Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vårt blodomlopp Våra celler behöver hela tiden syre och olika näringsämnen.
Advertisements

Matspjälkningsprocessen
Respirationssystemet
Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
Musklerna Vad vi än sysselsätter vår kropp med arbetar våra muskler.
Blodet och transporterna
Cellen.
Din kropp består av miljarder celler!
Syrets väg genom kroppen
Människokroppen Matspjälkningen.
Hjärtat & Blodomloppet
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen
Hjärtat, lungorna och blodomloppet
Naturkunskap B - Brinellgymnasiet
Repetition inför NP i biologi
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Människans Fysiologi.
Matspjälkning.
Blodet och blodomloppet
Cirkulations- och andningssystemet (respirationssystemet)
Syrets väg genom kroppen
Hjärtat och blodomloppet
Blodomloppet Blodomloppet.
Människokroppen Matspjälkningen.
Matspjälkning.
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Hjärtat och blodet Blå grupp.
Matsmältningssystemet
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
En pp om blodomlopp och andning alltså andningsystemet
Hjärta & lungor.
Blodomloppet!!! Nu ska vi redovisa vårat arbete som vi jobbat med under början av vårterminen. Vi har jobbat med…
Blodet … och transporterna I vilka delar av kroppen finns det blod?
Välkommen till föreläsningen om Hjärtat & blodomloppet
Blodet och kroppens transportsystem
Segelklaffar Fickklaffar Fickklaffar Segelklaffar Caesar.
Blodomloppet och blodet
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Matsmältningen börjar i munnen.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
ANDNING Sid
Hjärta, lungor och blodomloppet
Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Kroppens organ.
Blodet och transporterna
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
MATSPJÄLKNINGEN.
Blodet Blodtransport.
Blodomloppet.
BIOLOGI - Människokroppen
Människan – din hälsa I arbetsområdet kommer vi att studera människokroppen och vad som påverkar din mentala och fysiska hälsa. Vad behöver du egentligen.
Hjärtat & Blodomloppet
Kroppens transportsystem Hjärtat, blodet och blodkärl.
Håkan Tornhagsskolan 2016 I.Organism II.Organ III.Vävnad IV.Cell V.Organell VI.Molekyl VII.Atom VIII.Proton/Neutron/ Elektron IX.Kvarkar Cellandning.
Segelklaffar Fickklaffar Fickklaffar Segelklaffar Caesar.
Blodet och blodomloppet
- En livsnödvändig funktion
Hjärtat och blodomloppet
Proteiner 10.3.
Lösta molekyler och joner
Hjärta & lungor.
Hjärtat.
Hjärtat och blodomloppet
Matspjälkningen.
Andningsorganen O2.
Människokroppen - celler i samarbete
Presentationens avskrift:

Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen

Kroppens blodsystem Hjärtat Lungorna Matspjälkningen

Hjärtat Övre hålven Höger förmak Undre hålven

Hjärtat Lungartär Lungartär Höger förmak Höger kammare

Hjärtat Aorta Lungartär Lungartär Lungvener Höger förmak Vänster förmak Vänster kammare Höger kammare

Kroppens blodsystem Hjärtat Lungorna Matspjälkningen

Lungorna Luft andas in via mun och näsa Alveoler (lungblåsor)

Lungorna Blod som hämtat syre i lungblåsan Alveoler (lungblåsor) Luft Syrefattigt blod från hjärtat

Alveol (lungblåsa) Syrefattigt blod Koldioxid lämnar blodet

Alveol (lungblåsa) Syrerikt blod går mot hjärtat Syret i inandningsluften tas upp av blodet

Kroppens blodsystem Hjärtat Lungorna Matspjälkningen

Matspjälkningen Smarrig tacos åker in i munnen Enzym delar kolhydrater i munnen (amylas) Maten åker ner i magsäcken

Matspjälkningen Enzymer delar proteiner en första gång (pepsin) Magsäcken Födan ligger ungefär 2-6 timmar här Maten fortsätter sedan ner mot tarmarna Magsaften i magsäcken är mycket sur (pH 2)

Matspjälkningen I tun tarmarmen delas resten av maten upp av olika enzymer

Matspjälkningen tarmarna Enzymer delar kolhydrater till druvsocker (amylas, maltas, laktas) Andra enzymer fortsätter dela proteiner till fria aminosyror (trypsin) Fetter delas upp till glycerol och fettsyror

Matspjälkningen I tjocktarmen tas vätska upp från ”maten”

Kroppens blodsystem Hjärtat Lungorna Matspjälkningen Hur ser blodkärlen ut då?

blodkärlen Ven Klaffar hindar blodet att rinna tillbaka Muskler pressar blodet ”uppåt” Blod in i venen

blodkärlen Ven med blod tillbaks hjärtat Artär med blod från hjärtat Vad är detta för ”trassel”?

blodkärlen kapillärer Blodet består av blodkroppar och blodplasma Röda blodkroppar …och vita blodkroppar

blodkärlen kapillärer Röda blodkroppar lämnar syre till cellerna …och plockar upp koldioxid Näring ut till cellerna