Varför är det bra med talböcker?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Talande böcker – läsande barn
Advertisements

VADÅ UPPHOVSRÄTT?.
Att arbeta med talböcker för barn och unga
SLÖINGESKOLAN 19 oktober 2010.
Det är viktigt att se till elevens hela skoldag, att lärmiljön är utformad så att de som behöver, kan använda alternativa verktyg i det vardagliga arbetet.
Om att läsa på annat sätt Jenny Nilsson, TPB Äppelhyllor – en dag om specialmedier Göteborg
Innehåll • Bakgrund • Tidplan • Funktionalitet • Visning.
Utveckling av MTM:s service till högskolestudenter Pia Hasselrot 25 april 2013.
Tillgänglig läsning - en mänsklig rättighet
Talböckernas väg till eleverna
The Swedish Library of Talking Books and Braille DAISY Direkt – Egen nedladdning av talböcker Vad är det och hur gör man?
Hilda Androls Egen nedladdning – nuläge och framtid.
Centrum för lättläst
§17 Upphovsrättslagen och gymnasiebiblioteken
Ljudbok eller talbok? • Ljudböcker – kommersiell produkt för alla som vill läsa.
Allt genast ett Dyslexiprojekt. Projektets syfte • att främja läsning • inspirera Östergötlands olika aktörer inom området • synkronisera detta projekt.
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Lässtöd Anita Kelvgård, specialpedagog
Därför är det bra med talböcker
1 EPUB 3 – MÖJLIGHETER MED ETT NYTT FORMAT Publicering och inkludering. Att publicera digitalt tillgängligt för alla Svenska Daisy-konsortiet och TPB 15.
Tillgängliga läromedel Läromedelsavdelningen
Lärverktyg Göteborg 2/ Johnny Andersson.
Talböcker idag och imorgon
Poddar du? 23 saker Moment 8 Musik & böcker 21 & 23 maj 2008.
Från vaggan till graven med talböcker
Informationshantering
E-bläcket. E-bläcket är ett läs- och teknikprojekt för ungdomar i åldern år i Kungälvs kommun som pågick från februari 2010 fram till våren 2012.
5. Viktigt att få in skolbibliotekarier tidigt i arbetet för att ta hänsyn till de som har lässvårigheter.
The Swedish Library of Talking Books and Braille Egen nedladdning - Talböcker direkt till eleverna.

Nu är den här som e-bok ! Jonas Hallström, Bibliotekstjänst AB.
E-biblioteket fack- och kurslitteratur på svenska Lund Online Riitta Valtonen.
Välkommen! Cecilia Persdotter, Länsbibliotek Östergötland 1.
Vad har MTM som passar Äppelhyllan?
Att marknadsföra DAISY på barnbibliotek och i skola
KTHB Mediaförsörjning Studiebesök från Högskolan i Jönköping, Ulf-Göran Nilsson.
1 Långt ifrån paradiset? Hur kan en bra katalog hjälpa användaren fram till rätt version av Liza Marklunds Paradiset i en djungel av nya och ständigt föränderliga.
Svenska DAISY-konsortiet Talboks- och punktskriftsbiblioteket (TPB) Susanne Axner & Cecilia Mattsson Framtidens taltidning.
Taltidningen 2.0 Jesper Klein och Susanne Axner, TPB
Nationell talbokskampanj. Inleds hösten 2012 under Bok & Bibliotek Syftet är att nå ut till talboksberättigade som ej känner till tjänsten Egen nedladdning.
1 Att göra användningstester Niclas Siljedahl, Länsbibliotek Dalarna.
- TPB:s nya mediawebb är här!. Varför? Tpb-katalogen svårarbetad Användarna kommer till oss: – begriplighet och tillgänglighet – bilder och bokomslag.
Jesper Klein katalog.tpb.se
Emmaboda bibliotek Emmaboda BC Emmaboda bibliotek Emmaboda BC Bjurbäckskolans bibliotek SKUTAN Bjurbäckskolans bibliotek SKUTAN Lindås bibliotek Yttre.
The Swedish Library of Talking Books and Braille DAISY Direkt – direktnedladdning av talböcker Vad är det och hur gör man?
C-pen Z-pen Skanner Amis och Daisy
Vidgade vyer och nya uppdrag Roland Esaiasson Svenska Daisykonsortiets konferens november 2014.
Med brukarna i centrum eller vilken roll kan Daisy/Epub spela när det gäller universell utformning? - om Begripsam UD2014 The web and cognitive disabilities.
Nytt från MTM Pia Hasselrot 25 april Samordnare eller bibliotek först? Ni väljer!
Cecilia Stiernstedt Anna-Klara Ehn Ericson
TPB:s digitala bibliotek: Talböcker via bredband
Egen nedladdning i praktiken
Äppelhyllevardag Folkbibliotekens arbete med tillgängliga medier för barn MTM:s rapporter nr 3 Av Lisa Börjesson.
E-böcker Örjan Hellström
Läsaren 12 februari 2010 Digitaliserad kultur för alla - om användarvänliga lösningar Malin Wahlquist.
Åsa Forsberg1 ALI Arkiv för lokala inläsningar.
Medieplanering och hur man håller beståndet aktuellt och levande
Informationsträff för dyslektiker BIT
Talböcker i olika former 6 maj 2010 Susanne Lindell, bibl:ie Uppsökande avdelningen Folkbiblioteken i Lund
1 Pedagogiska möjligheter med läsplattor för personer med funktionshinder.
Varför talböcker? Ingrid Källström Varför talböcker?
ANVÄNDARUNDERSÖKNING OM STUDENTER OCH TALBÖCKER Pia Hasselrot.
MTM:S PRODUKTION AV KURSLITTERATUR EN FÖRDJUPNING Kerstin Ekman.
Skolbibliotek för alla Skolbibliotek för alla2 Ingrid Källström.
Bemötande är kompetens Erfarenheter från ett kompetensutvecklingsprojekt Cecilia Stiernstedt och Anna-Klara Ehn Ericson.
Wittingmetoden - en läs- och skrivinlärningsmetod
Alternativa verktyg. Hur kan vi hjälpa eleven? Auditiva böcker – Auditiva Läromedel Auditiv förstärkning vid skrivning Digitalisering/skanning av läroböcker.
”Utan Legimus hade jag inte klarat tentan” läs- och skrivstöd på Göteborgs Universitetsbibliotek. Träffar en del studenter som inte har vågat testa att.
LINDESKOLANS HANDLINGSPLAN för elever i läs- och skrivsvårigheter.
Alla läser II Vasa
Presentationens avskrift:

Varför är det bra med talböcker? Falun 2012-05-22 Jenny Nilsson, TPB

Vad är en talbok? Ljudbok - kan alla köpa – avtalat med upphovsrättsinnehavaren. Talbok – görs enligt ett undantag i upphovsrätten för personer med funktionsnedsättningar som gör att man har svårt att läsa tryckt text.

Talböcker för alla barn med läsnedsättningar Läs- och skrivsvårigheter/Dyslexi Synnedsättning Rörelsehinder Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Kognitiva funktionsnedsättningar Tillfälligt läshinder

Högläsning/talböcker förmedlar skriftspråk Överartikulation Utökat ordförråd Meningsbyggnad Berättelsens grammatik Läsandets lust och glädje!

DAISY TPB gör alla talböcker i DAISY- format. DAISY = Digitalt Anpassat InformationsSYstem En öppen, internationellt etablerad standard. DAISY är en digital teknik som strukturerar ljud, text och bild på ett sätt som gör det enklare att söka i och läsa texten. Det är Mp3-filer i talböckerna.

Hur kan man lyssna? Talboksspelare Mp3-CD-spelare Mp3-spelare Mobilen Läsprogram Amis (TPBReader) EasyReader, Lexiläser

Vad är DAISY text och ljud? en talbok som innehåller den tryckta bokens text och bild TPB gör alla barn- och ungdomsböcker som DAISY text och ljud med läsprogram kan man samtidigt se den tryckta boken på skärmen text och inläsning är synkroniserade alla TPB:s barnböcker är inlästa med mänsklig röst Bilderna beskrivs oftast så att de blir tillgängliga även för personer med synskada. Inläsningen är gjord av en inläsare eller med syntetiskt tal. Hur läser man? När man lyssnar på DAISY text och ljud med läsprogram kan man samtidigt se en elektronisk version av den tryckta boken på skärmen, både text och bild. Text och inläsning är synkroniserade, det vill säga samtidigt som ett textavsnitt läses upp så färgmarkeras motsvarande avsnitt på skärmen. DAISY text och ljud går även att lyssna på i fristående talboksspelare på vanligt sätt, men då har man förstås inte någon nytta av texten.

Amis

Amis

Vad finns det för böcker? 92 218 DAISY-talböcker (2012-04-16) 11 908 för barn (2012-04-16) Inte bara TPB producerar talböcker: Bibliotekstjänst, Btj – fr a ungdomsböcker Inläsningstjänst AB, Ilab – fr a läromedel Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM – ansvar för läromedel MEN huvuddelen av alla talböcker för barn hamnar i TPB:s katalog!

Olika typer av talböcker Talbok för lästräning – även på engelska Specialinläsning Facklitteratur för seende Flera olika språk TPB-katalogen Ny katalog på gång

Läromedel Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) är ansvarig för anpassade läromedel till grundskola gymnasium och kommunal vuxenutbildning De läromedel som finns i TPB-katalogen är producerade av SPSM. Kan vara talböcker eller E- text Inläsningstjänst AB läser in läromedel för grundskola och gymnasium. Ofta ljudböcker.

Talbokstillstånd Nedladdning av talböcker kräver talbokstillstånd Bibliotek söker talbokstillstånd hos regeringen Information och exempel på ansökan finns på TPB:s webbplats

Skolbibliotek och talbokstillstånd TPB:s policy: talbokstillståndet kan sökas för ett skolbibliotek om biblioteket inte kan utnyttja folkbibliotekets talbokstillstånd för en skolbibliotekscentral som blir ombudsbibliotek för de skolbibliotek den har knutna till sig. Skolbibliotekscentralen lånar i sin tur ut talböckerna till skolbiblioteken.

Förutsättningar Följande förutsättningar ska vara uppfyllda: att tillståndet gäller skolbiblioteket eller skolbibliotekscentralen, inte skolan i sig eller enskilda lärare att det finns en fungerande låneverksamhet på skolbiblioteket att skolbiblioteket har kunskap om vad som gäller upphovsrättsligt vid hanteringen av talböcker

Vad får biblioteket göra? med talbokstillstånd kan biblioteket ladda ned talböckerna som CD, minneskort eller till bibliotekets egna mp3-spelare biblioteken får informera om att den enskilde får göra en kopia för eget bruk om man gör egna kopior från hårddisk ska detta rapporteras registrera för Egen nedladdning Bilderna beskrivs oftast så att de blir tillgängliga även för personer med synskada. Inläsningen är gjord av en inläsare eller med syntetiskt tal. Hur läser man? När man lyssnar på DAISY text och ljud med läsprogram kan man samtidigt se en elektronisk version av den tryckta boken på skärmen, både text och bild. Text och inläsning är synkroniserade, det vill säga samtidigt som ett textavsnitt läses upp så färgmarkeras motsvarande avsnitt på skärmen. DAISY text och ljud går även att lyssna på i fristående talboksspelare på vanligt sätt, men då har man förstås inte någon nytta av texten.

Testprojekt på Lidingö Speciallärare Anita Hildén Enkät till lärare Enkät till elev Testat Amis och EasyReader

Vilka var barnen? 17 flickor 32 pojkar 7-15 år Varierande läsnedsättning (ej synnedsättning) Ovana att använda talböcker utan text också Datorvana

Resultatet 100% av lärarna ville fortsätta använda DAISY text och ljud i sin undervisning 98% av eleverna ville fortsätta använda DAISY text och ljud Markeringen i texten hjälpte Bilden ökade läsförståelsen Rapport på TPB:s webbplats

Broschyr för lärare av Anita Hildén bygger på erfarenheterna från Lidingö och läsforskning

Tips för biblioteksarbetet Favoritböcker – även som talbok Bokprat – alltid med talbok Böcker till klass – lägg till en talbok Utställningar – visa även talböckerna Visa i biblioteket att ni kan ladda ned talböcker och erbjuder Egen nedladdning! Specialinriktade bokprat

Olika sätt att läsa TPB i samarbete med BTJ förlag, 2008

Följ utvecklingsarbetet på TPB Bibliotek för alla. Kostnadsfri prenumeration via webbplatsen Nyhetsbrev

TACK! Jenny Nilsson, barnbibliotekarie jenny.nilsson@tpb.se Följ gärna TPB på: Facebook Twitter