Bra matvanor för den nyblivna mamman

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Livsmedelsverket om fisk och hälsa
Advertisements

Matsedelsplanering samt
Tips när du planerar måltider
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Vitamin D Nordiska näringsrekommendationer (NNR 12)
Hälsa ur olika perspektiv
Energigivande näringsämnen
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Det svenska kulturarvet
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Riskkommunikation - hur nås konsumenterna? Karin Gustafsson Avdelningen för information och nutrition Livsmedelsverket.
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Nya råd om amning och tillvänjning Diskussion med Nationella amningskommittén 8 oktober 2010 Lena Björck Livsmedelsverket.
Näring och individuella behov åk 8
Förslag till prevention och behandling av övervikt och fetma i Landstinget Kronoberg Delrapport 1. Obesitasbehandling barn och ungdomsmed kliniken.
Målområde 10: Goda matvanor och säkra livsmedel Trender och förändringar Ammade barn vid 4 och 6 månaders ålder: Variationerna i amningsfrekvens är stora.
Sjuksköterskors samtal om levnadsvanor
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
För dig som har typ 2-diabetes
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Äldres mat och hälsa Undernäring och hälsoekonomi
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Hälsofrämjande förskola - Nora 4 mars 2011
Kost för idrottare.
Sveriges matkultur.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Mozhgan( Mona) Zeiae Mehr Programhantering JBKompetens
Kost och Hälsa Då är det två timmar med kost och hälsa, Socialstyrelsens nationella riktlinjer för levnadsvanor när det gäller kosten, patientfall, Dietistens.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Skillnad livsmedel och näringsämne
Vegetariskt.
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra mat för dig som tränar. SömnTräning Kostintag Prestationsutveckling.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
BRA MAT För unga idrottare. KROPP OCH KNOPP BEHÖVER ENERGI Din hjärna är ett av kroppens viktigaste organ och behöver ca 100 gram kolhydrater under en.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Begreppsförklaring I bildspelet används begreppet ”Frukt och grönsaker” Detta begrepp inkluderar frukt, grönsaker, bär, rotfrukter och baljväxter, men.
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Vitaminer.
Träff 3 Välkommen!.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Tipspromenad.
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Bra matvanor för den nyblivna mamman Barnveckan i Örebro Lena Björck Livsmedelsverket

Varför nya råd? Viktigt att äta bra och det finns stort intresse Nya kunskaper om vissa näringsämnen För lite information om bra mat för ammande

Hur har vi arbetat? Översikt kunskapsläget, diskussion med expertgrupperna Möten med personalgrupper och blivande föräldrar Nya vetenskapliga underlag för vissa näringsämnen Diskussion angående slutsatserna från de vetenskapliga underlagen i referensgrupp, forskargrupper, expertgrupperna, olika personalgrupper: dietister, barnmorskor, barnläkare

forts. Fokusgrupper med gravida Innehåll i förslag till råd diskuterat med personalgrupper: primärvårdsdietister, barnhälsovårdsläkare-sköterskor, mödrahälsovårdsläkare och barnmorskor Nytt styrdokument för mödrahälsovården från mödrahälsovårdsöverläkarna/SFOG Pressmeddelande Remiss fram till 2 maj

Näringsrekommendationer Nordiska rekommendationer 2004 Svenska rekommendationer 2005 Ny nordisk översyn påbörjas 2008

Näringsämnen blir till mat SNÖ Svenska Näringsrekommendationer Översatta till livsmedel innehåller 4-veckors menyer som uppfyller näringsbehovet för en kvinna i barnafödande ålder

Gravida och ammande kvinnor Med graviditet och amning följer ökat energibehov, fler kalorier behövs Men energibehovet ökar inte så mycket, man behöver långt ifrån ”äta för två” Om energibehovet täcks med bra mat så ökar intaget av näringsämnen

Vad är bra mat för den ammande kvinnan ? Högre rekommendation för de flesta näringsämnen medför att det är extra viktigt att äta bra Svårt att få tillräckligt av vissa näringsämnen Samma kostråd som för alla andra, men med betoning på vissa näringsämnen

Näringsämnen av särskilt intresse under graviditet och amning Vitamin D Selen Folsyra Jod Järn Långa omega-3 fettsyror, DHA

Kvinnor som nyss fött barn men inte ammar Har gått upp lika mycket i vikt som de som ammar Men får inte den ökade energikostnaden som amningen medför Ställer krav på att maten ger tillräckligt med näring men att den inte ger för mycket kalorier

Energi, vikt och kalorier BMI vid graviditetens början viktuppgång under graviditeten viktnedgång efter förlossningen

Viktnedgång efter förlossning 43 % av kvinnorna går inte ner till sin pre-gravida vikt Stor viktuppgång medför ökad risk att inte gå ner till pre-gravid vikt Ökad medicinsk risk vid nästa graviditet och förlossning

Risker vid övervikt och fetma Riskökning Sebire et al. Int J Obes Relat Metab Disord 2001;25:1175-82

Övervikt och fetma vid graviditetens början 23% hade ett BMI över 26 6,3% feta 1992 11,4% feta 2001 14,13 2004

Den nyblivna mamman Stort näringsbehov men ett kaloribehov som inte ökat i samma utsträckning för den som ammar Normalt näringsbehov men lågt kaloribehov för den som inte ammar och vill gå ner i vikt Näringsrik mat och litet utrymme för läsk, snacks, godis, glass och liknande

Vem ger kostråd och råd om viktnedgång till kvinnorna ? Barnmorskor vid efterkontrollen? Vid besöken på barnhälsovården? Av husläkaren och distriktssköterskan? eller ?

Många näringsämnen men få kalorier Mycket frukt och grönsaker Gärna nyckelhål Gärna fullkorn Lagom mängd och jämn spridning över dagen

Livsmedel att informera om Fisk Mjölk Fetter Salt Alkohol Läsk, snacks, godis, glass, bakverk….

Fisk - nyttigt eller full av miljögifter? Mer nytta än risk med att äta fisk ! Innehåller de näringsämnen som det är svårt att få tillräckligt av: vitamin D, jod, selen Exklusiv källa för DHA, lång omega 3 fettsyra Fiskmåltider bidrar till bra en balans mellan mättat och omättat fett i kosten

Kvinnor i barnafödande ålder Ät fisk 2-3 ggr per vecka och variera sorterna. Lång lista över fiskar som är bra val! Stora rovfiskar och vissa svenska insjöfiskar kan innehålla förhöjda halter av metylkvicksilver. Ät högst 2-3 ggr per år Den känsligaste tiden för exponering för organiska miljöföroreningar är under fosterstadiet. Finns i fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern. Ät högst 2-3 ggr per år

Vitamin D Väl etablerat att det är nödvändigt under graviditet och amning och att behovet är högre Intaget av vit D är lågt i Sverige 90% av barnen i årskurs 5 under rekommendationen Vet för lite om status hos kvinnor som dricker oberikad mjölk och som bär täckande kläder på sommaren

Vitamin D och mjölk Mini- lätt- och mellanmjölk, obligatorisk berikning Naturell lättfil och lättyoghurt, de flesta berikas Smaksatt fil och yoghurt, vissa berikas 3% mjölk, fil och yoghurt, berikas ej

Fetter valet är viktigt för både fettsyrorna och för vitamin D Allt margarin och de flesta flytande matfetter berikas med vitamin D och innehåller bra fettsyror Lättmargarinerna ger bra fettsyror och vitamin D och mindre mängd kalorier Oljor berikas inte med vitamin D men innehåller bra fettsyror

Vitamin D under graviditeten Kosttillskott till gravida som inte äter berikade livsmedel Kosttillskott till gravida kvinnor som bär täckande kläder utomhus även sommartid Kolla status hos gravida i riskgrupperna och kosttillskott utifrån detta

DHA under graviditet Rekommendera de som aldrig äter fisk och inte kan tänka sig att äta fisk att ta fiskolje-kapslar motsvarande 200 mg DHA per dag Avråda från kapslar som inte anger mängden DHA

Järn, folsyra, B12 under graviditet Ingen generell rekommendation angående kosttillskott Individuell bedömning

Jod Behovet är högre vid graviditet och amning Vi klarar oss pga joderat salt och stor konsumtion av mjölk Vilket salt väljer unga kvinnor? Försent med kosttillskott sedan graviditeten startat

Salt Budskapet är att minska på saltet - men att använda joderat salt Det mesta av saltet kommer från färdiga livsmedel med frivillig berikning med jod

Alkohol Ingen alkohol för kvinnan under graviditeten Ej avstå helt, men ej heller uppmuntras till alkohol under amningen, samma råd till alla nyblivna föräldrar vare sig de ammar eller inte !

Bra mat för den nyblivna mamman Extra viktigt att äta bra eftersom behovet av de flesta näringsämnen är högre. - mycket av frukt och grönsaker - gärna nyckelhålsmärkt - lite av läsk, snacks, godis, glass, bakverk… Fisk 2-3 gånger varje vecka för att få vitamin D, jod, selen och långa omättade fettsyror Lättmjölk och berikade matfetter för att få vitamin D

Hur skiljer sig kostråden? Första året Den nyblivna mamman som ammar Den nyblivna mamman som inte ammar Spädbarn Småbarnsåren Barn från ca 2 år, mamman, pappan Mamman inför nästa graviditet….

Bra matvanor för den nyblivna mamman Vem ger information ?