Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Fastighetsbranschen behöver dig!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Fastighetsbranschen behöver dig!"— Presentationens avskrift:

1 Fastighetsbranschen behöver dig!
Enligt en undersökning som Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd har gjort bland arbetsgivare i fastighetsbranschen behöver vi mer än nya medarbetare inom 10 år. Dessa behövs inom en stor mängd roller och därför behöver vi också personer med olika sorters kompetens. Fastighetsbranschen är en stor bransch med uppemot medarbetare och de kommande åren har vi stora pensionsavgångar. Vi behöver därför att fler unga, som ni, får upp ögonen för oss, alla olika yrkesroller som finns i vår bransch samt de många olika karriärvägar som branschen erbjuder så att ni vill komma och jobba hos oss så småningom. Fastighetsbranschen behöver er!

2 Vad är fastighetsbranschen?
Vad är då fastighetsbranschen? Är det någon som vet? Tyvärr är vår bransch ganska okänd. Vi blandas ofta ihop med byggbranschen, alternativt att man tänker på mäklare när man hör talas om oss. Men det är alltså inte detta som är fastighetsbranschen, utan vi är en helt egen bransch.

3 Fastighetsbranschen:
Tar över efter byggbranschen då en fastighet står klar. Vi sköter om, utvecklar och förvaltar fastigheter av olika slag. Byggbranschen bygger ett hus eller en fastighet, sen åker de vidare till nästa bygge. Det är när en fastighet står klar som vi i fastighetsbranschen tar över. Vi sköter om, driftar, utvecklar och förvaltar fastigheter av olika slag under hela deras livstid. En fastighet ska ju finnas kvar länge och allt i den ska fungera (exempelvis ventilation, värme, vatten, kyla, el etcetera) och då krävs det att någon sköter fastigheten. Som har hand om de personer/företag som ska vistas/bo/jobba i fastigheten, reparerar fel, driftar de tekniska systemen, renoverar och så vidare. De yrkesroller som sköter själva fastigheterna är fastighetsskötare, fastighetsvärd, fastighetstekniker, fastighetsingenjör och fastighetsförvaltare. Dock jobbar det förstås många i branschen även inom andra områden, exempelvis administration, ekonomi, juridik och HR. Det finns många olika sorters fastigheter. Tillexempel: lägenhetshus, skolor, köpcentrum, konserthus, sportarenor, konferensanläggningar och badhus. Dessa ska alla skötas av någon och beroende på vad det är för typ av fastighet så ställs det olika krav på vad den som jobbar med fastigheten behöver kunna. Våra yrkesroller: fastighetsskötare, fastighetsvärd, fastighetstekniker, fastighetsingenjör och fastighetsförvaltare. Många olika sorters fastigheter.

4 Film om branschens yrkesroller
Visa gärna FUs film som sammanfattar de fem yrkesrollerna: fastighetsskötare, -värd, -tekniker, -ingenjör och förvaltare, samt visar vad de har för arbetsuppgifter. Filmen är ca. 6 minuter lång och hittas på Youtube via följande adress:

5 Våra yrkesroller: Gymnasium VVS- och fastighetsprogrammet, fastighetsinriktningen Fastighetsskötare Fastighetsvärd Fastighetstekniker Gymnasium eller Yrkeshögskola Yrkesrollerna fastighetsskötare och –värd blir man genom att läsa yrkesprogrammet VVS- och fastighet på gymnasiet. Inriktningen fastighet väljer man inför årskurs 2. Man kan också som vuxen läsa in motsvarande behörighet via vuxenutbildningen som kommunen erbjuder. Fastighetstekniker kan man också bli genom att läsa VVS- och fastighetsprogrammet. En vanlig missuppfattning är att yrkesprogrammen inte ger behörighet att studera vidare efter gymnasiet, men man kan välja till de kurser som ger grundläggande behörighet under programmet. Detta erbjuder alla gymnasieskolor. Vill man bli fastighetstekniker kan man också läsa på Yrkeshögskola efter gymnasiet. När det gäller yrkesrollerna fastighetsingenjör och – förvaltare måste man läsa en eftergymnasial utbildning. Antingen på Yrkeshögskola eller på högskola/universitet. Vill man jobba som fastighetsingenjör läser man ofta en utbildning till civilingenjör med inriktning mot miljö och energi. Inom fastighetsbranschen går digitaliseringen oerhört snabbt så tycker man att teknik, it, systemutveckling och problemlösning är spännande så är det här en utmärkt bransch för dig! Fastighetsingenjör Yrkeshögskola eller högskola/ universitet Fastighetsförvaltare

6 Lön Många undrar om lönenivåerna i vår bransch så vi ska kika lite på hur det kan se ut för de olika yrkesrollerna. Dessa siffror är statistik från år 2016 och lönerna stiger successivt hela tiden. Lönerna kan skilja en del beroende på vart i landet man bor och jobbar, samt beroende på vilket företag man arbetar hos. Lönerna varierar också väldigt mycket beroende på om man är nyutbildad eller om man har arbetat ett tag. Genom att byta arbetsuppgifter, växa i ansvar eller fortbilda sig och läsa till kurser/utbildningar kan man också klättra i lön. Vi är en bransch med stora möjligheter att utvecklas och göra karriär!

7 Lönenivåer* Fastighetsskötare 22.000 – 32.000 kr/månad Fastighetsvärd
Fastighetstekniker – kr/månad Vissa av dessa spann är stora och vart man hamnar i spannet beror mycket på vilka arbetsuppgifter och ansvar man har. Ofta kan man ganska snabbt klättra i lön som ny i branschen genom att få arbetserfarenhet. Som skötare/tekniker/värd kan man också få upp sin lön via olika jourtillägg, exempelvis för snöröjning under vinterhalvåret. I rollerna fastighetsingenjör och –förvaltare, som kräver eftergymnasialutbildning, kan man ha riktigt höga löner. Generellt är lönerna i branschen väldigt bra. Man kan ta studenten från VVS- och fastighetsprogrammet och gå rakt ut i jobb med en lön som ligger i nivå med, eller till och med högre än, en del yrken som kräver en lång högskole- eller universitetsexamen. Fastighetsingenjör – kr/månad Fastighetsförvaltare – kr/månad * Baserat på lönestatistik från år 2016.

8 Varför välja att arbeta i fastighetsbranschen?
Så vad är då det bästa med att jobba i fastighetsbranschen? Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd har i sina undersökningar fått fram följande aspekter av arbetet som uppskattas av de som jobbar i branschen.

9 Fördelar: Varierande och fritt arbete
Arbete med både händer och hjärna Socialt arbete där man träffar många nya människor Kreativt och problemlösningsorienterat Som branschrepresentant får du gärna fylla på med vilka delar av ditt jobb, samt branschen som helhet, som du tycker är mest värdefullt. Nu efter att vi har pratat om branschen, är det någon som känner att detta skulle vara en bransch för er? Någon som funderar på att välja VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet? Gröna jobb och ständig digital utveckling Goda karriärmöjligheter

10 Vill du veta mer? Följ Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd på: Facebook Eller besök vår hemsida: Vill man veta mer om fastighetsbranschen och det arbete som Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd gör får man gärna följa oss i sociala medier. På vår hemsida finns mycket information om branschen, våra yrkesroller samt utbildningsvägar. Bland annat kan ni se på längre filmer om respektive yrkesroll för att få veta mer om vad dessa gör i sina arbeten. Förhoppningsvis träffas vi i branschen så småningom!


Ladda ner ppt "Fastighetsbranschen behöver dig!"

Liknande presentationer


Google-annonser