Information om livsmedelsindustrin och utbildning Finlands Livsmedelsindustriförbund rf 2012.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Den här dagen är bara för dig!. Utställare som är där för dig. –Universitet/högskolor –Yrkeshögskolor –Folkhögskolor –Företag •Rekrytering på kort sikt.
Advertisements

För mycket salt i maten – dags att agera!
(Utvidgad) inlärning i arbete Modeller, möjligheter, utvecklingspunkter.
Arbetsmarknadens kompetensförsörjning på kort och lång sikt Med kommentarer till förundersökning av Thång, Ohlsson & Holmer, (Institutionen för arbetsvetenskap,
Tips när du planerar måltider
Finansfrukost 2 december 2010 Lena Apler, VD. Vad har Collector gjort under 2010? • Utvecklat en egen e-handelsplattform som nu lanseras under varumärket.
V ÄLKOMMEN TILL OSS I T OMELILLA !. H ÄR HAR VI ETT BLANDAT SORTIMENT MED NÄRPRODUCERADE OCH EKOLOGISKA PRODUKTER.
Presentation av H EMTRENDSBLOGGEN Välkommen!. Start december 2013 WordPress.com Utbildning Intern och extern kommunikation Två blogginlägg i veckan.
Under första levnadsåret
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Det svenska kulturarvet
Inte se skogen för alla träd Skogsindustrin är anknuten till allt i vardagen
Motivation Arbete Glädje Idrott Cooperation
Näringslivets Ungdomsprogram: Morgondagens förmågor behövs nu.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
HUR GÖR BORN GLOBALS? – OM FÄLLOR OCH FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR UTLANDSFÖDDA FÖRETAG Sara Melén och Emilia Rovira Nordman Handelshögskolan i Stockholm.
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
MATSEDEL HÖSTTERMINEN 2011
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Arbetsförmedlingen Kiruna den 23 augusti Totalt år.
Industritekniska programmet!
Kost & Hälsa.
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
UKÄ Utvärdering av teknik-utbildningar utbildningar utvärderade Det gick !!!
Lite om skolmåltiden i Kungsbacka. Skollunchen 1800 skolluncher under din skoltid 1/3 av dagens näringsbehov.
Äkta matglädje. Vad gör Middagsfrid? Middagsfrid hjälper hushåll som har en ambition att äta hälsosam och varierad mat lagad från riktiga råvaror, men.
Hållbart!. …måste vi ta ansvar för det viktigaste vi har. För att skapa en bättre vardag för de många människorna…
Matsmältningssystemet
LÄRARSITUATIONEN VID DE FINLANDSSVENSKA YRKESLÄROANSTALTERNA PETRI SALO ÅBO AKADEMI/ÖSTERBOTTENS HÖGSKOLA/PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN.
matsmältningssystemet
Industrin som arbetsgivare Pekka Lundmark Verkställande direktör, Konecranes.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Ett arbetsmarknadspolitiskt instrument
Medvetna skolmåltider
MATSEDEL FÖRSKOLA HÖSTTERMINEN 2012 MÅNDAGTISDAGONSDAGTORSDAGFREDAG v aug Kökets val Köttbullar makaronerRaggmunk, keso och sylt v
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Kost för idrottare.
Inte se skogen för alla träd Skogsindustrin är anknuten till allt i vardagen Årligen delas det ut ca studentbetyg Helsingfors skolor behöver årligen.
Över flyg- avgångar varje år. Enkelt och nära. Som livet ska va’. 40 mil havskust. 175 mil vinterleder. Runt midsommar är solen uppe 22 timmar per.
Teori Träningscamp 7 maj
Ämnesövergripande kunskapskontroller
SKOLMATSEDEL HÖSTTERMINEN 2012 MÅNDAGTISDAGONSDAGTORSDAGFREDAG v aug Köttbullar och makaronerRaggmunk, keso och sylt v aug Stekt korv.
SKOLMATSEDEL HÖSTTERMINEN 2013 MÅNDAGTISDAGONSDAGTORSDAGFREDAG v aug v aug Köttbullar med makaroner ketchup Sprödbakad fisk med kall.
Näringsämnen.
Sveriges matkultur.
Vad finns i maten?.
Geografi Vad är geografi? Varför ska vi läsa geografi?
1800-talet.
Energigivande näringsämnen
Yrkeshögskolan. Vad är Yrkeshögskolan? Yrkeshögskolan är ingen institution utan är en utbildningsform. Den är till för de som vill utbilda sig till ett.
Repetition av näringslära
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck En matsedel Matsedel
Medeltiden historia åk 4 del 2
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag Lunch: Korv Stroganoff
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag Lunch: Korv Stroganoff
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Fastighetsbranschen behöver dig!
Miljömålen består av tre slags mål
Jakten på framtidens ingenjör
Vi har alla ett ansvar för miljön
Miljömålen består av tre slags mål
ingenjör Karin Andersson, Studie- och yrkesvägledare, Sfi sandviken
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag Lunch: Korv Stroganoff
Sammanställning enkät matdistribution 2018
Finlands Psykotraumaförening rf
Presentationens avskrift:

Information om livsmedelsindustrin och utbildning Finlands Livsmedelsindustriförbund rf 2012

Livsmedelsindustrin •Utvecklar och tillverkar mat för konsumenter och storhushåll •Satsar hela tiden på att utveckla nyheter, bland annat hälsofrämjande eller funktionella produkter •Verkar lokalt och internationellt •Är stabil oberoende av konjunkturväxlingar i världsekonomin •Värnar om den finländska matkulturen och följer trender 1

Överallt i Finland •Företag inom livsmedelsbranschen har verksamhet på över 1900 platser. •Företagen är stora och internationella, små och lokala – och allt där emellan!

Kunnigt folk behövs •Livsmedelsindustrin är en av de största industrierna i Finland. Inom företagen arbetar närmare över personer. •Eftersom folk går i pension behöver livsmedelsindustrin kontinuerligt nya kunniga arbetstagare. 3

Mat och dryck av många olika slag… •Färskt kött, korv, charkuterivaror •Mjölk, ost, glass •Mjöl, flingor, pasta •Bröd, bullar, kex •Pizza, lådor, portionsmåltider •Potatisfrysvaror och -flingor •Kryddgurkor, inlagda rödbetor och ärter •Saltad, rökt och kryddad fisk •Kryddblandningar, såser •Margarin, smör, växtolja •Choklad, sötsaker, pastiller, tuggummi •Kaffe, saft, läskedrycker, alkoholdrycker 4

…många olika uppgifter Livsmedelsindustrin behöver kunniga människor inom teknik och hantverk samt andra experter. Utbildningstitlar •Livsmedelstillverkare •Bagare-konditor •Fiskförädlare •Mejerist •Charkuterist •Iktyonom, YH •Ingengör, YH •Restonom, YH •Universitets- och högskole- examina: DI, AFM, FM, HvM och LVM Uppgiftsbenämningar, bl.a. •Tillverkare av chokladmassa •Maskinskötare •Packare •Läskedryckstillverkare •Produktutvecklare •Smörtillverkare •Ostmästare •Konsumentrådgivare 5

Vägen till livsmedelsindustrin •Flest arbetsmöjligheter har de som fullgjort en andra stadiets utbildning. •Många kommer in i branschen via yrkeshögskola och universitet. •Man kan också skapa sig ett yrke inom livsmedelsbranschen via läroavtal. 6

En yrkesläroanstalt leder snabbt till förvärsarbetet. Den erbjuder lika rätt till vidareutbildning som gymnasiala studier. 7 Bagare-konditor Charkuterist Livsmedelstillverkare Fiskförädlare Mejerist Iktyonom (YH) Ingenjör (YH) Restonom (YH, inriktning livsmedelsbransch) Högskole- eller universitetsexamen Livsmedelsbranschens utbildningsplatser

Användbara länkar för mera information • information om livsmedelsindustrin, materialet GET A LIFE, livsmedelsbranschens läroanstalter • information om utbildning och yrken, presentation av mejeribranschen • information om utbildning och yrken, presentation av köttbranschen • information om kött, infopaketet ”Ammatiksi liha” • läromedelspaket ”Ruoan reitti” presenterar livsmedelsindustrin i avsnittet ”Jalostus” • skildringar av yrken och yrkesområden, intervjuer med yrkesfolk i olika livsmedelsindustribranscher, historier om att placera sig på arbetsmarknaden • tips om yrkesval och utbildningar, multimediapresentationer av olika yrken inom livsmedelsindustrin • hjälper vid yrkes- och utbildningsval, nogranna skildringar av olika yrken och utbildningar inom livsmedelsindustrin presentationer av utbildningsområden och yrken, yrkes- och yrkeshögskoleexamina inom livsmedelsbranschen (teknik och transport), också högskolestudier (naturresurser och miljö, jordbruks- och skogsvetenskaper) •Besöka också livsmedelsföretagens egna webbsidor 8

När du funderar på ditt framtida yrke, kom ihåg •Mat och dryck behöver man varje dag – de är alltid på modet! 9