Fysisk planering Arrie dammar – tre kommuner o en region Kristina L Nilsson Arkitekt, Tekn.dr, universitetslektor Inst. för Landskapsplanering Ultuna

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Advertisements

Att finna rätt lokaler för vattenbruk! Jens Andersson Regionförbundet Jämtlands län.
MKB Miljökonsekvensbeskrivning
Tillägg till översiktsplanen •Tillägg kan göras för t.ex. en planeringsfråga som tidigare inte har tagits upp i översiktsplanen. •Genom tillägget görs.
Byggnadsnämndens beslut ( ) • ”att ge Stadsbyggnadskontoret i uppdrag att genom detaljplan pröva lämpligheten av att möjliggöra bostäder inom.
Förändring och kunskapsunderlag Krister Olsson Samhällsbyggnad Samhällsavdelningen Riksantikvarieämbetet.
Natur- och kulturlandskap
Centrum för biologisk mångfald Ett nationellt centrum vid SLU och Uppsala universitet Kunskapsöverföring – att lära ut och lära in Anteckningar från seminariediskussion.
Centrala innehåll och kunskapskrav
Inte störa – inte förstöra
Kulturmiljöfrågor i PBL
Vad är identitet?.
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Värna Vårda Visa Eva Wallander, Områdesskötsel,
Människan eller naturen i centrum?.  Syftet med rapporten är att klargöra avsikten med de nationella miljökvalitetsmålen och belysa möjligheterna och.
Strategi för biologisk mångfald
Nagoya och svensk miljöpolitik
Hydraulik FOR 1209 Hydraulikens grunder.
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Samråd Vad en Tävlingsledare bör känna till Fråga: Vad är samråd.
Fritidsanläggning i Figeholm Några tankar kring The Circle Resort Jag kommer i kväll att kort och översiktligt diskutera kring: Anläggningens miljökonsekvenser.
Det regionala planeringen och växande arbetsmarknadsregioner
Natur som turistresurs
1. Begränsad klimatpåverkan
MKB-processen i infrastrukturprojekt
SCB:s medborgarundersökning Resultat för Nacka kommun.
Praktisk förvaltning av land och landskap Erik Andersson
ÖP resan ett projekt om miljömål och översiktsplanering
Människan och naturens samverkan med varandra.
Planbesked Möjlighet för enskilda Öka förutsägbarheten
LEVANDE SJÖAR OCH VATTENDRAG
Miljömålen och förorenade områden
ÖP-läget i kommunerna. Den 21 juni tog riksdagen beslut om en ny plan- och bygglag som börjar gälla den 2 maj I och med förändringen stärks översiktsplanens.
Historia och innebörd.  …en rätt för alla människor att färdas över privat mark i naturen och att tillfälligt uppehålla sig där.  Men… … med rätten.
Orienteringen sker på naturens och samhällets villkor Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång Oktober 2012.
Riksförbundet Enskilda Vägar
MILJÖKVALITETSMÅL OCH PRECISERINGAR De sexton miljökvalitetsmålen och det miljötillstånd som ska nås förtydligas genom ett antal preciseringar.
Parallellt seminarium Ett rikt växt- och djurliv – introduktion  Vad har hänt hittills & vad händer härnäst?  Vad är miljömålet Ett rikt.
Tre prioriterade miljöområden Effektivare energi- och transportanvändning Resurssnålt och giftfrittVärna mark och vatten.
Foto: Eskil Birkne Foto: Michael Ekstrand Foto: Foto: Michael Ekstrand.
Myllrande Våtmarker.
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Översiktsplan 2011 Översiktplanen är obligatorisk Översiktplanen är inte bindande Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen.
Inger Krekula Strategisk översiktsplan Ett nytt begrepp? PBL 1987:10 PBL 2010:900 -bestämmelser om ÖP:s innehåll -ett led i kommunens utvecklings-
Världens skogar Ungefär en tredjedel av jordens landyta är täckt av skog. Skogar som är viktiga på många sätt. De ingår t.ex. i vattnets och kolets kretslopp.
Av William Ekerstedt och Oscar Andreasson
Praktisk förvaltning av land och landskap Dr. Erik Andersson.
Översyn av naturreservatens föreskrifter. Naturvårdsverket: ”Varje naturreservat är unikt och har därför egna föreskrifter för att bevara naturvärdena.”
– levnadsmiljöer försvinner
ALLEMANSRÄTTEN Orienteraren värnar allemansrätten
Johan Niss, naturskyddsenheten
Tillgänglighet i fysisk planering 12 november 2014 Välkommen d.
Inte störa – inte förstöra
Byggprocesen –lagar sdfgd. Byggprocesen –lagar sdfgd.
Integration Gävleborg 2.0
Vatten i gränsen mellan stad och land Tilla Larsson Jordbruksverket Vattenenheten i Alnarp.
ERSÄTTNING FÖR MARKINTRÅNG I SKOGEN. Ekonomi & Skatt Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling lrfkonsult.se KONSTITUTIONELLA FÖRUTSÄTTINGAR ₋ Regeringsformen.
Adaptiv förvaltning modebegrepp för lärande system.
LEVANDE SKOGAR Om skogsindustrins arbete med biologisk mångfald.
Målkonflikter om skogens sociala värden? Politiska målsättningar Skogen och skogsmarken ska utnyttjas effektivt och ansvarsfullt så att de ger en uthålligt.
Naturvårdsarbetet i Skåne
ÖP resan ett projekt om miljömål och översiktsplanering
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Vi driver omställningen
Miljömålen består av tre slags mål
Förstudie Friluftslivets år 2020
Nationellt genomförande av EU-förordning om invasiva främmande arter
arbete för friluftsliv
Miljömålen består av tre slags mål
Presentationens avskrift:

Fysisk planering Arrie dammar – tre kommuner o en region Kristina L Nilsson Arkitekt, Tekn.dr, universitetslektor Inst. för Landskapsplanering Ultuna

Samma landskap med mångfaldig användning Odling Skogsbruk Friluftsliv Naturskydd

Biologisk mångfald och Human/antropologisk mångfald Människor är olika: Ålder Kön Social tillhörighet Utbildning Arbete Religion

Kommunal planering Krav enligt PBL Översiktsplanering Detaljplanering Miljökonsekvensbeskr Hållbar utveckling Medborgardeltagande Planmonopol Både möjligheter och skyldigheter Kommunalt ägd mark enkla former för planering Ansvar för planlagda parker och grönom- råden

Kommunala grönstrukturplaner Endast hälften av Sveriges kommuner har aktuella program för grönområden Grönytorna i många städer och tätorter är splittrade Grönstråk mellan och tillgänglighet är viktigt

Nationellt naturskydd Miljöbalken med skydd för områden och arter 15 miljökvalitetsmål Nationalparker Naturreservat Naturminnen Biotopskyddsomr/miljösky ddsomr/vattenskyddsomr Skogsvårdslagen Jakt- o fiskelagarna

Allemansrätten Välkommen i naturenI Sverige har alla rätt att vara i naturen. Vi kallar det allemansrätten. Allemansrätten är en förmån som inte finns i många andra länder. Man kan också se den som en stor frihet. Men vår frihet får inte bli till ofrihet för andra. Allemansrätten kräver ansvar och gott omdöme. Vi får inte skada natur och djurliv, och vi måste visa hänsyn mot markägare och mot andra människor ute i naturen. Allemansrätten kan sammanfattas i orden Inte störa – inte förstöra

Rörligt friluftsliv kräver stora landarealer medför konkurrens om marken Att undvika eller lösa konflikter Kommunikativa metoder Förhandlingar

Arrie dammar en region Regionen har köpt marken Förvaltar den Bygger anläggningar Hur hålls kultur- landskapet levan- de?

Arrie ängar – tre kommuner Mellankommun al samverkan Fördjupning av kommunernas översiktsplaner

Vägen vidare ? Lära oss av de erfa- renheter som finns på olika håll Utveckla nya arenor för planering/förvalt- ning av friluftslivsom- råden Utveckla kommuni- kativa processer för aktörer och intres- senter