Vildsvinsgruppen Anders Karlsson ,Ingemar Svensson , Anders Truedsson.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Advertisements

Mat från mark och vatten
“Tänk över det här...” Klicka med musen för att se bildspelet...
Att bilda älgskötselområde…
Att tänka på inför redovisningen
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Stora områden inom Ryssby och Åby domineras av jordbruk och är därmed känsliga för skador Folke Fagerlund
Konstgräsplanens framväxt Ett bildspel från tiden före saneringen fram till nyår 2014.
Hällristning från Himmelstalund, Östergötland f.kr. Foto: Thomas Ohlsson IDAG FINNS SANNOLIKT NÄRMARE VILDSVIN I SVERIGE!
Tvärvillkorsutbildning Utbildning Jönköping 17 juni 2009.
Demokrati.
Viltolyckor…… Regelverk efter inträffad viltolycka
Macro DB Ett användarperspektiv!. Projektfilen börjar fyllas! Den ligger i mappen Macro DB och heter ”Projects.mdb”. Den kan bli full! Tips! Direkt.
Ungas frågor om alkohol och droger
Ersättning för extra djuromsorg för suggor -villkor och riktlinjer
Nationella Nätverket NATIONELLA NÄTVERKET NAVIGATORCENTRUM • april 2010 Nationella Nätverket Med bidrag från Ungdomsstyrelsen 2008,
Likabehandlingsarbete mot diskriminering och kränkande behandling
Konsten att leda sig själv
ERGONOMI Vad är det?.
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2010
Hur Arbetar Vi Alla totalt för att bli ännu bättre och snabbare på In/Återrapportering?
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Fastighetsbyrån Konjunkturundersökning Oktober 2012.
Barnens egna ord om sin psykiska ohälsa
DJUR del 3.
Fakta om undersökningen
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Mark Särskilt boende.
Nyckeltal inom vård och omsorg; Inriktning Äldreomsorg 2009
Hur individer lever tillsammans i ett organismsamhälle
Fakta om undersökningen
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Hammarö Särskilt boende.
Levnadsvanor vid sjukdom - etiska aspekter
Nordiska Styrelsens uppdrag Styrelsen anser sig ha ett uppdrag från medlemmarna och SKK att verka för gemensamma Nordiska regler Det föreligger inte något.
Fälthare• VAD TITTAR NI PÅ?.
Jonny Gahnshag Socialdemokraterna i Falun Hur bygger vi nya bostäder i Falun som vi både gillar och har råd med?
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Ekorre Clara Wallberg 2012.
Verksamheten. Styrelsen har under året haft tre protokollförda möten och ett antal informella kontakter i den dagliga styrningen av älgskötselområdet.
Sveriges förenade studentkårer SFS Robin Moberg Vice ordförande SFS SFS 10 september 2009.
Svenska Jägareförbundet och Fjälljakten (småviltjakten på statens marker ovan odlingsgränsen samt på renbetesfjällen) 2010 Fastställd Förbundsstyrelsen.
KSAU Olofströms Kommun
Så tycker småföretagarna om Kassaregisterlagen …eller historien om riktigt kassa register Undersökning FöretagarFörbundets webbpanel oktober 2009.
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
Evolution Sid
♥ Brunbjörnar ♥ Härjedalens landskapsdjur är björn. Brunbjörnar är fredliga om man låter dem vara i fred.
Garagegolv Varför Många garagegolv har gått sönder, det samlas vatten och det blir värre och värre Två golv har åtgärdats på prov, det har fungerat bra.
Ekologiskt jordbruk Skogsbruk Jakt Fastigheter Modern Konst.
Förslag till ”Flerårsplan för länsprojekt ” Arbetsgrupp Ulrika Wahlström, Helena Lindström, Malin Ahlm, Daniel Granström, Erica Tallberg och Charlotte.
IDAG finns sannolikt närmare vildsvin i Sverige!
Samordna rehabiliteringen – Brukarcoach/IPS Bakgrund SoL, HSL Överenskommelser/avtal Riktlinjer Förordningar Samordna rehabiliteringen 2011 Supported employment.
Text av Emran Safi Myskoxe.
-att förstå bildspråk liknelser, metaforer, idiom och ordspråk
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
Varg Vedad Arifovic 2012.
Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.
Klimat- och vegetationszoner
Översyn av naturreservatens föreskrifter. Naturvårdsverket: ”Varje naturreservat är unikt och har därför egna föreskrifter för att bevara naturvärdena.”
Klimatzoner OCH VEGETATIONSZONER
Grisar!!!!!!!!!!!!! Tilly, Majken, Lara, Astrid, Roza och Emil har gjort denna Power Point.
Adaptiv förvaltning modebegrepp för lärande system.
Höstmötet. Arealförändringar +949ha Ekgården Rolf Andersson +569ha N Vånga Daniel Johansson +260ha (660ha) Stenum Johnny Martinsson +24ha Öttum Mikael.
Jaktetik Diskussionsmaterial
IDAG finns sannolikt närmare vildsvin i Sverige!
Ekologiskt jordbruk Skogsbruk Jakt Fastigheter Modern Konst
Ny älgpolicy förslag inför stämman 2018
Kronvilt och förvaltning
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Fakta om rådjur Storlek: kilo, cm hög, vårt minsta hjortdjur Funnits: år i Skandinavien Äter: Bärris och ljung under vintern. Även sälg,
Presentationens avskrift:

Vildsvinsgruppen Anders Karlsson ,Ingemar Svensson , Anders Truedsson

Vildsvinsgruppens förslag

Utfodring av Vildsvin OBS! Allt för kraftig utfordring kan ge mycket täta stammar, förändringar av vildsvinens rörelsemönster och gyltor som betäcks för tidigt och vid fel årstid. Vi i gruppen upplever att vi har en sådan här vildsvinstam . Framför allt gyltor som är tidigt betäckta .

På Åtlar skall det jagas Vildsvinens stora hemområden ställer krav på samarbete jakt grannar emellan – bl a för att inte komma i klammeri med lagen eller hota grannsämjan när man anlägger foder och åtelplatser. Centralt inom vildsvinens hemområde – helst långt från odlade marker– anläggs viltåkrar eller foderplatser där det inte jagas. Åtlarna för jakt sprids inom hemområdet.

Åteln Åteln anläggs nära skyddande vegetation för att vildsvinen ska våga sig ut. Ljus bakgrund eller ljust underlag underlättar vid dåligt ljus. Man åtlar sparsamt med exempelvis spannmål, rotfrukter, ärtor och majs. Åteln sprids ut för att vildsvinen ska uppehålla sig där under lång tid. Den kan också läggas i en hål försedd , med kätting eller vajer förankrad, tunna eller i tidsinställd foderautomat. Slaktrester från och självdöda tamdjur samt animaliska matrester är förbjudna samt godis ,wienerbröd, ect. Åtelplatsen bör bevakas kontinuerligt så att den inte blir till utfodringsplats. ( En del åtlar tenderar till att bli helårs utfodring pga. utebliven vaktjakt )

Viltåkrar Viltåkrar och foderplatser bör anläggas på störnings- och jaktfria platser, med attraktiv föda och skötta på ett sådant sätt att fodersöket där tar lång tid och sysselsätter många vildsvin samtidigt kan hålla svinen borta från jordbruksgrödorna.

Jakt på Gris Många olika jaktmetoder – med eller utan hund –brukas vid jakt på vildsvin. Varje jägare eller jaktlag prövar sig som regel snabbt fram till vilken jaktform som passar de lokala förhållandena och årstiden bäst. Vakjakten vid åtlar blir ofta den vanligaste och mest givande och mest lyckosamma. En tumregel säger att 70-90 procent av avskjutningen bör utgöras av årsungar, och att man i möjligaste mån bör spara yngre galtar och vuxna suggor. Ett hårt jaktryck på rätt individer påverkar inte stammen nämnvärt.

Jakt på Gris De gamla ledarsuggornas brunst får de yngre suggorna att brunsta. Den ligger då dessutom oftast rätt i tiden vilket innebär att årets kullar föds ungefär samtidigt. De gamla suggornas erfarenheter gör dem mer skygga och de lär också sina kultingar ett ändamålsenligt,socialt beteende. Jakttrycket inriktas därför lämpligen på de unga vildsvinen . Som bonus får man kött av bästa kvalitet

Jakt över gränserna Samarbete över gränserna är ett behov som föreligger när det gäller beskattning av vildsvinen. Att gå samman för att jaga gris i större områden är både effektivt samt positivt för grannsämjan. Erbjuda jaktlag som inte är med i skötselområdet att deltaga på samjakterna

Skrämselgrupp / Eftersöksgrupp Som vid behov kan rycka ut för att hjälpa till i området avseende att skrämma vildsvin eller att kunna vara behjälplig vi eftersök. All Jakt på Vildsvin kräver att man har till gång till en tränad eftersökshund.

Mörkersikten Möjlighet till att använda mörkersikten vid vaktjakt skall lyftas till LRF. Detta för att möjlig göra ett högre jakttryck även under mörka nätter samt att minska riskerna med skadeskjutning. Minskar risker med att fel djur skjuts tex , Sugga.

Vildsvinsfälla Om vi jägare inte kan ta vårt ansvar och se till att vildsvinsstammen inte orsakar skador på grödor kommer det att finnas rätt många mer fällor än vad det är för närvarande. Detta tycker vi i gruppen är sista utvägen.

Utgångspunkter till förslaget Minska den så kallade utfodringen På åtlarna skall jakt bedrivas. Åtlarna bör förläggas med tanke på odlad mark Viltåkrar med spannmål för att locka gris från andra grödor Högt jakttryck på årsgris , kulting Uppmana till jakt över gränserna. Skrämselgrupp tillsätts för att vara behjälplig vid problem samt hjälpa till med ev. eftersök Påverkan till att få använda mörkersikte. ( LRF)

Älgskötselområdet Ca: 19 000 ha Avskjutning vildsvin på 2 år 2009, 2010. Totalt 982 25% Galt 18% Suggor 57% Kultingar.