Informationshantering

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
låt oss presentera SLIDEPLAYER.SE
Advertisements

Redigerings kurs med PowerDirektor 5 NE Express Del 1.
BAS-M Hur du på ett enkelt sätt administrerar din båtklubbs register.
Maria Lönnemark och Håkan Pettersson Institutionen för ORKI
Sammandrag i bildspelsform Du kan ta dig igenom hela bildspelet med piltangenterna eller med musen. Du kan även välja avsnitt genom att klicka på de olika.
IPad grundkurs.
Skapa ett video-CV på YouTube
ClaroReadPro V5 B engt Österlind Solna Skoldatatek 18 november 2009.
Intagningssystemets databas Ögonblicksbild Kopia av intagningsdatabasen Uppdateras 3 ggr per dag 07:15 – 12:15 – 15:15 Roller Skola, kommun Periodiseras.
Talsyntes, läs och skrivhjälp
Anneli och Christians Datorskola
Syo PRAO ver. 3.0 Välkommen till presentationen av Syo PRAO Vi kommer att gå igenom de flesta funktionerna i Syo PRAO.
Hantering av forskningsdata Birgitta Bergvall-Kåreborn Professor i Informatik.
Manual för älgdatabasen i
Klicka på Aktivera redigering i meddelandefältet,
Access med Sebastian och Robert
Basic Security (Grundläggande säkerhet) Methods Of Attack (Attackmetoder)
Med efterföljande After Work. Repetition från januari samt nyheter och fördjupning Intresseinriktningarna och kunskaperna är olika.  Repetition av grundhanteringen.
Vad är speciellt med data i GIS? Introduktionskurs för användare Del 4.
Frågor Allmän IT-kunskap avsnitt 1 kapitel 1 Repetition 4
Rapportskrivning – rep.
Sammanfattning Vi gjorde ett studiebesök i Kista Service Hus. Två pensionärer pratade om problem i deras vardagsliv. Utifrån det tänker vi skapa en digital.
Hämta företagsdata till Excel
Enkel dator teknik Tips och tricks.
Programmeringsteknik K och Media
INFORMATIONSHANTERING Tips & råd av Anna Maria & Joakim
Grundkurs i Internetsökning
Att söka och lagra information. Denna presentation ska ge tips och råd om hur man hittar och lagrar information elektroniskt. - Söktjänster - Databaser.
DAV B04 - Databasteknik Indexering (kap 14).
TIPS & RÅDAKUTEN av Lina och Johan. SÖKA, LAGRA och ÖVERFÖRA INFORMATION PÅ DATORN - SÅ KAN DU GÖRA!
Presentation av PageScope Workware från Konica Minolta.
Word Read Plus 08 talsyntes
Välkommen till Del 1.
IT Fördjupning Del 2 Lotta Annell. Mål Kursen ger grundläggande kunskaper inom området databaser. Den studerande erhåller kunskaper om att skapa en databas.
Tabeller.
Redigerings kurs med PowerProducer 3 NE Del2. Starta PowerProducer och välj ”producera filmskiva”
OPERATIVSYSTEM WINDOWS
Informationskompetens. Eleven ska kunna… orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Deras förmåga att.
Ny teknik i klassrummet Nätad dator med DVD-spelare och 1 GB RAM-minne Projektor Ljudsystem (förstärkare + högtalare) Trådlös mus + tangentbord + räknare.
Snabbreferens för Lync 2013 för Office 365 © 2012 Microsoft Corporation. Med ensamrätt. Med Lync kan du börja samarbeta utan att schemalägga ett möte.
Flexicon – Din systempartner
Mahmud Al Hakim 2  Mål för kursen  Kursplanering  Kurslitteratur  Betygsättning  Grunder om databaser  Tabeller.
1 Från Dagens Nyheter till China Daily EBSCO Söderhamn Henrik Åkerfelt
Webbsidesutbildning Lennart Ek, Tel Stefan Fosseus,
Ny teknik i klassrummet Nätad dator med DVD-spelare och 1 GB RAM-minne Projektor Ljudsystem (förstärkare + högtalare) Trådlös mus + tangentbord +
Bevarande utifrån nya Ladoks perspektiv
Snabbreferens för © 2013 Microsoft Corporation. Med ensamrätt. Lync-startskärmen På Lync-startskärmen finns paneler i hubben till vänster som ger dig smidig.
KÄLLKRITIK & INFORMATIONSSÖKNING
En fråga per elev – bråk år 6
Modul 6 Använda Internet för arbete och lärande. Inlärningsmål  6.1 Identifiera metoder för att få åtkomst till Internet.  6.2 Använda webbläsare för.
Det som man kan koppla till datorn. (periferienheter)
Hur laddar man ner poddcaster från P1?
BVForum - en genomgång för revisorer Sören Thuresson.
Återblick. Vad är en databas? ”En samling information som är organiserad på ett sådant sätt att det är lätt att söka efter och hämta enskilda bitar information”
Söka information på internet. Vi ska prata om kapitel 3 Internet är det största nätverket som sträcker sig över hela världen. Om du är ansluten till internet.
Delarna i en Access-databas
Windows Live Messenger. MSN. Vad är Windows Live Messenger ? Ett klient program för direktmeddelanden, dvs ett program som laddas ned från Internet och.
LÄGET kan presenteras på kartor
Enkel dator teknik Tips och tricks. Välja storlek och radavstånd Här väljer du storlek på texten vi vill att ni använder 14 p till rubriker och 12 p till.
Anpassa fri programvara - Frihet ett, hur nyttjar man den? Copyright © 2006, 2007 Marcus Rejås Rejås Datakonsult Jag ger härmed rätten till alla att nyttja.
Datorer och nätverk.
Från databas till Excel
IT Databas Göran Wiréen
Tryck på F5 om bildspelet inte startar automatiskt
Hitta databaser.
IT Fördjupning Jon Wide
Repetition Del 1.
Programmera dina klasskamrater
Datorer och nätverk.
Välkomna! Digitala verktyg
Presentationens avskrift:

Informationshantering Välkommen till Henrik & Tomas Guide till Informationshantering

Innehåll Inledning Informationssökning Informationshämtning Informationslagring Informationsdelning

Inledning Under din studietid kommer du att arbeta med stora mängder information. För att göra denna mängd data så lätthanterlig som möjligt kommer här våra tips & råd!

Informationssökning Sökning efter information kan ske på flera olika sätt: * Sökmotorer på Internet * Databaser * Digitala uppslagsverk

Sökmotorer på Internet Det smidigaste sättet för hämtning av data från Internet är att direkt gå till en bestämd hemsida. När man får en uppgift och söker information så behöver man ofta arbeta med mer bredd, sökmotorer är då ett väl fungerande verktyg. Värt att veta är att de olika sökmotorerna har olika register med sidor knutna till sig, sök därför gärna på flera olika sökmotorer. Eller varför inte använda sig av en metasöktjänst, som använder flera sökmotorer samtidigt. En väl fungerande metasöktjänst är metacrawler.com.

Databaser Databaser används inom många områden, det studenter oftast använder är sökningar i skol- och biblioteksdatabaser. Dessa är tacksamma att söka i då registren är mycket väldetaljerade och lätthanterliga. En skoldatabas är ett smidigt sätt för spridning och hämtning av all information rörande skolgången. Biblioteksdatabasen är ett utmärkt sökforum för litteraturkällor då den har ett mycket välsorterat register.

Digitala Uppslagsverk Ett bra sätt för informationshämtning som ofta glöms bort är de digitala uppslagsverken. Dessa är ofta enormt omfattande i sin faktaåtergivning samt utmärkta då de även innehåller data som kartor, diagram, bilder, filmklipp, ljudfiler m m. I jämförelse med den tryckta upplagan rymmer de digitala ofantligt mycket mer data – upp till 2,5 miljoner sidor text/DVD. Ytterliggare ett plus i kanten är att dessa lätt kan uppdateras.

Informationshämtning Inom informationshämtningen har Internet öppnat många dörrar, dåtidens litteratursökning på stadsbibliotek har ersatts av bärbara datorer, sökmotorer, databaser och fildelning.

Tips vid hämtning av data Vid hämtning av data tänk på att noggrant specificera vilken typ av data samt vilket innehåll filen har. Var konsekvent med namnbeskrivningar på filer när du sparar. Ett bra sätt att skilja dokument ifrån varandra är att inom varje program skapa särskilda kataloger där du sparar din information. I många fall kan det vara nödvändigt att vid hämtning skilja mellan objektiv och subjektiv information.

Informationslagring Data lagras i första hand rent fysiskt på hårddisk, CD/DVD, diskett, externa minnen etc. Informationen kan sedan lagras och sorteras i en mängd olika typer av program.

Fysisk lagring av data Idag finns en mängd olika lagringsmedier för att spara data. Utöver vanliga stationära hårddiskar erbjuds en uppsjö användbara mobila alternativ: * Disketter * CD/DVD * USB minnen * Externa hårddiskar t.ex. mp3 spelare. * Laptop datorer * PDA – Handdatorer.

Hantering av lagrad data Vid stor mängd information av olika typer och omfattande datamängder kan det vara nödvändigt att strukturera upp den hämtade datan. Ett alternativ för att få bra översikt är att skapa en databas. Det finns flera olika program för detta, här följer en kort visning av en databas vi gjort om informationshämtning i Microsoft Access. Databasen visas först i sin helhet med valda relationer och därefter tre valda rapporter baserade på specifika frågeställningar.

Informationsdelning Ofta i den akademiska världen har man ett stort behov av att dela information med andra. Det finns många fördelar med detta, liksom en mängd lösningar. Vi tar här upp de lösningar vi anser fungerar bäst.

Privat delning av information För delning av information mellan personer och nätverksanvändare finns många användarvänliga program. Dessa kan användas för delning av alla filtyper. Här följer en kort beskrivning av ett av de program vi anser fungera bäst: * MSN Messenger. Ett lättarbetat program som stödjer såväl text, video och ljud samtal. Överföring av filer sker mycket smidigt och programmet stödjer samtliga format.

Öppen delning av information Inom såväl interna som externa nätverk finns oftast stöd för fildelning, dock ibland med begränsad tillgång för vissa användargrupper. Idag finns också ett flertal fildelningsprogram öppna för allmänheten. Av dessa är DC Plusplus det mest använda. DC erbjuder fildelning av samtliga filtyper men exkluderar installerade program. Sökning via DC görs efter namn och filtyp i användarnas kataloger. Framtiden för dessa allmäna fildelningsprogram är dock oviss pga upphovsrättstvister.

Detta var våra tips & råd. Lycka till med studerandet! Henrik & Tomas