Föreläsning av Ingvar Pettersson & Robert Björk

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Sätt kryss vid ett av följande alternativ:
ALINQ.
Kanske är ni goda vänner i ett år,
Kanske är vi goda vänner i ett år...
Ja så är det snart jul igen. Denna julen får jag fira med en nykomling i familjen. Jag blev den 5 november Farmor till en liten pojke. Han, Nilo har fått.
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Vad ska du kunna nästa vecka vid avsnittsavslutet?
Fiber i Bohus Peter Davidsson, Fredrik Östlind, Lennart Svensson
Skapa jullåtar i grupp med Garageband
Hej på er alla! ETT STORT TACK för den fina blomman med tillbehör. Jag ska njuta av den en vacker sommarkväll i min trädgård.
SSQ 5.6 sida 1 De följande frågorna gäller din förmåga och dina upplevelser i samband med att höra och lyssna i olika situationer. För varje fråga ska.
Kort genomgång och repetitionsövningar Vad ska du kunna vid avsnittsavslutet?
Akustik Läran om ljud.
Formativ: för att göra eleven medveten om sitt lärande
Skapa jullåtar i grupp med Garageband Fyra tillfällen av skapande för år sju.
SSQ12-B Instruktioner Namn Datum Ålder
Att läsa och studera.
Högtidstal Retorik.
Vi ställde frågan: Vad betyder den ”Den Aktiva patienten” för dig?
Att lära på mottagarens villkor
Tips o råd till din egen golf. Du har kunskapen…..
Ålder Namn Datum SSQ12 SSQ12 Instruktioner Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder en hörapparat (höger öra) Jag använder två hörapparater.
Hur du böjer regelbundna -ar verb i presens
Instuderingshäfte inför prov
Veronica Maggio Veronica Maggio.
VÄLKOMMEN ! Du kommer nu att få delta i ett parapsykologiskt experiment.. Luta dig bakåt i stolen och klicka med musen när vi kan börja.
Passion, Samhörighet och Kärlek
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Information + tjänst = service online. Papper 30% Elektroniskt 70% Nu krävs det hårt arbete för varje procentenhet som går från P till E. Eller en.
Känner du igen denna logotyp? 1.Ja 2.Nej 3.Kanske?
Var vänlig svara på nedanstående frågor innan du svarar på frågorna om din hörsel Namn: Datum: Ålder: Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder.
När ska man använda de och när ska man använda dem.
De följande frågorna gäller din förmåga och dina upplevelser i samband med att höra och lyssna i olika situationer. Du svarade på samma frågor tidigare.
Musikens grundbegrepp och symboler
Klassicismen
Om man något bättre resultat vill nå,
Varmt välkommen till föreläsning om yrkesstolthet och ditt uppdrag
Att rita en instruktion
GRUNDKURS TRÄNARE BANGOLF.
Dokumentation av PRAO med hjälp av digitalt berättande
KUNSKAPSKRAV I 6:AN Musikämnet.
Kanske är vi goda vänner i ett år...
Njutning eller plåga Del 1
Jag ställer mig upp Jag sitter igen Jag ställer mig upp Jag sitter igen Det är jätte roligt Jag vill sjunga mer.
Världsmusik Musik från hela världen!
Centrala begrepp i musiken
Bluesens historia åk6.
Stumfilm åk 7.
Top Cats bildades Vännerna Jon Kleppenes och Fredrik Lilja hade blivit uppmuntrande av sin musiklärare på Frykenskolan att starta bandet. I början.
Retorikens grunder.
”… det är framför allt service och bemötande - och därigenom kundupplevelsen - som bygger ett starkt varumärke.” ur Skellefteå kommuns varumärke och image.
Rockens historia Från rötterna till 60-talet.
Att inte ha någon egen agenda – aktivt lyssnade
Jobbansökan När du ska söka ett jobb är det viktigt att fundera över på vilket sätt du matchar de kvalifikationer som efterfrågas i platsannonsen. Skriv.
TAKT OCH RYTM -klappramsor.
Mål, kunskapskrav och LGR-11
Notvärden I musiken klingar/låter tonerna olika länge. Hur länge de ska klinga noteras/ skriver man ned med olika notvärden Helnot Halvnot Fjärdedelar.
Det här bör du kunna innan Sexan.
Betygskriterier Idrott & Hälsa
Välkomna till musiken! Solsången Hur långt har ni kommit med er rap? Hur kan vi arbeta med texterna? Kan man sätta ihop texterna med varandra? Träna på.
Världens bästa idrottsförälder
Kommunikationspass Jag heter
Cover 2016 Att göra en egen tolkning på någon annans låt. På nätet finns otaliga videos med personer som gör covers av berömda låtar. Ibland härmar de.
Genomgång 2: mål Veta vad som menas med frekvens 6. Veta i vilken enhet man mäter frekvens 7. Känna till hur tonhöjd och ljudstyrka påverkar utseendet.
{ Musik och bild Göra musik till bild och tvärtom Klanger, stämma och skapa harmoni eller disharmoni.
Cover Att göra en egen tolkning på någon annans låt.
PRAKTISK INSTRUMENT KÄNNEDOM
Tillvalskurser i musik
Musikens verktyg INSTRUMENT.
Presentationens avskrift:

Föreläsning av Ingvar Pettersson & Robert Björk Hur är musiken uppbyggd och hur kan vi använda det? Hur använder vi musiken på bästa sätt? Tips kring vad man bör tänka på när det är fler caller på scen.

Musiken bygger på tre grund element Rytm Harmoni Melodi

Rytm Rytmen Beat Takt Tempo Rytmen är en återkommande intervall mellan de olika fraserna i musiken. Rytmen kan ändras i en sång, detta är dock mycket ovanligt inom squaredansen. Beat är det musikaliska hjärtslaget kan man säga och grunden för all rytm. Beats är grupperad i vad som kallas Takt. ¾ takt t.ex. kallas vals rytm. Tempo är den hastighet som varje musikstycke spelas i. Man räknar då beats (slag) per minut. De flesta squaredanslåtar spelas i 128-132 slag per minut.

Melodi Toner som Do Re Mi Fa So La Oktav En melodi består av en rad noter som kan identifieras och komas ihåg. Alla melodier som vi i västvärlden njuter av består av Toner som Do Re Mi Fa So La och så vidare. Avståndet på den musikaliska skalan mellan två Do kallas en Oktav.

Harmoni Toner som Harmoniserar (Resonans) Dissonans Stämmor Harmoniserande noter eller toner. Det finns flera toner som Harmoniserar med en annan, vilket betyder att man skulle kunna sjunga två eller flera melodier samtidigt så länge tonerna är harmoniserade. Detta kallas Resonans en ton som inte passar in kallas Dissonans. Denna ton eller not som inte ligger i resonans med de övriga låter för våra öron falskt. Matchande melodier som harmoniserar med grundmelodin kallas Stämmor. Dessa är fler och de vanligaste är den som ligger över och den som ligger under.

Rösten Callerns viktigaste instrument! Tonhöjd Klangfärg Omfång Tonhöjden avser hur pass djupt eller högt ett ljud är: Klangfärgen är det vibrato som en röst får med hjälp av munhålans och strupens resonanslåda: Omfånget visar vilken räckvidd röstens tonhöjd har. Många av oss kan i viss mån styra de här faktorerna. En auktoritär röst ljuder från bröstkorgen. Hur pass mycket man kan kontrollera omfånget beror på stämbanden. Om de är tunna och späda och ljudet kommer genom huvudet så blir rösten hög och tunn. Kraftiga stämband och en kraftig bröstkorg bidrar till att göra rösten djup, mustig och jordnära. Tonhöjden beror också på stämbanden. Vi spänner stämbanden för att få en högre ton vilket förmedlar ett intryck av ilska, rädsla eller glädje. När vi är deprimerade eller trötta förlorar stämbanden spänning och då sjunker tonhöjden. Visserligen kan en djup röst skapa intryck av tillit och uppriktighet, men den också tolkas son depression och trötthet och paradoxalt nog också som sexualitet.

Röststyrka Hög röststyrka Låg röststyrka Spela in dig själv Röststyrka Röststyrka ger auktoritet, får folk att lyssna. Men samma effekt kan också skapas genom att minska sin volym, så att dansarna måste lyssna noga för att höra budskapet. Spela in dig själv och bilda dig en egen uppfattning om din röst. Callar jag med för monoton, svag, pipig, skrikig, sluddrig, snäll eller elak röst?

Hur Använder Vi Musiken På Bästa Sätt? I Vilken Miljö Befinner Jag Mig? Vilken Publik Har Jag? Vilka Resurser Har Jag?

Miljö Plats (inne, ute) Dansbana, gymnastiksal, ”Ballroom” Stämningsfullt, torftigt, ljust, mörkt Akustik

Publik Äldre Yngre Mix Musiksmak

Resurser Musik (Skivbolag) Röst Ljudanläggning Koreografi Scenen Show

Att använda musiken på rätt sätt är olika varje gång. Använd ditt omdöme Programing Timing

Singingcallens uppbyggnad 7*64, intro, outro, 2/4, 4/4 Lead instrument Fills

Att calla tillsammans med någon Öva Öva igen Om du trots detta inte har övat, Varannan figur, Ingen tävling Låtval Harmonisera

Lära sig sjunga ”Harmony”

Tack för att ni lyssnade!