Diabetes.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Diabetes beror på. Att Gud vill hämnas
Advertisements

Träningslära med kost.
Kursbeskrivning Diabetes - Steg
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Repetition inför NP i biologi
”Ett skratt förlänger livet”
Kroppen är själens hus……
Kost, näringslära och sömn
Hälsa och Kondition.
DIABETES TYP 1 ÄR EN KRONISK (OBOTLIG) SJUKDOM
Stärk Din självkänsla Workshop – Studenthälsan
Blodet och blodomloppet
Diabetes typ 2 Hur kan jag förebygga?
Cirkulations- och andningssystemet (respirationssystemet)
Insulinbehandling Vid typ II-diabetes.
Visste du att… Fysiskt aktiva individer löper hälften så stor risk att dö av hjärt-kärlsjukdom som sina stillasittande jämnåriga. Källa: Vill.
Sammanfattning mat och hälsa
För dig som har typ 2-diabetes
Vad innebär hälsa för dig?
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Undervisningsmaterial inför delegering Insulingivning
DIABETES MELLITUS =BRIST PÅ INSULIN.
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Hjärtat och blodet Blå grupp.
Matsmältningssystemet
Kroppens celler Kroppens celler har olika uppgifter och ser ut på olika sätt, men de är uppbyggda på ungefär samma sätt. De består av många olika delar.
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Ämnesomsättningssjukdomar
Hälsa.
Diabetes mellitus typ 1 – avsaknad av insulinproduktion Posterarbete - Biokemi 1 – 2009 Institutionen för kemi, Göteborgs Universitet Anna Polyakova, Michael.
Diabetes.
Hälsa och Kondition.
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Hälsa och Kondition.
Mineraler och vitaminer
Vad finns i maten?.
Ämnen och vatten.
/Manal, Melissa, Nicole och Michelle
Passion för livet utvecklas och stödjs av Region Jönköpings län
Blodomloppet.
Träningslära ÅK8.
BIOLOGI - Människokroppen
Typ 1-diabetes Sveriges vanligaste obotliga och livshotande sjukdom hos barn varje dag insjuknar två barn i Sverige tre gånger fler barn insjuknar i diabetes.
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
Repetition av näringslära
Hur påverkar sömn & frukost vår vardag. Hur viktigt är det egentligen?
Hur gör vi för att barnen och deras föräldrar ska orka med sin diabetes och må bra ? Vad är nyckeln ?! Göran Lundström Barnkliniken.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
Ät mat du tycker om Utgå ifrån din aktuella kostvana och försök att förbättra den Hitta alternativ som passar dig Man kan äta allt, men inte alltid och.
Injektionsteknik och blodsockermätning. Injektionsområden Alternativa injektionsområden mage, skinka Insulin ska injiceras i fettlagret som finns underhuden.
TYP 1 DIABETES OM DIABETES TYP 1 BRITT-MARIE WEIDBY SEPTEMBER 2013.
HORMONER Kroppens budbärare. Kroppens 2 informationssystem 1. Nervsystemet: SNABBT 2. Hormoner: LÅNGSAMT Hypotalamus i hjärnan länken mellan dessa två.
Delegeringsutbildning Insulin behandlad diabetiker Version 1 Del 3
Äta för att behålla en god hälsa
Energi och Näringsämnen
Min historia Förut brukade jag ... Numera ... Stabilt blodsocker
Lösta molekyler och joner
Hjärtat.
Energi och Näringsämnen
Hjärtat och blodomloppet
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
KOLHYDRATRÄKNING - I PRAKTIKEN
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Diabetes

Vad är diabetes? Diabetes är namnet på sjukdomar som leder till att kroppen får högt blodsocker. Kroppen producerar något som heter insulin, som gör att kroppen kan ta upp sockret i blodet. Diabetes gör att kroppen inte kan producera insulin på samma sätt. Ungefär 500 000 människor har diabetes i Sverige idag.

Typ 1-diabetes och Typ-2 diabetes Det finns två olika vanliga sorters diabetes: Typ 1- och Typ 2-diabetes. Vid typ 1-diabetes slutar kroppen att producera insulin. Då måste man ta insulin-injektioner genom en spruta varje dag. Vid typ 2-diabetes kan det fortfarande bildas lite insulin, men inte tillräckligt mycket.

Lågt och högt blodsocker Om en diabetiker har för lite socker i blodet kallas det lågt blodsocker. Vid lågt blodsocker kan man bli skakig och känna sig hungrig eller irriterad. Det är viktigt att inte ge insulin till en diabetiker med lågt blodsocker! Om en diabetiker har för mycket socker i blodet kallas det högt blodsocker. Då har diabetikern för lite insulin. Vid högt blodsocker kan man må illa, bli trött och svimma.

Viktigt att tänka på med diabetes Det är bra att vara aktiv och träna, för det sänker blodsockret. Det är också viktigt att äta bra och hälsosamt Det är bra att inte äta för mycket socker eftersom mycket socker snabbt höjer blodsockret. Det är bättre att äta många små måltider, än att äta för mycket på kort tid.

Källor https://www.sydsvenskan.se/2018-11-01/kandisarna-auktionerar-ut-sig-for-diabetes https://www.diabetes.se/om-oss/diabetesgala/ https://sv.wikipedia.org/wiki/Diabetesfonden https://ssdf.nu/ https://www.diabit.se/