USA KANADA SYDAFRIKA CHILE ARGENTINA AUSTRALIEN NYA ZEELAND Restauranghögskolan USA KANADA SYDAFRIKA CHILE ARGENTINA AUSTRALIEN NYA ZEELAND
Druvor och vintyper Regioner Restauranghögskolan Druvor och vintyper Regioner
USA Lagstiftning Appellationerna på tre nivåer State County Restauranghögskolan USA Lagstiftning Appellationerna på tre nivåer State County AVA, American Viticultural Area
Restauranghögskolan USA Kalifornien Olika klimat men gemensamt för staten är att det råder konstant brist på vatten Havsströmmarna en förutsättning för att odla kvalitetsvin – morgondimma
USA Kalifornien Zinfandel Chardonnay Cabernet Sauvignon Restauranghögskolan USA Kalifornien Chardonnay Sauvignon Blanc Fumé Blanc Viognier Zinfandel Cabernet Sauvignon Merlot Shiraz Pinot Noir
USA Kalifornien Mousserande Torra vita och röda Restauranghögskolan USA Kalifornien Mousserande Torra vita och röda Halvtorra vita och rosé (White Zinfandel) Söta vita
USA Oregon och Washington Restauranghögskolan USA Oregon och Washington Oregon med ett svalt maritimt klimat, perfekt för Riesling och Pinot Noir Washington mer ett kontinentalt klimat med varmare somrar och kalla vintrar där långa sommardagar ger bra förutsättningar för Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Merlot
USA New York State Riesling Restauranghögskolan USA New York State Riesling Men se upp! Den statligt reglerade vinlagen säger att med anledning av förutsättningarna får 25 av musten får komma från annat ursprung 35 % socker och vatten får tillsättas musten innan jäsning
Kanada Vintners Quality Alliance (VQA) Restauranghögskolan Kanada Vintners Quality Alliance (VQA) Se på etiketten och leta sigillet! Om inte VQA kan vinet vara från annat land! Kontinentalt klimat med mycket stora säsongsvariationer Niagarasjön och Niagarafloden en förutsättning för att kunna odla vin
Kanada Svalkar på sommaren och tempererar på hösten Restauranghögskolan Kanada Svalkar på sommaren och tempererar på hösten Kalla vintrar perfekt för att producera icewine Riesling och Vidal för icewine Chardonnay & Cabernet Sauvignon för stilla viner
Sydafrika Lagstiftning Wine of Origin Restauranghögskolan Sydafrika Lagstiftning Wine of Origin Testad av sakkunnig panel under förutsättning att 100 % av druvorna kommer från deklarerat ursprung Årgångvin – 85 % från det året Druvsort – 85 % av den angivna druvan Certifiering genom etikettering på flaskan
Sydafrika Klimat ”Medelhavsklimat” Havsströmmen Restauranghögskolan Sydafrika Klimat ”Medelhavsklimat” Havsströmmen Sydöstliga sommarvindar ”Cape Doctor” Bergskedjor Men till skillnad från tex Italien så är årgångarna väldigt jämna.
Sydafrika Druvor Torra oekade och ekade Söta och fortifierade Pinotage Restauranghögskolan Sydafrika Druvor Pinotage Bordeauxdruvor Shiraz Pinot Noir Torra oekade och ekade Söta och fortifierade
Restauranghögskolan Sydafrika Druvor Chardonnay Chenin Blanc (Steen) Sauvignon Blanc Muscat of Alexandria Mousserande ”Cap Classique” Torra ekade och oekade Söta och ädelsöta
Chile och Argentina Klimat Chile ”Medelhavsklimat” Restauranghögskolan Chile och Argentina Klimat Chile ”Medelhavsklimat” Små skiftningar i årstider Kallare i södra delen och varmare i norr Svalare i öst och väst Öst genom påverkan från Anderna (+ - 20 grader mellan natt och dagtemperatur Väst genom svala vindar av havsströmmarna och dimma
Chile och Argentina Klimat Argentina Kontinentalt klimat Restauranghögskolan Chile och Argentina Klimat Argentina Kontinentalt klimat Nära till Anderna på höga höjder ”Regnskugga” Tydliga skiftningar i årstider Torrt klimat – mindre risk för sjukdomar - eko Vårfrost och sommarhagel
Chile Argentina Druvor Malbec Pais Bordeauxdruvor för olika stilar Restauranghögskolan Chile Argentina Druvor Pais Carmenère Bordeauxdruvor för olika stilar Pinot Noir Shiraz Malbec Bordeauxdruvor för olika stilar Shiraz
Chile Argentina Druvor Chardonnay Chardonnay Torra ekade Restauranghögskolan Chile Argentina Druvor Chardonnay Sauvignon Blanc Riesling Torra ekade och (ädel)söta Pisco (Muscat) Chardonnay Torra ekade
Australien & Nya Zeeland Restauranghögskolan Australien & Nya Zeeland Klimat Australien Medelhavsklimat Varma somrar vattenbrist, även floder börjat torka ut Mer och mer odlas på högre höjd Oftast på kullar men också på platåer Skördas maskinellt Jämna årgångar
Australien & Nya Zeeland Restauranghögskolan Australien & Nya Zeeland Druvor Australien Chardonnay och Shiraz odlas på 35 % av uppodlad areal Cabernet Sauvignon Merlot Pinot Noir Semillon Sauvignon Blanc Riesling Pinot Noir
Australien & Nya Zeeland Restauranghögskolan Australien & Nya Zeeland Australien Mousserande Stilla röda, ek Stilla vita, ek och oekat Stilla vita söta och ädelsöta
Australien & Nya Zeeland Restauranghögskolan Australien & Nya Zeeland Klimat Nya Zeeland Maritimt klimat Två smala öar Ganska svalt klimat Ofta regn, men regnskugga på östra sidan om bergskedjan
Australien & Nya Zeeland Restauranghögskolan Australien & Nya Zeeland Druvor Nya Zeeland Sauvignon Blanc 50 % Chardonnay, Pinot Gris & Riesling Pinot Noir eller Bordeaux Blends Klimat, Hygien, druvor och skruvkork – frukt och fräschör.
Australien & Nya Zeeland Restauranghögskolan Australien & Nya Zeeland Nya Zeeland Mousserande Stilla vita, ek och oekat Stilla röda, ek