Livsmedelsverket om fisk och hälsa

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Släng inte mat! Ta hand om den!
Advertisements

”En barnstol är en utav stolarna runt bordet, ingen tron.”
Tips när du planerar måltider
Gimme5 historia Projektet startar 2010 Val av övningar HT 10
Riskbedömning av POPs i fet fisk
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Intagsberäkning och biomonitoring
Vitamin D Nordiska näringsrekommendationer (NNR 12)
Hälsa ur olika perspektiv
Energigivande näringsämnen
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Det svenska kulturarvet
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Produkter, hälsa och miljö
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Bra mat för dig – som tränar
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Rickard Bjerselius, Marie Aune, Per Ola Darnerud, Anders Glynn Forskning och Utvecklingsavdelningen, Livsmedelsverket, Uppsala.
Hur miljöanpassar man kostråden?
Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat
Näring och individuella behov åk 8
Mat och klimat.
ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka.
Sjuksköterskors samtal om levnadsvanor
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
Lite om skolmåltiden i Kungsbacka. Skollunchen 1800 skolluncher under din skoltid 1/3 av dagens näringsbehov.
Ett mål mat för miljömålen! Om miljösmarta matval…
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Nya köttrekommendationer – hur påverkar de offentliga kök? Anna-Karin Quetel Nutritionist Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.
HÄLSA Föreläsning om HÄLSA Av och med Stefan Lindström
Äldres mat och hälsa Undernäring och hälsoekonomi
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Hälsa på lika villor? Befolkningsundersökning Norrland - Norrbotten 2010 Sandberg, K
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
Hälsofrämjande förskola - Nora 4 mars 2011
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Miljögifter i Abborre längs norra Sveriges kust
Sveriges matkultur.
Energigivande näringsämnen
Mozhgan( Mona) Zeiae Mehr Programhantering JBKompetens
Kost och Hälsa Då är det två timmar med kost och hälsa, Socialstyrelsens nationella riktlinjer för levnadsvanor när det gäller kosten, patientfall, Dietistens.
Livsmedelskemi.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
Skillnad livsmedel och näringsämne
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Vitaminer.
Bra matvanor för den nyblivna mamman
Tipspromenad.
Presentationens avskrift:

Livsmedelsverket om fisk och hälsa Per Ola Darnerud Toxikolog (per.ola.darnerud@slv.se) SLV

Livsmedelsverket ca 330 personer i Uppsala ca 200 på slakterier och gränskontroller runt om i Sverige. SLV

säker mat redlig livsmedels- hantering bra matvanor Vi arbetar för säker mat redlig livsmedels- hantering bra matvanor SLV

Ur Miljösmarta matval Fisk och skaldjur Fisk och skaldjur är till stora delar en vild resurs som vi måste hushålla med. För att kunna äta fisk även på lång sikt är det viktigt att fisken fångas eller odlas på ett hållbart sätt. För hälsan är det bra att äta fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan, och att variera fiskvalet. Att variera sorterna är också bra för miljön, eftersom det minskar trycket på några få arter. SLV

Ta hand om maten - minska svinnet! Varje år slängs cirka 25 kilo fullt ätbar mat per person – det motsvarar kostnaden för en hel månads mat! Ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö är att minska sitt svinn. Rapport 4 – 2011 Livsmedelssvinn i hushåll och skolor en kunskapssammanställning av Rebecka Modin Rapport 11 - 2011 Förvara maten rätt så håller den längre - vetenskapligt underlag om optimal förvaring av livsmedel av Rebecka Modin och Mats Lindblad SLV

Livsmedelsverkets fem övergripande råd för att må bra Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen (det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker). Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel. Ät fisk ofta, gärna två-tre gånger i veckan. Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen. Ät bröd till varje måltid, gärna fullkornsbröd. SLV

Fisk är nyttigt – ger positiva hälsoeffekter Bra fettsammansättning omega-3-fettsyror (hjärnan, synfunktionen) Vit D (skelettet- uppbyggnad och hållfasthet) Selen (immunförsvar, skydd mot oxidation) Jod (thyroideahormoner, tillväxt) Vit E (hindrar nedbrytning av fleromättade fettsyror) Positiv effekt vid hjärt-kärlsjukdomar, barnets utveckling, allergier, reumatism, demens, vissa psykiska sjukdomar SLV

Men all fisk är inte nyttig… Vissa fiskar kan innehålla höga halter av miljögifter Vi får väga nytta mot risk (se nyttigfisk.se samt Livsmedelsverkets hemsida – www.slv.se) SLV

Regler och rekommendationer Begränsande kostråd om fisk (från 1970-talet och framåt) – PCB, dioxiner, kvicksilver effekter på avkomman Gränsvärden, fisk Dioxiner, dl-PCB: 6,5 pg TEQ/kg färskvikt PCB (Ices 6): 75-125 ng/kg färskvikt Kvicksilver: 0,5 mg/kg färskvikt (1,0 mg/kg vissa arter) Obs. Sverige, Finland och Lettland har ett undantag från dioxingränsvärdet för fisk SLV

Organiska miljögifter ”Dioxiner” (PCDD/F) och PCB Bromerade flamskyddsmedel, t.ex. PBDE Perfluorerade alkylsubstanser, t.ex. PFOS och PFOA SLV

Intag från livsmedel – dioxiner (PCDD/F TEQ) Baseras på försäljningsstatistik – OBS! egenfångad fisk kommer ej med! Market basket 2010 (SLV rapport nr 7 2012) SLV

Halter av dioxiner och PCB i strömming i jämförelse med andra livsmedel pg TEQ2005 /g färskvikt Medianhalter för olika svenska livsmedel SLV

90-95 % av den totala fångsten klarar gränsvärdet Skattning av fångst och storlek för sill/strömming för olika subdivisioner år 2009 Subdivision Andel av total fångst (%) Andel <17 cm (%) ICES 24* 26 50 ICES 25* 27 71 ICES 26 1 100 ICES 27* 20 ICES 28 18 ICES 29 2 93 ICES 30 6 8 ICES 31 0,1 7 Total fångst Östersjön 16 650 ton 11 460 ton (73 %) 90-95 % av den totala fångsten klarar gränsvärdet Skattningen baseras på att sill/strömming <17 cm motsvaras av storleksklass 4 och 5; data från Fiskeriverket 2010 *Strömming >17 cm får exporteras från zon 24, 27 o delar av 25 SLV

Halter av dioxiner och PCB i samlingsprover av lax år 2000-2010 Östersjön Vänern och Vättern Fångststatistik 2009 lax: Östersjön inkl. Bottniska viken: 320 ton Vänern: 16 ton Vättern: 1 ton Import av odlad norsk lax (2007): 32 000 ton SLV

Tidstrender livsmedel, människa – PCB och dioxiner Ålander et al. Livsmedelsverkets rapport nr 3 (2012) Stockholm: Samlingsprover Norén K & Meironyté D. 2000. Chemosphere 40:1111-1123 Uppsala: Årsmedianer (ojusterade data). Livsmedelsverkets undersökningar 1996-2006. SLV

Dioxinhalterna i strömming sjunker inte SLV

Perfluorerade alkylsyror i livsmedel PFOS i abborre (muskel) från Mälaren Järnberg & van Bavel, 2006 SLV

Metylkvicksilver i fisk (mätningar i fisk omkr Metylkvicksilver i fisk (mätningar i fisk omkr. 1970-2010; från SLU Rapport 2008:8, Åkerblom och Johansson) ”….Förändringarna av kvicksilverkoncentrationen i 1-kilosgädda verkar ha minskat något omkring 1990 men därefter har halterna stabiliserats och under den senaste 10-årsperioden finns en tendens att koncentrationerna av kvicksilver i fisk återigen ökar.” SLV

Kostråd gällande fisk som innehåller förhöjda halter miljöföroreningar Barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida, ammande Gravid eller försöker bli gravid, ammande Motiv Strömming 2-3 ggr/år Dioxiner, PCB Vild lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern. Röding från Vättern Abborre, gädda, gös, lake, stor hälleflundra, färsk tonfisk, svärdfisk, haj, rocka Kvicksilver Senaste revisionen blev klar 2008. Jämför PCB/dioxiner med kvicksilver!! Ät fisk 2-3 ggr/vecka. Välj olika sorter. (Se Livsmedelsverkets hemsida: www.slv.se) SLV

Sammanfattning Andra miljögifter? För hälsan är det bra att äta fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan, och att variera fiskvalet. Positivt för barnets utveckling och för att motarbeta flera folksjukdomar, ex. hjärt-kärlsjukdom. Att variera sorterna är också bra för miljön, eftersom det minskar trycket på några få arter. Det är också viktigt att fisken fångas eller odlas på ett hållbart sätt. De allra flesta har ett acceptabelt lågt intag av organiska miljögifter och kvicksilver från maten – ex. medelintaget av dioxiner hos svenska konsumenter är 25% av TDI Vissa grupper och/eller individer äter mer fisk med höga miljögiftshalter än vad kostråden rekommenderar – tydlig koppling mellan konsumtion av fet fisk från Östersjön och intag av dioxiner och PCB Kunskapen om dioxinproblematiken i fet Östersjöfisk har ökat – men mer arbete och information krävs Andra miljögifter? SLV