Exempel Utifrån medicinsk erfarenhet är 5% av befolkningen smittade av ett visst virus. Ett nytt test har visat sig ge 80% av de smittade korrekt diagnos.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
För drygt 30 år sedan - i mitten av 70-talet - kostade sjukvården i USA och Sverige mest i världen som andel av BNP - ca 9 %.
Advertisements

En introduktion till ST Fackförbundet för oss som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag.
FL4 732G70 Statistik A Detta är en generell mall för att göra PowerPoint presentationer enligt LiUs grafiska profil. Du skriver in din rubrik,
Samband mellan kvalitativa variabler Sid
FL3 732G81 Linköpings universitet.
Inferens om en ändlig population Sid
Kapitel 5 Stickprovsteori Sid
FL2 732G70 Statistik A Detta är en generell mall för att göra PowerPoint presentationer enligt LiUs grafiska profil. Du skriver in din rubrik,
732G22 Grunder i statistisk metodik
F11 Olika urvalsmetoder, speciellt obundet slumpmässigt urval (OSU)
Statistikens grunder, 15p dagtid
Statistikens grunder, 15p dagtid
MaB: Sannolikhetslära
Vad ingår kursen? i korta drag
Felkalkyl Ofta mäter man inte direkt den storhet som är den intressanta, utan en grundläggande variabel som sedan används för att beräkna det som man är.
Grundlägande statistik,ht 09, AN1 F5 Kombinatorik (KW 1.6) Ex.: På en matsedel finns tre förrätter, två huvudrätter och två efterrätter. På hur många olika.
Skattningens medelfel
Introduktion sannolikhet
”Våga göra överslag!” En learning studie om vardaglig hantering av multiplikation med tvåsiffriga tal.
Centrala Gränsvärdessatsen:
FK2002,FK2004 Föreläsning 2.
Föreläsning 81 Sampling och urval Ofta möter vi påståenden av typen “4.5 miljoner svenskar såg VM-finalen i fotboll”, “en svensk tolvåring väger i genomsnitt.
732G22 Grunder i statistisk metodik
Övningsexempel till Kapitel 4
Binomialsannolikheter ritas i ett stolpdiagram
Egenskaper för punktskattning
Statistik för internationella civilekonomer
Föreläsning 5Forskningsmetodik 2005 Forskningsmetodik lektion 6.
Täthetsfunktion f(x) (”pdf”) Och fördelningsfunktion F(x) (”cdf”)
Föreläsning 4: Sannolikhetslära
Sannolikhet Stickprov Fördelningar
Kapitel 15 Budgeten.
Simulering Introduktion Exempel: Antag att någon kastar tärning
Föreläsning 7 Fysikexperiment 5p Poissonfördelningen Poissonfördelningen är en sannolikhetsfördelning för diskreta variabler som är mycket.
Övningsexempel till Kapitel 3 Ex 1: En familj planerar att skaffa tre barn. Sannolikheten att få en flicka är 0.47 medan sannolikheten att få en pojke.
Normalfördelningen och centrala gränsvärdessatsen
Matematisk statistik och signal-behandling - ESS011 Föreläsning 3 Igor Rychlik 2015 (baserat på föreläsningar av Jesper Rydén)
F8 Hypotesprövning. Begrepp
732G22 Grunder i statistisk metodik
F8 Hypotesprövning. Begrepp
Grundläggande statistik ht 09, AN
Talteknologi (vt04): Sannolikhetslära och markovmodeller
Slumptal Pseudoslumptal Fysikexperiment 5p Föreläsning 2
Mål Matematiska modeller Biologi/Kemi Statistik Datorer
Fysikexperiment, 5p1 Random Walk 36 försök med Random walk med 1000 steg. Beräknad genomsnittlig räckvidd är  1000  32. Visualisering av utfallsrum.
Några allmänna räkneregler för sannolikheter
Regressions- och tidsserieanalys
732G22 Grunder i statistisk metodik
1 Fler uträkningar med normalfördelningstabell Låt X vara Nf(170,5). Beräkna Lösning:
Grundläggande statistik, ht 09, AN1 F6 Slumpmässigt urval 1. Population där X är diskret med fördelningen p(x). Medelvärdet μ och variansen σ². Observationer:
Forskningsmetodik lektion
1 Stokastiska variabler. 2 Variabler En variabel är en egenskap hos en individ /objekt. En variabel kan, som vi tidigare sett, vara kvalitativ eller kvantitativ.
Statistisk hypotesprövning. Test av hypoteser Ofta när man gör undersökningar så vill man ha svar på olika frågor (s.k. hypoteser). T.ex. Stämmer en spelares.
Föreläsning 4 732G81. Kapitel 4 Sannolikhetsfördelningar Sid
Statistisk inferensteori. Inledning Den statistiska inferensteorin handlar i huvudsak om att dra slutsatser från ett slumpmässigt urval (sannolikhetsurval)
Betingade sannolikheter. 2 Antag att vi kastar en tärning och noterar antalet prickar som kommer upp. Låt A vara händelsen ”udda antal prickar”, dvs.
Diskreta slumpvariabler. Stokastiskvariabel En slumpvariabel (stokastisk variabel) är en Funktion eller regel som tilldelar ett tal till varje Utfall.
1. Kontinuerliga variabler
1 I. Statistiska undersökningar Ett gemensamt syfte för alla undersökningar är att få ökad kunskap om ett visst problemområde Det kanske viktigaste sättet.
Sannolikhet och statistik Tabell Används för att ge en bra överblick av svaren man fått in, datan. Består av rader och kolumner. Frekvens Är hur många.
Regression Har långa högre inkomst?. Världsrekord på engelska milen.
Samband & Inferens Hypotetisk –deduktiv metod Samband mellan nominal/ordinal-variabler –Chi2-test Samband mellan kvot-varibaler –Korrelationskoefficient.
Enkel Linjär Regression. 1 Introduktion Vi undersöker relationer mellan variabler via en matematisk ekvation. Motivet för att använda denna teknik är:
B D A C Vems påstående stämmer? A 5x + 10 = 5x – 10 B
X Sannolikhet Om man kastar en sexsidig tärning kan det bli sex olika utfall. Sannolikheten är lika stor för varje utfall.
Aritmetik & algebra Geometri & bevis Förändring & procent Funktioner
Data och att presentera data
Grundlägande statistik,ht 09, AN
Grundl. statistik F2, ht09, AN
Y 5.1 Hur stor är sannolikheten?
Presentationens avskrift:

Exempel Utifrån medicinsk erfarenhet är 5% av befolkningen smittade av ett visst virus. Ett nytt test har visat sig ge 80% av de smittade korrekt diagnos (”smittad”). Det har också visat sig ge 90% av de som inte är smittade korrekt diagnos (”ej smittad”). Vad är sannolikheten att en person är smittad av viruset, om testet visar på ”smittad”?

Sannolikhetsfördelningar Sid 79-124 Kapitel 4 Sannolikhetsfördelningar Sid 79-124

Slumpvariabel En variabel vars utfall avgörs av slumpen Exempel: antalet krona vid en serie myntkast, antal barn i en slumpmässigt vald familj i Linköping, livslängden hos en slumpmässigt vald svensk medborgare Beskrivande mått för en slumpvariabel Väntevärde Varians Exempel: En tärning kastas en gång. En person får en krona om ”etta” kommer upp, två kronor om ”tvåa” eller ”trea” kommer upp, och fyra kronor om ”fyra”, ”femma” eller ”sexa” kommer upp. Vad är väntevärdet och variansen för ”antal erhållna kronor”?

Linjära variabeltransformationer av slumpvariabler Om X är en slumpvariabel med och och gäller att Exempel: Skolklasser som ska hyra en viss gård måste betala 1000 kr plus en avgift på 100 kr per barn. Antal barn per klass är i genomsnitt 20 med en standardavvikelse på 3. Vad är väntevärde och standardavvikelse för kostnaden för en skolklass att hyra gården?

Diskreta sannolikhetsfördelningar Sannolikhetsfördelningar för slumpvariabler som endast kan anta ett ändligt antal värden (ofta heltalsvärden) Bernoullifördelning Utfallet från ett försök är antingen ”lyckat” med sannolikheten p, eller ”misslyckat” med sannolikheten 1- p Exempel: X = Krona vid kast med ett mynt

Binomialfördelning Om vi gör ett upprepat antal oberoende försök, där varje försök är Bernoullifördelat med samma sannolikhet för ”lyckat” (dvs p), är X = antalet lyckade försök Binomialfördelat, dvs X ~ bin(n; p) Sannolikheten för k lyckade försök är Och väntevärde och varians är

Exempel En mäklare uppskattar att sannolikheten att en viss typ av lägenhet blir såld inom två månader är 0.6. Vid en specifik tidpunkt får mäklaren i uppdrag att sälja 5 såna lägenheter. Vad är sannolikheten att exakt tre av lägenheterna blir sålda inom två månader? Vad är sannolikheten att minst en blir såld? Vad är det förväntade antalet lägenheter som blir sålda inom två månader? Vad är variansen för antalet sålda lägenheter?

Hypergeometrisk fördelning Om vi gör ett upprepat antal försök, där varje försök är Bernoullifördelat, och vi ej har oberoende mellan dragningarna, är X = antalet lyckade försök hypergeometriskt fördelat, dvs X ~ hyp(n; p; N) Sannolikheten för k lyckade försök är Väntevärde och varians är

Exempel Vad är sannolikheten att få fyra hjärter på fem kort? Vad är det förväntade antal hjärter på fem kort? Vad är variansen?