Hållbart jordbruk - argument i miljö och klimatdebatten

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
© European Space Agency Living Planet Report 2014 Sammanfattning av Världsnaturfonden WWFs.
Advertisements

KLIMAT OCH VEGETATION. REGNSKOG Regnskogenligger i huvudsak runt ekvatorn.
Jord- och skogsbruket är Sveriges mest olycksdrabbade bransch. Varje år omkommer personer, flera av dem barn. Skog 24 % Vedhantering 9 % Djur 20.
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
Webbutbildning i miljö. Bakgrund Flera miljöförbättringar de senaste åren Sparat energi i lokaler och hög andel ekologiska livsmedel Utmaningar- Vi kan.
Bioekonomi – från ord till handling. Sverige är ett fantastiskt skogsland! Vår vision kan skapa en positiv dialog och samsyn om skogens möjligheter. Skogen.
Metod Mätning 1 Kampanj: vecka Mätning: vecka Mätning 2 Kampanj: vecka Mätning: vecka Undersökningens målgrupp.
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL? HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
En resa i utveckling Längre liv Och friskare barn.
Detta är miljömåltider
Klimat och miljö.
Att arbeta som rådgivare i Greppa Näringen
600 miljarder i offentliga affärer – vilken klimatpåverkan får det?
Fossilbränslefritt Kronoberg
Religion - vad är det?.
Konjunkturläget 2016 kv3 i Stockholmsregionen
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
U5: Gallring och konkurrens
SÅ mycket MATSVINN slänger vi i Soporna 45 kg* Kilo per person i befolkningen, år *inkluderar även matsvinn som hälls ut i vasken.
Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen
Vad kan du som förälder göra? Om någon annan inte har det bra
Kartan.
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Huvudregel: Inte störa – inte förstöra!
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
KOST Grupp forsläsning.
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Källa: Livsmedelsverket
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Mat på hållbar väg Gitte Jutvik Guterstam Världsnaturfonden, WWF 1.
Biologiperiod dag 1.
Fyra företags förväntningar på kommunal tillsyn – en intervjustudie
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Jordbruket i Sverige är klimatsmart
Hur många kilo kött äter vi per person?
Anna Karlsson Klimat- och energisamordnare Länsstyrelsen Uppsala
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Klimat- och energistrategi för Jönköpings län
Miljömålen består av tre slags mål
Klimatpolitik till 2050 och bortom
Ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Miljö, klimat och hållbarhet- hur jobbar LRF med påverkansarbetet?
En klimat- och luftvårds-strategi för sverige
Viveka Palm Vice avdchef Regioner och Miljö, SCB 
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Ledningens miljögenomgång nr
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Förgröningen i praktiken – kostnader kontra miljönyttor
”Ta hand om vallproteinet” - introduktion
Världens Befolkning Bsa frågor till rubrik: Vilka frågor kan man ställa om VB?
Har du räknat? -ekonomi i klimatåtgärder
Hur vi jobbar med samhällskunskap
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Klimatgasutsläpp från Svenskt jordbruk 2009
Utgifter för miljöskydd inom massa- och pappersindustrin samt trävaruindustrin* Massa- och pappersindustrin har under många år lagt ner stora.
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton/år
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Virtuella eller fysiska läkarbesök.
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton CO2/år
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton CO2/år
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2019
Helig Ande.
Presentationens avskrift:

Hållbart jordbruk - argument i miljö och klimatdebatten Hilda Runsten

Det är få områden i världen där produktiviteten kommer att öka Det är få områden i världen där produktiviteten kommer att öka. Kopplar man bilden till vart det bor mest människor, och vart befolkningen växter mest så blir den ännu mer skrämmande. Sannolikt kommer vi att behöva odla varenda kvadratmeter vi har i Sverige i framtiden!

Transporter ca 13 % Globalt sett är tex kolgruvorna en stor utsläppare av koldioxid, något som ofta glöms bort i debatten här hemma. Transporterna globalt står procentuellt inte för lika stor del som nationellt, utan ca 13%, dvs lika mycket som jordbruket. (Nationellt står däremot transporter för mer än dubbelt så mycket som jordbruket, nämligen 32 %.)

s

Svenskt kött har lägst utsläpp i Europa Svenskt kött har lägst utsläpp i Europa. Källa: Lesschen et al Animal Feed Science and technology, 2011

Importerad mat står för ca 70% av klimatutsläppen. Svensk mat för 30% Importerad mat står för ca 70% av klimatutsläppen. Svensk mat för 30%. Vi gör klimatnytta direkt genom att byta ut importerade varor mot svenska. Källa: Naturvårdsverket

Klimatpåverkan för några livsmedel Vilken påverkan har då livsmedel? Klimatpåverkan per kg.  Här är några exempel som endast visar klimat. Skulle tabellen visa biologisk mångfald skulle den se helt annorlunda ut. Det är viktigt att belysa att klimatpåverkan per kg måste kompletteras med näringsvärde, andra miljömål mm.  Källa: RISE 7

Ett exempel på att resultatet blir helt annat när Näringstäthet vägs in. Källa: https://www.vxa.se/globalassets/dokument/fordjupningar/dou/2011/mjolk-ger-mest-naring-i-forhallande-till-miljopaverkan.pdf Mjölk ger mer näring i relation till sin klimatpåverkan än någon av de undersökta måltidsdryckerna.

Minskningen av antalet nötkreatur i Sverige är ett regelrätt hot mot naturbetesmarkerna. Sedan 2003 har Sveriges betesmarker minskat med närmare 50 000 hektar. (Källa: Jordbruksverket och SCB) En stor andel av de svenska idisslarna finns utanför de stora slätterna där det är svårt att bedriva lantbruk utan djur. Det är viktiga områden för den biologiska mångfalden.

Kom ihåg! All livsmedelsproduktion har påverkan på miljön, negativ och positiv. På naturens egna ekosystem skulle vi kunna försörja ca 40 000 personer i Sverige. Globala och nationella slutsatser och siffror kan inte blandas! Det är stor skillnad på kött och kött. Använd jämförelser! Vi slänger fortfarande var 5:e matkasse!

Pratar vi om den här kossan? Eller den här?