Vad ska ni äta för gott idag ?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Advertisements

Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Det svenska kulturarvet
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Maten.
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Diabetes typ 2 Hur kan jag förebygga?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
kunskap och inspiration
Näring och individuella behov åk 8
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Näringsämnen i kroppen
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
För dig som har typ 2-diabetes
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Sveriges matkultur.
Vad finns i maten?.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
Repetition.
Träningslära ÅK8.
Vegetariskt.
Att äta rätt - för kroppen, träningen och prestationens skull Sandra Eriksson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Barnfetma: Hur kan vi påverka? Betydelsen av - matvanor - fysisk aktivitet Claude Marcus Rikscentrum för Barnfetma Karolinska Universitetssjukhuset 2005.
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Team 08.
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Källa: Livsmedelsverket
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
Presentationens avskrift:

Vad ska ni äta för gott idag ?

Medelhavsdiet för Marie idag !

Grillad fisk En rejäl Dorada insmord med olivolja, chili och vitlök Fräst färsk spenat och sparris Rostade pinjenötter Knastertorrt vitt vin till

Nostalgi

Basmat

Kommer ni ihåg

Dieter genom tiderna 1790-talet William Banting räknar kolhydrater 1918- Lulu Hunt räknar kalorier En tidig Viktväktare 1920-talet – Cigarettdieten ( hjälp) 1939- släpps amfetaminpiller 1961 –Jeandiet USA ,säljer koncept till WeightWatchers för miljoner

Aktuella idag Kaloribegränsning GI LCHF 5:2 Medelhavsdieten KOKBOKSHYSTERI

Vilken diet är bäst SBU-statens beredning för medicinsk utvärdering ALLA GER VIKTNEDÅNG DE FÖRSTA 6 MÅN Behöver den ena utesluta den andra Eller? Kan man blanda ?

Vad vill vi ha ? smakupplevelse Enkelt/snabb hemlagat Ekologisk/nyttig Mättande

Färdiga rätter Snabbmat Bättre utbud idag Tillbehör gör maträtt bättre

Om Socker Glukos druvsocker, fri form Honung Fruktos, fri form men även i hel frukt Vanligt vitt socker

Ingen bra kombination Socker och fett Råsocker????

Ett sötare blod Ann Fernholm Ju mer insulin som utsöndras desto mer lagrar vi in fett Stänger av Fettförbränningen Cellerna blir insulinresistenta Blodsocker blir högre Början av Metabolt syndrom Glacerade kärl Stela kärl Högre blodtryck

Helen Nyholm läkare Sahlgrenska Kroniska inflammationer Stressade celler Överansträngt immunförsvar Genetiska faktorer Kost och livsstil avgörande

Ha koll på bukomfång Kvinnor 80 cm Män 94 cm

Michael Mosley 5:2 2 dagars fasta Kvinnor 500 kcal Män 600 kcal Ät fritt andra dagar ??????

Levern tillverkar mindre Hur fungerar 5:2 IGF-1/ insulin growth factor Trigger = socker/ snabba kolhydrater Högt IGF-1 Fasta ger lägre IGF-1 Insulin-nivåerna ned Levern tillverkar mindre l mindre IGF

IGFBP-1 Tillväxtbroms Socker/snabba kolhydrater Påslag insulin ”Bromsen” IGFBP-1 sjunker i flera timmar Leder till fritt IGP-1

LCHF Lite kolhydrater Mycket av mättat fett Grönsaker över jord Blodfetter? Stabilt blodsocker- ja Mättnad – ja

GI Lågt intag av snabba kolhydrater Mer av långsamma kolhydrater Fullkorn Rotfrukter tillåtet Rent protein , kött fisk kyckling

Medelhavsdieten SBU- rapporten Rapporten visar på sikt Viktnedgång och minskad risk för Hjärtkärlsjukdomar

Medelhavsdieten Grekiska köket Typ av fetter Oljor Fetaost Fet fisk Oliver Nötter Avocado Naturell yoghurt

Medelhavsdiet Färskvaror Sällan halv och helfabrikat Frukter Grönsaker Kyckling Fisk Ljust kött Bröd????????????

10 dagar med Kombination GI, Medelhavet och LCHF Midjemått ned 2 cm Fredag Frukost: 2 grovknäcke med mjukost Lunch: 1 burk tonfisk med äggröra Middag: Kycklingfile grönmögelsås ( lite pasta) En öl till middag Nötter framför Lét´s Dance

10 dagar med 5:2 Midje mått ned 4 cm Stabilare blodsocker Fastedagar – 600 kcal Fredagen: Frukost : Naturell yoghurt 3% med nötter och blåbär Lunch: Kycklingsallad Middag: Rökt lax med fräst spenat Brieost och 2 glas vin

10 dagar med LCHF Midjemått ned 3 cm Fredag: Frukost 2 stekta ägg med lite bacon Lunch: Tonfisk i olja med sallad Ett päron Middag : Biff Stroganoff med kokt Broccoli, ost och oliver Vatten som dryck

Egen mix efter tycke och behag

Tillbehör Blomkålsmos Smörslungade morotsslantar Zucchinipasta Chevre med honung i ugn Grön sparris fräst i olivolja/vitlök Färsk spenat fräst i olivolja/vitlök Sojabönor med vinegrette Ugnsbakade tomater med ost Wokad Broccoli och Blomkål

Nåt gott till dessert! Melon hallon rivet limeskal Dessertost med päronskivor Ugnstekta äpplen med hasselnötter, gräddklick Hackade rostade nötter blandat med lite mörk choklad Turboglass 1pkt osockrade Hallon 3 dl nturell yoghurt Lite sötningsmedel?

Hälsokostaffärer nu även apotek Behövs tillskott Vitaminer Mineraler Antioxidanter Skyddar cellerna? Hälsokostaffärer nu även apotek Vitaminvatten??????

Sötningsmedel Behöver vi det Senaste är Stevia

Och protein av högt biologiskt värde Ägg är nyttigt B-vitaminer Folat A-vitamin D-vitamin E-vitamin Järn Selen Jod Zing Och protein av högt biologiskt värde