Kolhydrater
Kolhydrater Kolhydrater tillhör de näringsämnen som ger energi åt vår kropp. Kolhydrater kallas även för ”superbränslet”, eftersom det snabbt omvandlas till energi.
Kolhydrater lagras i musklerna och i levern, men förråden är begränsade och måste fyllas på dagligen.
I kolhydrater ingår: Socker Stärkelse Kostfibrer
Socker Enkla sockerarter och sammansatta sockerarter Enkla kan direkt tas upp i blodet, sammansatta ska först brytas ned till enkla Naturligt socker: frukt, bär & honung. Tillsatt socker: godis, läsk, saft & kakor.
Stärkelse Stärkelse är en bra energikälla och bryts långsamt ner i kroppen och ger därför energi under lång tid. Stärkelse finns i: Gryn, fullkornsbröd, potatis, ris och pasta
Kostfibrer Kostfibrer ger ingen energi. Kostfibrer ger volym åt maten, vi känner en mättnadskänsla. När vi äter kostfibrer får tarmarna arbeta. Kostfibrer finns i: Fullkornsprodukter, rotfrukter, grönsaker och i frukt.
GI GI = glykemiskt index – är ett mått på hur mycket ett livsmedel höjer blodsockret under en viss tid efter måltiden. Vitt bröd= 100 (90 och över betraktas som ett högt värde, under 70 betraktas som lågt)
GI Snabba kolhydrater (högt GI) Vitt bröd Läsk Sötade flingor Banan Långsamma kolhydrater (lågt GI) Fullkornsbröd Klibbfritt ris Baljväxter Bröd med hela korn