Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Läkemedelssymboler i Cosmic
Advertisements

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre
Regeringens satsning på de mest sjuka äldre
Uppdrag: färre fall - en möjlig utmaning!
Sammanfattning av vårdprogrammet Fetma hos vuxna
diabetes prevention kungssten – dpk
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Gävleborg förskriver flest antal FaR i landet Regina Bendrik leg sjukgymnast/specialistsjukgymnast PV FaR-samordnare
Kroppen är själens hus……
Bra mat för dig – som tränar
Läkemedelsbehandling
AT-undervisning - Undernäring
Livet efter gastric bypass
Strukturerad screening, utredning, behandling och uppföljning av näringstillstånd Uppföljning.
Undernäringstillstånd
Ursula Scheibling Medicinsk ansvarig läkare
Måltiden som helhet Rummet (ljus, ljud, rekvisita, färg, form)
Kostföreläsning Repetition
Bättre liv för våra äldre
Bättre liv för våra äldre
att förebygga fall, trycksår och undernäring
Resultat Nattfaste-mätningar dec 2013
Vårdsamverkan Fyrbodal
Förebyggande åtgärder undernäring
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling.
Dialogseminarium Dokumentation & uppföljning – fokus på KOL Välkommen!
Säkrare vård och omsorg
Näring och individuella behov åk 8
Prevention och behandling av undernäring i hemsjukvården Kvalitets och utvecklingsarbete i Stockholms läns landsting Sonja Modin, allmänläkare Centrum.
Näringsämnen i kroppen
ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka.
Hjärta och kärl Vad blir konsekvenserna av hur vi har det?
Levnadsvanor vid sjukdom - etiska aspekter
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Min hälsa Nu och i framtiden!!! Varför skall vi träna/röra på oss?
Medicinska kommittén 15 maj
Riktlinjer för rehabilitering vid Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom, (KOL). – Landstinget Kronoberg Eva Edfeldt, leg. sjukgymnast.
Stimulansmedel för insatser inom vård och omsorg om äldre personer Leg.dietist Anna-Karin Sjöberg Vård och Omsorgsförvaltningen Tel ,
Läkemedelsbehandling Botande – sällan Prognosförbättring Ökad livskvalitet och minskade symtom Minskat sjukvårdsbehov.
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Runda Barn -teamet Runda Barn -teamet.
Ekomatsligan 2014 EkoMatCentrum 13 oktober 2014
Äldres mat och hälsa Undernäring och hälsoekonomi
Förslag till resultatmål från och med Den sårbara familjen -Andelen som är behöriga att söka till gymnasieutbildning efter avslutad årskurs 9, ska.
Säker vård och omsorg – en prioriterad fråga
Riktlinjernas viktigaste konsekvenser för vården av astma
Och forsarna sjunga sin ljuvliga sång -vid den vill jag somna så stilla en gång och vila i värmländska jorden I Värmeland - ja där.
Vård, forskning, utbildning för äldres hälsa
Hälsa.
Erfarenhetsutbyte Svenska palliativregistret 24 oktober 2012.
Omhändertagande av barn med komplexa hjärtfel
Hur ska man planera upp sina måltider?
ENERGI.
Kost för idrottare.
Antibiotikaresistens orsaker – konsekvenser - åtgärder Eva Gustafsson Smittskydd Skåne AT-dagen 6 oktober 2010.
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Landstinget i Kalmar län Demensprogrammet, Jan Strömqvist Riktlinjer för demensutredning inom primärvården i Kalmar län Stockholm,
Treklövern - ett bra exempel på hur nattfastan kan brytas Henrietta Hagman, Siv Sandberg Treklövern korttidsboende Karlskoga kommun.
Kost i sport Tartu 2014 Ilja-Ülo Nukka Siavash Ehsan Rosta.
Mineraler och vitaminer
Sjukdomar och besvär.
Weight Loss Challenge – viktutmaning. Välkommen! Ha mobilen avstängd Skriv ner alla frågor.
OVERdrive ™.  OVERdrive bidrar dels till att maximera uthålligheten under intensiv fysisk aktivitet, dels till mer energi och snabbare återhämtning.
Barnfetma: Hur kan vi påverka? Betydelsen av - matvanor - fysisk aktivitet Claude Marcus Rikscentrum för Barnfetma Karolinska Universitetssjukhuset 2005.
Bra mat för dig som tränar. SömnTräning Kostintag Prestationsutveckling.
Munvård i livets slut Monica Fornander
Vitaminer.
Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus
Kost för prestation.
Bättre liv för sjuka äldre
Presentationens avskrift:

Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus Vårdprevention LS 3 Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus

Ansvar Den sjuka individens nutrition måste beaktas på samma sätt som annan medicinsk behandling och därmed underkastas samma krav på utredning, diagnos, behandlingsplanering och uppföljning/dokumenation. Ur Näringsproblem i vård och omsorg SoS-rapport 2000:11

Vikten av bra näringsstatus Förutsättning för en god livskvalitet Förebygga sjukdom Ge optimal effekt av läkemedelsbehandling Nödvändigt för tillfrisknandet

Konsekvenser av undernäring Viktminskning Förlust av proteiner Försämrat immunförsvar Komplikationer: 1, infektioner 2, försämrad sårläkning 3, ökad sjuklighet och dödlighet

Sjukdomar som kan förknippas med undernäring Hjärtsvikt KOL RA Cancer Mag- och tarmsjukdomar Demens Stroke Parkinsons sjukdom Njursjukdom Infektionssjukdomar

Nutritonsbehandling Utformas individuellt

Nutritionsutredning Kostanamnes Ev. läkemedels-biverkningar Vårdtagarens allmäntillstånd Normalvikt Viktutveckling Munhålans kondition Smakupplevelse Tuggproblem Sväljproblem Ev. läkemedels-biverkningar Typ av kost Relatera uppmätt intag till skattat behov

Beräkning av energibehov hos sjuka vuxna-per kilokroppsvikt/dygn För 30-70 år 30 kcal Äldre än 70 år 25 kcal Behovet korrigeras: -för mager patient + 10% -för patient med fetma - 10% -för patient 18-30 år + 10% -för sängliggande patient - 10% -för varje grads tempstegring + 10%

Vätskebehov Vatten En vuxen person behöver 2–3 liter per dag eller ca 30 ml/kg kroppsvikt

Terapival Källa: Novartis

Olika koster E-kost A-kost SNR-kost Enligt SNR Mineraler Vitaminer Kostfiber 25-45 40-50 50-60 E% Kolhydrat 35-40 25-35 E% Fett 15-25 15-20 10-20 E% Protein Energi/protein-rik kost Allmän kost för sjuka Friska och diabetiker E-kost A-kost SNR-kost

Konsistenstrappa Födans fasthet Hel Hackad Timbal/ suffle Gele Tjock- flytande Tunn- flytande Sond Fast Flytande

Måltidsfördelning Frukost 15-20 E % M-mål 10-15 E % Lunch 20-25 E % Middag 20-25 E % Kvällsmål 10-20 E % Källa: SLV, Mat och kostbehandling för äldre

Synnedsättning

”Varje patient ska erhålla adekvat dagligt näringsintag oavsett tillförselväg. Näringen ska vara komplett och balanserad.” Prof. Arvid Wretlind