Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus Vårdprevention LS 3 Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus
Ansvar Den sjuka individens nutrition måste beaktas på samma sätt som annan medicinsk behandling och därmed underkastas samma krav på utredning, diagnos, behandlingsplanering och uppföljning/dokumenation. Ur Näringsproblem i vård och omsorg SoS-rapport 2000:11
Vikten av bra näringsstatus Förutsättning för en god livskvalitet Förebygga sjukdom Ge optimal effekt av läkemedelsbehandling Nödvändigt för tillfrisknandet
Konsekvenser av undernäring Viktminskning Förlust av proteiner Försämrat immunförsvar Komplikationer: 1, infektioner 2, försämrad sårläkning 3, ökad sjuklighet och dödlighet
Sjukdomar som kan förknippas med undernäring Hjärtsvikt KOL RA Cancer Mag- och tarmsjukdomar Demens Stroke Parkinsons sjukdom Njursjukdom Infektionssjukdomar
Nutritonsbehandling Utformas individuellt
Nutritionsutredning Kostanamnes Ev. läkemedels-biverkningar Vårdtagarens allmäntillstånd Normalvikt Viktutveckling Munhålans kondition Smakupplevelse Tuggproblem Sväljproblem Ev. läkemedels-biverkningar Typ av kost Relatera uppmätt intag till skattat behov
Beräkning av energibehov hos sjuka vuxna-per kilokroppsvikt/dygn För 30-70 år 30 kcal Äldre än 70 år 25 kcal Behovet korrigeras: -för mager patient + 10% -för patient med fetma - 10% -för patient 18-30 år + 10% -för sängliggande patient - 10% -för varje grads tempstegring + 10%
Vätskebehov Vatten En vuxen person behöver 2–3 liter per dag eller ca 30 ml/kg kroppsvikt
Terapival Källa: Novartis
Olika koster E-kost A-kost SNR-kost Enligt SNR Mineraler Vitaminer Kostfiber 25-45 40-50 50-60 E% Kolhydrat 35-40 25-35 E% Fett 15-25 15-20 10-20 E% Protein Energi/protein-rik kost Allmän kost för sjuka Friska och diabetiker E-kost A-kost SNR-kost
Konsistenstrappa Födans fasthet Hel Hackad Timbal/ suffle Gele Tjock- flytande Tunn- flytande Sond Fast Flytande
Måltidsfördelning Frukost 15-20 E % M-mål 10-15 E % Lunch 20-25 E % Middag 20-25 E % Kvällsmål 10-20 E % Källa: SLV, Mat och kostbehandling för äldre
Synnedsättning
”Varje patient ska erhålla adekvat dagligt näringsintag oavsett tillförselväg. Näringen ska vara komplett och balanserad.” Prof. Arvid Wretlind