Hållbart jordbruk - argument i miljö och klimatdebatten Hilda Runsten
Det är få områden i världen där produktiviteten kommer att öka Det är få områden i världen där produktiviteten kommer att öka. Kopplar man bilden till vart det bor mest människor, och vart befolkningen växter mest så blir den ännu mer skrämmande. Sannolikt kommer vi att behöva odla varenda kvadratmeter vi har i Sverige i framtiden!
Transporter ca 13 % Globalt sett är tex kolgruvorna en stor utsläppare av koldioxid, något som ofta glöms bort i debatten här hemma. Transporterna globalt står procentuellt inte för lika stor del som nationellt, utan ca 13%, dvs lika mycket som jordbruket. (Nationellt står däremot transporter för mer än dubbelt så mycket som jordbruket, nämligen 32 %.)
s
Svenskt kött har lägst utsläpp i Europa Svenskt kött har lägst utsläpp i Europa. Källa: Lesschen et al Animal Feed Science and technology, 2011
Importerad mat står för ca 70% av klimatutsläppen. Svensk mat för 30% Importerad mat står för ca 70% av klimatutsläppen. Svensk mat för 30%. Vi gör klimatnytta direkt genom att byta ut importerade varor mot svenska. Källa: Naturvårdsverket
Klimatpåverkan för några livsmedel Vilken påverkan har då livsmedel? Klimatpåverkan per kg. Här är några exempel som endast visar klimat. Skulle tabellen visa biologisk mångfald skulle den se helt annorlunda ut. Det är viktigt att belysa att klimatpåverkan per kg måste kompletteras med näringsvärde, andra miljömål mm. Källa: RISE 7
Ett exempel på att resultatet blir helt annat när Näringstäthet vägs in. Källa: https://www.vxa.se/globalassets/dokument/fordjupningar/dou/2011/mjolk-ger-mest-naring-i-forhallande-till-miljopaverkan.pdf Mjölk ger mer näring i relation till sin klimatpåverkan än någon av de undersökta måltidsdryckerna.
Minskningen av antalet nötkreatur i Sverige är ett regelrätt hot mot naturbetesmarkerna. Sedan 2003 har Sveriges betesmarker minskat med närmare 50 000 hektar. (Källa: Jordbruksverket och SCB) En stor andel av de svenska idisslarna finns utanför de stora slätterna där det är svårt att bedriva lantbruk utan djur. Det är viktiga områden för den biologiska mångfalden.
Kom ihåg! All livsmedelsproduktion har påverkan på miljön, negativ och positiv. På naturens egna ekosystem skulle vi kunna försörja ca 40 000 personer i Sverige. Globala och nationella slutsatser och siffror kan inte blandas! Det är stor skillnad på kött och kött. Använd jämförelser! Vi slänger fortfarande var 5:e matkasse!
Pratar vi om den här kossan? Eller den här?