Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Frankrike Loire - Området kallas med all rätt för Frankrikes trädgård, och överallt möts man av blommande fruktträdgårdar och böljande vinfält. Längs hela.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Frankrike Loire - Området kallas med all rätt för Frankrikes trädgård, och överallt möts man av blommande fruktträdgårdar och böljande vinfält. Längs hela."— Presentationens avskrift:

1 Frankrike Loire - Området kallas med all rätt för Frankrikes trädgård, och överallt möts man av blommande fruktträdgårdar och böljande vinfält. Längs hela flodens stränder finns Frankrikes vackraste slott med trädgårdar som har ett överflöd av fruktodlingar och vackra blommor. Loire, Frankrikes längsta flod, är över 1000 kilometer lång och har sin källa i Centralmassivet, inte långt från Rhônedalen. Men till skillnad från floden Rhône som flyter söderut, så flyter Loirefloden istället i motsatt riktning - mot norr. Vindistrikten följer flodens lopp och här växer vinstockar som ger utsökta viner. I väster torra vita viner med litet doft av hav. I mitten av dalen röda viner i lätta och kraftiga stilar framför allt gjorda på druvan Cabernet Franc. Den vita Chenin Blanc-druvan kommer här till sin rätt och ger både torra och söta viner. I öster den vita Sauvignon Blancdruvan, som har gjort distriktet världsledande för viner på denna druva. Klimat Både kust- och inlandsklimat. Områdets nordliga läge ger ett svalt klimat, som i ökande grad längs flodens sträckning påverkas av Atlanten. På grund av det opålitliga vädret kan kvaliteten variera avsevärt mellan olika årgångar. Vid mynningen milt och fuktigt, med ibland vårfrost. Detsamma gäller för Anjou-Saumur. Jordmån I den vidsträckta Loireregionen hittar man många typer av jordar: Muscadet: sand, grus och lera. skiffer, den speciella tuffan med kalkrik vulkanjord i Anjou, kalkjordar i Saumur, flinta och kisel - så kallad silex - i Vouvray samt kalk och märgel lera o kalksten blandade m. krita, flinta o tuff i Pouilly och Sancerre. Chinon o Bourgueil: sandblandat grus

2 Frankrike Loire - Området kallas med all rätt för Frankrikes trädgård, och överallt möts man av blommande fruktträdgårdar och böljande vinfält. Längs hela flodens stränder finns Frankrikes vackraste slott med trädgårdar som har ett överflöd av fruktodlingar och vackra blommor. Loire, Frankrikes längsta flod, är över 1000 kilometer lång och har sin källa i Centralmassivet, inte långt från Rhônedalen. Men till skillnad från floden Rhône som flyter söderut, så flyter Loirefloden istället i motsatt riktning - mot norr. Vindistrikten följer flodens lopp och här växer vinstockar som ger utsökta viner. I väster torra vita viner med litet doft av hav. I mitten av dalen röda viner i lätta och kraftiga stilar framför allt gjorda på druvan Cabernet Franc. Den vita Chenin Blanc-druvan kommer här till sin rätt och ger både torra och söta viner. I öster den vita Sauvignon Blancdruvan, som har gjort distriktet världsledande för viner på denna druva. Klimat Både kust- och inlandsklimat. Områdets nordliga läge ger ett svalt klimat, som i ökande grad längs flodens sträckning påverkas av Atlanten. På grund av det opålitliga vädret kan kvaliteten variera avsevärt mellan olika årgångar. Vid mynningen milt och fuktigt, med ibland vårfrost. Detsamma gäller för Anjou-Saumur. Jordmån I den vidsträckta Loireregionen hittar man många typer av jordar: Muscadet: sand, grus och lera. skiffer, den speciella tuffan med kalkrik vulkanjord i Anjou, kalkjordar i Saumur, flinta och kisel - så kallad silex - i Vouvray samt kalk och märgel lera o kalksten blandade m. krita, flinta o tuff i Pouilly och Sancerre. Chinon o Bourgueil: sandblandat grus

3 Chaumont sur Loire Chambord Chenonceau
Loire – Frankrikes trädgård är välkänd för sina magnifika slott Chambord är det största slottet i Loiredalen och byggdes ursprungligen som ett jaktresidens för Frans I. Det tog tjugo år att bygga slottet(1519‑1547). Chaumont – första slottet 1000-talen, brändes ner på 1300, byggdes upp. Katarina av Medici har även ägt detta Chenonceau - Man brukar säga att det är sex olika kvinnor (bl a Katarina av Medici) som har byggt upp Chenonceau, tre av dem hade stort del i själva uppförandet och tre spelade en stor roll i att bygga ut och förändra slottet efter tidernas ideal.

4 Druvorna utefter Loire
Muscadet alt. Melon de Bourgogne Chenin Blanc alt. Pineau de la Loire Sauvignon Blanc Cabernet Franc alt. Breton Druvor Många olika druvsorter odlas, men de viktigaste är de gröna druvsorterna muscadet (även känd under namnet mélon de bourgogne), chenin blanc (pineau de la loire) och sauvignon blanc samt den blå cabernet franc (breton). Muscadet eller Melon de Bourgogne: Vitvinsdruva som nästan glömts bort i ursprungsområdet, men som i Pays Nantais ger friska muscadetviner. Muscadet kan lagras på jästfällningen, "sur lie", på gammalt nantaisiskt vis. Sur lie-metoden innebär att vinet får ligga kvar en vinter på sitt fat, utan att bli omdraget ända till buteljering. Då behåller det sin friskhet och finess och blir lätt pärlande. Muscadet de Sèvre-et-Maine, som är livlig och elegant och utgör den största delen av produktionen Muscadet des Côteaux de la Loire, som har fin syra och blommiga toner Muscadet des Côtes de Grandlieu, som är den senaste i raden av Muscadetappellationer. Chenin blanc kommer från Frankrike och odlas främst i centrala Loiredalen. Redan på 800-talet finnc druvan dokumenterad i trakten av Anjou. Tack vare det svala klimatet mognar druvan långsamt och får höga halter av extrakt, arom och syra. Druvan är aromrik och har mycket fruktsyra och ger viner med väldigt frisk smak, oavsett om de är torra eller söta. Den höga syran passar också för mousserande viner. Kan lagras länge. Den sena mognaden ger en aromatisk finstämdhet av honung och blommor som ger en enastående balans åt Côteaux du Layon, Quarts-de-Chaume, Bonnezeaux, Vouvray och Montlouis. Som unga kan vinerna från Loire tyckas vara lite knutna, men efterhand utvecklas aromer som honung, blommor, aprikos och vått ylle. Tack vare syran passar både torra och söta loireviner att lagras länge år. Efter ca 5 år kommer de igen och öpppnar sig på nytt. Eftersom chenin blanc ger stora skördar och är tålig mot sjukdomar har den blivit mycket populär i andra vinproducerande länder som Sydafrika - där den heter steen - USA, Argentina och Australien. I dessa länder har chenindruvan emellertid framför allt använts till enklare viner och till att destillera brandy av. Sauvignon blanc ger mycket aromatiska vita viner. Doften påminner om svartvinbärsblad och nässlor eller om grön, knappt mogen frukt, som äpple och krusbär. I smaken finns samma aromer, tillsammans med en tydlig fruktsyra, och vinerna är så gott som alltid torra. Druvan odlas i appellationer som Sancerre, Pouilly-Fumé, Quincy, Menetou-Salon och Reuilly. Fumé står för den krutröklsiknande flintdoften i bouqueten – jordmånens inverkan på vinet Cabernet Franc: I Loire kallas denna druva för breton "exportstaden Nantes i närheten av Bretagne" därför att den förknippas med Nantes. Den ger röda, fruktiga viner på Chinon Blancs, Bourgueils och Saumurs kalkjordar och mer tanninrika viner på Anjous lerkiseljordar. Doften brukar påminna om gräs, svarta vinbär, rotfrukter och hallon. Cabernet Franc ger för det mesta ett ganska örtkryddigt, bärigt vin med framträdande fruktsyra, men vinernas karaktär är dessutom mycket beroende på vilken jordmån de har odlats i och om de eklagras eller inte I Frankrike odlas cabernet franc främst i Bordeaux och Loire. Druvan knoppas och mognar ganska tidigt och passar därför bäst i svala klimat. I Bordeaux blandas den alltid med merlot och/eller cabernet sauvignon. I Loire är de mest kända odlingsområdena Chinon, Bourgueil och Saumur-Champigny. Druvan odlas även i nordöstra Italien och i flera andra länder. Grolleau: Blå druva som används främst till roséer och som ger lätta, friska viner med låg alkoholhalt. Druvan utgör basen i Anjous och Loires roséviner. Gamay: Den dominerande blå druvsorten i Touraine. Ensam ger den fruktiga och lätta viner. Blandad med Côt eller Cabernet ger den kraftfullare viner. Pinot Noir: Druva känd sedan medeltiden som introducerades i Orleans och Touraine samtidigt som chardonnaydruvan. Kvarstår som huvuddruva i röda viner och Rosé Sancerre. Ger aromer av syltad frukt, moreller, läder och mjuka tanniner. Chardonnay: Vit druva som introducerades under medeltiden och ursprungligen kommer från Bourgogne. Ger delikata och välbalanserade viner och används bland annat i Crémant de Loire.  

5 Loire – från källan till havet
Områden- Loire brukar delas in i fyra underregioner: Nantais, Anjou-Saumur, Touraine och Övre Loire. Nantais- De två viktigaste appellationerna i Nantais är Muscadet och Muscadet-Sèvre-et-Maine. Båda är torra, lätta och friska viner av druvan muscadet, vilket är det lokala namnet på mélon de bourgogne. Muscadet-Sèvre-et-Maine står för tre fjärdedelar av produktionen och för de främsta vinerna. "Sur lie" är en beteckning som används för vin som legat minst fyra månader på sitt sediment av döda jästceller (lie) efter fullbordad alkoholjäsning. Vinet buteljeras på våren utan filtrering.  Muscadet-Coteaux de la Loire och Muscadet Côtes de Grand-Lieu är något enklare muscadetviner. Den senare appelationen får inte använda beteckningen sur lie.  VDQS Gros-Plant du Pays Nantais har i stort sett samma geografiska utsträckning som AC Muscadet, men beteckningen är förbehållen torra vita viner av druvsorten folle blanche, eller som den lokalt kallas, gros plant. I VDQS Coteaux d'Ancenis produceras mest rött och rosé från gamay och cabernet franc. Söder om de olika muscadet-appellationerna ligger VDQS Fiefs Vendéens, där det huvudsakligen görs rött och rosé av gamay, pinot noir cabernet sauvignon och cabernet franc. Anjou-Saumur-Klimatet i Anjou-Saumur är mindre fuktigt än i Nantais och ju längre österut i området man befinner sig, desto torrare blir det. Regionen är kanske mest känd för sina roséviner, men andelen röda viner ökar stadigt. Av rosévinsappellationerna räknas AC Cabernet d'Anjou som den främsta. Vinerna görs av cabernet sauvignon och/eller cabernet franc. Anjou-Villages är ett område på frammarsch. Här görs även viner av gamay. I Coteaux du Layon görs lagringståliga söta viner från rejält mogna, ibland botrytisangripna, chenin blancdruvor. Sex byar har rätt att lägga sitt namn till denna appellation. Bonnezeaux, Chaume och Quarts de Chaume är områden som ligger inom Coteaux du Layon men har rätt till egna appelationer. Dessa tre appelationer producerar söta viner. I Savennières, med sina två underappellationer Savennières Coulée-de-Serrant och Savennières Roche-aux-Moines, görs torra, långlivade, storslagna vita viner av chenin blanc. Saumur är mest känt för sina mousserande och torra vita viner. Touraine-Läget tjugo mil från Atlantkusten gör att klimatet i främst regionens västra delar påverkas av havet. De östligare delarna av Touraine kännetecknas av ett tämligen kontinentalt klimat. En mängd olika vintyper produceras av olika druvsorter. Appellationerna Chinon, Bourgueil och St-Nicolas-de-Bourgueil är främst kända för sina lagringsdugliga röda viner. Cabernet franc måste enligt lag ingå till minst 90 procent i dessa viner men utgör i praktiken oftast 100 procent. Cabernet sauvignon får ingå till maximalt 10 procent. De främsta vinerna kommer oftast från odlingar vars jordmån består av kalktuff, en porös vulkanisk bergart med god dränering. Vouvray är känt för sina mousserande viner av chenin blanc, tillverkade enligt den traditionella metoden. Vinerna kan antingen vara pétillant, pärlande, eller mousseux, mousserande. Beteckningarna är kopplade till vilket tryck koldioxiden ger i buteljen. I Vouvray produceras även mycket långlivade, friska, torra till söta viner av chenin blanc. Övre Loire-Så här långt in i landet är klimatet av kontinental karaktär, med risk för vårfrost och hagel. De två mest kända appellationerna är Sancerre och Pouilly-Fumé, belägna på varsin sida av floden Loire. Den väldränerade jorden i de områdena består bland annat av kalksten, flinta och krita. I båda områdena görs vita torra, friska och aromatiska viner av sauvignon blanc. De främsta vinerna kan i doft och smak ha en tydlig mineralton, en karaktär som på franska kallas pierre à fusil. En liten mängd allt bättre rött vin görs av pinot noir i Sancerre.  Sancerre är oerhört vackert beläget och har kalklerjordar med utmärkt exponering. Sauvignon Blanc odlas för vita viner och Pinot Noir för röda. Vit Sancerre är älskad av många -frisk och elegant med doft av svarta vinbärsblad. Röd Sancerre är mjukt och med körsbärs och läderaromer. Pouilly Fumé - Även här är det Sauvignon Blancdruvan, lokalt kallad "blanc fumé" som ger torra friska men ändå avrundade viner på kalkjordar. Tål med lätthet tre till fyra års lagring. Sydväst om Sancerre ligger appellationerna Menetou-Salon, Quincy och Reuilly. I alla tre görs torra vita viner av sauvignon blanc i en stil liknande den i Sancerre. I Menetou-Salon och Reuilly framställs även rött och rosévin, främst av pinot noir. I Reuilly används även pinot gris till roséviner. Norr om Sancerre och Pouilly-Fumé ligger Coteaux du Giennois. Där görs rött och rosévin av pinot noir och gamay samt torra vita viner av sauvignon blanc Nantais Anjou-Saumur Touraine Övre Loire

6 Kvällens viner Muscadet Sèvre et Maine sur lie (nr 2275)
Vouvray Coulée d'Argent Sec 2007 (nr 88981) Clos de la Coulée de Serrant 2005 (nr 97171) Pouilly-Fumé  (nr 2227) Chinon Les Cornuelles 2002 (nr 93996) Muscadet Sèvre et Maine sur lie (nr 2275) 79:- Druva: Melon de bourgogne (muscadet) Doft: Ungdomlig, jästaromatisk doft med inslag av citronmeliss och päron. Smak: Torr, ungdomlig, jästaromatisk, mycket frisk smak med inslag av citronpmeliss och päron. Användning Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till färska skaldjur. Pouilly-Fumé  (nr 2227) 125:- Doft: Druvtypisk doft med inslag av mineral, lime, krusbär, vinbärsblad och blodapelsin. Smak: Torr, mycket frisk, druvtypisk (sauvignon blanc) smak med inslag av mineral, citron, vinbärsblad och nektarin. Användning Serveras vid cirka 8°C som aperitif, samt till syrliga getostar eller till lätta rätter av fisk eller skaldjur. En ganska typisk Pouilly-Fumé med blekt gröngul ton. Doften är syrligt frisk med citrus, mineral, flinta, krusbär och svartvinbärsblad. Smaken är mycket stram syrlig och med mineral, flinta och citrus. Vouvray Vieilles Vignes la Coulée d'Argent Sec 2007 (nr 88981) 119:- Best.vara 100% Chenin Blanc från de egna vingårdarna i Loire.Vinfirmans vingårdar, som uppgår till 26 hektar, ligger på dom bästa sluttningarna vid byn Rochecorbon. Man odlar endast druvan Chenin Blanc. Av de egna odlingarna är 30 procent äldre stockar, 60 procent mellan år och 10 procent är från yngre stockar. ett vin av mycket hög kvalitet. Clos de la Coulée de Serrant 2005 (nr 97171) 529:- Passar till: Vinet är en upplevelse i sig. Det passar även utmärkt till en högklassig rätt av fet havsfisk. Vinets syra balanserar fint upp den eleganta fetman i maten. Vinet bör öppnas flera timmar innan servering och ej serveras för kallt. Förslagsvis runt 14 grader. Hinner du inte öppna vinet i förväg är det lämpligt att dekantera det för att aromerna och smakerna ska komma fram. Framställning: Nicolas Joly är världsledande inom biodynamisk vintillverkning och förmodligen druvsorten Chenin Blancs främste producent. Hans viner görs så naturligt det någonsin går att göra och de är synnerligen långlivade. De görs av druvor som skördats vid maximal mognad, om möjligt vid samma tid varje år för att reflektera olikheterna vid de olika årgångarna. Vinet får jäsa och mognadslagras i gamla franska ekfat för att dessa inte ska avge någon ekfatskaraktär. Filtrering försöker man undvika. Vinerna buteljeras under vissa dagar i maj då planeterna förhåller sig i en speciell inbördes position. Beskrivning: Stor väldoftande bouquet med inslag av bokna äpplen, tropisk frukt och nötter. Smaken är fyllig, rik och komplex med nyanser av nötter, honung och bivax. Frisk syra och mycket lång, intensiv och kvardröjande eftersmak. Chinon Les Cornuelles 2002 (nr 93996) 168:- Doft Nyanserad, utvecklad, druvtypisk doft med fatkaraktär, inslag av rotfrukter, mogna röda bär och torkade örter. Smak Utvecklat, relativt stramt, kryddigt vin med fatkaraktär, inslag av mörka, bär, rotfrukter, torkade örter, nypon och jord. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.


Ladda ner ppt "Frankrike Loire - Området kallas med all rätt för Frankrikes trädgård, och överallt möts man av blommande fruktträdgårdar och böljande vinfält. Längs hela."

Liknande presentationer


Google-annonser