märkt fisk En Klimatsmart rätt/ vecka Miljövecka SMART-are mat Matavfall blir biobränsle Svinn- tallriksavskrap, servering, produktion Miljöpolicy
Delaktighet och inflytande Workshop Brukarundersökningar Smileygubbar, tummen upp Skolråd, föräldraråd- möte, anhörigträffar Matråd, Måltidsråd Måltidsombud- ansvariga Arbetsgrupper, matsedel, miljö, svinn, kvalité etc.. – alla delaktiga
Visste du att… Att 85 % av personalen är utbildade kockar Att 16 % har högskoleutbildning inom verksamhetsområdet Att alla har Näringslärautbildning Att alla genomgår utbildning i säker mat Att 16 kockar har spetskompetens i specialkost Att vi dagligen gör kvalitetsutvärderingar av maten som serveras Att vi gör sensoriska bedömningar av nya rätter Att vi ständigt arbetar med att göra förbättringar utifrån undersökningar Att 85 % av maten tillagas från grunden Att alla rätter tillagas enligt recept
centrum Måltiden i Kostpolicy Riktlinjer Upphandling Matsedel tillsatser Innehåll, Kvalité Valmöjlighet mat Säker perspektiv flera Miljö Enkäter Kostråd Matråd Samarbete förskolan med utvecklare Måltids Pris
Fokusområden Miljön, måltidssituationen Service och bemötande Inflytande, delaktighet
Tack för visat intresse!