Processorienterad informationsredovisning

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
Advertisements

Gallring i Stockholms stad
SIDAN 1 Kampanjrådgivning -gallring. Gallringsinventering våren 2012  Inventering av gallringsbeslut 1990 till idag  Fokus på: –Är beslutet.
Fakta om invånarna i Göteborg
Projektet KLASSA -så hittar du din information
Projekt in- och utskrivningsklar patient
SU - Psykiatri Livet efter omorganisationen
En kort utbildning i dokumenthantering – för dig som vill veta mer!
Välkomna på utbildning i ärendehantering på MoS – Rätt från början!
Informationsförvaltning
Information om arkivbeskrivning
Folkhälsodata i Region Skåne Skåningarnas hälsa, levnads- och miljöförhållanden.
TF Grundlag Allmän handling Utlämnande ArkF Skrivmateriel och förvaringsmedel Arkivering Tillsyn Arkivbildning vid förändrad organisation Utlån Utlämnande.
Dokumenthantering hos kommunala bolag – Rätt från början!
Barns resvanor 2013 IMA Marknadsutveckling AB1. Upplägg - genomförande Målsmän till barn i ålder 6 till 12 år Slumpmässigt urval i Göteborg exkl. Styrsö.
E-arkiv.
Malmö stads projekt kring dokument och ärendehantering
Arkivprojektet vid Socialt arbete. Skillnad mellan diarium och arkiv Diarium = register över inkomna och utgående handlingar. Arkiv = Samling av handlingar.
Arkivfrågor för fakultets-administratörer
Regionstyrelsen Allmänna handlingar och diarieföring
Utgivningsbevis ” En av offentliga arkivens primära uppgifter är att bereda allmänheten tillgång till de handlingar som finns förvarade hos arkiven. Detta.
Helen Ekelöf Kartan visar vägen till arkivets skattgömma.
Förberedelser Beslut Förstudie Nyttovärdering
Dokumenthantering Stångåstaden Agenda Tillvägagångssätt för framtagande av dokumenthanteringsplan Dokument kopplade till dokumenthanteringsplanen Implementering.
Enkel information angående diariet/DFS BEATRICE NORDLÖF.
Skoltoaletter i Göteborg Århus Vad gör lokalförvaltningen? Vi ansvarar för In- och utvändigt underhåll (golv, väggar, tak, vitvaror, storkök,
Införa rambeslut HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Kommunalförbundet Sydarkivera
Innehåll i föreläsningen
Attraktiv Hemtjänst Program som pågår Kerstin Karlsson, Chef Senior Göteborg – Samordnare AH.
Informationssäkerhet + arkiv = sant? Johan Andersson, Mälardalens högskola
- Angered- Askim-Frölunda-Högsbo - Centrum- Lundby - Majorna-Linné- Norra Hisingen - Västra Göteborg- Västra Hisingen - Örgryte-Härlanda- Östra.
Välkomna på utbildning i ärendehantering på MoS – Rätt från början! Agneta Bergquist, administrativ chef, MoS Maria Dalbark, tillsynsarkivarie,
Hälsa- och arbetsmiljö PU 17 februari Agenda Aktuellt om sjukfrånvaro Guide Hälsa och Arbetsmiljö Information om AFS 2015: 4 om organisatorisk och.
Välfärdens processer Introduktion socialsekreterare 9 februari 2016.
Workshop kring klassificering Syftet med processorienterad arkivredovisning Sammanfattning av verkSAM och exempel på andra klassificeringar Minsta gemensamma.
Presentation Arkivarie vid Tekniska verken Gisela Fabschitz Buhre Arkivnätverksträff
Välfärdens processer Introduktion socialsekreterare 6 november 2015.
Intern styrning och kontroll Förordning (2007:603) om intern styrning och kontroll Med intern styrning och kontroll avses den process som syftar till att.
Projekt eller uppdrag? Syftet med denna guide är att hjälpa dig strukturera ditt arbete och vägleda dig i valet om uppgiften ska hanteras som ett uppdrag.
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
Vägledning 5 steg för att följa Dataskyddsförordningen
UTVECKLING AV E-ARKIV UTVECKLING AV E-ARKIV
Förändrade stadsdels-förvaltningar 1 juli 2018
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Innehållsförteckning presentationsbilder 2015
Folkmängd 2013 Göteborg Folkmängd 2013 Göteborg Majorna-Linné
Införande av Platina på Kustbevakningen
Lots för barn och vuxna med funktionsnedsättning
Projekt eller uppdrag? Syftet med denna guide är att hjälpa dig strukturera ditt arbete och vägleda dig i valet om uppgiften ska hanteras som ett uppdrag.
Avtal familjecentrerat arbetssätt familjecentraler
Välfärdens processer En kort orientering.
Överenskommelse och riktlinje för Västra Götaland
Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Från 20 stadsdelar till 10 - Kommunikation i samband med stadsdelsreformen i Göteborgs Stad A: Norra Hisingen  B: Angered C: Östra Göteborg D: Västra Hisingen.
Postrutiner Vaktmästare tar emot post
Organisation ny SDF Lundby
Välfärdens processer Introduktion socialsekreterare 9 oktober 2018
Arkivutbildning Utbildningsmaterial
Ett ”lyckat” projekt som misslyckades
Hur kan digitala flöden underlätta, effektivisera och stärka ärendehanteringen?
Arkivutbildning Utbildningsmaterial
Stadsdelsdiplomering
Göteborgs Stad öppnar ett kontaktcenter för att göra det enklare för boende, besökare och företag att kontakta staden Oktober 2012.
VÄLKOMNA! Bakgrund För att stadsdelsförvaltningen ska kunna arbeta på ett effektivt sätt med arkivfrågor ska det finnas både arkivansvarig och.
FLG + OC 29 januari 2018.
Införande av Samrådsgruppens klassificeringsstruktur för kommunala verksamheter i Sundsvalls kommun
Handlingsplan 2019 Vad Hur Klart senast Ansvar
Presentationens avskrift:

Processorienterad informationsredovisning - ett modernt, effektivt och lättillgängligt verktyg för hantering av allmänna handlingar

Nya riktlinjer Arkivnämnden har beslutat om riktlinjer för redovisning och gallring av allmänna handlingar. Vi ska övergå till en processorienterad informationsredovisning. Det innebär att vi ska hantera handlingar utifrån vår verksamhets processer, alltså utifrån det vi gör. Detta gäller alla verksamheter inom Göteborgs Stad.

Enhetlighet och modernisering Vi får en enhetlig modell för redovisning av allmänna handlingar inom sdf:erna och social resursförvaltning. Det är bra ur ett demokratiskt och rättssäkert perspektiv. Det blir en modernisering som gör att informationen går att söka fram oavsett om det är en digital eller analog handling. Genom övergången tar vi ett helhetsgrepp om informationsredovisningen.

Gemensamt projekt Stadsdelsförvaltningarna och Social resursförvaltning driver ett gemensamt projekt. Projektet har en tidplan som innebär att vi stegvis övergår till processorienterad informationsredovisning. Vid utgången av 2019 ska allt vara klart.

Fyra delar I processorienterad informationsredovisning ingår fyra delar: Klassificeringsstruktur Diarieplan Dokumenthanteringsplan Arkivförteckning

Klassificeringsstruktur 2017 ska vi ha en ny klassificeringsstruktur. Klassificeringsstrukturen är grunden för hela informationsredovisningen. Den ska bestå av myndighetens samtliga processer och den ska vara systematiskt hierarkiskt uppbyggd: Styrande verksamheter Stödjande verksamheter Kärnverksamheter

Diarieplan Diarieplan är ett klassificeringsschema för hur förvaltningen ska diarieföra inkomna och utgående allmänna handlingar. Registratorn i din förvaltning är den som dagligen arbetar efter diarieplanen vid klassning av dokument.

Dokumenthanteringsplan 2018 ska vi ha en ny dokumenthanteringsplan. Dokumenthanteringsplanen talar om vad vi får och ska göra med våra allmänna handlingar. Där framgår uppgifter om handlingen ska gallras, och i så fall med vilken intervall, eller om vi måste spara handlingen för all framtid.

Arkivförteckning 2019 ska vi börja förteckna våra arkiv enligt den nya modellen. En arkivförteckning behövs för att allmänna handlingar ska vara sökbara. Den visar vilka allmänna handlingar som finns i myndigheten. I din förvaltning kan det vara arkiv- samordnare, arkivredogörare, arkivansvarig eller arkivarie som upprättar arkivförteckningen.

Gallring Gallring innebär att en allmän handling* förstörs eller slängs i återvinning. Allmänna handlingar som omfattas av sekretess ska antingen strimlas och därefter brännas eller slängas i sekretesstunna. *avser digitala och analoga handlingar

Gallra inte årets handlingar Samtliga dokument- hanteringsplaner och gallringsbeslut upphävdes 31 december 2015. Det innebär att vi inte får gallra (slänga/förstöra) allmänna handlingar som är inkomna eller upprättade från och med 1 januari 2016. 2016

OK för äldre handlingar Handlingar som inkommit eller upprättats fram till 31 december 2015 får gallras med stöd av tidigare fastställda dokumenthanteringsplaner. 2015

Tillfälliga gallringsbeslut? Projektet ser över möjligheten att kunna gallra vissa handlingstyper under den period dokument- hanteringsplan saknas i förvaltningarna. Det görs genom sektorsspecifika gallrings- framställningar till Regionarkivet. Mer information kommer! 2016

Gör ett gallringsprotokoll Från och med 1 januari 2016 ska gallring av allmänna handlingar dokumenteras i ett gallringsprotokoll. Detta gäller för samtliga handlingar oberoende när i tiden de upprättades eller inkom till myndigheten. Handlingar som är av tillfällig och ringa betydelse och som gallras löpande behöver inte redovisas i ett gallringsprotokoll. Genom att föra gallringsprotokoll säkerställer förvaltningen att föreskriven gallring genomförs på ett kontrollerat sätt.

Mer om gallringsprotokoll Gallringsprotokollet upprättas för handlingar som kan gallras efter 2, 5 eller 10 år. Det ska bevaras för all framtid och skickas till arkivansvarig för påskrift och diarieföring. Gallringen ska dokumenteras i den förvaltningsgemensamma mallen för gallringsprotokoll som kommer läggas ut under Styrande dokument på Intranätet. För lokala rutiner kring upprättande av gallringsprotokoll kan du kontakta arkivansvarig eller arkivsamordnare/redogörare inom din förvaltning.

Exempel

Arkivansvariga Askim-Frölunda-Högsbo – Peter Friberg, kanslichef Angered – Peter Carlsson, kanslichef Centrum – Eva-Marie Ekman, kanslichef Lundby – Niklas Örnfelt, kanslichef Majorna-Linné – Eva Lotta Romlin, enhetschef Norra Hisingen – Helena Lundberg, kanslichef Social resurs – Jesper Lindkvist, nämndsekreterare Västra Göteborg – Sofia Jonsson, kanslichef Västra Hisingen – Marika Augustsson, kanslichef Östra Göteborg – Sonja Andersen Svedberg, kanslichef Örgryte-Härlanda – Maria Skogh, kanslichef

KONTAKT: Projektgruppen för införandet av processorienterad informationsredovisning E-post: MI-Lundby-Processorienterad informationsredovisning