Träningslära 1 Träningslära kan ses som läran om människokroppens

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Spelarutbildningsplan Östergötlands FF
Advertisements

Att hålla lektion i ämnet Idrott & Hälsa
Gratis program för video analyser
ÅLDERSGRUPPEN 10 ÅR HÖSTEN. Föräldraträffar i fortsättningen Ett syfte med dessa möten är att skapa bra förutsättningar för våra ungdomar både på planen.
Tränings och Tävlingslära
Hälsa och Kondition.
Välkomna! Bild 1 ”-Med kunskap och engagemang mot dina mål !”
Spelförståelse 1 ”Spelförståelse är att förstå spelet. Det handlar inte om att förstå ett speciellt spel utan spel i allmänhet – sitt eget och motståndarnas.
Ledarskap 1 Vad betyder ordet ledarskap? Följande citat är hämtat ur
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
Förberedelser Syfte och mål
Kondition och träning.
Kurslitteraturen består av 11 kapitel som var och en belyser olika delar av automatiseringstekniken. De utgör fristående delar men har en gemensam röd.
KROPPENS ANPASSNING Akut eller kortvarig
Bild 1 Välkomna! Lärarhandledning: 1.
Träningslära För att få ut så mycket som möjligt av din träning är det viktigt med vila och återhämtning. Endast träning på högre intensitet än tidigare.
 I denna bilaga ger vi en kortfattad presentation inom olika områden gällande träning och hälsa som vi erbjuder på Forma träningscenter.  Kontakta gärna.
Friskvård och träning I det här avsnittet berättar vi mer om hur familjelivet kan fungera för den som har MS. Kan man skaffa barn? Hur kan sexlivet förändras?
Koordination Definition:.
VARFÖR IDROTT I SKOLAN ? * Du ska få träna upp din fysiska, psykiska och sociala förmåga * Ämnet ska ge dig kunskaper om en hälsosam livsstil. *
Resultatfokus Den resultatfokuserade definitionen av en vinnare handlar om tre saker: resultat jämförelse med andra undvika misstag.
Målvaktsspel anfall förändrades målvaktsspelets förutsättningar radikalt. OS i Barcelona var första tillfället då målvakten inte tilläts att plocka.
Fotbollsverksamheten
Träningslära 9:or ht 11.
Mental Träning Värmlandslagen
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Handbollsspelet Vad vet vi idag om spelet? Vad vet vi i framtiden ? Utveckling Varför sker en utveckling? Vilka tekniker kommer att utvecklas?
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Kroppsideal & idrott Idrott, träning och kroppsuppfattning
..det beror på vilken sorts styrka man pratar om !
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Träningslära Styrka.
ÅLDERSGRUPPEN 8 ÅR HÖSTEN. Kvällens program Rapport från ledarna om säsongen Kvällens tema Gemensamma diskussioner och eventuella överenskommelser Utbildningar.
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
GTU nivå 2. Träningslära, teori
Konditon Upplevelsen av ett motionspass påverkas vilken intensitet träningen har. Man kan dela upp konditionsträning i två delar: Högintensiv träning och.
Hälsa och Kondition.
Betygskriterier Idrott & Hälsa
Målvaktsspel försvar 1 Fotbollens absoluta grundidé är att göra mål. En förutsättning för detta är att laget har bollen. Alla spelare i det bollhållande.
Motion och träning Idrott och hälsa 1.
Hälsa, motion och träning
STYRKETRÄNING Mia Jönsson FTT14/FTP
Träningslära Pontus Fabricius – Personlig Tränare, Lärare i Idrott och hälsa och Folkhälsovetenskap.
MÅLSÄTTNING - Att sätta mål för det du ska göra. VARFÖR SKA VI SÄTTA MÅL? Vet du inte vart du ska kan du inte planera vägen dit… För att nå ett bra resultat.
KURSDAG – 09.00Inledning – Reflektioner från Kursdag – 10.30Teori 3 – Fotbollsfys – fysisk träning inom ungdomsfotbollen – 11.00Fika.
VAD ÄR EN TALANG OCH VILKA ÄR TALANGER?. Fotbollsspelare som visar vilja och glöd för att utveckla sina fotbollsfärdigheter är de spelare som kommer nå.
Svensk Innebandys Utvecklingsmodell ”SIU” Så många som möjligt, så länge som möjligt.
TRÄNINGSLÄRA Våra kroppar är anpassade för ett liv i rörelse. Vad händer med våran kropp när vi rör oss för lite?
- En filosofi, vår filosofi.. FILOSOFI -. ett sätt att tänka att tänka Inte bara ännu en plan att sätta i hyllan. Ett verktyg för förändring inom vår.
Weronica Helleberg Idrottslärare Finnbacksskolan
ETT VIKTIGT MÖTE OM DITT BARNS IDROTTANDE
IFK Viksjö F07 united.
Utvärdering PT Mälarhöjdens skola vt2017.
Målformulering att sätta upp mål
Göteborgs Ishockeyförbund
ETT VIKTIGT MÖTE OM DITT BARNS IDROTTANDE
Vad skiljer de bästa instruktörerna från de bra?
VÄLKOMNA SPELARMÖTE SAMTAL KRING DEN GÅNGA OCH KOMMANDE SÄSONGEN. TA LAGET FRÅN BRA TILL BÄTTRE.
OBS! Lägg gärna in er föreningslogga på denna sidan!
FRIIDROTT ÅR TRÄNINGSLÄRA.
FRIIDROTT ÅR TRÄNINGSLÄRA.
Målformulering att sätta upp mål
EN BRA LEKTION Skapa en lektion utifrån fem angivna mål
OBS! Lägg gärna in er föreningslogga på denna sidan!
Spelarutbildningsplan
NOLLTOLERANS I UPPLAND
NOLLTOLERANS I UPPLAND
Att vara idrottsförälder
Välkommen till kursen Friidrott år!
Presentationens avskrift:

Träningslära 1 Träningslära kan ses som läran om människokroppens uppbyggnad, hur den fungerar i arbete och hur den BILD:BILDBYRÅN påverkas av fysisk aktivitet. Parallellt med teknik och spelförståelse behöver målvakten också träna sin fysik. Det är en klar fördel om man som tränare kan hitta övningar som ökar målvaktens fysiska förmåga och samtidigt förbättrar både tekniska och taktiska färdigheter. Vänd

Barn är inte små vuxna och därför har den träning som är bra för vuxna inte alltid positiva effekter på barn. Som tränare ska man ta hänsyn till barns och ungdomars fysiska och motoriska utveckling samt deras särskilda behov och förutsättningar. BILD:BILDBYRÅN Barns och ungdomars fysiska och motoriska utveckling Uppvärmning, Nedvarvning Koordination

Barns och ungdomars fysiska och motoriska utveckling Fysisk utveckling Vissa ungdomsmålvakter kan förbättra sin prestationsförmåga helt enkelt genom att de växer på längden eller ökar i vikt. Därför kan det ibland vara svårt att veta om det är träningen som gett effekt eller om förbättringen beror på fysisk utveckling eller mognad. En 12 – årig målvakt som ständigt blir matchhjälte har kanske kommit långt i sin pubertet, har goda arvsanlag eller tränar mycket. Vänd

Motorisk utveckling Med motorik menas de funktioner som tillsammans utgör vår totala rörelsekapacitet och är därför ett gemensamt namn för allt som handlar om kroppens rörelser. Den motoriska utvecklingen är ett samspel mellan nervsystemets utveckling och musklernas tillväxt. BILDER:BILDBYRÅN Vänd

Det innebär att ett upphopp vid inlägg som kräver hög muskelstyrka kan vara svårt att utföra om inte styrkan är fullgod, även om nervsystemet är på en tillräckligt hög nivå. Omvänt kan en målvakt misslyckas med en enhandsutboxning, på grund av att nervsystemet inte är tillräckligt utvecklat, trots tillfredsställande styrka. Uppgift Fundera på Vill du Veta mer

Uppgift och gör följande instuderingsuppgifter: Läs sid 23 – 29 i Deltagarmaterialet och gör följande instuderingsuppgifter: Tryck här

Fundera på Diskutera följande frågeställningar med någon i din förening ¤ På vilket sätt påverkar barns och ungdomars fysiska och motoriska utveckling planeringen och genomförandet av målvaktsträningen? ¤ Perioden 9 – 12 år kallas ibland för den motoriska guldåldern. Vilka moment i målvaktstekniken kan vara lämpliga att introducera här? ¤ Efter puberteten blir förmågan att lära sig nya rörelser bättre igen. Ge exempel på mer komplicerade moment som man därför bör vänta med att träna till efter puberteten.

Vill du veta mer ? Läs boken: Idrottsledare för barn och ungdom av Örjan Ekblom m.fl. Att träna idrott när man är i 5 – 6-årsåldern eller i 16-årsåldern är att träna under helt skilda förutsättningar ur ett fysiologiskt perspektiv. Med puberteten kommer en rad förändringar i kroppen som påverkar hur ungdomarna kan ta till sig träning. Ett barns eller en ungdoms prestationer, och därmed framgång inom idrotten, beror i många situationer på om man befinner sig före, under eller efter puberteten.

Uppvärmning, nedvarvning och koordination Uppvärmning är den aktivitet som kommer före träningen och som syftar till att höja prestationsförmågan och minska skaderisken. Målvakten förbereder sig mentalt på vad som ska utföras under träningen eller matchen samtidigt som kroppen blir BILD:BILDBYRÅN ordentligt uppvärmd. Vänd

Nedvarvning Att varva ned efter träning eller match innebär en gradvis minskning av aktivitetsnivån. Nedvarvningen har i vissa kretsar fått ett dåligt rykte, eftersom många tycker att momentet är tråkigt. Rent teoretiskt är syftet att successivt minska träningens intensitet. Ett sätt är därför att sänka aktivitetsnivån på ett naturligt sätt mot slutet av träningen och inte göra så stor affär av nedvarvningen. Vänd

Koordination Koordination är förmågan att samordna kroppsrörelser i förhållande till varandra och omgivningen och har stor betydelse för BILD:BILDBYRÅN målvaktens prestationsutveckling. Teknik är detsamma som en färdighet t ex greppteknik, medan koordination omfattar viktiga underliggande egenskaper för utförandet av färdigheten. Vänd

Man kan säga att tekniken är det synliga uttrycket för målvaktens prestationsförmåga, medan koordinationen är en del av de förutsättningar som krävs för ett fullgott tekniskt utförande. Förändrar man bara målvaktens rörelser under teknikträningen kommer resultatet att bli otillfredsställande. Uppgifter Fundera på

Uppgift 1 Läs sid 26 och 27 i Fotbollens målvaktsspel om koordination Planera ett uppvärmningsprogam på ca 15 min där målvakterna gör olika rörelser med var sin boll. Uppgift 2 Planera en nedvarvning på ca 10 minuter för två målvakter, parövningar och där bollen finns med hela tiden. Uppgift 3 Läs sid 26 och 27 i Fotbollens målvaktsspel om koordination Vänd

Uppgift 4 I Deltagarmaterialet - Övningar Träningslära - finns följande rubriker ¤ Lekar ¤ Övningar med hopprep ¤ Bollövningar – bollen rullar eller studsar ¤ Bollövningar – bollen kastas ¤ Bollövningar – parövningar med bollen ¤ Balansövningar på gymnastikbom ¤ Övningar med rockringar Välj ut övningar från minst fyra av ovanstående rubriker och genomför dem med ett ungdomslag, 9 – 12 år, i din förening. Få din träning verifierad av lagets tränare.

Fundera på Diskutera med någon i din förening och ge exempel på när målvakten i en match använder sig av nedanstående rubriker som bör ingå i koordinationsträningen. ¤ Balansförmåga ¤ Rytmkänsla ¤ Reaktionsförmåga ¤ Rumsorientering ¤ Anpassad kraftinsats ¤ Öga – handkoordination ¤ Öga – fotkoordination