Information från Försäkringskassan

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Var hittar du oss? Nationella försäkringscentra
Advertisements

– en översyn av aktivitetsersättningen
Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen
Rehabkedjan och konsekvenser för oss.
En gemensam ingång.
ARBETSGIVAREN                                        Som arbetsgivare har du ett lagstadgat ansvar för att ta tillvara dina medarbetares arbetsförmåga.
Håkan Svärdman Folksam
Sjukpenning /sjukersättning
Ekonomi för personer med psykisk funktionsnedsättning
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Nya sjukförsäkringen 1 juli 2008
Arbetslivsintroduktion
KomAn – vägar till arbetslivet för personer med funktionsnedsättning
Etableringsreformen – att utreda och bedöma prestationsförmåga
Analys av regeringens promemoria Införande av en rehabiliteringskedja
Information Regeländringar i sjukförsäkringen – hur påverkar det dig som vårdgivare Läkarutlåtande om hälsotillstånd – FK 3200 Dagens möte Hållpunkter.
SAM Eva Marie Sjöberg Leg arbetsterapeut, specialist inom hälso- och sjukvård Leg psykoterapeut med auktorisation inom KBT Samordnare vid Arbetsmarknadsenheten.
Arbetsförmedlingen September 2014 Arbetsmarknadsläget och prognosen
Rehabiliteringskedjan – bedömning av arbetsförmågan
Aktivitetsersättning
Sjukförsäkringen Sjukförsäkringen
Försäkringskassan genomför Sjukförsäkringsreformen
Försäkringskassans roll i samverkan
Information om sjukförsäkringen
Rapport från studiebesök Åsa Olsson, Sune Hemmingsson, Lisa Ask
Lokal Arbetsförmedling
Regeländringar i sjukförsäkringen
Om du är sjuk och inte kan arbeta
AT-utbildning februari 2014 Försäkringskassans ansvar och uppdrag i sjukförsäkringsprocessen Camilla Nohammar, Försäkringskassan.
Hur fungerar sjukskrivningsprocessen i praktiken
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
Information ST-läkare 23 April
En enklare sjukförsäkringsprocess
Rehabsamordnare 2015 Vårt uppdrag kommer från riksdag och regering Arbetsförmedlingen Har rehabiliteringsansvar Två kundgrupper - Arbetsgivare - Arbetslösa.
Allmän pension. För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyfliken: Infoga | Sidhuvud och sidfot. ALLMÄN PENSION En femtedel av livet – men vad ska man.
Försäkringsmedicin 2016 Socialförsäkringen Gunnel Amonsson Specialist sjukförsäkring Rehabkoordinatorer.
Tjänstepension från din statliga anställning – enligt tjänstepensionsavtalet PA 16.
April 2016 HSO Sjukersättning Frågor Assistansersättning Frågor Mina sidor Försäkringskassan informerar.
Sid Försäkringskassan informerar nyanlända Förmåner till nyanlända - etableringsersättning, etableringstillägg, bostadsersättning.
Presentationstitel Månad 200X Sida 1 SamPlan För de som saknar sjukpenninggrundande inkomst Syftet med projektet är att utveckla och pröva en modell för.
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Information Steg-ett-ut 2015 Sida 1 Välkomna. Information Steg-ett-ut 2015 Sida 2 En enklare vardag Sex löften från Försäkringskassan till personer med.
Försäkring vid sjukdom och invaliditet.
Sid Försäkringskassan informerar nyanlända Förmåner vid funktionsnedsättning - assistansersättning, handikappersättning, bilstöd, aktivitetsersättning,
Sid 1 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Information om en enklare vardag Av: Barbro Norbeck & Elisabeth Dahlqvist Välkommen!
BRIA Bättre Rustad Inför Arbetslivsintroduktionen 1 KARTLÄGGNING FÖRE UNDER UPPFÖLJNING EFTER BRIA.
Utbildning ST-läkare-specialister 2014 Vårt uppdrag är att utreda, besluta om och betala ut bidrag och ersättningar i socialförsäkringen Att samordna resurser.
Brygga från skola till arbete Lena Abrahamsson Samordnare för uppdraget unga med funktionsnedsättning.
Rehabiliteringskedjan. Ohälsotalet i februari ,4 32,1 41,2.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Föräldraförmåner Föräldrapenning – barnbidrag och flerbarnstillägg - underhållsstöd Det här avsnittet handlar om olika förmåner som föräldrar kan få; Föräldrapenning,
Skolsamverkan i Göteborg
Välkomna VISION ”Ett samhälle där människor känner trygghet om livet tar en ny vändning” Vi presenterar oss.
Operativ personal från:
Skolsamverkan - Göteborg.
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Förmåner till nyanlända - etableringsersättning, etableringstillägg, bostadsersättning Det här avsnittet handlar om etableringsförmåner som du kan få när.
Arbetslivsinriktad rehabilitering AGS-KL Rehabilitering
Arbetslivsinriktad rehabilitering AGS-KL Rehabilitering
Ersättning vid sjukdom
1 1.
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Information från Försäkringskassan till Steg-ett ut utbildningen april Välkomna.
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Utvidgad SIP Samordnad individuell plan
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Bidrag från CSN För dig på gymnasiet.
Inkluderande rehabilitering
Arbete, sysselsättning och studier
Presentationens avskrift:

Information från Försäkringskassan Välkomna

Aktivitetsersättning Aktivitetsersättning är en ersättning för dig som är mellan 19-30 år som har en nedsatt arbetsförmåga eller behov av längre tid för att avsluta grund- eller gymnasiestudier på grund av en funktionsnedsättning.

Aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga På grund av sjukdom eller funktionsnedsättning Nedsatt arbetsförmåga 25%, 50%, 75%, 100% Alla arbeten på hela arbetsmarknaden, även anställning med lönebidrag eller andra stöd Max 3 år i taget Från och med juli det år du fyller 19 år Till och med månaden innan du fyller 30 år Ansökan och läkarutlåtande Minst ett år

Aktivitetsersättning vid förlängd skolgång Förlängd skolgång på grund av funktionsnedsättning. Ingen bedömning av arbetsförmågan görs Grund- och gymnasieskolenivå Studierna ska bedrivas på heltid. Ersättning kan beviljas för deltidsstudier om det är medicinskt styrkt att personen inte klarar av heltid. Från och med juli det år du fyller 19 år Till och med månaden innan du fyller 30 år För att avsluta påbörjade gymnasiestudier Ansökan, samlat betygsdokument, studieplan, antagningsbesked, läkarutlåtande/intyg

Under tiden med aktivitetsersättning Rehabiliteringsinsatser kan planeras och genomföras för att personen ska få möjlighet att utvecklas, delta aktivt i samhällslivet och i den mån det är möjligt delta eller närma sig arbetslivet. Personen kan få ersättning för aktiviteter. Aktiviteten ska antas ha en positiv inverkan på den försäkrades sjukdomstillstånd eller fysiska eller psykiska prestationsförmåga. Gemensam kartläggning med Arbetsförmedlingen och samarbete med daglig verksamhet Vilande aktivitetsersättning vid studier eller arbete Prövotid max 6 månader vid studier Försäkringskassan behöver alltid en fullmakt för förälder eller anhörig för att kunna prata om en individs ärende Försäkringskassan har ansvar för personens ekonomiska försörjning och att samordna rehabiliteringsinsatser. Försäkringskassan är inte en rehabiliteringsaktör och erbjuder alltså inte några faktiska rehabiliteringsåtgärder. Det är hälso- och sjukvården som ska svara för de medicinska insatserna, socialtjänsten för de sociala insatserna och Arbetsförmedlingen för de arbetsmarknadsinriktade insatserna. Försäkringskassan är beroende av andra aktörer i samverkan för rehabilitering. När en person är på en utflyttad daglig verksamhet och personalen inom daglig verksamhet ser att det fungerar så pass bra att det kan vara aktuellt med en anställning ska personalen kontakta handläggare på Försäkringskassan som i sin tur tar kontakt med Arbetsförmedlingen för en gemensam kartläggning. Vilande AE vid studier/arbete om man haft AE nedsatt arbetsförmåga 12 månader: undantag om man vill läsa på Lärvux eller folkhögskola basprogram (t ex klara sig själv-program som syftar till att bli mer självständig) – man kan behålla sin aktivitetsersättning när man studerar detta. Prövotid sex månader vid studier, gäller studier som inte ingår i förlängd skolgång. Om det funkar bra efter sex månader kan man ansöka om vilande ersättning vid studier.

Sjukersättning från 19 år Från och med mars 2017 kan en person beviljas hel sjukersättning från juli det år personen fyller 19 år. Arbetsförmågan ska bedömas som stadigvarande (livslångt) nedsatt. Beslutet är tills vidare Skillnaden från aktivitetsersättning är att möjligheten till särskild ersättning vid aktiviteter försvinner Ansökan om sjukersättning är frivillig

Vad händer efter 30? Sjukersättning om arbetsförmågan delvis eller helt bedöms som stadigvarande nedsatt Sjukpenning i särskilda fall (om saknar SGI) i de fall då det finns rehabiliteringsmöjligheter kvar att uttömma

Aktivitetsersättning – så mycket kan man få Garantiersättning 8 641 kronor per månad (2019) från och med juli det år man fyller 19 innan skatt Ökar vart annat år upp till 9 801 kronor Inkomstrelaterad ersättning för den som arbetat

Bostadstillägg När man ansöker om aktivitetsersättning kan man även ansöka om bostadstillägg även för den som ännu inte flyttat hemifrån Högst 5 220kronor, men det beror på bostadskostnaden och om man bor själv eller tillsammans med någon. Eftersom storleken av bostadstillägget beror på flera faktorer finns inga fastställda gränser för hur mycket pengar på banken man kan ha. Men om en person bor ensam och har en förmögenhet som är högre än 100 000 kronor eller 200 000 kronor om personen har en make eller sambo så kommer det att påverka beräkningen.

Merkostnadsersättning Ett ekonomiskt stöd som kan beviljas till vuxna med funktionsnedsättning. Stödet kompenserar för de merkostnader som en person har med anledning av sin funktionsnedsättning. Merkostnadsersättningen är en renodlad kostnadsersättning.

Vem kan få merkostnadsersättning Den som på grund av en funktionsnedsättning har merkostnader som är högre än 11 625kronor per år (räknat på 2019 års prisbasbelopp). Funktionsnedsättningen ska finnas i minst ett år. Dessutom ska hen ha fyllt 18 år och inte ha en underhållsskyldig förälder eller person som är likställd med förälder. vara försäkrad i Sverige.   Hjälpbehvoet tas bort.

www.forsakringskassan.se

Så här får du kontakt med Försäkringskassan Kontakta den handläggare som fattat tidigare beslut om det finns ett sådant. Kundcenter för privatpersoner Telefon 0771- 524 524 Besök våra servicekontor, Internet: www.forsakringskassan.se Mer information på 17 språk. Möjlighet att boka tid för ett telefonsamtal på finska, meänkieli, arabiska, somaliska, samiska, turkiska, polska, franska, spanska eller thailändska. Mina sidor när du vill ansöka om ersättning.